Paleo - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Dávnověk
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Peter Rustemeyer
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Protože je tu o té hře až divně mrtvo, přidám svoje dva centy.

Jde o kooperativní hru, kde hráči společně řídí kmen a snaží se přežít do dalšího dne, doslova.

Principově má každý hráč několik členů tlupy a každý z členů je v něčem dobrý. V boji, tvorbě, pozorování… 

Hráči si mezi sebe rozdají karty setkání a každý tah jednu z karet otočí a sanží se ji vyhodnotit. Hráči na rubu vidí obecně o jakou kartu by asi mohlo jít. Třeba karty s řekou nabízejí často jídlo, nebo dřevo. V lese se dá sehnat spíš to dříví. V horách naopak dost řasto najdete kámen, nebo nějaká drsnější zvířata. Nakonec hráčům zbývá v balíčku obyvkle jen sérii spíše nebezpečných karet, se kterými je potřeba ale i tak se tu a tam vypořádat. Systém je to hodně originální, nápaditý a velmi zábavný. Občas je potíž nechat kartu plavat a raději pomoci někomu jinému, protože jinak prostě nepřežijete. A je to tedy i hodně o potlačení ega, že zrovna ta moje karta je ta důležitá :)

Všichni hrají najednou a díky tomu hra moc pěkně odsejpá.
Každá partie se skládá z několika zvolených tematických scénářů. Třeba hned první doporučený scénář v sobě obsahuje lov mamutů a snahu chránit se před dešti ve stanu. V základu je scénářů cca 10, rozšíření přidává dalších 10, kde jde dokonce o obydlování, chování zvěře a prvopočátky zemědělství.

Věkově to určitě zvládne i dítě od cca 10 let, i díky tomu, že je rodičové povedou. Jazykově je hra skoro bez textů.

Za mě můžu doporučit a pokud by to pro vás měla být ponuka skočit do toho Albi+, tahle hra je opravdu dobrý důvod.

_________________________________________
www.kalkared.eu , aneb když v poličkách není místo

28.6.2023 14:08:07

U nás je to asi nejhranější koop hra. Paleo máme zatím komplet (včetně 4 malých rozšíření)

Jak je těch modulů hodně a zárovně nejde pokaždé vidět všechny karty, tak se to jentak neohraje a hra nás stále překvapuje.

Navíc má mnoho vtipných momentů, kde nechci moc spoilerovat. 

Snad se bude hře dařit a bude v cz alespoň velké rozšíření.

30.7.2023 20:30:17

Tak podělíme se s prvními dojmy. Mám odehraný první scénář 2x ve dvou lidech a za mě docela zklamání :D v podstatě jsme jenom vykládali karty. A hodne nas ovlivnila náhoda. První hru nas to nemilosrdně semlelo a na podruhe nám to vyšlo tak moc, že jsme se topili v surovinách a vyhráli jsme to bez nějakého snažení. Nahoda je tam fakt obrovská. znovuhratelnost taky nic moc, pak už jsme věděli, na jaké karty si dát pozor (takže proto jsme to možná vyhráli s prstem v nose), takže nevím… co se mi na tom líbilo byla tematicnost, do toho jsme se docela ponořili.

Po prvním scénáři nemám vůbec chuť se vrhat na další, přišlo mi to takové bez naboje… Nicméně šanci tomu ještě dáme, uvidíme.

16.8.2023 23:53:19 | Upraveno autorem (porovnej)

V hre je možné navariovať 42 možných scenárov + ďalších veľa v kombinácií s modulom J 

9.12.2023 12:13:58

U nás je to nejhranější kooperativní hra (ve dvou). Máme hru komplet (20 modulů) a asi 50 odehraných her. Spousta karet nás už pobavila. :) 

26.12.2023 17:26:30

Cílem hry je nakreslit jeskynní malbu o 5ti částech. Dilky této malby většinou dostanete jako odměnu za úkoly, které před vás kmen hra postaví. Pořádáte výpravy, sbírate a vyrábíme předměty, sháníte suroviny a hlavně jídlo, pro vaše přežití. Mechanika vybíráni z karet mi přijde super. Výhra není zadarmo, ale zase úplně těžký mi to nepřijde, záleží jak rychle rozklicujete, co ve scénáři mate vlastně dělat. Když už tady někdo zmiňoval deti, tak především kvůli nim, jsem paleo pořizoval. Hraje to s nama syn, kterému bude za chvíli 7 a úplně v pohodě. Na paleu oceňuji především to, ze je tematické, jazykové prakticky nezávisle, zajímavá hlavní herní mechanika, nutnost kooperace a takový ten frostpunkovsky feeling :). Celkové spokojenost, ale Příšeří u nás zabodovalo mnohem vic. Komentáře o tom, jak vás nahoda dokáže zariznout neberte vážně, to je takový místní zvyk, který se objeví u každé hry, kde se lizou karty nebo se hází kostkou. 

2.1.2024 07:36:38

@Houp píšete že máte 20 modulů. V základní hře jich je myslím 10 (balíček karet A až J). Zbytek jste dokoupil jako rozšíření?? Máte v českém jazyce??? Případně kde se nechá koupit?

Našel jsem různá minirozšíření (jen balíček s jedním modulem) nebo velké rozšíření Paleo: New Beginning - ale vše bohužel v cizím jazyce.

Jinak za mě hra naprosto perfektní a určitě mám v plánu dokupovat rozšíření jen jak vyjdou v češtině. Na hře se mi strašně líbí to kombinování modulů (tedy vytváření nových dobrodružství). Přidáte nový balíček (modul), a rázem máte x-nových dobrodružství. 

21.1.2024 12:07:33

@1petr1 ano, hru mám v cizím jazyce. Jedno velké rozšíření a několik malých s jedním modulem každé.

Hra je relativně jazykově nenáročná / ruby karet jsou stejné. Kdyby se Albi nepustilo do rozšíření, tak lze kombinovat s cizojazyčnými.

21.1.2024 16:00:35

@Houp díky za odpověď. Věřím že Albi rozšíření budou vydávat, protože ta hra má široký záběr komu by se mohla líbit. Jak hráčům, tak i pro rodinné hraní s dětmi. 

I když hra neobsahuje moc textu, tak i přesto by bylo dobré kdyby vyšla v českém jazyce. V návodu jsou speciálně vysvětleny některé karty + i některé karty mají na sobě svůj popis. Jasně asi se nechá použít nějaký translátor pokud někdo neumí anglicky (německy) ale už to není tak konfortní, když bych musel každou chvíli při hraní něco překládat, případně když se ke hře vrátím za nějaký čas, už nemusím pamatovat efekty karet atd.

PS: pokud Albi rozšíření nebude vydávat, asi bych pak koupil i cizojazyčné verze - jelikož ta hra je fakt zábavná :)

 

 

21.1.2024 17:13:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Prví scenár 2x a prehra. Mne to príde ako keby tú hru nikto netestoval a nebalansoval. Náhoda 120% tak dva predmety môžete mať veľa a do nekonečna ale jeden predmet je na jedno použitie hlavne že obsahuje tiež dôležitú ikonu. Ďalej ak hráte dvaja máte menej domorodcov a tým pádom menej ikon a keď hráte traja ( áno potrebujete viac jedľa ale je väčšia pravdepodobnosť že ho aj zoženiete. ) Tak že za mňa WTF !?

1.2.2024 21:18:53

Upřímně, naše první hra společně se synem 7 let, kterému jsme do toho moc nekecali (hrani ve třech). Začneš hrát, nevíš co dělat, přistane ti nejaka lebka, ale v průběhu hry zjistíš co se po tobě chce a pak už vlastně nejde prohrát. Ty další scénáře jsou dost podobne. První prohru jsme meli někdy ve 4tem scénáři. Kromě jízdy na vorech a posledního, už prakticky neprohrajes(pokud hru znáš). Docela mě překvapuje vysoké hodnocení, protože hra se tváři skvěle ale bohužel znovuhratelnost není velká. Asi je to tím, ze je v módě dat 5 partii a jít od toho. Jako když vám hra sedne proč ne, ale pro širší okruh to na opakovaně hrani moc nebude. Tohle píšu po dohrání všech scénářů. Užili jsme si to, ale znovu ne. 

Ps: většina scénářů je tvořena ze dvou (lehčí a těžší) proč se trápit těžším, když mohu splnit malby z lehčího a zbytek najít mezi vynálezy. Ta hra opravdu není nějak extra obtížná.

1.2.2024 23:14:50

@FATALES tak to jste museli hrát něco špatně naprosto souhlasím s @jerryNBK ano při první hře při prvním dni nevíš, ale po pár tazích (dnech) se do toho dostaneš a dá se to docela dobře řídit tím jakou karu si ze 3 nabízených vybereš. První hru na první pokus jsme dali tak tak a na druhý úplně v pohodě. Dále souhlasím že ta hra není pro stejnou skupinu na časté hraní, ale já ji bral kvůli tomu že je zajímavá a přístupná a na deskoherní akce jak dělaná.  A ještě @jerryNBK - zkoušeli jste tu těžší variantu kdy suroviny dáváš na členy klanu a do společné zásoby až když dorazíš do tábora (použiješ kartu domov)? My zatím ne ale uvažuji že pro zkušenější hráče ji zavedu.

2.2.2024 06:37:26 | Upraveno autorem (porovnej)

Len pripájam malú poznámku k tej náhode, čo sa spomínala vyššie. Podľa mňa tu náhoda tematicky byť musí, lebo však asi svet v dobe kamennej nebol nejaký usporiadaný a stretnutie s vlkom či medveďom proste asi občas nastalo, isto niekto z kmeňa niekedy ochutnal niečo, čo nemal. Keď sa to však už stane, tak viem, že tam niekde ten medveď či otrávená bylinka je a snažím sa tomu prispôsobiť.

My máme za sebou vo dvojici prvé dva scenáre. Prvý sme vyhrali najtesnejšie, ako sa dalo, druhý pomerne ľahko. Nechcem veľmi spojlovať, tak len napíšem, že v tom druhom zohráva náhoda, teda poradie kariet, kedy ktoré prídu, veľmi dôležitú úlohu a asi preto, že prišli karty v pravom čase, sme to vyhrali bez problémov. Strategických plánovacích hier máme kopu, občas poteší nechať sa unášať prostredím, v ktorom sa hra odohráva.

2.2.2024 08:53:24

Za nás hra skvělá. Ohledně složitosti zcénářů problémy nemáme, některé vyhrajeme brzy, některé až po několika zahrání. Ale baví nás hrát opakovaně i zcénáře které jsme už vyhráli :). Hrajeme s 9ti letou dcerou, když vyhrajeme scénář, jdeme na další v pořadí. Myslím že hra je ideální na přechod z vyloženě dětských her u kterých se dospělí nudí, na trošku složitější kde se i dospělí bude bavit. Hrajeme od vánoc a stále baví, navíc kyby Albi vydávalo alespoň minirozšíření, tak je znovuhratelnost ještě o stupeň výš. Stačí jeden balíček karet a můžete mít z toho klidně i 10 nových příběhů - přidám dva balíčky, můžu mít klidně dvacet nových příběhů a tohle se mi na hře strašně líbí. Ta variabilita, můžu pravidla zjednodušit nebo ztížit, hrát ve skupině nebo sám ……. 

2.2.2024 14:05:47

také bych bral nějaké malé rozšíření, z toho velkého mám strach že už to nebude tak jednoduché (nejen na hraní ale i na vysvětlení)

2.2.2024 14:27:54

Zjišťoval jsem u Albi, zda neplánují vydávat nějaká rozšíření. V současné době zatím rozšíření bohužel nepláunjí a vyčkávají jak se bude dařit základní hře.

3.2.2024 10:37:04

Vybíráme z Bazaru

300: Země a voda
300: Země a voda
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 11 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas