Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Vykonanie akcie

Pri víkendovom hraní Nemesis s rozšírením Medic som narazil na problém, ktorý môže znamenať, že dosť podstatnú mechaniku v hre hrám od počiatku zle, a to som si myslel, že v tejto hre ma už nič nemôže prekvapiť :).

Jedná sa o to, že vykonanie akcie sa dá zjednodušene rozdeliť na dve fázy:

  • A. Vykonanie samotného efektu akcie so všetkými jej dôsledkami.
  • B. Odhodenie kariet (akčnej/predmetu/+náklady) do odhadzovacích balíkov.

Ja to od počiatku hrám v poradí: BA.

Lenže pri medičkinej akčnej karte “ER” je jedným z efektov akcie dobratie ďalších 3 kariet z balíka. Ak je balík prázdny (alebo 2-), tak sa znovu zamieša odhadzovací balík, no a tam už leží karta “ER”, ktorá sa tým pádom môže znovu potiahnuť. Aj sa mi to párkrát stalo, takže som mal aj 9 kariet na ruke. Okamžite sa objavila otázka, či je to v rámci pravidiel a či sa nemá zahratá akčná karta (+náklady) odhadzovať až po vykonaní akcie, teda v poradí AB.

Skúmal som pravidlá/FAQ/aj fóra a jasnú odpoveď som nenašiel. Návod (hlavne teda EN verzia) navádza skôr k BA, ale našiel som aj materiály, kde stojí poradie AB, lebo je to pre deck-buildingy “zaužívanejšie”.

Len doplním, že pre väčšinu akcií je poradie irelevantné, výrazne však ovplyvňuje akcie, kde sa dopĺňajú karty ("ER", “Motivation”) alebo kde v rámci efektu môže nastať Stret (napríklad aj taký obyčajný Pohyb).

Ako to hráte vy?

7.7.2021 15:19:54 | Upraveno autorem (porovnej)

Já teda hraji stejně jak ty nejdřív odhodím a pak vykonám akci. A asi se to prostě může stát, že můžeš mít 9 karet v ruce, když máš štěstí. Ale přesný výklad pravidel nevím 

7.7.2021 17:29:33

Česká pravidla str. 13

Akci provedete tak, že danou akční kartu odhodíte z ruky (lícem nahoru do svého odhazovacího balíčku) PLUS uhradíte příslušné náklady.

 

Takže BA

7.7.2021 18:07:01

@ondrakub

A to mi teraz znie ako nepresnosť. Akciu určite nevykonáš tak, že len odhodíš danú kartu. Chýba tam to vykonanie efektu karty. Otázku, či to máš urobiť pred alebo po odhodení to vôbec nerieši.

Zaujímavé je, že ak vykonávaš akciu jednorazového predmetu (čo sú skoro všetky), tam je v pravidlách exaktne napísané, že kartu predmetu odhadzuješ po použití, pričom tam je práve poradie úplne irelevantné.

7.7.2021 19:03:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Trochu nového svetla v tejto otázke vnieslo zhliadnutie videa z kanálu ReadySteadyPlay. Nie síce v tom, či odhadzovať akčné karty pred alebo po ich použití. Áno, jasné, všetci to asi hrajú v poradí BA, tak je to asi najprirodzenejšie a hrá to tak zrejme 99,9% hráčov.

Zistil som, že som hral zle “ER” kartu medičky. Tie 3 karty si môžete potiahnuť, ale za cenu spotrebovania 1 ammo z medičkinej zbrane. Akcie sú na tej karte napísané dosť nešťastne, keď časť prvej možnosti je spoločná aj pre druhú možnosť. Na to si treba dať pozor! My sme to nepochopili na prvý šup. Takže to robí túto akciu oveľa menej frekventovanou, vlastne pokiaľ nemáte ammo alebo prídete o “Needle Gun”, stáva sa táto karta takmer zbytočná (asi ako “Prerušenie” v Coop režime).

V ostatných akciách, kde sa doberá karta z balíka sa doberá buď len jedna karta, alebo sa iné aj odhadzujú, takže táto výhoda je štatisticky nevýznamná. Tu je výčet všetkých akčných kariet s možnosťou dobratia kariet z balíka:

CAPTAIN - MOTIVATION
SCOUT - ADRENALINE
PSYCHOLOGIST - LAND A HAND
ANDROID - EFFICIENCY
MEDIC - ER
MEDIC - FIELD DRESSING
MEDIC - PHARMACIST
CEO - JUST ONE MORE THING

 

9.7.2021 13:10:51

@ebm_plays

Ahoj, tohle vlákno jsem objevil náhodou, omlouvám se, že sem přispívám s takovým zpožděním.

Kromě toho se omlouvám předem i za to, že s touto hrou zkušenosti hráče nemám a s autorem jsem příspěvek nekonzultoval. Pravidly obecně se však dlouhodobě zabývám a myslím si, že tato otázka je platná obecně, nejen pro tuto konkrétní hru. Ber(te) to jako můj osobní názor.

Řekl bych, že postup při hraní karty, která umožňuje provedení nějaké akce, není sekvence AB ani BA, které uvádíš. Karta totiž působí poté, co ji vyneseš z ruky (a ukážeš ostatním), a celý její efekt musí být vyhodnocen předtím, než ji odhodíš. To je doba, kdy je karta aktivní, kdy působí. V ruce jsou karty, které ještě nejsou aktivní, v odhazovacím balíčku zase ty, které už nejsou aktivní.

Takže v Tebou uváděném příkladu, kdy karta nějak umožňuje manipulovat s odhazovacím balíčkem, není v něm ještě ani ona, ani karty k ní virtuálně „přišité“, tedy ty, které se odhazují jako náklady akce.

V jiném příkladu, kdy by efekt hrané karty nějak odkazoval třeba k počtu karet v ruce, v ní už zase tyto karty nejsou.

V praxi to možná většina hráčů hraje tak, jak říkáš, že ty karty rovnou odhodí až do odhazovacího balíčku a teprve pak je začne vyhodnocovat, ale technicky vzato jsou tyto karty ještě na stole. Stejně jako v případě, že by jejich efekt trval déle. Zůstanou na stole a odhodí se, až jejich efekt zcela vyprchá, skončí.

Pokud by to u nějaké konkrétní hry mělo být jinak, musel by to autor pravidel výslovně a jasně uvést jako výjimku, aby hráče upozornil na rozdíl od intuitivně očekávaného postupu.

Ovšem autoři jsou různí a stejně tak i hráči, co je intuitivní, je dosti subjektivní.

Jako příklad bych uvedl hru Mars: Teraformace, tam je nakládání s kartami a podmínkami jejich hraní odlišné. Trvalo nám chvíli, než jsme na to přišli a v českých pravidlech se s tím popasovali.

Opakuji, že toto je můj osobní názor, jak intuitivně chápu hraní karet já.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

12.9.2021 07:12:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

HRA O TRŮNY - STRÁŽCI NA ZDI
HRA O TRŮNY - STRÁŽCI NA ZDI
Akt. cena: 240 Kč
Končí za: 11 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas