Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Pár otázok

Čaute všetci 

Mám len pár otázok ohľadom dvoch vecí…

  1. Karty predmetov označených X (napr. Malý elixír zdravý) , čo znamená na jedno použitie počas scenára, ako je napísané v pravidlách- takéto karty ako napr. Elixíry sa po scenáry obnovia hráčovy na ďalší scenár alebo sa po použití vrátia do ponuky obchodníka? 
  2. Karty obohacení pri zlodějke myslí sa po zahraní položia do aktívnej zóny. Ak by som chcel kartu obohatenia vymeniť za inú kam mám danú kartu v aktívnej zóne dať? Na odhadzovaciu hromádku alebo na hromádku zničených kariet?

Vopred ďakujem za odpovede :D

 

5.7.2022 23:46:07

Ad 1) Zničené předměty se mezi scénáři obnoví. (viz pravidla str.8)

Ad 2) Na odhazovací.

6.7.2022 01:39:04 | Upraveno autorem (porovnej)

  1. Ďakujem za odpoveď pretože to nebolo v pravidlách bližšie špecifikované že či sa obnoví po scenári hráčovi alebo do obchodníkovej ponuky 
  2. Druhá otázka ktorú som dal bola pre mňa trošku metúca na záklde 25.str pravidiel kde sa píše o dlhotrvajucom bonuse. Citujem posledné dve vety: Pokud daná schopnost žádne podmínky nemá, smíte ji mít v aktivní oblasti po libovolně dlouhou dobu. Kdykoli ji pak můžete přesunout na hromádku zničených karet. Viem že tam píše “můžete” ale nedáva tam na výber že odhadzovaciu alebo zičenú hromádku iba zničenú tak neviem.

6.7.2022 09:02:13

@Tango1 - máš pravdu, že tématicky by možná dávalo smysl zničený předmět znovu koupit, ale nehledej v tom zbytečně složitosti. Pokud by autoři chtěli, abys to vždy znovu kupoval, tak by to v pravidlech explicitně uvedli. Už to, že zmiňují možnost obnovení předmětu i během scénáře, tak mne vlastně ani nenapadlo, že by se to mělo “obnovit k obchodníkovi”. ;-)

U dlouhotrvajících bonusů na str.25 je důležitý odstavec:
“I když se karta nachází v aktivní oblasti, považujte ji pro všechny potřeby pravidel za odhozenou nebo zničenou podle toho, kam po svém vyčerpání patří. Kdykoli se můžete rozhodnout ji přesunout na patřičnou hromádku.”
Nemám před sebou žádnou českou kartu obohacení, ale na anglických je výslovně uvedeno “discard” - tedy odhazovací balíček. Pokud by měla jít na balíček zničených karet, byl by tam symbol pro její zničení (karta s červeným křížkem).

 

Obecně mohou být pravidla GH často matoucí. Pokud vládneš angličtinou, tak doporučuji oficiální FAQ (https://boardgamegeek.com/thread/1897763/official-faq-game-no-rules-questions-please). Pokud ne, tak neváhej se ptát tady - on se vždy někdo s odpovědí najde. ;-)

6.7.2022 10:51:34

Hej tak sme to doposiaľ hrali ale napriek tomu som mal stále neistotu či je to správne tak som sa chcel iba uistiť. Každopádne ďakujem za odpoveď. Hej veľakrát som čítal aj tu v diskusiách že v češtine je tá hra celkovo metúca asi ai to fakt prečítam v angličtine :D

6.7.2022 19:00:20

Nemyslím si, že by byla matoucí kvůli českému překladu! Spíš je to o spoustě drobných pravidel, nepřeberném počtu různých karet schopností a obrovském množství možných situaci, na které je potřeba vědět kde hledat odpověď. Dobrým zdrojem jsou například ty oficiální FAQ, které jsem zmínil níže.

6.7.2022 21:10:56

Vybíráme z Bazaru

 Atlantis Rising (Second Edition)
Atlantis Rising (Second Edition)
Akt. cena: 1320 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas