Hrdina v kostce - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Thunderworks Games
Autoři: Keith Matejka
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Podělte se o dojmy


Hra mi dnes dorazila domů, ale s hraním samotným musím ještě chvíli počkat. Každopádně bych byl rád, kdyby jste se podělili o vaše dojmy a názory, jak se vám hra líbí, popř. co by jste ji vytkli :)
21.3.2019 17:32:22

Rozdíl v počtu hráčů.
Ten je znatelný. Ve dvou je hra svižná a hráči dosáhnou pohodlně většiny cílů. Není to ale ani zadarmo a oba se musí snažit. Je to ale pořád zábava. Ve čtyřech je hra trochu frustrující. Skoro nic se vám nepovede a není tam ani žádný záchranný mechanismus, který by pomohl někomu, kdo měl celkem smůlu. Náhodě jít naproti moc nejde. Takže shrnutí: ve dvou zábava, docela svoboda, ale vyvážené. Ve čtyřech chaos a něco jako plán nemá smysl.
Hra je skvělá. Snadná pravidla a mechanismy jsou vhodné pro nováčky, kteří jsou plnohodnotnými soupeři hned od začátku, ale celé je to prostě náhoda. Tipuju, že ani velké množství odehraných her nezvedne šanci na výhru. Hru bych tak zařadil mezi středně těžké fillery, nebo party hry.

21.3.2019 18:27:29

Počet hráčů
Sice budeme hrát primárně ve dvou hráčích s přítelkyní, ale i přesto mě tato informace nemile překvapila, protože frustrace se hrám v naší herní skupině moc neodpouští a málo která hra pak má kvůli špatné zkušenosti šanci dostat se znovu na stůl. A taky informace, že hra nejde moc ovlivnit vymýšlením strategií. Dalo by se to částečně přirovnat třeba k azulu nebo sagradě? Tam jsou ty šance na ovlivnění hry s vyšším počtem hráčů taky znatelně menší. Zmíněné hry mám rád, ale hrdina se mi moc líbí hlavně z důvodu karet v nákupu a taky tématem, i když tady není tolik důležité. Z těchto tří her jsem předpokládal, že by tato mohla být nejzábavnější..

21.3.2019 18:57:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Juanitos
Nezapomeň se prosím pak také podělit o dojmy, když už hru máš doma...a případně i další. Rozhoduji se, jestli hru pořídit, díky.

21.3.2019 19:47:07

Videa na yt mě přesvědčila
Určitě se rád podělím, každopádně mě osobně ve váhání hodně pomohl Yedle a jeho dvě videa na yt, kdy v jednom představuje hru a vysvětluje, jak se hraje a pak tam má hodinový lets play s kumpánama, který není úplně vhodný pro děti a mladistvé :))
Tato videa mě přesvědčila, že s koupí nemám váhat a tak nějak už zhruba vím, co mě čeká.

Btw. - Je natočený i lets play s rozšířením, ale na to radši nekoukej, nebo při každým sdělování novinek, jaké hry budou mít díky rexikům cz lokalizaci, budeš mít nastražené doufající uši, jako to mám v plánu já :D

21.3.2019 20:01:17 | Upraveno autorem (porovnej)

po první hře
Tak máme za sebou první učící hru (ve dvou) a oproti sagradě je hra více akční, více škodící a průběžně se více měnící.
Díky kartám pořadí se nákupy a taktika rychle mění. Spíše než o dlouhodobé taktice je to o improvizaci a hlídání si protihráčů a vlastních cílů. A uhlídat oboje dá hlavě trochu zabrat.

A ve finále vzniknuvší kombinace taky pobaví. Po konci hry doporučuji si svou postavu s vybavením pořádně prohlédnout a popsat si jí a ne to hned sklízet do krabice. Vězte že až zjistíte co vám z toho vzniklo tak se pobavíte ;-) (teda alespoň ze začátku )

Zatím co Sagrada je pohodička na klidný večer u vínka a rozjímání nad vitrážema, tak "Hrdina v kostce" je její drzejší a akčnější mladší brácha.

Obě hry můžou ve sbírce existovat vedle sebe a nic se neděje.

No a teď už jen to rozšíření v češtině na Hrdinu ;-)

21.3.2019 21:29:44 | Upraveno autorem (porovnej)

PMSGCZ

A jak je to s vyrovnaností? Teď tím myslím závěrečné bodování. Údajně je to ve dvou vždy hodně vyrovnané a bojuje se o každý bod.

21.3.2019 22:15:50

Juanitos
Jojo, je to vazne vyrovnane. Kazda hra co jsme hrali ve dvou byla bud o bod, nebo na sekundarni vitezstvi. Takze ve dvou to muzu vrele doporucit.

Souhlas s popisovanim zaverecne vytvorene postavy. Dava to hre jiny rozmer.

21.3.2019 22:20:07

Solo

Dneska dosla, v pul devate roztrideno, ve ctvrt na deset nastudovana pravidla a rovnou jsme zkusil solo hru na osahani. Po necele hodince hrani nasbiral muj hrdy, obratny, zabi poustevnik s tezkou kusi v ruce 34 bodu (asi mi to dobre padalo)... Maximalne jsem si uzil pocitani, otaceni, prohazovani a umistovani spravne barevnych kostek. Stejne jako nakup talentu a dovednosti... Za me v tento moment pecka. Uvidim, jak to bude vypadat ve vice hracich. Kazdopadne diky panu Yedlemu za let's play (do te doby jsem tenhle kousek ignoroval) a teamu z REX her za lokalizaci. PS: sirte dal chvalozpevy, at da to nasilne vykuchane rozsireni financi smysl a hra bude i v cestine kompletni :)

21.3.2019 22:45:13

Doba hrani ve 2 hracich
Jak dlouho se to hraje ve 2?

21.3.2019 23:15:05

Solo
dost by mě zajímalo, jaké je to v solo variantě, případně ve dvou hráčích, jelikož bych hrál převážně v tomto počtu. Díky

22.3.2019 11:05:43 | Upraveno autorem (porovnej)

ackerman 17
Co jsem zatím stačil vypozorovat, tak hra by měla být údajně nejlepší právě ve dvou hráčích. I já budu hrát hrdinu nejčastěji v tomto počtu, tak se pak rozepíšu, ale snad zkusím i hru ve větším počtu, abych to mohl porovnat.
Nejsem velký fanda sólo hraní, takže k této variantě hry se pravděpodobně nedostanu.

22.3.2019 14:12:37

Dojmy
Tak mám za sebou tři hry. Seznamovací hra ve třech a další dvě ve dvou hráčích. Jelikož šlo v první hře o seznámení s mechanikami a hlavně s kartami nákupu a to především s kartami talentů a dovednosti, které jsou pro hru zcela zásadní, tak nemůžu moc srovnávat hru podle počtu hráčů. Každopádně můžu říct, že i první hra byla hodně zábavná a všechny zúčastněné bavila.
Teď ke hře samotné. Bylo naivní si myslet, že se dá bez problémů poskládat příběhová karta tak, aby jste se vlezli hodnotami kostek do správného číselného rozmezí v každém řádku. To bez pomoci dovednostních karet snad ani není možné. Vymyšlením strategií podle dostupných karet v marketu z dlouhodobého hlediska dost dobře nejde, jelikož nevíte, jaké karty a hlavně, v jaké fázi hry, přijdou na stůl. Jak už tady zaznělo a lepší slovo mě nenapadá, váš výběr bude intuitivní. Vždy se rozhodujete na základě toho, co je momentálně v nabídce, ale taky si musíte pohlídat pořadí, v jakém budete nakupovat, ale to může být zase za cenu toho, že si budete muset vzít kostku, která se vám nehodí ani barevně a hodnotou už vůbec ne:)) Hra vás neustále staví před nějaká rozhodnutí a je jen na vás, jakou cestu si zvolíte. Musíte riskovat, kupovat, nebo zahazovat karty jen proto, aby si je nekoupil soupeř, umět správně pracovat s vlastnostmi, které vám dovolí brát kostky s menší hodnotou, jelikož si je můžete upravit, výběr ideálních dovednostní, které budou správně korespondovat s přesvědčením vašeho hrdiny, karty talentů, které dokáží mimo jiné i bodově napravit některé vaše nezdary při dosahování správné číselné kombinace některého z řádku na kartě příběhu vašeho hrdiny.
Možností je opravdu mnoho, stejně tak i způsobů, jakým dosáhnout vítězství, jelikož se stalo, že bezchybně poskládaná karta příběhu, karta povolání a karta přesvědčení, ještě neznamenala výhru.
Hra nás moc baví, prvek náhody je značný, ale dá se s ním ještě pracovat a my s tím nemáme problém, naopak. A finální čtení toho, jakou postavu jste vlastně vytvořili, to už je jen zábavná třešnička na konec.
Já mohu hru jen doporučit. Pravidlově dostupná, zábavná, ale mozkové závity se protáčí na plné obrátky.. jděte do toho:))

25.3.2019 10:26:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Dojmy
Včera první zahrání a jsem spokojenej - ve dvou jsme měli za cca hodinu a půl odehráno a to i s vysvětlováním. Za mě relativně jednoduchá hra na vysvětlení a pochopení, tudíž se chytají i "nehráči", ale realizace, aby vše s hrdinovými staty dopadlo tak, jak má, je už horší :-) Moc doufám, že se hra chytí a bude se překládat i rozšíření.

PS: doporučuju, tak jak už tu někdo psal přede mnou, si na konci hry trošku s příběhem přečíst postavu, kterou jste vytvořili :-)

29.3.2019 08:20:26

Přes 10 her
Už jsem stačil odehrát více her a na hodnocení nic neměním, naopak.. pokud hraje skupina, která už dobře zná karty nákupu, tak začíná ta pravá přetahovaná o každý bod, hráči si nic nedarují a vědí, jakou cestou se vydat ještě před prvním kolem. Jasně, pořád to může překazit náhoda v podobě děsivého vylosování barev zakončené otřesným hodem nízkých hodnot na kostkách, nebo neslavný výběr nákupních karet, ale bez náhody by tomu chyběl náboj a hra by byla docela "suchá".
Nicméně může být hodně frustrující, když si hráč na začátku vylosuje 3 zlaté kostky a vy ani jednu. Ta finanční výhoda je hodně znát. Taky vlastnosti některých povolání se mi zdají o hodně slabší, než u jiných, ale aspoň je to výzva:)
Je to výborná hra a myslím, že se bude na našem stole objevovat opravdu často.

29.3.2019 11:08:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Dojmy
Ahoj, tak už mám také odehráno několik partií pouze ve dvou a 4 hry sólo (rekord 39 :), hra mě neskutečně baví.
Jako nejvíc přesílená postava mi přijde ta černá konkrétně co využívá využití dovednosti aniž by si musel hýbat s přesvědčením. Naopak mi trochu vadí postava zelená myslím, která může přidávat věci z odkládacího balíčku zpět na trh. Tato vlastnost dokáže celkem protáhnout hru, pokud jste velký spekulant (a zároveň mi přinesla trochu nejasnosti při sólo hře při možném odhození karty do odpadků - hraju to tak že na tuto kartu z odhozovacího balíčku hod soupeřovi kostky nemá vliv).
Jinak doporučuju jak jsem viděl v nějakém videu položit si mince na konec řádku vlastností a při dokončení si ji vzít hodně jsme na to zapomínali.
Herní dobu si ani nevybavuji potože pořád koukám co kde jak vylepšit kam co prohodit, dokoupit, napjatě očekávám jaké se vytáhnou kostky a co na nich padne, aby to pasovalo do mého hrdiny - pecka :)
Jediné co asi ještě budu muset pořídit jsou obaly na karty, protože tímhle neustálým hraním budou rychle opotřebované.

29.3.2019 13:59:46

Pořád dávej bacha.

Když jsem si osobně sbíral informace o této geniální hře, dočetl jsem se, že je to hodně o počítání. Je to pravda, ale není to tak hrozný. Spíše klasika. U Tikal nebo nebo Cant ´s´ stop nebo Cacao je to podobný. (Jsou to hry z úplně jinýho soudku, jen se tam počítá stejně).

Co je ale super, že se ti hromadí (počítej s hromadou 2 či až 4 karty) karty, třeba "Dovedností" či "Zbraně" a ty mají nějaké možnosti či schopnosti. A to musíš dávat fakt bacha: za 1. aby si je mohl použít, protože je nutné pohybovat svojí kostičkou na kartě "Rozšíření" - pokud nemůžeš provést pohyb, nemůžeš kartu "Dovednosti" zahrát. Za 2. ty karty "Dovedností" musíš mít pod kontrolou, stejně tak i "Zbraně", aby si je ve svém tahu využil a nezapomněl na ně. Za 3. dávej bacha na postavení kostek co se týká barev.

Hra je to neskutečně silná. Mám v ní pocit, že jsem na cestě a fakt žiju život hrdiny. Hodně mě v tahuje.

27.4.2019 09:27:01

Big box
Nechce se mi kvuli tomu zakladat nove vlaknu. Ale nevite, jestli je (nebo nekdy v dohledne dobe bude) k dostani ke koupi prazdny big box (jenom ta krabice)? Zkousel jsem hledat i na zahranicnich webech, ale nasel jsem jen spolecne s poslednim rozsirenim. :-/

14.11.2020 15:01:20

Jaké máte dojmy z hraní této hry s oběma expanzemi? 

Zatím jsem to zkoušel jen na Tabletopii a přišlo mi, že jak se naředil market, tak už prakticky není možné sehnat nějaký rozumný stejnobarevný set. Sice je s rozšířením v market nabídce o kartu navíc, ale stejně pak chodí hlavně “zbytečné” karty. 

Hraní čistě s Bestiářem je pecka a hodně mě baví, ale jakmile jsem tam přidal i Ďáblíky, začla ta hra drhnout.
 Takže teď nevím, jestli je to ovlivněné opravdu tou expanzí, nebo spíš nešťastně udělaným portem na Tabletopii :) 

5.2.2024 13:55:42

Tak si po koupeni all-in a nekolika proparenych vecerech odpovim sam: je to s obema expanzemi naprosto bozi a jinak bych to uz ani nehral.

Samotny zaklad je… no proste zaklad. Suche hazeni kostkami a optimalizace hrdiny. Teprve souboje tomu pridavaji stavu a teprve Dablici opravuji velky nesvar, kdy nejlepsi tah je vzdy brani kostek nejvic v pravo. S Dabliky se konecne vyplati hodne uvazovat, jestli za to ten nejvyssi hod fakt stoji, protoze ta potvora, ktera prijde a nim, umi byt pekne otravna!

S obema expanzemi se docela naredil obchod, takze je tezsi dat dohromady celou sadu sbroje, ale nabizi pro zmenu jine moznosti taktizovani. 

Vzato kolem a kolem: ty expanze jsou must have! (nebo alespon Dablici, kteri uz obsahuji i zakladni mechaniky Bestiare)

23.2.2024 08:30:59

Vybíráme z Bazaru

Unmatched: Souboj legend (CZ) + obaly
Unmatched: Souboj legend (CZ) + obaly
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas