Lunar Base - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Sci-fi, Současnost
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: není
Vydavatelé: Plepic Games
Autoři: Joosep Simm
Kaido Koort
Martin Paroll
Silver Türk
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Píše se rok 2049 a právě začala nová éra vesmírných závodů. Jakožto ředitel společnosti kolonizující náš přirozený satelit se snažíte z nové příležitosti vytěžit maximum. Měsíc byl nehostinnou krajinou, ale to se má brzy změnit...

Jak již z názvu vyplývá, Lunar Base je karetní ztvárnění stavby základny na měsíci. Postupem času ke svému počátečnímu modulu budete přidávat další - obytné, výrobní, vědecké... a vítězem se stane první hráč, který splní jednu ze 4 podmínek vítězství.

Příprava hry:

Na začátku dostane každý základnu, 3 karty a 3 kredity.

Průběh hry:

Každé kolo je rozdělené do tří částí, po jejichž odehrání je na řadě další hráč. Takto se všichni střídají až do konce hry:

  1. Hráč zahraje libovolný počet karet agentů (karty jsou tří typů - agent, modul, vliv)
  2. Hráč zahraje jednu z možných akcí na vyložených kartách modulů
  3. Kontrola nabídky karet (veřejná nabídka čítá 3 karty + 1 karta za každého hráče). Pokud v nabídce není ani jeden modul nebo agent, přiletí raketoplán, který doplní nové karty (opět 3+1 za každého hráče). Hráči si doberou počet kreditů odpovídající počtu žlutých orbů v základně (viz níže).

Na kartách jsou různě strukturované možnosti, co lze provést za akce během kroku 2. - od jednoduchých (postav, lízni, prodej, vezmi kartu z nabídky), až po kombinace (např. postav a poté si lízni). Hráč je povinnen uplatnit postupně všechny části zvolené akce, pokud to situace umožní (např. pokud má zahodit kartu a nemá na ruce žádnou, má postavit modul a na ruce takovou kartu nemá atp., může stále zahrát zbytek akce).

Stavba probíhá velmi jednoduše. Na okrajích karet jsou polokoule čtyř barev (žlutá, červená, modrá a šedá - posledně jmenovaná je žolík, který platí za libovolnou barvu). Jednotlivé moduly na sebe musí navazovat pomocí těchto polokoulí a lze je skládat i otočené o 90 stupňů. Cena jednotlivých modulů je na kartě uvedena právě různou kombinací barevných koulí. Již napojené moduly poskytují slevu na stavbu - tzn. mám-li na základně červenou kouli (případně šedo-červenou), postaví zdarma modul, který stojí právě jednu červenou kouli. Pokud jich nemá dostatek, doplácí se kredity. 

Další akce jsou rovněž jednoduché: nabrání karty z nabídky, líznutí z balíčku, prodání karty z nabídky (hráč dostane kredit a zahodíte pryč kartu ze spol. nabídky a tím se přiblíží k příletu zásobovacího raketoplánu), ukradení kreditu soupeři, otočení základny. Poslední jmenované je zajímavý strategický prvek - základní karta základny je stejná pro všechny, ale z její druhé strany jsou různé základny jednotlivých společností, které mají různé zdroje již natištěné na kartě a mají i jiné vlastnosti.

Posledním prvkem jsou tzv. karty vlivu - jedná se o speciální karty, které ovlivňují zásadně hru. Každá má jinou vlastnost. Některé, pokud jsou ve společné nabídce, zdražují získávání karet, ovlivňují vítězné podmínky atp. Další možnost využití je jako obrana proti negativním efektům agentů soupeřů, pokud máte k dispozici kartu vlivu na ruce...

Karty vlivu nemusí být součástí hry, lze je vyřadit a hrát bez nich. Hra pak má tendenci být méně o náhodě (v extrémním případě jedna moje partie skončila v prvním kole, kdy si soupeř nalízl tři karty vlivu a z nabídky si ihned dobral čtvrtou a zvítězil - karet je celkem 80 a karet vlivu je 8). Pro první hry bych doporučil hrát bez nich.

Konec hry:

Hra končí v momentě, kdy některý z hráčů splní jednu ze 4 podmínek vítězství: 20 kreditů (platební prostředek), 10 kolonistů, 5 vědeckých objevů nebo mít na ruce 4 karty vlivu (karty vlivu jsou volitelnou částí hry - lze hrát i bez nich).

 

Za zmínku stojí česká stopa na vývoji této hry -  grafický design hry (dle mého názoru povedený) má na svědomí Ladislava Boháčová, původem z České republiky (toho času žijící v Dánsku).

Autor: G4nd4lf

Vybíráme z Bazaru

Legends Rising: The Valiant Universe Deckbuilding
Akt. cena: 499 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas