Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Speciální vlastnost Mechanika z rozšíření Aftermath

Ahoj,

nevím jak mám chápat speciální vlastnost Mechanika z rozšíření Aftermath. Text na vlastnosti zní: Můžete používat své počáteční a speciální předměty jako žluté předměty při provádění akce Sestavení předmětu.

Zaprvé počáteční předmět = zbraň, speciální předměty = ty dva, co musím odemknout určitou akcí. To je snad správně..

Ale co je bráno za žluté předměty na té kartě postavy? Mám za to, že snad všechny ty symboly se nacházejí ve všech třech balíčkách. 

Jak to tedy funguje? Mám jen 1 předmět. Třeba baterku (modrý symbol blesku). A mohu tedy sestavit Paralyzér, protože místo toho druhého předmětu použiji jeden z odemčených předmětů nebo zbraň, je to správně? Co z těch symbolů při sestavování předmětu značí žluté předměty? Vždyt ty symboly jsou všechny modré, já nevím, které všechny druhy těch modrých ikon obsahují žluté kartičky předmětů. Spoustu z nich se nachází ve více balíčkách, není to vůbec jednoznačné. Kromě křížku, a možná i ten, bych si uměl představit, že jakýkoliv ze svých počátečních předmětů (u těch speciálních po jejich odemčení) můžu použít v podstatě jako jakýkoliv druhý předmět. Teoreticky je můžu použít i mezi sebou. Například k tomu, abych si místo té jeho pistole vyrobil radši plamenomet (pokud se dají ty dva předměty považovat za žluté). 

No a dále, chápete pak, že se musí ty jeho předměty po sestavení zahodit? On tam má snad svítilnu a nějaké nářadí. Uměl bych si představit, že je používá jakoby pořád. Že díky nim může vyrábět další předměty, bez toho, aniž by ty jeho speciální musel odhazovat. V textu vlastnosti je “může používat”…“při provádění”… Z toho bych chápal, že pořád dokola.

31.5.2021 19:15:02

Mechanik má kartu Ingenuity (nevím český název), která mu umožňuje při craftingu použít žluté předměty jako předměty s ikonou šroubováku. Myslím, že tato speciální vlastnost se týká pouze možnosti stejného využití počátečních předmětů mechanika. Můj předpoklad je, že je samozřejmě při výrobě spotřebuje (musí je zahodit).

31.5.2021 21:26:44

žluté předměty obsahují všechny typy těch ikon pro sestavování předmětů kromě křížku. Takže to chápu tak, že můžeš použít jakýkoliv symbol.

Pokud by se předměty skutečně spotřebovávaly, tak je ta vlastnost prakticky k ničemu. Mechanik má jeden předmět svítilna, který mu umožnuje pořád hledat i bez akční karty a druhý plasmový hořák, díky kterému může zavírat nebo otevírat dveře. Brokovnice mu zase poskytuje 2 zásahy místo jednoho. Neumím si představit jaký by mělo smysl jakýkoliv z těch předmětů zničit a vyrobit třeba jednorázový molotov?? Nebo paralyzér? Maximálně plamenomet by mohl být použitelný, ale stejně je to blbost spotřebovat takové předměty. Oproti vlastnostem jiných postav je tohle prakticky k ničemu, pokud to je tak jak říkáš.

3.6.2021 00:49:34

@kajinek má pravdu.

Po pravidlovej stránke nie je čo riešiť. Mechanik si takýmto spôsobom môže zostaviť predmety “Paralyzér” alebo “Plamenomet” (nič iné) a to len zahratím svojej akčnej karty “Vynalézavost”. Namiesto predmetu s ikonou šroubováku odhodí buď svoju “Plazmovú brokovnicu” alebo aktivované predmety “Plazmový horák” alebo “Svítilna”. Všetko nájdeš napísané v pravidlách alebo na kartách.

Čo sa týka sily a zmysluplnosti tohto traitu, môže sa to javiť naozaj ako slabší trait v porovnaní s inými, ale úplne k ničomu to rozhodne nie je, s tým nesúhlasím. Môžeš ho uplatniť najmä v záverečných fázach hry, keď už napríklad nemáš ammo a pravdepodobnosť, že si brokovnicu znovu nabiješ je malá. Vtedy je zbraň už iba kus železa, čo vláčiš so sebou. Alebo aj “Svítilna” keď už nie je čo hľadať v tvojom okolí a nutne potrebuješ práve nejakú zbraň.

PS: V českom fandovskom preklade tejto karty vlastnosti je chybne preložené slovo USE ako “používat” namiesto “použít”.

 

3.6.2021 12:45:16

Vybíráme z Bazaru

Carcassonne: Opatství a starosta - CZ, původní!
Carcassonne: Opatství a starosta - CZ, původní!
Akt. cena: 899 Kč
Končí za: 10 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas