Le Havre - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, budovatelská, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: 999 Games
Lookout Games
MindOK
Ystari Games
Autoři: Uwe Rosenberg
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

S Andrejkou - pokročilé hraní

Autor: J.J. | 3 hodiny 50 minut | 26.3.2016 | 1

Hra: Le Havre

Hráči: J.J. a 1 neregistrovaný

Po dvou dnech jsme si hru zahráli znovu. Andrejka se výrazně zlepšila. Tentokrát nepodcenila řádnou stavbu lodí, navíc si brzy zajistila nějaký ten dobytek a obilí na sklizně. Když v jednom kole stavěla druhou dřevěnou loď, a později pak třetí, měla snad pocit, že toho moc nestihla, ale brzy sama zjistila, že rapidní snížení nákladů na stravování jí v dalších kolech velmi účinně rozvázalo ruce. Poučila se ze svých chyb a možná trochu proti svému iracionálnímu pocitu odehrála hru ve skutečnosti mnohem lépe než obvykle. Také si pohlídala některé věci, které často přehlížela (např. kdy město postaví jakou budovu). Vlastně jsem se bál, že jí tentokrát nestačím, samotnému mě pár drobností uniklo, ale vyrovnával jsem to jinde.

Andrejka se tentokrát nebála zadlužit se a z počátku hry nabrala tři půjčky. Já nabral čtyři. Už nebrala z nabídky 5 ks ryb nebo 4 franky, jak to běžně dělávala dříve. Tohle jsou položky, které mě v obvyklé situaci nechávají chladným a Andrejce jsem se to snažil už dříve nějak zdůvodnit. Zkusila se na to dívat také takto, a tak se v nabídce kupilo ryb i franků mnohem více. Andrejku tentokrát zlákalo třeba až osm ryb a šest franků, já osobně to ale v danou chvíli pořád nepovažoval za nejlépe využitou akci. Nevím, jestli je to správný pohled, ale zatím se to osvědčuje. Samozřejmě záleží na situaci, sám jsem před tím bral šest ryb a běžel s nimi do udírny, protože v danou chvíli mi to přišlo nejlepší, ale v pokročilejší fázi hry, kdy už má člověk loď nebo dvě a nějaké ty zásoby, mi osm ryb nebo šest franků často připadá jako zdržení, bez něhož můžu nakonec vydělat více.

Také jsme téměř výhradně stavěli budovy přes stavební firmu, která umožňuje postavit dvě budovy najednou. Stavět budovy po jedné, i když třeba bez vstupních poplatků, představuje podle nás značné zdržení, a podle možností se tomu vyhýbáme.

Hra nám trvala s přípravou i úklidem asi čtyři hodiny, přece jen se občas jeden či druhý na dlouhé minuty zamýšlíme nad dalším postupem. Na druhou stranu jsme jako obvykle hráli u televize, takže jistá prodleva lze přičíst rozptýlené pozornosti způsobené aktuální programovou nabídkou. (Je na místě podotknout, že časovou náročnost uvedenou na krabici jakékoliv větší hry téměř vždy překračujeme asi tak dvojnásobně, a to i po několikerém hraní.)

Až do závěrečného sčítání bodů jsme si nebyli jisti, kdo bude vítěz. Oba jsme byli překvapeni z neobvykle vysokého počtu nahraných bodů. Já jich získal 301, Andrejka 252.

Odehráno v: Pardubice (Okres: Pardubice)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Call of Kilforth: A Fantasy Quest Game + figurky
Call of Kilforth: A Fantasy Quest Game + figurky
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas