Pax Romana - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 600 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, válečná, diplomacie
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: GMT Games
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2006
Sdílej: Facebook

Vzestup Říma? Ehm...

Autor: sydo | 10 hodin 0 minut | 6.2.2012 | 14

Hra: Pax Romana

Hráči: Falco, Kolouch, ozzy79, sydo

Scénář V - Vzestup Říma (hahaha)

O víkendu opět po dlouhé době nadešel památný den. Ozzyho žena odjela na jakýsi brutální pochod a tak se koumalo, co se sobotou. Nu, vylezla z toho skvělá partie Pax Romana (ostatně, jiné než skvělé partie této hry si nedovedu představit).

Až na mě hru ještě nikdo z přítomných nehrál a tak jsem se pustil do vysvětlování pravidel. Za hodinku bylo hotovo, ťuklo se veselými kalíšky a začlo se. Složení následující: Ozzy - Kartágo, Falco - Řím, Kolouch - východ, sydo - Řecko.

1. kolo

V prvním kole se řešila tradiční otázka - kam Řek pošle Pyrrha z Epyru. Někteří zastávají názor poslat ho do Malé Asie proti východu, ale mně ho tam jednou nepříjemně zařízli Pergamumští a tak jsem se rozhodl pro historickou cestu. Vyloděni v Bruttiu a následné vyplenění římských měst. Kartágo se připravovalo na invazi do Afriky a nijak si nevšímalo pirátů, kteří se usídlili pod Korsikou a Sardinií a odřízli tak Kartágu obchodní cestu na tyto ostrovy. Východ mašíroval svou obří armádou do Malé Asie malou skupinou mířil na sever do Skýtie. Říman se snažil zorganizovat obranu, ale než sebral dostatek zdrojů, Řím lehl popelem. Pyrrhus se poté stáhl do Tarenta a s uspokojením pozoroval své dílo. Říman se alespoň spojil s královstvím Ponským a Pilát si tak mohl šislat o ueleváženém pfíteli v Žímě zvaném Pius Čůus (ještě jsem nezažil hru Paxu, kde by se zhusta necitovalo z Života Briana). He has a wife, you know? Řek jen komandoval Pyrrha, povyšoval města na metropole a zakládal nová.

Skóre po prvním kole: Východ 10, Řecko 7, Kartágo 5, Řím 0

2. kolo

Pyrrhus odešel a až na Řeka všichni zbrojili. Já se domluvil s Římanem, že mi za tribut tří talentů nechá lénem Tarentum a já se stáhnu své ostatní jednotky z Bruttia. Východ byl daleko a já se mohl dál soustředit na rozvoj ekonomiky. Národ totiž nebyl spokojen s mým vedením a lůza se počala bouřit. Hladomor, který na Peloponnéském poloostrově vzápětí vypukl, spokojenosti také nepřidal. Kartágu hned zpočátku zemřel nemocný velitel a jeho pobočník se vydal do Hispánie. Zde se jal pacifikovat místní kmeny. Východňanovi odčerpaly spory Alexandrových následníků nějaké peníze z pokladny, ale víc ho trápili Pontští táhnoucí na Antioch. Část severní armády se tedy oddělila a počala je pronásledovat. Zbytek armády dobyl Arménii a Skýtii.

Já dál stavěl města a uzavřel s Východem pakt ohledně Malé Asie - mně připadne Ionie a Pontus, on si nechá zbytek. Mým argumentům pomohlo i spojenectví s Pergamumskými vládci. Tímto jsem měl dočasně diplomaticky pochystané západní i východní hranice a chystal jsem se na dobytí Kréty. V tu chvíli však obyvatelstvu došla trpělivost a jakýsi špinavý africký otrok se postavil do čela vzpoury. Naštěstí jsem (poučen z minulých her) nechal v každém městě posádku a lůza se jen potulovala mezi olivovníky. Invaze Kréty se odložila a otroci byli pověšeni nebo předhozeni nadrženým filosofům. Aby toho nebylo málo, jeden z mých generálů plánoval vlastní převrat a musel být zneškodněn. Puč byl zažehnán, ale velení armády oslabeno a země stála na prahu občanské války.

Říman si lízal rány a obnovoval hlavní město. Sever země napadli barbaři, ale pobili jen posádku severních pevnůstek. Kartáginec horko těžko postupoval do Hispánie, ale jakmile vybil jeden z místních kmenů, divoši se seskupili a ledva území opustil, už tam byli zase. Navíc barbarský protiútok vyklidil další již dobyté území. Za to Kartágo stihl hněv bohů a tak místo války trávil konec kola obětinami na usmířenou.

Skóre: Východ 18, Řecko 14, Kartágo 11, Řím 0

3. kolo

Nyní už jsem měl dostatečně silný přísun peněz z metropolí a mohl také začít zbrojit. Naverboval jsem téměř do manpower maxima, ale dával si pozor, abych nepřešvihl civilizační limit. Bylo na čase dobýt nová území a uklidnit tak lid. Východ se střetl s Pontskými a vyhubil je po meči. Poté se pokusil o dobytí Rhodu, ale neúspěšně. Námořníci na invazních lodích se navíc vzbouřili a odmítali se vrátit do přístavů. Za zmínku stojí, že v tuto chvíli se ze Středozemního moře stával ráj pirátů, se kterými nikdo nic nedělal. Já se konečně vylodil na Krétě, když ze severu zaútočili Germáni. Pokusili se dobýt Pellu, ale hrdinní obránci je zastavili a odrazili.

Říman Vyhnal Kartágince z Korsiky a Sicílie a počal se také sunout k přes Alpy, lákala ho bohatá provincie Narbonensis, oplývající zlatem a hlavně koňmi. Kartágo obsadilo stříbrné doly v Bergidii, mělo pod palcem téměř celou Hispánii a připravovalo se na dobytí Syrakus. Řecko vyslalo armádu k Dunaji a vyhánělo barbary ohněm i mečem. Jen pokus o obsazení Dacie selhal na opakované neschopnosti posádky dojít tam :) (2x jsem hodil 1 před transit pointem). Východ dobyl Krym a budoval velkou armádu v Malé Asii. Začínal jsem mít špatný pocit. Kartágo dobylo Syrakusy a díky stabilnímu vedení země a aktivaci navíc vyhubilo Mamertinské.

Skóre po třetím kole: Východ 28, Řecko 22, Kartágo 15, Řím 0

4. kolo

Tady již začlo jít do tuhého. Přesvědčil jsem Římana, že obyvatelé Tarenta jsou stále jeho přáteli a není třeba žádného sváru. Východ už se na mě vůbec neusmíval a tak jsem musel začít zbrojit na hranicích. Jeho velitelé se nebyli schopni přenést přes spory o alexandrovo následovnictví a chvíli se rvali mezi sebou, dokonce musel opustit i Krym, aby si vyrovnali účty. to ho trochu zdrželo, ale vzápětí se do mě již pustil. Takticky :) jsem ustoupil z Malé Asie a nechal své Pergamumské spojence jejich osudu. Když se dva perou, třetí se směje a Kartágo čuchalo příležitost. Jako prakticky neomezený pán Hispánie a Sicilských ostrovů se cítil i na invazi na Východ. Přeplavil se a usadil v západním Egyptě. Já pokračoval v dobývání Germánie a Řecká říše se tak táhla od východní Itálie až po Černé moře. Lid byl konečně spokojen. Říman také dělal co mohl a až na Británii úpěla pod jeho jhem celá Galie. Schylovalo se k velké bouři na všech stranách...

Skóre: Východ 33, Řecko 31, Kartágo 23, Řím 0

5. kolo

Již se připozdívalo a Koloucha druhý den čekala cesta na hory, proto jsme vyhlásili poslední kolo.

Řím již nehodlal tolerovat Římskou osadu v Tarentu a i přes silnou obranu město obsadil. Přes moře však nechtěl a na posádky pevností v barbarských územích si též netroufl. Východ hubil Pergamum a Řekové přes moře s obavou sledovali jeho armády. Moje poslední pevnost v horské oblasti Malé Asie padla, ale lstivá úderná jednotka ještě stačila proniknout do čerstvě dobytého města a vypálit ho (ať z něj také nic nemá!). Nyní se také ukázal pravý záměr Kartága - nechtěl dobýt Egypt, ale přes širé moře se pokusil o útok na Krétu! Již od prvního kola jsem v ruce žmoulal Naval ambush, ale nakonec nebyl potřeba - Africké kocábky byly smeteny bouří, jakou Středozemní moře ještě nevidělo a šly ke dnu. Já vyhnal Východňany z Krymu a Skýtie a partyzánskou taktikou obsadil Pontus. Východ neměl lodě k invazi na Řecké území chráněné mými galérami a já tak dovedl řecký národ ke slávě a vítezství!

Skóre: Řecko 41, Východ 38, Kartágo 22, Řím 2

Vzestup Říma to tedy zrovna nebyl, ale hra byla skvělá a plynula velmi svižně, příště dojedeme do konce i kdyby fotra věšeli! A chci po dlouhé době zkusit Řím. Děkuji všem zúčastněným za hru, mám zas pár měsíců na co vzpomínat, Pax je zkrátka mistrovské dílo.

Odehráno v: neuvedeno

Komentáře

málem bych zapomněl
Východ dvakrát přišel o aktivaci díky následovnickým válkám a mě od pohromy zachránilo to, že po dvě kola, kdy jsem byl na prahu občanské války, si nikdo nelízl Stability Check :)

6.2.2012 22:23:12

Pax
Musím zopakovat to, co jsem říkal u stolu: Velmi záleží na tom, kam Řecko vtrhne s Pyrrem. V našem případě to byl Řím a chvílemi mi bylo Falca opravdu líto. Zvláště když ve druhém kole bral 3 talenty a na aktivaci potřebuje 4 :-)
Za sebe musím říct, že mi vítězství sebraly následnické války. Nešlo ani tak o příjem (tam jsem vydělal 1T), ale o ty dvě z(a)tracené aktivace - to je prostě příliš mnoho. A šance, že se mi vzbouří generál je 1:3, což je opravdu dost.

Nicméně Pax je geniální hra: Souboje a systém "shiftů", provádění aktivací a jejich náhodné pořadí, atmosféra..... Ani ta rychlost nebude tak hrozná. My jsme sice 5 kol hráli 10 hodin, ale poslední 2 kola jsme zahráli za 3 hodiny, takže po pár partiích bych to viděl na standardní 10-ti hodinovou hru :-)

Díky všem za skvělý herní zážitek.

7.2.2012 07:38:50

Kolouch
Ja jsem to hral teda zatim jen 3x, ale pokazde sel Pyrhus proti Rimu. Ja jako Rek bych to udelal taky, protoze pak se muzu soustredit jen na Vychod a nemusim se tolik bat smrticich rimskych legii;)

7.2.2012 08:31:25

Rim
Myslim, ze Rimu by take pomohlo, na co jsme vsichni zapomneli a to jest naber domobrany. V bitve o Rim se pocita kazdy Battle point. Treba by to ubranili a on to pak posilil.

7.2.2012 08:45:56

Řecko vs. Řím
Ano, osobně bych také za Řeka v prvním kole šel zničit Řím (tedy, kdybych hrál alespoň druhou hru) - protože ta armáda to má blíž a Řím to odstaví ze hry na dlouho, kdežto Východ je ekonomicky mnohem silnější a rychleji se vzpamatuje - a pak čelí Řek z jedné strany naštvanému národu s poměrně velkou ekonomickou silou a na západě legiím, které jsou všechno jen ne snadný soupeř.
Ale v tomhle případě mi to přišlo dost kruté - Řím se 3 kola vyloženě jen vzpamatovával a nebyl schopen nic udělat.

7.2.2012 09:05:12

díky za report
čte se to jako pohádka. skvělá hra. musíme zase co nejdřív zahrát (co losere, permone, eyrone?). jsem zvědav kdo to kdy dotáhne do desátého kola :)

7.2.2012 15:01:14

kandelabr
no rozhodně... do té doby budeme tyhle čtyři plantážníky nesnášet, že našli čas si to zahrát :D

8.2.2012 17:45:47

Vybíráme z Bazaru

Scythe + Rozšíření
Scythe + Rozšíření
Akt. cena: 5666 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas