Kolonie - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Zvířátka, Post-apokalypsa
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Jerry Hawthorne
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Kolonie vs Gloomhaven

Ahojte
Rád hrám euro hry priateľka ma rada kooperativne veci ako escape roomy a kroniku zločinu. Ja kooperwčky veľa nehravam lebo som alfa hráč. Rad by som chcel pre nas oboch nejakú dobru pribehovku lde by bola dobra spolupraca zas tak aby to nevideol alfa hráč ako napr v pandemicu.

Neviem sa rozhodnúť medzi GH a Koloniou.

+Pre GH
Je ich dosť sama chvála. Aj som to skúšal raz a celkom zaujímavé. Avšak neviem či by som ustriehol to AI príšer. Veľkým strašiakom je pre mňa aj obrovská krabica. Je tam toho az príliš veľa.
+ Pre kolóniu je to relatívne nová vec, tak sa chcem spýtať na váš názor. Mňa odrádzajú kocky, kt zas neviem do akej miery vedia pokazit skúšku, tym padom prehrať misiu? Či zbytočne da obavam? Ďalší negatívny bod su pravidla.
Naopak veľmi sa mi páči myšlienka story booku.

Je tu niektoré kto hral obe a vedel by ich porovnať?
Koľko scenárov trvá kampaň a pod. Dikes

Vlado "Kasi" z KE

podporujem
* HRAD HIER *
28.4.2020 11:34:21

Príbeh
Ešte by som dodal. Hľadám super príbeh.

Vlado "Kasi" z KE

podporujem
* HRAD HIER *

28.4.2020 11:37:49

GH x Kolonie
Vyzkoušel jsem obojí. Podstatnou veličinou je i čas, který u toho chceš strávit. GH potřebuje 100h a více. U Kolonie je toho podstatně méně. Příběhovější mi přijde Kolonie. Kostky poskytují náhodou veličinu, ale ne zas tak velkou, aby tě to zbytečně pojelo.
Víc se dozvíš v našem pátečním Jouob.cast@269
******
sváteční účastník JOUOB.castu

28.4.2020 11:59:37

Podobné
Ahoj já přemýšlel stejně. Koupil jsem Kolonii ale při čtení návodu jsem úplně ztratil chuť hru hrát i když jsem se na ní těšil. Vím že Braňo udělal návod tak snad už jsou ve hře zodpovězeny všechny otázky.

28.4.2020 12:03:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Můj názor
Pokud ti jde primárně o příběh, tak sáhni určitě po Kolonii. Gloomhaven je po příběhové stránce v podstatě to nejgeneričtější fantasy, jaké si lze představit a ten "příběh" tam je podle mě jen aby se neřeklo. To si myslím, že mnohem lepší příběh než Gloomhaven má i Descent (kde to podle mě taky není nic světoborného).

Jinak rozpětí na kostkách umí hráčům v Kolonii občas slušně zavařit , protože když ti na bílé kostce padne -2 a na černé +3, tak je celkem jedno, kolik karet jsi na zkoušku použil. Na druhou stranu má Kolonie docela nízkou obtížnost, takže zase až tak nevadí, že tě občas kostky zaříznou.

28.4.2020 12:23:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Generalx
Ďakujem za ponuku ale nestojím o danajsky dar. :)
Prebehol som ďalšie fóra k tým nezrovnalostiam u Kolonie a je ich pomerne dosť. Je to škoda chcel som podporiť CZ preklad. Negatíva však prevážili.

GH by som skúsil no skôr to vidim na tu ľahšiu menšiu variantu - Jaw of the Lion.
Možno vam ti príde že som náročný no budget je len na jednu hru. Spravidla investujem veľa času do výberu hry. Ospravedlňte prosím moju nerozvážnosť , som váhy :)
Rád ale prijmem akékoľvek tipy na dobré pribehovky pre pár :)

Zaujal ma koncept ten knihy a toho príbehu. Podobné je aj Near and Far ale to nie je coop. Avšak chystá sa Sleeping Gods od toho istého designera. Možno to bude to čo hľadám.


Vlado "Kasi" z KE

podporujem
* HRAD HIER *

28.4.2020 19:51:17

Příběh
Kolonie i Gloomhaven jsou příběhově neskutečně slabé. Podle toho, co popisuješ, bych rozhodně počkal na Sleeping Gods, já se na to taky těším (Laukatův storytelling mám moc rád).

Ještě být tebou mrknu na Comanauts. Je to na stejném principu jako Kolonie, ale příběh to prý má dobrý.

⚜⚜⚜
L'Inquisiteur des Jeux de plateau
Montjoie! Saint-Denis!

28.4.2020 20:52:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Comanauts
Netrpí Comanauts rovnako zlými pravidlami ako Kolonie?

Vlado "Kasi" z KE

podporujem
* HRAD HIER *

29.4.2020 00:24:07

...
Já si s dovolením taky přisadím, jelikož obě hry mám.
Co se příběhu týče, už tu bylo řečeno, že je v obou titulech slabší. V GH je ho samozřejmě víc a trochu se větví. U kolonie jsou úsměvné pesáže, kde se jednotlivá zvířátka špičkují.
Tolikrát propíraná bolístka pravidel... Inu, pravidla od braťa slováka. A ta hrůzu nahánějící korektura, kterou musíš provést, abys netáhnul špatný karty mi zabrala strašlivý dvě minuty, protože se jedná asi o tři čísla v knize a na dvouch kartách. Okej, počítal jsem s tím a cestou z uloženky jsem se stavil v papírnictví pro lihovku:-)

Pokud chcete něco příběhovýho, já bych sáhnul (jako že jsem sáhnul) po This war of Mine. Je to generátor zoufalství, ale má to silu... Ale pokud bys chtěl něco víc hráčského, co nějaké semi-coop. Hrajete spolu, ale odpadá tak efekt alfy... Z hlavy takovej Nemesis je super.

29.4.2020 00:50:59 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Hráčského - Nemesis... To se vylučuje. Vždyť Nemesis je náhodný generátor. This War of Mine je zvláštní, většinou u nás místo zoufalství vyprodukuje absurdní komické situace.

Co se pravidel v Comanautech týče, netuším. Když jsem se o hru před nějakou dobou zajímal, na výtky jsem nenarazil.

⚜⚜⚜
L'Inquisiteur des Jeux de plateau
Montjoie! Saint-Denis!

29.4.2020 01:38:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Příběh
Líbí se mi ten absolutní rozpor mezi Inkvizicí a Jouob castem ohledně příběhu v Kolonii. To jsou ty momenty kdy začneš přemýšlet o nezávislosti influenceru.

29.4.2020 06:36:23

Príbehovky
Ja sa pridám k tej strane, ktorej sa príbeh v Kolonii páči, pobavil som sa, ten preklad bol veľmi dobrý, štýl jazyka k tým myškám sedel. :) Ale je pravda, že je to len kratučký príbeh.

Popri Sleeping Gods chcem ale ešte upozorniť na Forgotten Waters, ktoré by už mali byť v retaili, a ktoré využívajú podobný princíp ako Kolonie či Plyšová hlídka (opäť od Plaid Hat Games), a zatiaľ majú výborný ohlas. Tiež príbehovka, pirátska. :)

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

29.4.2020 09:02:53

Príbeh
Zdar,

vďaka za tipy Braňo, Mrknem na tu pirátsku hru. Ono to už vyšlo?

This War of mine som hral, no nie je to typ hry ktorý chcem vlastniť. Ten pribeh je dosť silný no trpký. To mi nepríde ako hra pre pár na pohodové hranie - avšak rešpek k tej hre.

Nemesis som hral, je to celkom fajn AT, má to tému ale pribeh? Skôr nie ako áno.

Čo ste mali na mysli že príbeh v Kolonii je krátky? V porovnaní s GH či celkovo? Koľko je to misií?

Vlado "Kasi" z KE

podporujem
* HRAD HIER *

29.4.2020 09:33:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Faarha
Jo Forgotten Waters jsou venku i když v appce ještě nejsou namluvený všechny scénáře, bude postupně doplněno. CO jsem koukal na nějaká videa z hraní, tak to vypadá opravdu fajn.

29.4.2020 09:38:00

Faarha
Podle mě je délka příběhu v Kolonii naprosto v pořádku. Je to nějakých 17 hlavních misí, kde zhruba 5 z nich se dá dohrát do hodiny a zbylých 12 bych odhadoval zhruba tak na 2-3 hoďky.

A celkovou herní dobu bych viděl tak ke 40 hodinám, což narozdíl od Gloomhavenu alespoň dává reálnou šanci, že hru dohrajete. Jinak příběh je podle mě na poměry deskových her hodně pěkný.

29.4.2020 09:38:46

Kolonie
Nerozporuju, že je občas vtipná nebo docela dobře napsaná, jen bych třeba klidně hned vyměnil možnost volby misí za to, aby byly fixně za sebou, kdyby to znamenalo větší návaznost a gradaci příběhu. Takhle jak nadšeně jsme do Kolonie vstupovali, tak znechucení z ní teď jsme, že se do ní musíme nutit. Stal se z toho chore, ne hra, kterou bychom se bavili.

⚜⚜⚜
L'Inquisiteur des Jeux de plateau
Montjoie! Saint-Denis!

29.4.2020 10:07:11

Call to Adventure
Ale teď jsem si vzpomněl. Call to Adventure je vůbec nejlepší příběhovka. V jistém smyslu slova.
⚜⚜⚜
L'Inquisiteur des Jeux de plateau
Montjoie! Saint-Denis!

29.4.2020 10:10:43

Kolonie
Za mne Kolonie jednoznačně plus. Je to otevřený svět a počet misi akorát.
Náhoda a obtížnost jde upravit dle naturelu.
U nás jsem:
-vyměnil černou a bílou kostku za FATE kostky (tím snížil náhodnost = více se musí snažit hráči, snadno objednáte přes internet)

Prozvednuti obtížnosti když nehraju s dětmi jsem:
-Snížil počet životů u hráčských postav na tři.
-Zvýšil u všech protivníků život o jedná
-Pri útoku musíme mít víc (nestačí rovnost)
-Pri obranu lze použít pouze MODRÉ karty.
A toto dělá ze hry hardcore obtížnost kde se opravdu potrapite. A užijete si vše jako výzvu. A při tom plně funguje! Úžasně funguje. Lokální úprava pravidel je to, k čemu nabádal i sám autor, každý chceme něco jiného.

30.9.2020 12:20:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Starcadia Quest - KS verze (Core Box + SG Box)
Starcadia Quest - KS verze (Core Box + SG Box)
Akt. cena: 1990 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas