New Frontiers - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 75 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra
Čeština: undefined
Vydavatelé: Rio Grande Games
Autoři: Thomas Lehmann
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Srovnání s RFTG?

Zajímalo by mě srovnání s RTFG. Zaregistroval jsem, že tuto hru srovnávají spíše s Porto Ricem. Nic proti, PR znám, hrajeme, ale pokud by to bylo herně a pocitově víc PR, než RFTG, tak by mě to asi tolik nelákalo.

Vlastně se nabízí otázka, jestli má smysl jít do New frontiera, nebo spíše do rozšíření RFTG?
22.2.2019 12:43:37

Porovnanie
Hm... herné mechaniky sú podobné ako v PR - jeden hráč zvolí akciu, a všetci ju hrajú. Potom ďalší hráč zvolí akciu, a všetci po poradí ju hrajú, atď. Na konci kola sa všetky akcie znova vrátia do ponuky, a od ďalšieho kola znova od začiatku. Takže toto je ako PR.

Lenže z tohto pohľadu sa na PR podobá aj RftG. Aj v RftG každý hráč zvolí akciu a hrajú ju všetci hráči. S tým rozdielom, že v NF (a v PR) sa volia akcie postupne, kým v RftG naraz, takže niektorí hráči môžu zvoliť tú istú. Iný rozdiel v tejto mechanike nie je.

Všetko ostatné je pocitovo ako RftG - akcie, nákup technológii, vojenské a nevojenské planéty, produkcia, predaj a spotreba tovaru, za kredity alebo za body, a pod. Hráči roztáčajú svoju mašinériu na zisk bodov viacerými stratégiami, podobne ako v RftG. A je to závod, a trvá určite kratšie ako PR.

A k otázke NF vs. RftG rozšírenia - máš iba základ RftG? Potom prvé dve rozšírenia sú ešte fajn, ďalšie ja osobne už neodporúčam. Ale aj základ je výborný sám o sebe. Potom je otázka, či chceš vyskúšať "inú chuť" tejto hry, alebo mať viac kariet k RftG, a samozrejme akú máš hernú skupinu, a čo preferujete.

Ja si rozhodne NF nechávam, a môžem povedať, že NF dostanem ľahšie na stôl než RftG. Pre viacerých ľudí okolo mňa je NF ten zlatý stred medzi Roll a Race. Ale sto ľudí, sto chutí...

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

22.2.2019 22:53:21

děkuji
Mezitím jsem četl na BGG, že je to takové Porto Rico v prostředí RftG, ale s větší dynamikou toho engine buildingu, který je v originál PR velmi plochý a nevýrazný, přičemž tam naopak chybí takové to "zaříznutí", které může kapitán udělat ostatním hráčům.

Vidím to tak, že možná spíše dokoupím rozšíření k RftG a nebo také ne. Vyndal jsem RftG z police, oživím pravidla, junior už po tom koukal, tak ho otestuju - je tak na hraně (skoro 11, ale relativně kovaný hráč) věkové skupiny.

PS: Ale nákup NF zvážím. Porto Rico se mi celkem líbí, uvažoval jsem o nákupu nového vydání, takže pokud je NF herně podobné s větší dynamikou motoru, ve sci-fi, tak za mě hodně zajímavé :)

22.2.2019 23:17:35 | Upraveno autorem (porovnej)

.
NF neznam, RftG mam zaklad i vsech pet rozsireni. RftG je pro nas takova oddechova vecerni hra, zahrajeme tak 1-2 partie na 10-30 minut a uklidime. Cas od casu vymenime jeden arc rozsireni za jiny, takze to neni uplne repetitivni.

Uz na prvni pohled ale NF s deklarovanou herni dobou 75 minut nebude do kategorie rychlych her spadat, a byt to muze byt dobre, na to uz mam doma jine hry.

22.2.2019 23:21:18

NF
Mne to teda prijde jako RtfG jen prevedeno na desku. Misto platba karet je platba kreditama, a osidlovani planet je pomoci postavicek, co jsou daldi surovina. Jsou tam nejake upravy mechanismu, ale jinak mi to prijde porad jako RtfG. Puerto Rico je v tom asi tolik, kolik bylo i v RtfG. Tedy vytvareni nejakeho tabla, a vybirani jednotlivych akci s bonusem.

23.2.2019 05:19:48

Vybíráme z Bazaru

Insert Lost Ruins of Arnak 3D Tisk ZÁKLAD
Insert Lost Ruins of Arnak 3D Tisk ZÁKLAD
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas