Panovník - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Hobby World
MindOK
Autoři: Yuri Zhuravlev
Rok vydání: 2014
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Tak jsme včera vyzkoušeli hru ve čtyřech a máme velmi pozitivní dojmy. 64 hracích karet je unikátních, tj. každá je jiná a ilustrace na nich jsou krásné. Je vidět, že hra je z dílny ruských designerů. Mám rád budovatelský typ her. Pokud bych srovnával např. se Settlery, tak budování zde není tolik přímočaré a dá se více taktizovat. Interakce s protihráči je větší. Co nás také potěšilo, bylo závěrečné hodnocení. Do poslední chvíle jsme nevěděli, kdo je vítěz, protože do hodnocení se promítnou tzv. trestné body. Poměr cena/výkon je u této hry velmi dobrý.
16.9.2015 08:49:27

Dojmy
Zatím mám odehráno jen ve dvou a je to fakt super. Ve hře je veliké množství taktik a možností. Pyramida při každé partii vznikne jiná. Grafika je super, ale je v podstatě jedno kdo na obrázku je nebo jak se jmenuje. Je to stejně abstraktní jako třeba splendor. Po pravdě mi to ani nevadí. Za těch 500, je to pecka.

17.9.2015 09:18:45

porovnani se settlery
@celyl: myslis ze se to da srovnat se setlery? muzou si tyhle hry konkurovat?
Mam je v hledacku obe, proto se ptam...

17.9.2015 09:29:42

porovnani se settlery
Konkurovat si určitě mohou. Nelze jednoznačně říct, která je lepší. Mě se u Panovníka líbí ta interakce mezi hráči - dražba. To je jednoznačně přednost. Oproti tomu u Settlerů si každý hraje na svém písečku, tu a tam někdo někomu něco zničí...
Každopádně Settleři jsou dost kombinačně na úrovni, takže stále bych se přikláněl trochu víc k Settlerům.

17.9.2015 10:51:25

Dojmy
Mě se hra po jedne partii libi, ale ten cas 45 - 60 minut mě příjde nereálný. Znovuhratelnost a variabilita je perfektní, akorat nechapu, proč v ang. verzi je tabulka pro bodování a do české to mindok nedal, to mi tam chybí. Navíc zase šíleně naddimenzovaná krabice, že by se tam ta hra vešla nejmíň 3x asi ji trochu zmenším. Nemá někdo sken té bodovací tabulky??

18.9.2015 21:01:17

srovnání se Settlery
Settlery mám nahrané dost, tohodle zatím dvě partie a podobnosti? Spíš mi to přijde blíže takovému Splendoru, jak je zmíněno níže, avšak s tím, že Viceroy je tak o 2 třídy výš. :-)

Zásadní u Settlerů je variabilita daná už jen 4 různými balíčky národů.

Hry za to stojí určitě obě. :-)

19.9.2015 00:48:20 | Upraveno autorem (porovnej)

tabulka pro bodování
Sken bodovací tabulky jsem nahrál mezi soubory, tak se tu brzo objeví.

19.9.2015 06:39:48

dojmy
Už jsem odehrál více partií a dojmy začínají být takové, že čím více se upnete na nějakou strategii, tím méně bodů ve hře máte. Autoři to tak asi zamýšleli, ale často je to opravdu o přežití a o tom, že jsem si v minulém kole nevzal třeba zelený drahokam místo červeného. Tím jak postavy chodí náhodně, nelze mít jakoukoli strategii a hrajete podle aktuálních karet. Občas se to zvrtne v chaos a siuace jsou neřešitelné. Také se mi zdá, že některé karty zákonů jsou přesílené - dávají cca. v průměru o 10 bodů víc než jiné za menší snahu. Rádi si zahrajeme 2 hry, ale pak už šáhneme po něčem jiném, protože už se nám z toho "kouří od hlavy"...

28.9.2015 17:19:35

cely
Po několika hrách musím souhlasit s celym, karty zákonů mi přijdou nevybalancované a navíc pokud ti přijdou na začátek bodovací zákony tak je stejně držíš půlku hry na ruce, než s nima něco začneš čarovat.
Soupeř pokud má boostovací zákony na suroviny atd. tak má mnohem rychlejší rozjezd než ty, ale dá se s tím bojovat jen to máš trochu těžší. Postavy mi přijdou dobře vybalancované, jen nechápu, proč je někde na třeba 3 úrovni stejná odměna jako na první, to pak nemá vůbec cenu to do 3 úrovně vykládat.
Nejspíš to byl ale záměr autora :-)

6.10.2015 09:00:25

dojmy
Včera jsem hrál hru ve 4 na Deskohraní. Měli jsme teda dost problém, abychom se vešli na celkem malý stůl :)
Dojmy mám podobné jako už byly uvedeny dříve:
- pěkný vizuál
- karty zákonů nevyrovnané, ale beru to tak, že to holt k tomu patří
- před závěrečným bodováním není moc jasné, kdo že to vyhraje (přišlo mi, že hru nemám rozehranou moc dobře, i když na závěr se mi povedlo spojit několik modrých drahokamů na vyšší úrovni, které jsem měl bonusově bodované - nakonec jsem díky tomu vyhrál a také díky dvěma dobrým bodovacím kartám, které mi celkem daly dalších 28 bodů k 29 za ty spojené drahokami v pyramidě).
- je to interaktivnější než Setleři.

A na ten poslední bod navážu slabinou obou her (aspoň z mého pohledu). Prakticky si člověk hraje na svém písečku, co se týče fáze stavění/budování. Včera jsme u Panovníka prakticky stavěli souběžně, aby to víc odsýpalo. Ono ani pořádně nejde sledovat, co ostatní hráči staví, to nejde všechno pobrat, takže člověk se soustředí hlavně na ten svůj koutek. Možná se toto změní, když má někdo hodně nahráno...
Má na to někdo jiný názor?
Já si teda ještě myslím, že Setleři jsou v tom ještě horší jak Panovník.

Celkově ale můžu říct, že poměr cena/výkon je podle mě velmi slušný. U Panovníka uvažuju nad koupí.

22.10.2015 13:17:48

interakce
Já hrál hru i ve dvou a povedlo se mi "vyžrat" skoro všechny žetony ve společné zásobě. Nebo mečem jsem mu překazil plány (za podmínky pokud sledujete jeho hru). Takže interakcí je tam více, ale jejich účinnost klesá s rostoucím počtem hráčů.

22.10.2015 14:08:29

dojmy
Hra mě mile překvapila, příjemná kombinační hra se snahou udělat co nejvíce bodů s ohledem na závěrečné hodnocení. Je třeba si určit nějaký plán a dle toho vybírat v dražbě postavy, důležité je si určit priority a to, na které patro budete postavu, o kterou soutěžíte, pokládat. A to třeba s plánem na několik kol dopředu. Líbí se mi rozmanitost možností, jak sbírat body. Ať už přes magii, nebo kompletování trojic znaků, či hra na barvu drahokamů a samozřejmě na samotné body, které ovšem překvapivě nejsou mnohdy rozhodující. Přes to, že si hráči solitérně vykládají svou pyramidu, mohou si někdy uškodit zákonem, případně v dražbě, ale nijak dramaticky, aby byli pak naštvaní, že jim někdo boří bábovičky, takže je to nekonflikní, ale tak nějak příjemně. Rozhodně to není nuda. Hra je pochopitelná i pro 8 leté děti, takže je to příležitost, jak si konečně zahrát s potomkem a nemít u toho pocit, že hraji nějakou dětskou záležitost, kde jde jen o to udělat dítěti radost a nechat jej třeba i vyhrát, ale jde o "plnohodnotné" hraní pro dospělé i s dětskými hráči.

15.12.2015 16:05:13

Vybíráme z Bazaru

7th Continent + What Goes Up, Must Come Down
7th Continent + What Goes Up, Must Come Down
Akt. cena: 4700 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas