Legendy Západu - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Divoký západ
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Hervé Lemaître
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy ?

Klasické téma dojmy :-). Jaký z hry máte pocit ? Kolik je ideálni počet hráčů a jaká je herní doba ?
3.2.2020 12:15:14

Dobrá vs. Špatná
Tak teď vůbec nevím. Pravidla jsem nestudoval, ale z toho co jsem se díval to vypadá fajn, provedení komponent super. A z toho co jsem zjistil se teoreticky jeví jako parádní hra (hlavně kvůli tomu sandboxu).

ALE plno lidí tady tvrdí, že ta hra je dost špatná, vlastně to celé nefunguje, dělá se pořád to samé a je to nuda. Přitom hra byla v nominaci o nejlepší hru 2018 Golden Geek Best Thematic Board Game, společně s Rootem (který vyhrál) a Divukrajem.

Přijde mi to hodně podobné jako Firefly: Board Game od GF9 (stejná nominace za r.2013). I ty principy podobné. Vlastně se tam taky dělá pořád to stejné dokola - lítáte po vesmíru a plníte úkoly pro peníze, za které si pak najímáte posádku a kupujete vybavení, abyste byli dost silní na splnění cílů scénáře. Ale do toho se v galaxii vyhýbáte vesmírné policii, ať vás nechytí s kontrabandem, v nebezpečnější části galaxie, kde jsou lepší úkoly se zase nechcete potkat s reavery, navíc můžete přepadávat lodě dalších hráčů atd. Ale ta hra je naprosto parádní (nejen pro fanoušky Firefly), od vizuálu přes mechanismy až po atmosféru.

Jediný rozdíl vidím v tom, že ve Firefly potřebujete splnit cíle scénáře, ve Western Legends hrabete vítězné body (ve Firefly je i scénář, kde musíte nahrabat co nejdřív dostatek peněz a pořád to dobře funguje).

Hodnocení na BGG:
Firefly 7.4
Western Legends 7.7

Dovedl by někdo, kdo hrál obojí srovnat třeba tyto dvě hry?
Nebo aspoň rozumně napsat, co je na Western Legends špatně? Kritika v druhém vláknu mi moc kontruktivní nepřišla a spíš mi to připadlo jako "kdo chce psa bít...". Díky

5.2.2020 13:06:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Dojmy
Moje dojmy - hráli jsem v 6-ti a bylo to moc. Hodně se čekalo a protahovalo se to. Ideální vidím 3-4 hráče. Pak to bude odsýpat. Po několika odehráních základu se to "ohraje" a je potřeba zapojit ta rozšíření - prostě klasická KS hra. Nicméně hra mně bavila. To že se někomu zdá, že je to pořád stejné.....to můžu říct teoreticky téměř u každé hry.
Možná vzniká problém s tím sandboxem. Ta otevřenost je podle mne v tom, že jseš záporák a najednou se staneš klaďasem. To může na někoho působit dost divně.
Já osobně se těším na další hry.


Dobrá duše v domovher.cz

5.2.2020 14:35:14

...
Už jsem psal do vedlejšího vlákna, ale hodím to i sem krapet podrobněji.

Co se mi líbí:
- sandbox. Hra vás k ničemu nenutí a můžete si dělat v podstatě co chcete. I když jste půlku hry padouch, můžete se v druhé půlce vydat cestou strážce zákona (poté, co si odpykáte svůj trest, samozřejmě).

- nezáleží na tom, jakou postavu vyfasujete na začátku hry. Ať už stojí na jakékoliv straně zákona, vždy je možnost jít svou vlastní cestou.

- práce s pokerovými kartami. Mam rád, když je třeba přemýšlet nad způsobem využití karet, jestli je zahrát v pokeru, v boji nebo využít jejich speciální efekt.

- npc šerif, který tu a tam může pěkně zatopit.

Co se mi nelíbí:
- události, kterých je ve hře přinejmenším tuna (když se smíchají všechna rozšíření). A v podstatě jsou všechny "stejné". K jejich spuštění musí několik hráčů udělat určitou věc, ale spouštěčů je jen pár typů, takže se může stát, že ke spuštění události budete muset pořád dokola útočit na ostatní hráče. Událost sama je pak taky celkem o ničem. Přidají se banditi, posune se šerif... Flavor text stejně nikdo nechce číst... Tohle se moc nepovedlo.

- sandboxovost může vést k tomu, že se hra zvrhne v honbu za vítěznými body, což ve finále otráví všechny zúčastněné hráče.

Shrnutí:
Za mě fajn hra. Asi to není na častější hraní, ale jednou za čas je to fajn. Problém jsou hráči. Tuhle hru musíte hrát pro radost, ne kvůli vítězství, jinak je to otrava. Pokud někdo pojede vítěznou strategii a nikdo ho nezastaví, opět otráví všechny u stolu.

Co je ale za mě nejlepší je to, co během hry společně vytvoříte za "příběh". Vznikají tam často epické situace na které se dá dlouho vzpomínat.

6.2.2020 19:43:36

Další dojmy
Ano, vypadá to, že tahle hra opravdu vzbuzuje vášně na obě strany. Koukněte třeba, co napsal Patrik Hajda z Board Game Clubu...

Chtěl sem sem dát odkaz, ale to asi nefunguje, tak zkopíruju text, snad to Patrika neurazí...

Člověk MINDOK



Dojmy ze hry Legendy západu od MINDOK

Ve videohrách existuje jeden velice běžný pojem, se kterým se v deskovkách setkáváme jen vzácně – sandbox. Toto cizí slůvko znamená v doslovném překladu pískoviště a nejde samozřejmě o náhodné pojmenování. V sandboxových hrách, tedy jejich otevřených světech si stejně jako na pískovišti můžete dělat, co se vám zrovna zlíbí. Uplácáte tuhle bábovičku, postavíte hrad, zboříte ho. Ve videohrách je tato disciplína přeci jen snazší, protože se hráč dokáže zabavit sám. Solitérní deskovky jsou sice na vzestupu díky trendujícím módům pro jednoho hráče v každé druhé hře, ale stále nejde o tak masové odvětví jako klasické deskovky pro víc hráčů. Deskovkový sandbox tedy není tak častý a pro mě osobně byly Legendy západu úplně první takovou zkušeností. Až překvapivě dobrou zkušeností.

Než se nahrnete do obchodů, vězte, že Legendy západu v české verzi ještě nevyšly. Na to si musíte ještě cca měsíc počkat. Já měl to štěstí, že jsem neodolal možnosti vyzkoušet jediný český vzorek. Navíc rovnou se dvěma rozšířeními Hrst novinek a Hodný, zlý a pohledný, které vyjdou rovnou po boku základní hry. Ale o těch až později.

Legendy západu jsou velmi svobodnou hrou. Samozřejmě zde dostanete základní sadu pravidel, která se sice hůř učí, ale během hry se snadno zapamatují. Ale není zde žádný cíl, ani přímá cesta. Jde jen o to se co nejvíc proslavit. A slávu vám zajistí chytání zločinců, být zločincem, honákem krav, zlatokopem, ale i karbaníkem.

K všudypřítomným věcem patří ukazatele dobráků a padouchů. Když budete dělat činy napomáhající společnosti, bude váš status ochránce zákona stoupat a s ním se dostanete i k lepším odměnám a větší proslulosti. Stačí ale jediný nezákonný krok a je z vás štvaná zvěř. I jako padouch můžete zvyšovat svůj status a každým kolem si tak přijít na slušnou porci bodů věhlasu. Akorát se nemůžete svobodně rozhodnout stát se zase klaďasem. To se stane pouze ve chvíli, kdy vás chytí jiný hráč v roli strážce zákona, nebo na vás poštvou šerifa. Být banditou je tedy riskantní, ale také pěkně výhodné a pořádně adrenalinové zaměstnání.

Odhadnout, kdy je lepší pokračovat jako klaďas a kdy se vyplatí změnit životní styl, může být klíčové k dosažení vítězství. A nemusíte zrovna zabíjet, abyste se dali na dráhu temna. Stačí ukrást dobytek. Ale můžete si to ještě cestou rozmyslet a dovést ho čestně na nádraží, kde už vás očekávají se stužkou a dlaní připravenou poplácat vás po zádech za dobře odvedenou práci.

Ať už se budete věnovat čemukoliv, děláte to hlavně kvůli penězům, protože za ty si koupíte lepší kvér, osedláte nablýskaného oře, zahojíte rány, zahřejete žaludek a zorientujete se ve zdejší krajině díky mapě, kterou nebudete křižovat jako bezejmenný kovboj, ale jako jedna z ikon Divokého západu s vlastní speciální schopností. A nemusíte bojovat jen s živými hráči, jelikož je zde spousta nehráčských banditů.

Z „miniher“ musím vyzdvihnout poker. Skutečně si přímo v Legendách západu můžete dát partičku zjednodušeného pokeru buď sami proti krupiérovi ovládanému jiným hráčem, nebo i proti ostatním hráčům, pokud jsou zrovna ve městě a nechají se přizvat ke stolu. Z vlastních vkladů a vkladu herny vytvoříte bank a následně se rozdá flop, tedy tři pokerové karty společné všem hráčům. Tím to bohužel končí, ale hrát plnohodnotný Texas hold ’em v deskovce by nedávalo smysl.

Co jsem ale nezmínil, jsou pokerové karty v hráčských rukách, které slouží k víc věcem než jen k tvoření figur s flopovou nabídkou. Jejich hodnoty využíváte v soubojích, kde jednoduše vyšší vyhrává (různé efekty vám ale dovolí „podvádět“). Zároveň je můžete hrát pro jejich efekty, které vás třeba zrychlí při cestování po mapě. Poker je vlastně ta nejméně častá věc, při které přijdou pokerové karty ke slovu. Jo a pokud zatoužíte po partičce skutečného pokeru, tak v Legendách západu jsou všechny potřebné karty, tedy 2–A ve čtyřech barvách s krásnými obrázky ;).

O Legendách západu by šlo psát ještě hodně dlouho. Už samotný základ toho nabízí opravdu dost, nabídka postav je bohatá, každá má vlastní tajné úkoly (figurky jsou bohužel univerzální, ale nevadí to tolik jako třeba v Jagged Alliance), do toho hráči společně plní příběhové mise, vykrádají banky, prodávají natěžené nugety a tak dále.

Ale kdyby vám to náhodou nestačilo, můžete sáhnout po zmíněných rozšířeních. V kompaktní krabičce Hodný, zlý a pohledný naleznete tři nové postavy, balík příběhových misí a nové legendární předměty, ke kterým není snadné se dostat. Stejně kompaktní krabička Hrst novinek obsahuje od všeho trochu (postavy, úkoly, nové pokerové karty žolíků) a také pravidla vdechující nehráčským banditům lepší umělou inteligenci představující větší výzvu. Obě rozšíření mají smysl a jejich obsah můžete využít od začátku, nemusíte mít nahraný základ.

Zkušenost se sandboxovou deskovkou tedy dopadla na výbornou. Je to zase docela jiný zážitek, když si můžete hrát na kladného, záporného, ale i neutrálního kovboje, hrát hazard přímo ve hře, soustředit se na hnaní dobytka a těžbu zlatých valounů, sem tam vykrást banku a prachy pak rozfofrovat v kabaretu. Nebojte se toho, překousněte kostrbatá pravidla a důvěřujte oboustranným přehledovým listům. Dostanete neobyčejnou deskovku s výbornou tematikou a fajnovou atmosférou. Obzvlášť když si k tomu pustíte Ennia Morriconeho…

6.2.2020 22:52:57 | Upraveno autorem (porovnej)

pogo, Behe
Tak to vypadá, že to nebude zas tak špatné, jak někteří píšou a bude to stát za koupení.

Děkuji za směrodatné příspěvky ;-)

6.2.2020 23:50:00

pogo
Recenze na Games beru tak,že jsou psány hlavně pro hráče videoher,kteří nemají s deskovkami žádné zkušenosti. I tady je to více popis hry než samotné zhodnocení.
A kolikrát ji recenzent zahrál jestli vůbec ?

7.2.2020 07:27:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Bastacka
Jak je nadepsáno hned dvakrát, nejde o recenzi, ale o dojmy...

7.2.2020 09:06:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Dojmy po mnoha (8?) hrách
Stejně jako Nemesis je tahle hra hodně závislá na spoluhráčích. Eurohráči a hráči hrající na optimalizovaný zisk bodů by si měli sednout k jiné hře rovnou.
To že se hra hraje na čistý zisk bodů ji sráží atmosferu. Je jasné že některé akce jsou výhodnější a hodí se ti více do stylu postavy, ale to už je na každém jak se k tomu postaví a co chcou ve hře zažít.
Snažil jsem se hru hrát v maximálním počtu hráčů a čekání na tah je občas děsně dlouhý, někdo může namítnout, že hra na to pamatuje a máš tam souboje, pokrové turnaje, ale stane se ti to tak jedenkrát za hru že se k něčemu nachomýtneš. Počet hráčů je plus i mínus. Plusem beru určitě více dění na herním planu a častější plnění story karet a hlavně občas i někoho potkáš, ale je to vykoupeno delším čekáním na tah. Některé kola máš rychlé některé pomalejší když bojuješ nebo hraješ pokr, ale stane se ti že se pohneš a dvakrát mrskneš kostkama a můžeš jít od stolu, pokud právě nechceš zažívat ten příběh na herním plánu a sledovat tahy dalších hráčů.
Někomu přijde že akce jsou repetivní, ale je to jen v případě že chceš jet jisté strategie “zlato-banka-bordel” nebo “Great western trail” (což beru osobně za designerský fail), startegie co nejde rozbít protože hráč si nabere kravy a dovede je s working horsem za svůj tah na železnici a když ma Peacekeepera tak inkasuje mrtě bodů a může to dělat furt do kola. Když jede na zlato tak mu to nevyjde otočit za kolo a může být tučnou kořistí pro bandity. Jak bylo několikrát zmíněno je to sandbox a tak je na tobě co zkusíš příště a jestli chceš zkoušet další možnosti.
Osobně mám hru moc rád a prostoje mi nevadí, protože zase pokud si to vymyslíš může tě těšit jak to všechno funguje a sleduješ ty příběhy. Překlad do CZ je určitě fajn protože ta kovbojština co je v cizím jazyce je otřesna na překlad a opravdu ty texty číst nechceš a jdeš po efektu.
Teď jsem hrál jednu hru s rozšířením a těch možností je ještě více a přibyly zajimavější pokrove karty a více zábavy pro bandity.

7.2.2020 09:59:41

Ellenar a další...
Ahoj,

Určitě to není špatné. Pro spoustu lidí je to skvělé a někoho to nebaví, protože to rozhodně není pro každého. Prostě to vyzkoušejte a pak uvidíte, kam spadáte vy. Pro víc informací aktuálně doporučuju sledovat právě games.cz. Během pár dní by se mělo objevit kompletní Gameplay video, které vám snad o hře řekne vše, co budete potřebovat.

Člověk MINDOK

7.2.2020 12:21:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Zákon ulice
Zákon ulice
Akt. cena: 180 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas