Nemesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi, Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adam Kwapiński
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Pitevní analýza

V tomto úkolu mám dopravit modrý žeton lidské mrtvoly na Operační sál. Je součástí úkolu i to, aby loď mířila k Zemi a nerozpadla se? Ve hře není žádné označení, jako třeba u vyslání signálu a úkol se kontroluje až jako poslední podmínka vítezství. Pokud bych unikl v záchranném modulu a v době kontroly úkolu byla loď zničená, ale v průběhu hry bych dopravil modrý žeton na Operační sál, vyhrál jsem?

9.5.2021 11:54:04

Nejsem doma, abych koukl. Ale myslím, že hlavní úkol je vždy přežít jako postava a pokavaď není podmínka, aby přežila loď, tak stačí udělat pitvu a utéct v záchranném modulu. 

9.5.2021 13:07:19

Co je psáno, to platí. Tzn. po splnění úkolu (donesení žetonu na sál) je nezbytné přežít a je jedno jak.

10.5.2021 08:45:51

Zkoušel jsem pohledat na BGG, nenašel jsem přímo návod, jak hrát tuto kartu, ale z toho co jsem našel:

  • nemělo by stačit jen žeton položit, protože se někdo ptal na BGG autorů, jestli když žeton položí ve 4.kole a v 6. kole ho sežerou Carnomorphs (bohužel neznám toto rozšíření a jeho mechaniky, ale asi nějakým způsobem žerou mrtvá těla), jestli prohrály, a prý ano. Ale je to odpověď na mojí otázku nebo rozšíření mění pravidla tak, že to nelze aplikovat na základní hru? Netuším.
  • takže bych tipoval, že musí být loď v celku na konci při vyhodnocení úkolu, tj. musí být i funkční motory. 
  • zřejmě nemusí letět na Zemi, protože je v pravidlech napsáno, že i tak loď přežije. Lidi ne, ale to je myslím nepodstatné, pokud poletím záchranným modulem. K tomuto se přikláním i z důvodu, že je mezi úkoly doletět s lodí v pořádku na Zemi a tak by měl být úkol s donesením žetonu v něčem lehčí a to právě o to, že nemusím řešit kurz lodi.

Pokud by měl ještě někdo názor, určitě se podělte, budu rád (možná nejen já), za každý pohled na věc.

10.5.2021 12:39:37

karnomorfové obecně žerou vzorky - týká se to pouze rozšíření…

toliko fakta - nyní moje názory:

dle mého stačí žeton položit v místnosti a následně jakkoliv přežít. K tomu mě vede název karty, ze kterého chápu, že jsem ho prozkoumal a s vědomostmi odlétám v dáli/hibernuji (což je v lehkém rozporu s krnomorfy - pak by mi teoreticky mělo bejt fuk, jestli žeton sežerou nebo ne)

edit: ale dle tohoto threadu na bgg

https://boardgamegeek.com/thread/2173930/nemesis-co-op-emergency-post-mortem

musí žeton ležet v místnosti při kontrole úkolů. Z toho chápu, že loď nesmí být zničena (tzn. motory musí být alespoň ze ⅔ funkční a loď musí vydržet do konce hry)

10.5.2021 12:55:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Prikláňam sa k názoru, že čo nie je napísané, to si nedomýšľam. Diskusia pár fandov na BGG nie je záväzná (btw. autori resp. autor hry sa na fóre BGG takmer neobjavoval, poliaci využívali skôr ich facebookovú skupinu resp. ich helpdesk).

Na splnenie úlohy je potrebné doniesť a položiť žetón ľudskej mŕtvoly na Operačný sál. Toť vše. Polemika by mohla vzniknúť, či ho potom môžem odniesť preč (napr. do Laboratória na analýzu). Pravidlá ovšem celkom jasne uvádzajú, kedy dochádza ku kontrole splnenia úloh. Je to až na úplný záver hry, takže aby nevznikli pochybnosti, ten žetón by tam mal ležať v tomto momente.

Analogicky treba pristupovať k úlohe preskúmania všetkých miestností. Na záver sa to dá celkom jednoznačne skontrolovať, a osud lode je opäť irelevantný.

Ono všeobecne nie je vôbec ľahké vykašľať sa na loď, zachrániť sa evakuáciou a predtým ešte niečo splniť. Času je tak zúfalo málo ;)

11.5.2021 01:28:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Docela koukám, jak jste to teď rozebrali :). Ve finále se ale myslím, že není prostor pro spekulace. Fakta jsou jasná. 

  • Toto je diskuze o základní hře. Probíraný úkol je ze základní hry. Tzn. rozšíření neřeším (a navíc je neznám).
  • Úkolem je prozkoumat vzorek. Ne ho tam donést, uložit a hlídat. Prozkoumám a mám splněno. Pak ať si ten vzorek sežere kdo chce nebo ať si klidně letí na Venuši. (EDIT: Pozor, zde je chybně uvedeno, že je úkolem prozkoumat. Není viz navazující debata. Stačí umístit. Podstatná informace, že ho není třeba hlídat, již sedí).
  • Abych vyhrál, musím přežít. A je jedno, jestli v modulu nebo ve funkční lodi.

Jednoduchý jak facka :).

11.5.2021 09:04:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Nepíšeš pravdu Dooby - úkolem je donést vzorek na operační sál, nikoliv ho prozkoumat v laboratoři. Je to rozdíl proti úkolům typu “vyzkoumej slabinu z vejce”…

11.5.2021 09:35:18

@Dooby

V Operačnom sále preskúmaš akurát tak starú bačkoru.

Úkol zněl jasně: “Dopravit modrý žeton na Operační sál”.

 

11.5.2021 09:40:19

Dík za upozornění. Úkolem je opravdu jen donést/umístit a nikoliv prozkoumávat. Dokonce ani ty bačkory se tam nemají prozkoumávat. 

Nicméně jinak se nic na mém tvrzení nemění. Obzvláště ne jeho podstata. Donesu vzorek na sál a v tom okamžiku mám splněno. A ať si ho pak klidně někdo vezme nebo sežere. Ja mám úkol splněn.

Lepší? 

11.5.2021 21:14:04

Lepší, len s tebou nesúhlasím :)

Zaviedol si si home rule, že splnenie úlohy sa vyhodnocuje v priebehu hry a nie tak ako prikazujú pravidlá na strane 11, odstavec 4, Kontrola splnění úkolu. A špeciálne je to zopakované aj v nasledujúcom odstavci “Vyřazení ze hry před koncem partie”.

Ak existuje riešenie, ktoré rešpektuje pravidlá, nevidím dôvod, prečo by som ho mal ignorovať.

11.5.2021 22:53:55

Ebm-plays promiň, ale to co píšeš není pravda. Tedy alespoň vůči mému tvrzení. V závěru probíhá kontrola splněných úkolů. To sedí. Ale v okamžiku, kdy donesu žeton do dané místnosti, mám splněný úkol. To je jasný fakt. Žádný home pravidlo. V závěru pouze proběhne kontrola, kdo splnil nebo nesplnil v průběhu hry úkol. Samozřejmě jsou tam typy úkolů, které mohou být ověřeny/splněny až v okamžiku ukončení hry. Pozor, tenhle úkol to ale není.

Jen zdůrazním, že když splním úkol, tak to neznamená, že to hned všem vyžvaním. Prostě mám splněno a doložím to ve fázi ověřování na konci.

To, že splnění úkolu není jediná podmínka vítězství, je jasné a píšu to ve svém příspěvku, který jste mi tady připomínkovali. Popletl jsem tam to donesení a prozkoumání staré bačkory. Tzn. moje poslední poznámka pouze korigovala tuto chybičku. Jinak jsem přesvědčen, že je to vše jasně dané a žádný home úpravy či nepochopení. 

12.5.2021 07:50:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Dooby. Pokud je to “jasný fakt”, jak píšeš, tak není co řešit. Moje otázka vzešla spíš z domněnky, že to tak jasné není. 

Question:
There is a cooperative objective card, the emergency post-mortem, which says "place the blue character corpse into the surgery room". My question is that the term of 'place' how exactly needs to be understood? If we place the corpse there in round 4 and then we finish the game in round 12, however in round 6 a Metagorger eats the corpse, this fails our game?

 

Answer by Awaken Realms :
That objective is extremely hard to fulfill and that's how it should be - it's intentional. Basically, one person will need to carry the body until the last moment of the game, otherwise they're always risking a failure. But if they manage - congratulations.

 

Takže se nabízí 3 možnosti:

a) hrát to jak říkáš ty

b) kontrolovat podmínku na konci fyzicky: leží modrý žeton na destičce operačního sálu?

c) kontrolovat podmínku na konci příběhově: leží mrtvola v operačním sále funkční lodi (která se nerozpadla díky nefunkčním motorům)?

Já osobně to budu asi hrát podle toho b), tam mám pocit, že nic neporušuji a nic nepřidávám. (i když na začátku jsem se klonil spíš k c))

 

12.5.2021 08:41:26

-Bacil- jasný fakt je to pro Doobyho :). Jestli někde mimo pravidla existuje upřesnění, že ve finále to není o “place” ale o “place" a “must remain”, či jak přeložit udržení žetonu, tak proč ne, ale v tom okamžiku moje hodnocení úrovně pravidel a jasnosti pokynů hry klesá o jednu úroveň.

Já tam totiž v pravidlech nevidím ani náznak toho, že by to mělo být jinak, a dohledávat takové detaily na internetu mě moc neláká.

Tak můj názor už znáš :).

 

 

12.5.2021 09:21:19

@Dooby 

Točíme sa v kruhu a pritom riešenie je tak prosté. Ak chceš z modrého žetónu mŕtvoly získať a odkryť aj slabinu votrelcov, tak jednoducho najprv vyhľadaj Laboratórium a až potom Operačný sál. Sám píšeš, že s karnomorfmi nehráš, tak ten žetón ti tam už zostane do konca hry ako “marker”, že si úlohu splnil (je tu paralela s úlohou zaslania signálu, ktorú tiež “vyriešiš" v priebehu hry a aby to bolo jasné aj na záver hry, tak si dáš na dosku hráča “marker”.)

@-bacil- a pôvodná otázka, od ktorej sme s Doobym trochu odskočili.

Nie som zástanca násilného šroubovania tematických vysvetlení pravidiel, pretože hlavný problém je ten, že “tématicky” sa dá vysvetliť všetko (aj prečo áno, aj prečo nie). A po druhé, herný dizajn musí rešpektovať aj hrateľnosť t.j. aby to celé fungovalo pri minimálne možnej báze pravidiel.

12.5.2021 15:09:19

Ebm: Spíš než točení v kruhu bych to pojmenoval tak, že neřešíme jednu stejnou věc. Celou dobu odpovídám na jasně danou otázku. Žádné násilnosti, žádné house pravidla. Z mého pohledu je vše jasně dáno. Prostě úkol je dones, tak donesu a hotovo. Mám splněno. Nikde neznačím, nikde neříkám. Nebo myslíš, že musím dát najevo, že jsem splnil? Já myslím že ne. Můžu to držet v tajnosti.

Ve fázi vyhodnocení připomenu, že jsem ho tam donesl a že jsem úkol splnil. A když přežiji, tak vyhrávám. Žeton ať si klidně sežere spoluhráč nebo loď ať klidně bouchne.

Pozn.: fakt nic zkoumat nechci, níže je to snad jasně popsáno.

Kurňa, to je na osobní diskuzi :).

12.5.2021 15:52:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Nikoho zámerne neoznačím, ale v celej debate má jediný pravdu Dooby. Pravidlo/podmienka je jednoznačne popísané a hotovo. Dones modrú mrtvolu, polož do operačnej sály. Hotovo. Žiadne ďalšie otázky. Naviac, Dooby píše, že nemusí oznámiť ostatným hráčom splnenie podmienky. Ono sa to v podstate udeje tak či onak, pretože podobne ako odosielateľ signálu to označí na svojej doske (na čo iné, ako na splnenie úlohy by odosielal signál, však? teda okrem možnosti, že blafuje a na čo by to vlastne robil? na tej lodi ma každý svojich problémov dosť, nie to ešte sledovať a premýšlať či blafuje a či nie), tak to že si dá postava XY tú námahu a dotrepe MODRÚ mŕtvolu na operačný sál a vyklopí ju (práve) tam, dala jasne najavo, že tu zrejme plní akúsi úlohu (keďže operačná sála má úplne iný účel, ako analyzovanie mŕtvol :D :D :D)


Moje poznámky k téme: všetko vyššie popísané môže vydedukovať alebo pochopiť iba hráč, ktorý ma hru nahratú a pozná (pamätá si) jednotlivé úlohy a vie čítať (cheatovať) hru ostatných hráčov so slabšou pamäťou alebo nováčikov pri stole s touto hrou. JA sa s hrou teraz iba oboznamujem a ani jednu kartu, ku ktorej sa nedostanem v priebehu partii si dopredu nečítam… operujem s tým čo viem/vidím, neučím sa každý komponent dopredu a nesnažím sa získať výhodu nad inými hráčmi štúdiom hry do poslednej podrobnosti (potrebujem vedieť iba pravidlá hry) a nevadí mi hrať hru proti/so skúsenejšími, ktorí si možno na môj účet trošku zavtipkujú a zneužijú proti mne svoje skúsenosti z predošlých partií … je aj sranda a aj sa vďaka tomu rýchlejšie učím. 

Takže veľkým oblúkom sa vraciam na začiatok. Modrý žetón mŕtvoly v operačnej sále jednoznačne symbolizuje splnenie tejto konkrétnej úlohy … pre mňa za mňa nech si to hráč vyfotí, ak by odtiaľ mal žetón zmiznúť a niekto by sa chcel hádať, že tam nebol. 

28.4.2023 11:23:25 | Upraveno autorem (porovnej)

@Mr. Q klidne te oznacim, protoze mas urcite pravdu. Vyklad pravidel si nekteri zbytecne komplikuji.


V pravidlech je jasne napsano:


cíle hráčů
V jedné partii hry Nemesis může být vítězů více, ale nejedná se o kooperativní
hru – přestože můžete (a do určité míry byste měli) spolupracovat,
má každý svůj úkol, který musí splnit. Pro vaše vítězství je
lhostejné, zda a jak splní své úkoly ostatní.
Vítězství ve hře Nemesis má dvě podmínky:
1. Splnit Úkol na kartě, pro kterou jste se rozhodli,
2. přežít, což znamená jednu z následujících možností:
a) vaše postava musí hibernovat v Hibernatoriu, loď musí být
funkční a mířit hyperprostorem na Zemi;
NEBO
b) musíte použít jeden z únikových modulů, aby se vaše postava
evakuovala z lodi.
Pozor! Určité úkoly po vás mohou požadovat změnit kurs lodi, například
místo na Zemi zamířit na Mars. Uvádí-li karta úkolu dva úkoly oddělené
spojkou NEBO, musí být na konci hry splněn alespoň jeden z nich.

 

takze rozhodne staci odtahnout mrtvolu na urcene misto - tim je 1. podminka vitezstvi u karty ukolu splnena a je uplne jedno, jestli na konci hry je ta mrtvola na puvodnim miste, nebo zda vubec existuje lod a nebo kam treba leti

a 2. je nutne prezit, JAKKOLI, v tomhle pripade asi idealne unikovym modulem, protoze se tim vyhne vsem ostatnim nastraham (kurz/motory/autodestrukce…)

28.4.2023 11:43:42

Pokud dovolíte, doplnil bych doušku za toho, kdo český text napsal: přesně takto český text zní a je tak myšlen.  Úkol je splněn dopravením vzorku na místo určení a přežitím. Vzorek tam samozřejmě na konci hry už ležet nemusí a o stavu lodi se tu taky nic neříká. To by ten úkol musel znít úplně jinak. Je přece lhostejné, že se splnění úkolu kontroluje na konci. To neznamená, že musejí stále platit podmínky, za nichž byl splněn.

Je docela zásadní rozumět si a držet se významů pojmů a vět. Nepřidávat si, co tam není. V tomto bodě nám nijak nepomůže nimrat se v nějakých dohadech na cizojazyčných fórech. Česky je to naprosto jednoznačné.

Ovšem úplně jiná otázka je, zda je ta česká verze významem shodná s předlohou, tady nejspíš ano, resp. nemám žádný důvod o tom pochybovat, ale zažil už jsem ledacos. Chyby, nepochopení i změny předloh po uzávěrkách překladů, takže netvrdím, že shoda významu různých jazykových mutací je vždy zaručena. Tuto otázku nimrání na cizojazyčných fórech řeší. Tady snad máme shodu, že v tomto bodě hrají angličtináři stejnou hru jako my.

Takže na otázku @-bacil- z roku 21 v úvodu tohoto vlákna zní: Ano, vyhrál jsi.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

29.4.2023 07:01:06 | Upraveno autorem (porovnej)

cuz.. nakolko to je kooperativny ukol.. tak proste donesete do mistnosti a VITE ze ste splnili.. ukol mozte vratit do krabice.. a ted hura opravit lod nebo zabit kralovnu nebo utect nebo co vam jeste zbyva .. a hlavne prezijte ;)

 

HAWK

20.11.2023 14:03:41

No, když si přečtu úkol, tak tam je jen: Dopravte modrou mrtvolu na operační sál a tím je úkol splněn. Nikde není, že musí být do konce kola anebo musí loď vydržet. Já osobně bych to viděl, tak že dopravím mrtvolu a vystřelím se do vesmíru a mám hotovo ;)

20.11.2023 16:12:03

Ještě teda dodám, že na různé pofidernější dotazy kolem pravidel nám z Awaken Realms chodily od různých lidí i PROTICHŮDNÉ odpovědi. Čili jako Karel, držel bych se litery.

I když si pak někteří zaměstnanci původního vydavatelství myslí, že by text měl být vyložen přísněji (nebo mírněji).

Překladista/grafik pro MYSLCAJK

20.11.2023 21:35:53

Vybíráme z Bazaru

Zaklínač Starý Svět - MOUNTED EREDIN
Zaklínač Starý Svět - MOUNTED EREDIN
Akt. cena: 510 Kč
Končí za: 11 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas