Kreveťák - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Ken Gruhl
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Kravaťák nebo kreveťák??

Autor: Plague | 26.5.2023 | 1

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

Kapitán Hollister: Večer je to na černé kravaty.

Rimmer: Krevety či raci, já jím úplně všechno. Ale byl bych radši, kdyby nebyly úplně černé … ty moje by snad mohly být měkčí.

Že nevíte, o čem je řeč? Nevadí! Stejně jsou už všichni mrtví, Dejve!

 

Obsah krabice
Obsah krabice

 

Ze začátku jsem nechápal překlad názvu hry, v originále je to totiž „Mantis – Kudlanka“. Jenže kdo z nás přesně ví, jak vypadá kudlanka?? Co? No a navíc když jí dáte jednu z barev duhy, vypadá jak hippie langusta. No a na název „Kreveťák“ mám teorii. Tahle hra je prostě taková jednohubka a ruku na srdce, kdo by si na večírku nedal krevetku?? Hm? Hmm?? Hmmm???

 

Takže Kreveťák! Tuhle hru si užijí mladí i staří, milovníci fantasy i zastánci seriózní literatury (když si povolí uzel na své seriózní kravatě), střízliví orkové i podnapilí elfové, náboženští fanatici i zapřisáhlí neznabozi! Tahle hra je prostě pro všechny!

 

Připraveno ke hře
Připraveno ke hře

 

Cíl hry – kdo si dá krevetový koktejl?

Cílem hry je dostat deset krevetek (ve hře dvou hráčů patnáct) do svého rybníčku (skórovacího balíčku). Jako bych vás slyšel: „…a dál?“ Jo, málem bych zapomněl: „Dál NIC!“. Piece of shrimpcake. Je úplně fu(c)k, jakou budou mít holky a kluci barvičku, jestli se na vás z karet budou culit nebo jestli budou metat ohnivé koule. Prostě 10 (nebo 15) karet a hotovo!

 

Herní komponenty

Jedinými herními komponenty jsou karty krevetiček. Ve hře je 7 frakcí krevetek po 15 kartách.

That's all!

 

Kreveťácké frakce
Kreveťácké frakce

 

Líc: Obrázky jsou roztomilé (fakt bych nepoznal, že to jsou kudlanky… nejsem zvířetolog). Jednotlivé frakce nemají ofiko název, já jsem si je pojmenoval jako:

  • Ufňukánci – modří
  • Piráti z Karibiku – červení
  • Takosmexikános – žlutí
  • Plamenometčíci – oranžoví
  • Pacifistický hipíci – růžoví
  • Enti – zelení
  • Dortožrouti – fialoví

Rub: Na rubu jsou uvedené tři barvy ze 7 možných frakcí, z toho jedna je shodná s frakcí krevetky na líci karty. Zatím to tak nevypadá, ale tohle je důležité!

 

Zvláštní schopnosti jednotlivých frakcí

Vůbec žádné!

 

Herní mechanismus

Znáte to, když máte grilovaný krevetce ulomit hlavičku, utrhat nožičky, sundat krunýřek a šup s ní… ještě jste ji ani nespolkli a už saháte po další. Tak stejné to je i s hraním. Sotva jste dokončili tah, už byste se natahovali po další kartě, jen aby vám některý z těch parch…protihráčů nepoondal vaší strategii.

Ale popořadě. Na začátku před sebou máte každý svou nádržku se 4 kartami lícem (obrázky krevetek) vzhůru, takže všichni vidí všem do… nádržky, jaké že to tam mají krasavce. Uprostřed stolu (ideálně) je pak hromádka zbylých karet rubem (třemi barvami) vzhůru. Každý hráč může provést podle svého uvážení jednu ze dvou akcí (skórovat nebo krást). Cílem je dostat do svého skórovacího balíčku jako první 10 karet. Frakce těch malých potvůrek nehraje žádnou roli… k čemu tedy ty zpropadené frakce jsou říkáte si? No, k tomu se dostaneme.

Takže chcete skórovat. Vezmete vrchní kartu z hromádky uprostřed a otočíte ji. Jestliže se krasavec shoduje alespoň s jedním krasavcem v naší nádržce, je to paráda!! Přesuneme všechny ty malý par…krevetky do našeho skórovacího balíčku (ano, VŠECHNY! tzn. včetně té, kterou jsme otočili). KOOOONEČNĚ jsou ty frakce k něčemu. Jestliže v nádržce jinou takovou frakci nemáte, neskórujete! A fešáka nebo fešandu, co jste otočili, si necháte v nádržce.

Co je doma to se počítá! A aby toho bylo doma ještě víc, pojďme krást… Vybereme si protihráče, kterému chceme vyvětrat nádržku. Pak vezmeme vrchní kartu z balíčku uprostřed a v případě, že se krasavec shoduje alespoň s jedním krasavcem v nádržce zvoleného protihráče, BINGO!! Přesuneme všechny ty malý pacholky do naší nádržky (POZOR NÁDRŽKY, NE SKÓROVACÍHO BALÍČKU). V případě, že jsme se netrefili, zůstane karta v nádržce soupeře. Ten vám může, ale nemusí poděkovat.

 

Hraní samotné

Hraj je svižná a už během té první (max. u druhé, když začnete hrát až po tom, co padne pár lahví vína) pojedete pravidla jako zkušení lovci korýšů! Zato strategii budete pilovat… nebo byste aspoň měli, pokud nechcete, aby vaše vykrmený mazlíčky spořádal někdo ze soupeřů. Ze začátku se to nezdá, ale jakkoli je tato hra jednoduchá a roli zde hraje i náhoda a štěstí, postupem času zjistíte, že i tomu štěstíčku se dá jít naproti.

 

Průběh hry
Průběh hry

 

Tak, jak se plní nádržky hráčů, roste i napětí mezi nimi! Když se otočí vrchní karta a vyhodnotí se aktuální tah, téměř okamžitě koukáte na kartu, která se objeví pod ní. PROČ?? Protože se klepete, aby některý neřád kolem stolu nevybagroval váš rybníček. Je to jako v člověče nezlob se. Můžete stát před domečkem s poslední figurkou a 10 kol čekat, aby vás pak někdo prostě a jednoduše vykopnul. No a tady to je podobné, čekáte až na vás přijde řada… a když konečně přijde, zjistíte, že na vrcholu balíčku je trikolora úplně jiná, než byste potřebovali… ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!! No nic, tak třeba příští kolo… A jéje, sousedovi to přišlo… „Tohle si teď vezmu, dííky!!!“ V tu chvíli byste vraždili! FAKT!! Ale ani úspěšná loupež ještě nic neznamená. Vy totiž ještě musíte uloupené mazlíčky dostat do skórovacího balíčku, a to znamená vydržet celé kolo a ještě mít kliku. Vyplatí se dávat průběžně pozor, protože v dalších fázích hry už taky trochu hrajete s pravděpodobností. Nějaké karty už jsou pryč a šance trefit tu, co potřebujete, se mění. Výhodu budou mít profesionální hráči pokeru… Jestli někdo takový bude chtít s vámi hrát, doporučuji ho víc opít, aby se šance srovnaly.

 

Kreveťákovy rezervy

Ačkoli je hru možné hrát i ve dvou, nemá to takový náboj. Zábavnost exponenciálně roste spolu s počtem hráčů.

Napadlo mě, jestli by nešel vymyslet týmový mód, něco jako křížová sedma. Neptejte se mě jak by to mělo vypadat, copak jsem raketový inženýr?! Ale takový mód 2v2v2 by mohla být sranda.

 

Je to prostě parádní jednohubka!

Jestli chcete budovat lepší zítřky a stavět nové světy, nechte krevetky v krabičce. Jestli se chcete zabavit nebo rozptýlit, je tahle hra dobrá volba. Pravidla jsou jednoduchá – dokonce je v nich odkaz na videonávod a to je za mě obrovská paráda. Od otevření krabice přes vysvětlení pravidel a přípravu hry můžete hrát za 5 minut! Sklizeno během minuty. Nepotřebujete žádné závratné znalosti historie, zeměpisu, českého jazyka… stačí matematika prvního stupně a znalost barev. Hra je to svižná a zábavná a kdyby se na ni obecenstvo náhodou netvářilo (na kakabusa narazíš ani nevíš), není ani na dlouho.

Herní tempíčko vás nenechá chvilku v klidu, a i když je role náhody značná, nějaká ta strategie není vůbec od věci. No a jestli se rozhodnete blafovat nebo dokonce klamat tělem a gesty, vaše šance na výhru stoupají! Naopak šance na teplou večeři můžou rapidně klesnout, jestli takhle přelstíte vaší drahou polovičku.

 

Doporučuji. Sranda musí bejt a tady se můžete pěkně pobavit.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ten název Kreveťák je naprosto snadné vysvětlit. Nejedná se totiž o kudlanku. Je to Mantis Schrimp, tedy tzv. ninja kreveta. 
https://theoatmeal.com/comics/mantis_shrimp

Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

26.5.2023 07:31:12

Dovolím si ještě Michala mírně doplnit, české přírodopisné označení je Strašek kudlankovitý nebo též Strašek paví. Pro zájemce ;-) Latinsky Odontodactylus scyllarus.

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

26.5.2023 08:44:05 | Upraveno autorem (porovnej)

A když už jsme u toho, doplním ještě toto edukativní video :) (bohužel pouze v angličtině): https://www.youtube.com/watch?v=F5FEj9U-CJM

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

26.5.2023 09:30:35

Skoro bych řekl, že edukativní by zasloužilo uvozovky :-D Borec k tomu přistupuje hodně volnomyšlenkářsky…

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

26.5.2023 09:37:16

;)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

26.5.2023 10:08:54

@Pelly Díky, až díky Michalovi a tobě mi docvaklo, že je to ta potvora s pekelně silným úderem “kladivo-klepetem”, co jsme na to nedávno koukali s dcerami v dokumentu o mořské fauně ;)

--------------------------------------------------------------
Magic: the Gathering veterán, deskogeek a deskoherní překladatel

26.5.2023 14:07:40

Vybíráme z Bazaru

Fractal: Beyond the Void + kovové žetony
Fractal: Beyond the Void + kovové žetony
Akt. cena: 4000 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas