Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Kdy opotřebit obranný předmět

Zdravím. Pravděpodobně se tato otázka bude týkat i dalších předmětů, jsem ale v Gloomhavenu teprve na začátku, proto se chci zeptat konkrétně na předmět:
Kožená zbroj (Při útoku na tebe je útočník znevýhodněn, předmět k opotřebení)

Není mi úplně jasné, za jakých podmínek (a pokud se o použití tohoto předmětu můžu rozhodnout, tak kdy přesně) mám tento předmět opotřebit.

V pravidlech je napsáno:
a) "Předměty, kterými jste své hrdiny vybavili, smíte využít kdykoli V PRŮBĚHU SVÉHO TAHU, a to i v průběhu samotné akce..."
b) "Stejně jako u DÉLE TRVAJÍCÍCH schopností je povinné aplikovat efekt předmětu na VÍCE POUŽITÍ pokaždé, když jsou splněny podmínky pro jeho použití."

Napadá mě tedy několik variant kdy předmět použít:
1) Můžu si vybrat konkrétní útok nepřítele, který budu chtít znevýhodnit a tím opotřebit tento předmět
- Zde se to neshoduje s pravidlem "a)", jelikož toto rozhodnutí nedělám ve svém tahu, ale v tahu nepřítele

2) Zbroj se mi aktivuje automaticky při prvním příchozím útoku a nemám tedy jakoukoli možnost volby kdy jej použít
- Úplně se to neshoduje s "b)", jelikož nejde o déle trvající předmět, ani o předmět na více použití, nicméně ze samotného popisu karty by se to vyvodit dalo.

3) V průběhu svého tahu se rozhodnu tento předmět aktivovat s tím, že první úder který od této chvíle obdržím bude znevýhodněný
- Pak mi není jasné co se stane za předpokladu, že do konce celého kola nakonec k žádnému úderu nedojde. Opotřebuje se předmět naprázdno, nebo zůstane neopotřebený?

4) Něco základního mi ušlo a celé je to jinak :D

Děkuji za odpověď :)
28.7.2020 15:38:19

opotřebení
Spouští se automaticky při prvním splnění podmínky, tedy v momentě, kdy jsi cílem útoku. ALE nespustilo by se to pokud by útok proti tobě byl znevýhodněný už sám o sobě.

Podobně to funguje s brněními, která redukují zranění. Pokud by byl útok zredukován útočným modifikátorem natolik, že by dával za 0, brnění se neaktivuje, nebo taky pokud bys zranění zredukoval na 0 jinými předměty (třeba štítem), pak se taky neaktivuje automaticky. Jedině v případě, že bys měl dostat nějaké zranění, tedy aspoň 1.

28.7.2020 20:03:42

ujištění> Děkuji.
Pokud to chápu správně, znamená to tedy, že nad používáním tohoto předmětu nemám žádnou kontrolu (nemůžu si např. říct že jej vyplýtvám až na bosse) a využiji jej pouze při prvním obdrženém zranění od začátku scénáře, popř. po každém dlouhém odpočinku? - Lejnochod

Ujištění> Přesně tak. Na začátku to přijde divné, ale člověk si zvykne. Navíc některé předměty jsou velmi slabé, i když se zdají být dobré a jiné zas naopak. - Havelock

Spresnenie pravidiel> Podľa oficiálneho FAQ:
Is the use of an item card mandatory? What about item cards with multi-use circles/charges?
If an item card does not have circles to track multiple uses, then you can decide when to use it - it is not mandatory.

Item cards with circles to track multiple uses act exactly like persistent ability cards, in that if the situation applies, you must use the item in reaction and lose a charge. Additionally, it should be noted that if the card has a spent icon in the lower right corner, it is not technically spent until all charges have been lost, and so cannot be refreshed through resting or other abilities until all charges have been used.

Takže ono to je podstate jednoduché. Ak má karta Predmetu na sebe tzv. "pole použití" (napr. Zbroj z kožešiny (752)), je povinnosť ich použiť ak boli splnené podmienky na ich použitie. Jedná sa presne o predmety popísané v príručke pravidiel hry na strane 8 písmenko d.
"Některé předměty může hrdina použít vícekrát, než dojde k jejich opotřebení anebo zničení, což ukazují pole použití d na kartě předmětu, na nichž budete počet použití značit za pomoci žetonu hrdiny."
Ostatné predmety bez tzv. "pole použití", teda napríklad spomínaní predmet Kožená zbroj (754), sa použijú ak boli splnené podmienky na ich použitie a daný hráč to uzná za vhodné.

(Chcel som použiť samostatnú odpoveď, avšak je to už uzamknuté.) - Aeneas

Vybíráme z Bazaru

Rallyman GT
Rallyman GT
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas