Memoir '44 - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: 2. světová válka
Herní kategorie: desková hra, strategická, válečná
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Days of Wonder
Edge Entertainment
Autoři: Richard Borg
Rok vydání: 2004
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Velmi populární téma, ale u starších her ještě nebylo takto sumarizované a dojmy jsou roztroušeny po různých diskuzních vláknech. Nicméně tato hra je stále živá, a tak je neustále mnoho lidí "jako já), kteří se ke hře teprve dostávají.

Po velmi dlouhém zvažování, vyzvídání a diskutování jsme se pro tuto hru rozhodl najít doma využití. K mému štěstí zrovna v roce 2020 proběhl reprint společně se všemi velkými expanzemi a v roce 2021 dorazí reprint zbytku. 

Tedy aktuálně v roce 2021 budete moci pořídit úplně vše, co k této hře vyšlo! Proto by stálo za to o této hře rozšířit povědomí a vytvořit nějaké diskuzní vlákno čistě o dojmech.

MOJE PRVNÍ HRA/DOJMY:

Mám své krabice doma již pár měsíců, ale teprve včera jsem vyndal na stůl základní krabici. Tedy poprvé na hraní….synátor už si hrál způsobem sobě vlastním :-)

Hra vypadá na stole velmi působivě a barvitě. Původně nudný herní plán se po pár doplněních terénních prvcích stal krásným.

Styl hraní formou scénářů, které reflektují slavné historické střety je rovněž příjemný. Každá hra má nalinkovaný setup a tedy každá hra začíná a probíhá jinak a rozhodně neomrzí.

Nutno dodat, že vydavatel na svých stránkách vydává tuším každý týden nový scénář + existují již 2 velké knihy scénářů.

Samostatná hra je až směšně triviální….kola velmi rychle plynou a celý scénář je opravdu otázkou 20-45min, což je neskutečně svěží zážitek.

Trochu mě přišlo zvláštní, že tanky zde nemají takovou ničivou sílu oproti pěchotě…vlastně při střetu 1na1 hex má pěchota větší šanci vyhrát.

NEVÝHODY: Je zde hodně prvků náhody, takže nemůžete chtít hluboký taktický zážitek na X hodin, kde vyhrává lepší vojevůdce. To rozhodně není tento případ. 

Herní plán je rozdělen na 3 sekce LEVÁ - STŘED - PRAVÁ. Hra se pak hraje pomocí karet příkazů, které Vám umožňují aktivovat jednotky v různých sekcích. Zde může nastávat frustrace, kdy byste potřebovali nutně vést bitvu třeba vpravo, ale máte příkazy jen na střed. Dále je tu pak souboj….ten je čistě kostkový a tedy komu to padá, ten vítězí.

Tohle všechno částečně řeší expanze Winted Wars, která přináší nové taktické karty.

VÝHODY: Především přístupnost a rychlost hry. Je to opravdu hra otec a syn, nebo hra s kamarádem, co má rád válečnou historii a nehraje hry, nebo zábava pro dva kluky s tátou, co jim k tomu třeba řekne pár dalších informací okolo daného střetu.

ZÁVĚR: Hra na mě působí neskutečně živě, barvitě a líbivě na pohled. Tahy hráčů jsou rychlé a snadné. Herní mechanismus funguje výborně a vše šlape jako hodinky. Na dnešní dobu hra je velmi svěží a zábavná. Když herní stůl doplníte o nějakou parádní neoprenovou podložku, je to opravdu nádhera.

Těším se na objevování dalších expanzí a hru za další národy.

28.6.2021 10:57:57

Joe

Memoir '44 by mal byť povinne v každej knižnici herného geeka. Z historického hľadiska (popisy scenárov navnadia na ďaľšie štúdium tématiky), z herného hľadiska (jednoduchosť pravidiel) a z estetického hľadiska (figúrky, kvalita komponentov, hafo rozšírení). Odporúčam!

---------------
Prekladateľ Joe

28.6.2021 11:48:44

Tak až bude cz verze tak si ji tam klidně přidám :p

28.6.2021 13:07:57

@Gareth Vždyť je ;)

28.6.2021 13:12:18

Všude vidím jen Eng verzi od Days of Wonder.

28.6.2021 13:27:09

Zde máš komplet CZ překlad všeho v grafice….takže máš v CZ komplet i všechny expanze. 

28.6.2021 13:36:42

M44 mam moc rad - cloveku se z toho uplne nekouri z hlavy a je to odehrane v rozumnem case. Rozsireni par mam, ale stejne zatim hrajeme prakticky jen zaklad.

Jen jsem uplne nepochopil, jak jsi, @Korenari, prisel na to, ze pri stretu nablizko je pesak silnejsi nez tank? Tank proti pesakovi hazi trema kostkama s 50% sanci na zasah na kazde, pesak proti tanku hazi taky tremi kostkami, ale s 33% pravdepodobnosti zasahu. Pokud teda neberu, ze je nekdo treba chraneny terenem. Navic pokud vycistis tankem to pole, kam jsi nablizko utocil, a vlitnes tam, tak utocis jeste jednou.

Spis je zaludne to, ze muze byt problem vyradit artilerii, tam je to vzdy jen 16% na zasah.

Uz mi ale asi doslo, jak jsi to myslel, ano, nezraneni pesaci maji malou nadeji (cca 3.6%, resp. 12.5% pokud tanky nemuzou couvnout), ze uplne zrusi nezranene tanky, naopak se to podarit nemuze. 

28.6.2021 14:16:06 | Upraveno autorem (porovnej)

@Bluda já jsem teda neřešil pravděpodobnost hodu na kostkách…což jsem měl. Nicméně zjednodušeně při takovém střetu na blízko hází obě strany 3 kostkami….ale logicky na pěchotu potřebuješ hodit 4 zásahy a tanky jen 3…to tě pak rozhodí procenta.

Ale ono bude spíše takticky hloupé jezdit tanky k pěchotě blízko, když postih na dálku nemají.

28.6.2021 16:15:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Squaring Circleville
Squaring Circleville
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas