Mysthea - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, strategická
Čeština: není
Vydavatelé: Galakta
Tabula Games
Autoři: Marta Ciaccasassi
Martino Chiacchiera
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Jaké to je? Hrál už to někdo?
31.3.2019 15:24:50

BGG
Zatím jsou jen první ohlasy i na BGG. Většinou se hráči ve fóru shodují, že karty s textem namísto ikon jsou skvělým doplňkem a originální karty s ikonami nepoužívají....v tom jsme tedy hodně rád, že jsem zainvestoval, ale hru mám zatím stále ve folii jako mnoho dalších čerstvě upečených z KS :D

1.4.2019 09:55:44

...

Ta symbologie je bohužel opravdu příšerná, přemýšlím, že si udělám přelepky na karty. Zkoušeli jsme zatím pouze zkrácenou verzi na 2 věky a bohužel jsme více luštili symboly, než skutečně hráli. Na naučení pravidel je to opravdu jedna z ne moc friendly her, ale po zažití je to celkem slušný mix různých žánrů se zajímavou mechanikou hýbající se mapy.

1.4.2019 10:44:52

....
Zatím mám jen zkušební hru ve dvou a jen na jednu eru.Hra připomína hru Blood Rage, ale po naučení ikon a pravidel si myslim že hra bude dobrá.

1.4.2019 22:11:19

BGG
Ty prvotní reakce budou asi horší kvuli te ikonografii, ale už se objevují hlasy, že to chce pár her a hráči se to naučí.

Co třeba nechápu je kritika na delší herní dobu a na BGG debatují, že hru hráli 2 hodiny a více...to mě ale přijde u hry tohoto rozměru adekvátní, tak to nechápu :D asi nikdo od toho přeci nečeká párty hru na hodinku

2.4.2019 09:00:55

Po první hře
Ahoj
Tak mám za sebou první hru ve dvou.
Pravidla něco kolem hodiny a hra skoro přesně 3 hodiny.
Co se týče dojmů tak jak už tu psal Thal-Keg, je to areakontrol, který trochu připomíná Bloodrage s tím, že je to komplexnější a spíš než vysloveně o kombech je to o synergiích.
Zároveň oproti BR tu má člověk mnohem víc možností, co dělat. Během hry děláte opravdu hodně rozhodnutí.
Když si vezmu tu první hru ve dvou, hráli jsme svižně, ne moc konfliktně a stejně jsme to hráli 3 hodiny. Odhaduji, že hra ve 4 nebo 5 hráčích může být snadno přes pět hodin a nemyslím si, že se to bude nějak dramaticky snižovat s počtem odehraných her.
Investoval jsem do kartiček s textem a rozhodně nelituju. Nevím, jak bychom to jinak rozchodili.
Pocit ze hry je pozitivní, určitě to chci zahrát znovu. Ale pokud by to mělo být ve více hráčích, nevím, kde na to vezmeme čas.

2.4.2019 17:07:59

Kubicvak
Nemyslim si ze by to po par partiich a nauceni neslo stahnout ke 2 (maximalne 3 hodinam).

5+ hodin mi prijde na hru takoveho typu strasne moc a byl by to podle me docela fail kdyby to byla pravda.

2.4.2019 17:29:38

Beholder
Včera večer jsme odehráli hru ve 4 hráčích.
Bez učení a setupu jsme hráli 5 hodin a 5 minut. S tím, že všichni 4 jsou zkušení hráči. U hry jsme přemýšleli tak středně, občas je potřeba něco vymyslet, ale nebyla to žádná AP hra.

Dojmy jsou podobné, jako při hře ve dvou. Mapa se rychle zaplnila a bylo tam pořádně těsno. Rozhodující akce (větší bitvy a posun ostrovů) se často nechávali na poslední kolo, takže první hráč obvykle trochu ostrouhal.

Hra se líbila, dojmy pozitivní, až na tu herní dobu.

8.4.2019 10:03:02

máme za sebou
hru ve čtyřech hráčích (3 nováčci, já hrál podruhé) a i když odmyslím pravidla, tak to taky bylo přes 5 hodin a nevidím tolik prostoru pro snížení času.
Naopak teda jsem silně pro piktogramy, podle mě mají dost logický systém použití a líp se čtou přes celý stůl, než karty s piditextem.

Ale ta herní doba je trochu průšvih.

8.4.2019 11:05:17

Nechapu...
Autor hry tvrdi ze to hraji ve 4 hracich do 2 hodin...

8.4.2019 16:16:00

BGG
V diskuzích na BGG lidé (kteří čas hry uvedli) se taky nevejdou do 2 hodin...ale jejich psané časy jsou v rozmezí 3-4 hodiny pro 3-5 hráčů. Předpokládám, že bez vysvětlování pravidel.

8.4.2019 17:01:09

Delka hry
Dnes jsme hrali ve ctyrech, dva poprve, dva podruhe. Bez vysvetlovani pravidel jsme hrali 3,5 hodiny - dva veky. Kvuli casovemu omezeni jsme hru bohuzel museli pred zahajenim tretiho veku ukoncit.
Kez by to bylo rychlejsi. Hra to neni spatna, ale nemyslim si, ze by zazitek ve srovnani s jinymi hrami odpovidal vynalozenemu casu.

10.4.2019 01:31:23

První dojmy
Hráli jsme ve třech, první hra pro všechny, dohráno těsně pod tři hodiny. Něco málo zabralo koukání do pravidel a občasné dovysvětlování. Odehráli jsme maximální počet kol, nikdy nám nepřišli event karty tak, aby tam bylo těch pět druhů regionů dřív než prošla bouře a všechny monstra.

Hra se mi moc líbí, líbí se mi, že se to hraje příjemně, ikdyž dost věcí nestíhám sledovat, samozřejmě na bodech se to projeví, ale herní zážitek to nekazí. Mechanismy jsou elegantní a intuitivní, hráli jsme karty s textem, ale myslím, že po pár hrách nebude probém přejít na ikonografii. Která se mi obecně líbí.

Herní dobu bych počítal cca 40minut na hráče, níž to asi moc nepůjde. Těším se na další zahrání a asi bych se nebál hry ve čtyřech, do hry v pěti bych se asi nepouštěl. Ono kromě času na odehrání hráče, ten větší počet hráčů víc mění situaci mezi tahama konkrétního hráče, tudíž se musí víc překopávat plány a vymýšlet znovu, takže je tam další časová "přirážka". Ale ve třech super.

13.6.2019 12:03:38

Zvlastni
Nekteri hraji ve trech hracich pres 5 hodin nekteri do 3 hodin. To je strasne velky rozptyl :)

13.6.2019 14:13:51

Ve 4
Mam strach to v nasi skupince ctyr hracu, ve ktere mame cas na herni session cca 4 hodiny, vytahnout. Bojim se ze to v nejlepsim budem muset ukoncit protoze nas vyhodi z cajky :)

13.6.2019 14:15:58

Beholder
Hodně to bude o hráčích, v tý hře v každém kole reaguješ na nové podmínky, mění se ti poměry sil v regionech, postupně se ti odkrývají scoring karty pro danou éru, může se změnit postavení ostrovů, může se změnit nabídka karet. To vše tě ovlivní. Tudíž pokud někdo každé kolo začne promýšlet optimální tah na tři kola dopředu, je to asi peklo a hlavně to nemá smysl, protože mu to rozbijou a může příště začít znovu.

Zkus a uvidíte.

13.6.2019 14:55:33

Area control orgie
Dneska jsme dali prvni hru ve 4. Meli jsme na ni pouze neco malo pres 3 hodiny cisteho casu bez vysvetlovani pravidel a stihli jsme prvni dve cele ery (ale haluzove mely obe pouze 5 kol, tzn. zadna prisera neutocila a ani boure neprisla). V posledni ere naopak prislo vsechno a stihli jsme asi 6 kol z 10, pak jsme to museli zabalit.

Hra je to dlouha, komplexni a tezka na rozhodovani a zroven lehka pravidlove a odsypa. Cas u ni plyne jako voda a hlavne je to naprosto skvela hra. Ani trochu nelituji backnuti na KS ( zroven jsem zvedav na Icanion) a tesim se az to zas nekdy zahrajeme.

19.6.2019 23:19:36

@Beholder
Rád slyším, já se toho taky bál a sem rád, že jí mám a že sem backnul Icaon. Dostal jsem se k zahrání Mysthey až těsně po skončení KS a integrace obou her bylo jedno z lákadel a trochu sem měl obavy, abych neměl špatnou hru, ze které se možná stane dobrá spojením z druhou. Na to nemám místo a navíc je mraky her, co jsou super sami o sobě.
Ale nestalo se, mám z toho stejně veskrze pozitivní dojmy, mimo jiné už vím, že nepotřebuju Blood Rage. :)

19.6.2019 23:54:08

Miner
Mysthea je urcite komplexnejsi nez BR. Za me i hezci vizualne. Ale BR je zase na kratsi dobu a je tam draft. Navic komba kdy ziskavam body za to ze se nechavam zabijet jsou taky fajn.

Nejsem si uplne jisty jestli to je BR killer. Ale v tuto chvili bych pravda radeji hral Mystheu byt je to hra na 4 hodiny.

20.6.2019 13:58:06

.
taky mi přijde, že BR a Mysthea se zas tak nekryjou. Je tam u obou prvek area control, ale ten karetní mechanismus, který to celé řídí, funguje u obou dost jinak. To už mi spíš efekty karet v boji v Mysthee trochu připomínají systém z Cry Havoc.

21.6.2019 09:52:32 | Upraveno autorem (porovnej)

BR
Není to stejné, ale mám u toho podobný pocit. Navíc tohle mě baví víc. Draft v BR je super, ale těch karet není moc a po pár hrách se víceméně ustálí jasné karty co chci draftovat, případně co musím counterdraftovat a nějaká vata mezi tím. Ale hrál jsem jen základ, možná se to změní s rozšířeníma.

Já mám tyhle hry obecně rád a mám Rising Sun, ale ten je vyloženě 4+, lepší 5 nebo 6. Pro míň hráčů byl pro mě právě ten BR alternativa, ale teď mám Mystheu a sem spokojenej, ještě to teda chce zahrát ve čtyřech, jestli se to časově dá.

21.6.2019 10:24:26

Vybíráme z Bazaru

Reset kit pro Pandemic Legacy - Rok 1
Reset kit pro Pandemic Legacy - Rok 1
Akt. cena: 470 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas