Kartografové - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 100
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Ludofy Creative
Mandoo Games
Thunderworks Games
Autoři: Jordy Adan
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Když nejde nakreslit ruiny


Můžu nakreslit jakýkoli typ terénu včetně hor/nestvůr? (A v případě hor s tím získat rovnou jeden zlaťák)
25.12.2019 11:45:39

pravidla
No ono pochopit na co se vlasně ptáš ,snad ani nejde ? Hory se dají kreslit?
Kreslíš přes ruiny,nekreslíš ruiny.
Asi by to chtělo pročíst znova pravidla nebo opravit otázku.

Edit: tak nakonec přímo od autora,hora nakreslit nejde. Viz. Diskuse.

25.12.2019 13:06:24 | Upraveno autorem (porovnej)

1x1 políčko - typ zakresleného terénu
Zajímavá otázka... v případě nutnosti nakreslit 1x1 terén v situaci, kdy nemůžeš nakreslit kartou nabízený tvar terénu, jsem to chápal tak, že nemůžeš postavit jakýkoliv 1x1 terén, ale výhradně některý z těch, které ti nabízí ona příslušná karta. Mám jen AJ pravidla, které tuhle situaci zmiňují zejm. na str. 6 ("If a player cannot legally draw any of the available shapes, they must instead draw a 1x1 square anywhere on their map and fill it with the chosen terrain type"). Protože jsou použita slova "chosen terrain" ("vybraný terén") a nikoliv "jakýkoliv terén" (any terrain"), měl jsem za to, že se ten "výběr terénu" má vztahovat k oné kartě, která ti vedle tvarů terénu (které nejsi schopen zakreslit) nabídla i typy terénu... Až teď jsem si ale všiml, že v jiné situaci (konkrétně v situaci, kdy musíš terénem překreslit ruiny, ale nejsi toho schopen), AJ pravidla výslovně zmiňují možnost nakreslit "jakýkoliv terén" ("any terrain"), viz str. 7 pravidel ("If a player cannot legally draw one of the available shapes so that it overlaps a ruins space -OR- there are no unfilled ruins spaces left on their map, they must instead draw a 1x1 square anywhere on their map and fill it with any terrain type")... Abys v jednom případě byl omezen typem nabízeného terénu a ve druhém nikoliv mi nepřijde moc logické. Zapátral jsem proto na BGG a tam je v jedné diskusi uvedeno, že k tomu vyšla errata, podle které skutečně můžeš zakreslit jakýkoliv terén. Tzn. i horu nebo nestvůry, které se také považují za typ terénu (str. 7)... viz zde: https://boardgamegeek.com/thread/2266195/ruins-1x1-clarification

V případě nakreslení hory ti samozřejmě nedá zlaťák automaticky, ale v souladu s normálními pravidly, tzn. výhradně v případě, že bude mít všechny své strany obestavěny.

25.12.2019 13:10:27

Designerova odpověď na bgg> Nakonec se v zde již zmiňovaném vlákně na bgg ozval designer hry (17. 2.). A napsal toto:
- hory nelze zakreslit za žádných okolností,
- pokud nemůžeš zakreslit žádný z tvarů (i v případě běžné karty, tak i v případě zakreslování přes zříceniny), můžeš zakreslit jakýkoli typ terénu s výjimkou hor. - schidlo

Bastacka
Ano, i hory se dají kreslit - jde o jeden z typů terénu, viz jejich přehled na straně 7 pravidel. Pokud tedy pravidla říkají, že můžeš nakreslit "jakýkoliv terén" ("any terrain"), nevidím žádný důvod, proč bys nemohl nakreslit i horu nebo nestvůru.
Dodatek: kreslit ruiny samozřejmě nejde - je možné zakreslit jenom typy terénu a ruiny nejsou typem terénu. Máš pravdu, že název dotazu ("když nejde nakreslit ruin") je matoucí a nepřesný - vyrozuměl jsem ale, že tazatel měl na mysli "překreslení ruin", nikoliv jejich "nakreslení".

25.12.2019 13:13:36 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Prodám retro hru Hrady
Prodám retro hru Hrady
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas