Kartografové - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 100
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Ludofy Creative
Mandoo Games
Thunderworks Games
Autoři: Jordy Adan
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Delší solo hra

Autor: OK2VVV | 0 hodin 40 minut | 24.6.2023 | 1

Hra: Kartografové

Hráči: OK2VVV

Dnešní domácí hra trvala déle než obvykle. Vše jsem si namíchal, nachystal a chtěl si užít klidné kreslení map.

Náhodně jsem vytipoval bodovací karty (dle pravidel z každého typu) a zcela náhodně je rozmístil na karty ABCD, čímž byla hra více zajímavá. Pár předešlých her od pořízení hry jsem vždy bodovací karty seřazoval jako A-les, B-voda/farma, C-osada a D-řádky, sloupce, diagonály. Toto rozdělení mi zezačátku dávalo smyl, aby měl hráč čas připravit si diagonály či řádky na výnos D skoro na konec hry. Změna pořadí na zcela náhodné mi připravila osady na výnosu A, lesy na B, pohraničí (řádky sloupce) na Céčku a poslední výnos D obsahoval vodu a farmy.

Velice brzy již na jaře tohoto roku na mne zaútočili Dragulové. Jejich útok byl nepříjemný, protože jsem se soustředil na splnění úkolů a co největší zisk. To mi uškodilo a v létě jsem musel jejich vliv co nejrychleji omezit. 

Královna Gimnaxa a její výnosy:

Bodovací karty

Soustředil jsem se na vesnice, protože se hrály na výnosu A, a věděl jsem, že je budeme počítat ještě na konci hry. Tato strategie mi vynesla krásný počet bodů a ke konci výnosy D a A udělaly 63 bodů. 

Bylo náročné a vždy je, myslet při kreslení lesů na podzim, že výnos a bodovací karta "Lesní království" se už nebude bodovat. Vždy na to zapomínám a hledám logické místo pro les i když se výnos již bodovat nebude. Myslím, že pro další hry budu neaktivní (ty které se již bodovat nebudou) výnosy či bodovací karty obracet lícem vzhůru. 

Velkým štěstím pro mne bylo, že jsem při svém putování narazil jen zřídka na útoky Dragulů. A když už při mapování zaútočily, jejich vliv jsem dokázal eliminovat. 

Celkem hra vynesla 115 bodů což v sing hře po odečtení hodnot karet výnosů dalo 26 bodů. To je výrazně blíž k 30-ti a tak jsem titulován Věhlasným kartografem. Někdo by mohl jistě namítat, že titul "Věhlasný kartograf" je od 30 bodů plus, pro mé štěstí bylo hodnocení na Královně Gimnaxii a ta rozhodla jasně! Titul je můj. 

Můj pracovní stůl kartografa:

Hrací stůl

Již se těším, až mne Královna vyšle na další putování a zakreslování severních území jejího království. Jedinou škodou tak pro mne zůstává, že jsem jediný místní kartograf a všem útokům, lesům či osadám musím čelit sám. 

Odevzdaná mapa Královně Gimnaxii

Výsledná herní mapa

Odehráno v: Ostrava (Okres: Ostrava-město)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Diamantový les od Dino Toys
Diamantový les od Dino Toys
Akt. cena: 205 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas