Marco Polo - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Daniele Tascini
Simone Luciani
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Obtížné cestování + placení

Mám za sebou zatím 2 hry, takže to může být trochu subjektivní, ale mám pocit, že je cestování hodně těžké. Když si vezmete tak pokud se nemám bílou kostku a nepodaří se mi získat 2 černé kostky, tak akci cestování mohu využít jen 5x (každé kolo jednou)
a obchodní stanici stavím vždy jen na místě kde skončím.
Takže pokud bych chtěl postavit všech 9 stanic a dostat se tak k 15 bodům navíc (5 + 10) tak bych musel splnit 4 kontrakty s posuvem případně použít pohyb z bonusové (půlkulaté) destičky, který tam nemusí přijít.
Což mi přijde dost obtížné až skoro nereálné (pokud nemám na to dobrou postavu)
Vycházím z toho pokud mi nevyjde nic (ani vhodná postava pro cestování ani kostky)

Placení - už se tu rozčíslo, že slovo zdarma u černých a bílých kostek je překlep, nicméně si myslím, že z logiky by to tak být mělo, jinak platíš jak mourovatý a polovinu akcí ze hry které máš řešíš jen peníze.
Možná je tak hra záměrně koncipovaná, ale včera když jsme hráli nám všem přišlo, že tě ta hra dost tímto zařezává.

Díky za názory :-)
25.1.2016 10:02:24

...
ano, cestování je dost drahé. Ale, když dokážeš naplánovat svou cest správně, tak ti může vynést mnohem víc než plnění kontraktů. Silně to záleží na dostupných akcí ve městech. Když jsou na nic a nemáš cestovatelskou postavu, tak stačí akorát získat nějaké malé město nebo dobrou akci velkého města. Naopak když jsou na herním plánu výborná komba, tak se klidně soustřeď na cestování a splň třeba tři kontrakty a máš v pohodě přes 80 bodů (ve třech hráčích). Skoro nikdy se ale nesnažzískat bonus 15 bodů, stojí to hodně a dává málo. Samozřejmě pokud máš marca pola nebo toho co nechává domky za sebou jak šílenej, tak se na to vyplatí soustředit. A možná i matteo polo je v tom vcelku dobrej. Co se týče placení. Budu se opakovat, ale černá kostka a tah navíc plus možnost udělat stejný tah víckrát za kolo je vážně velmi silná, takže placení je přímo nutné k vyvážení. Hra je právě o tom udělat akci dřív než tvůj soupeř a právě akce ve městech ti dávají vhodné alternativy.

25.1.2016 10:20:58

Placení
Asi jsem to špatně napsal nešlo mi o to neplatit vůbec, ten prvek je tam správný, jen mi přijde, že se platí hodně.

26.1.2016 09:05:00

Cestování
Pravda, že cestování je v této hře opravdu drahé, ale je proveditelné. Navíc je docela dost postav ve hře co cestování hodně usnadňují (Johannes Caprini, Nicolo Polo & Marco Polo, Wilhelm von Rubruk - i když ten to má zároveň i ztěženo). Dá se ale souhlasit, že dostat body za budovy jako takové je poměrně těžké, ale proto je za to i docela dost bodů, ovšem nemožné to není. Celkově zato možností kde získat body je v té hře docela dost a to na ni mám opravdu rád.

26.1.2016 11:58:22

JJ za me senzační hra
včera další dvě hry ve 4 a výtečné. Neměnil bych na tom vůbec nic. Jen pro ilustraci, včera jsem hrál s postavou, co začíná v Pekingu a v průběhu hry jsem udělal 14 kroků, postavil 8 domků a navštívil všechny 4 cíle. V druhé hře jsem hrál za toho, co staví domky po cestě a vykonal dokonce 16 kroků, postavil 10 stanic a navštívil všechny 3 cíle (jedno město dublováno). Myslím, že je to vymyšleno a vyváženo precizně.

26.1.2016 13:28:53

Pelly
Za mne to je jednoznacne euro lonskeho roku nekdo roka ze je to suche a bez tematu, ale me to proste jednoznacne sedi.

26.1.2016 15:49:13

Cestování
Cestování je sice drahé, ale stane se, že jsou i jiné možnosti, než akce za dvě kostky. Je tam asi 6 kontraktů s cestováním, jsou tam městské akce s cestováním. Sám to neumím, ale viděl jsem už několikrát, že se skutečně dá procestovat skoro ceká mapa. Jen je potřeba správná konstalace postavy, kontraktů, městských akcí a trošky štestí :-)

10.2.2016 08:49:33

Cestování
Naše poslední hra ve 4 lidech dopadla tak, že 2 lidi měli procestovány všechny města, z toho jeden měl postavených 8 domečků a druhý 7. Třetí měl procestovány sice jenom 3 města ale taky 7 domečků k tomu. A 4. se na cestování vykašlal, ale zato se snažil stavět takže 9 domečků. Jak jsem říkal, cestování je drahé ale proveditelné a evidentně i ve 4 hráčích.

10.2.2016 09:53:04

balanced
Po první hře s Raschidem (vyber kostek), coz rozhodne neni postava na cestovani, si myslim, ze je to ok, dal jsem 6 domu, obsadil 3 ze 4 mest, co jsem mel za ukol, dosahl Pekingu (a vyhral:), takze s postavou, co se bude na cestovani specializovat jako je von Rubruk nebo bří Pólové to musi byt brnkacka.
Ale samozrejme si musite pomoct kontraktama..

11.3.2016 08:09:28

...
zrovna rashid je dobrej i na cestování ;-) krom něho jsou dobří: mateo polo, polové, černý domky, + 3 mince a berke khan. Obecně ale platí, že se musí dělat i druhá strategie. Takže aspoň 4 kontrakty.

11.3.2016 19:46:39

těžké hraní za "cestovací" postavy
Hrajeme Marca Pola ve 4 hráčích. V poslední době jsme hráli cca 7 her. Můj pocit ze hry, dojmy a názor na jednotlivé postavy je následující.

Hra se nám všem líbí. Všichni ji hodnotíme jako skvělou. Nicméně mám dojem, že díky různému rozestavení karet ve městech a výběru postav, kdy si jako první vybírá začínající hráč a na toho kdo je v pořadí poslední zbudou dvě postavy na výběr, které nikdo nechtěl, je hra nevyvážená.

Všechny hry vyhrály tyto postavy (nechce se mi řešit jména :) ):
- ten co si bere z trhu, vždy když si někdo bere z trhu
- ten co neplatí když dává kostky na ostatní kostky hráčů
- ten co si nastavuje čísla na kostkách
- ten co má bílou kostku
- ten co začíná v Pekingu

Nikdy nevyhrály:
- ten co cestuje mezi oázami
- ten co staví stanici kudy projde
- ten co má dvě figurky

Hrát za "cestovací" postavy, postavit ideálně všechny stanice a splnit 3 či 4 města z úkolu je mimořádně drahé, obtížné a lehce překazitelné (i neúmyslně) ostatními hráči.
Hraní na plnění kontraktů je jednodušší, efektivnější a výhra je pravděpodobnější.

Pokud hra není rozestavěná tak, že v prvním nebo druhém kole se dostanu do města, které generuje extrémní množstí peněz/velbloudů nebo obojího, tak se nevyplatí hrát za "cestovací" postavu. Pokud taková na mě při počátečním setupu zbude s největší pravděpodobností nemám šanci na výhru.
Pokud hraji za "cestovací" postavu a něco se na začátku v prvním nebo druhém kole nevydaří (neudělám patřičný nutný pohyb a nepostavím patřičné nutné množství stanic), tak hraji zbývající počet kol s vědomím, že nemám šanci na výhru.

Takový negativní pocit ze hry mám přesto že se mi moc líbí :)

27.10.2017 17:30:47 | Upraveno autorem (porovnej)

malý doplněk
právě z tohoto důvodu se postavy vybírají v opačném pořadí... z tvého příspěvku není patrné, jestli to tak děláte...

27.10.2017 17:36:25

pelly
no mi to děláme tak, že si hodíme dvěma kostkami. Ten co hodí nejvíce si vybírá jako první a pak podle směru hodinových ručiček si vybírají ostatní.

Ale to je celkem jedno. Ve většině případů na někoho zůstane výběr z hroznů.

Edit: tak vybíráme v opačném pořadí. OK, ale i tak to nezmění nic na tom co jsem popsal v minulém příspěvku :)

27.10.2017 17:41:11 | Upraveno autorem (porovnej)

ano, ale
pokud to hrajete podle pravidel, tak ten co má výhodu prvního tahu má nevýhodu výběru z hroznů... Mám odehráno mnoho her (ve 4 hráčích) včetně vítězných za postavy, co prioritně cestují...

27.10.2017 17:46:35

nevyvazenost
Jako ano, da se souhlasit s tim, ze ne vzdy jsou vsechny postavy stejne silne.
A urcite mohu souhlasit i s tim, ze nektere postavy jsou relativne univerzalni (tj. na pocatecnim rozestaveni nezavisle) a nektere jsou v urcitem rozestaveni silnejsi a jindy zase slabsi.
A ano, hra je relativne tezka a bez dobreho planovani je tezke uhrat dobry vysledek.

Nicmene nesouhlasim s nize uvedenym "nikdy" nevyhraly "cestovaci" postavy. Naopak, jakmile to setup jen trochu umoznuje je cestovani velmi silne a jen s tupym plnenim kontraktu si nelze vystacit.
A nakonec ono prece ty cestovaci postavy nic nenuti zase tak intenzivne cestovat, staci projet ty cca 4 mesta na cilovych kartickach a razem mam nejakych cca 20 bodu oproti tem co nevytahli paty z Benatek. A k tomu mohu napr. obchodovat stejne jako ostatni.

Takze poradi za mne:
1-2) pokud je dobry setup tak "dve figurky" a "stavi kudy projede"
3) merkator="bere kdyz berou ostatni"
4) "neplatic"
5) bila kostka navic (a hlavne smlouva)
6) zacatek v Pekingu
7) nastavovani cisel na kostkach - paradoxne mi to prijde jako naprosto zbytecna vyhoda
8) cestovani skrz oazy - ono to asi tak spatne neni, ale ja na to proste neprisel jak to zahrat

BTW ten vyber postavy od posledniho hrace tam neni jen tak pro nic za nic, ale prave kvuli lepsi vyvazenosti...

27.10.2017 17:54:31

ad nevyváženost
tohle se hodně probíralo na bgg, takže v tom nejsi sám beholdere, ale jedná se spíše o groupthink, poněvadž abys dokázal nahrát solidní počet bodů, tak je potřeba alespoň trochu cestovat, ideálně i tak abys splnil úkoly. něco málo jsem nahrál na yucatě a tam ti lepší bez cestování nehrají. Čistě na plnění kontraktů uhraješ max tak 65 bodů, což je málo a většinou stačí ve čtyrech zkušených hráčích tak na poslední či předposlední místo nehledě na to, že většinou uhraješ méně. Je však pravdou, že je hra silně závislá na počátečním rozestavení, to znamená, že si musíš naplánovat nějaký ten rámec na základě toho jaké akce jsou vyloženy a kde jsou výhody malých měst a výhody velkých měst. Pokud je to špatně rozložené, tak se cestovatelské postavy nemusí tolik vyplatit, i tak se s nima dá ale uhrát slušný výsledek, stačí nutně nehrát jen na postavení všech stanic a splnění úkolů, ale na efektivní využití schopnosti ve správnou chvíli. Jinak to pořadí výběru postav hraje velkou roli, protože pokud jsi prvním hráčem jak při výběru tak i při hře, tak to je dost nevyvážené. Jo a vybírejte si postavy až poté co se každý podívá na své karty cílů, sice to není v pravidlech, ale nabízí to mnohem větší kontrolu a přijde mi blbost, že to tak v pravidlech není.
Jinak na bgg byla udělána analýza nejlepších postav snad ze 75 her. je pravda že ale jde hodně o skupinu co to testovala a že se nekoukali na karty cílů před výběrem postav. Ale výsledek je takovýhle: (to číslo je počet bodů celkem, kdy za vítězství jsou 4 a pak se pokračuje po jednom dolů)
1st Mercator 105 - ten co dostává 1 zboží když jde někdo na trh
2nd Berke Khan 102 - ten co neplatí
3rd Raschid 89 - ten co si nastavuje kostky
4th Wilhelm 88,5 - ten co pokládá stanice všude
5th Mattheo Polo 86,5 - ten co má bílou kostku a kontratk
6th Nicolo and Marco Polo 79,5 - dva cestovatelé a velbloud
7th Kubilai 77,5 - začíná v pekingu
8th Johannes 72 - skáče z oázy do oázy

Tato statistika mi však přjde dost zvláštní z osobníh zkušeností na yucatě, kde většinou vyhrává Wilhelm a Mateo polo... ale v zásadě jde o to, že je ta hra hodně situační a nelze tak říci, že by nějaká postava byla přesílená, jen že se hodí na více herních rozložoní, potažmo že je jednoduchá na zahrání.

28.10.2017 09:22:31

Matewr84
Tim se jen potvrzuje moje zkusenost, ze ten co bere kdyz ostatni berou, ten ci neplati a ten co si nastavuje kostky jsou nejlepsi postavy za jakychkoliv podminek nastaveni mapy a maji nejvetsi sanci na vyhru. Zatimco u ostatnich zalezi jak je nastavena mapa.

Cili podle me je to nevyrovnane.

28.10.2017 13:41:07

ad nevyrovnanost
Ano, některé postavy mají všeobecně větší šance na výhru než jiné. Jiné jsou zase lepší za určitých podmínek a nabízejí potenciál mnohem většího zisku bodů. Ale k tomu mercatorovi bych řekl jen to, že záleží jak hraje skupina. Pokud se všichni hráči domnívají že nejsilnější je plnit kontrakty, tak mercator (ten co bere suroviny pokaždé co někdo jde na trh) je silný. Pokud zase naopak všichni hráči na kontrakty nehrají, tak je mercator o ničem. Evidentně tato skupina co to testovala hrála primárně kontraktovou strategii o čemž svědčí také počet bodů které v průměru získávali, který je nižší než je tomu běžné u dobrých hráčů na yucatě, ale zase se nejedná o žádná ořezávátka, takže zkušení hráči to byli.
Jen abych to doplnil, s každou postavou zahráli 35 partií a každá zaznamenala alespoň 5 vítězství, takže s každou se dá vyhrát, ale musí na to být podmínky... a o tom právě ten draft na začátku je, ta hra není o tom, která postava je všeobecně silnější, ale která je silnější v dané konstelaci počátečních kontraktů, akcí měst, rozložení malých měst, bonusů a karet cílů...
Ale v zásadě souhlas, když si vezmeš toho co mění kostky, zřejmě neprohraješ :)

28.10.2017 15:15:22

nevyrovnanost
Za mě mám na téhle hře rád, že je variabilní a podle rozložení karet měst v kombinaci se schopnostmi postav je víc cest jak vyhrát.
A myslím si, že některé postavy nejsou o tolik silnější, ale jsou univerzálnější a jsou tím lehčí na zahrání. Konkrétně Mercator nebo Berke Khan při hře hodně hráčů nebo Matteo Polo či Rashid v jakémkoliv počtu hráčů. Další postavy jsou specifičtější, nicméně například Rubruk nebo Marco a Niccolo Polové dokáží být fakt silní, stačí když jsou silné akce měst a lze kromě kontraktů dělat body i na městech.
Vyhrát se dá každopádně s jakoukoliv postavou, my měli dlouho rekord s Rubrukem, pak ho teprve překonala princezna z rozšíření a aktuálně u nás bodový rekord drží "univerzálně silný" Matteo Polo.

28.10.2017 20:18:36

Postavy
Já už mám nahráno víc než 7 her. Máme i rozšíření. Pravdou je, že s některými postavami (Princezna) je výhra jednoduší, ale rozhodně postavy nezaručují výhru! I se slabší postavou lze vyhrát a i s nejsilnější lze prohrát. A proto je tato hra tak dobrá, že je pokaždé výzvou se stejnou postavou hrát pokaždé jinak a neutrpět totální prohru!

28.10.2017 23:11:26

Vybíráme z Bazaru

Meowscarada ex Premium Collection Promo + display
Meowscarada ex Premium Collection Promo + display
Akt. cena: 24 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas