Karak - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Petr Mikša
Roman Hladík
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Karak Goblin - fanouškovské rozšíření motivované karetní hrou

Karak je geniální a jednoduchá hra, ale po nějaké době vyčerpá své možnosti. Proto vzniklo toto fanouškovské rozšíření, které se inspirovalo karetní hrou ze stejného světa a bylo podle ní také pojmenováno jako Karak - Goblin. Inspirováno bylo i nápady, které tu už jiní fandové dali (pasti, krysí nákaza, pavoučí jed). Přináší nové nestvůry (hlavně gobliny), nové předměty (artefakty, alchymistické ingredience), pár nových kouzel a možnost občas si zaskočit do města, kde je možné u Goblina šmelináře prodat nebo vyměnit nastřádané předměty, u Kováře si vylepšit zbraň a pro hrdiny, kteří nejsou alchymisty, si v Alchymistické laboratoři vyrobit lektvary (hrdina alchymista to samozřejmě zvládne na kolenou v podzemí :) 

Pravidla jsou o něco komplexnější a po odzkoušení doporučuju některá vynechat - například zvláštní schopnosti nestvůr (na některé nefungují kouzla, upíří kousnutí způsobuje nákazu apod.), určitě ze začátku také pravidla pro Pána Karaku, které jsou vysloveně pro ostřílené veterány a destičky s Bojovou arénou a Prokletou komnatou dát stranou až k budoucímu využití.

S rozšířením se jedna hra protáhne na minimálně 2 hodiny, v začátcích počítejte spíše se 3 hodinami. Více kombinací a možností je pro děti o něco náročnější, ale po pár hrách je zvládnou i děti, co už aspoň chodí do první třídy.

Co je k tomu potřeba? Jelikož je nutné vyrobit nové žetony a pár místností, tak určitě koupit alespoň ještě jednu krabici Karaku (autoři si to zaslouží ;), lepidlo (osvědčilo se Kores-Universal Glue) a nechat si vytisknout archy s novými žetony a místnostmi v nějaké tiskárně, ideálně na křídový papír (maximální tloušťka 250). Žetony je potřeba vystříhat, rohy u žetonů s nestvůrami zastříhnout kulatými nůžkami, a pak nalepit na žetony z dokoupené krabice (lepidlo doporučuju rozetřít štětcem a po nalepení přejet ubrouskem a zahladit tak odlepující se okraje - garantuju že výsledek bude pak perfektní). Trocha práce a domácího kutilství, s ještě jednou krabicí a vytištěním žetonů maximálně tisíc korun z peněženky ;)

PDF soubory s Pravidly, Hrdiny a žetony by měly být v záložce “Ke stažení”, ale pro jistotu přikládám adresy také sem:

PRAVIDLA PRO HRU: https://docdro.id/VpLJnjP

PRAVIDLA PRO HRDINY: https://docdro.id/MRnhHi0

Někteří hrdinové doznali drobné kosmetické změny, největší změny jsou u Černokněžníka a Alchymisty (ten už je opravdovým alchymistou!). Hraničářka jako jediná nemá artefakt, ale zvířecí přátele ;)

ŽETONY K VYTIŠTĚNÍ: https://docdro.id/nuQFScw

Žetony jsou v přesně potřebné velikosti a stačí PDF jen stáhnout a předat tiskařovi (nebo na vlastní tiskárně vytisknout). 

Jelikož žetony a místnosti docela nabobtnají, přikládám tabulku s počty nestvůr, se kterými hrajeme my:

tabulka.png

 

PS: Odzkoušeno, že černokněžník, který může ovládnout kostlivce a ti mu budou pak pomáhat, patří mezi nejoblíbenější hrdiny :D

Foto z průběhu hry - podzemí Karaku je mnohem větší a v krabici zůstává pořád spousta tunelů k objevování. Vlevo dole je “město” (Knihovna, Kovář, Alchymistická laboratoř a Goblin Šmelinář). Žetony vedle inventáře značí, že některé předměty mají hrdinové v batohu. Poklady dáváme vedle inventáře všechny. Ty malá zlatá kolečka jsou plastové mince z jiné hry, místo nich je možné použít třeba halíře (jestli je vůbec ještě někdo má), nebo koruny. Je vidět také objevený vstup do Dračího doupěte, kde souboji s drakem ještě brání Král kostlivců se dvěma životy:

20221113_155517.jpg
13.11.2022 22:18:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Jako zajímavé, ale tahle hra má být jednoduchá a poměrně rychlá, proto je tak oblíbená v rodinách s dětmi. Pokud bych chtěl komplexnější dungeon hru, tak vytáhnu určo něco jiného ;)

14.11.2022 09:12:12

Ouhara

V jednoduchosti a rychlosti je genialita Karaku, to ani omylem nechci zpochybňovat. Tohle je jenom způsob (nikoli jediný, třeba ani nejlepší), jak možnosti této hry trochu víc rozvinout v momentě, kdy se Karak stává už ohraný. Samozřejmě, deskovek je spousta a jestli chcete něco opravdu komplexního, určitě si vyberete. Ale protože pro nás je Karak srdcovka, tak jsme si ho trochu vylepšili a dal jsem to sem pro všechny, kdo mají zájem ;)

14.11.2022 14:26:17

Vybíráme z Bazaru

Vesnička
Vesnička
Akt. cena: 850 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas