Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Nákup a sólo hra

1) Má smysl kupovat hru, když dopředu vím, že to v životě nebudu nejspíš schopen dohrát? (Předpokládám, že takhle dopadne tak 70% majitelů :-D) - Jde mi o to: Ta hra mě láká, mám rád RPG hry, ale tohle je prostě až moc obrovské. Je tedy možné si tu hru užít i třeba na jen dohrané části? Lze dohrát třeba scénáře jedné sady postav (třeba těch cca 15 scénářů atd), mít z toho pocit určitého ukončení nebo je nutné z hlediska celkového scénáře tu hru dohrát kompletně?
2) Jak moc se hra lehčí/těžší v sólo hře se dvěma hrdiny oproti skupině? V pravidlech jsem koukal, že narůstá obtížnost nepřátel a zranění pastí, na druhou stranu ale ty postavy nedostanou "bod" za splnění malého tajného úkolu, čímž mi přijde, že ty postavy budou při sólu trvale znevýhodněny u určitém vylevelování vlastností? Jak moc se to potom projeví na obtížnosti a vůbec dohratelnosti hry/scénářů?
29.5.2020 08:21:33

...
Kdysi jsem si myslel, že sólo deskové hry budou zábava. Ale deskovka je o sociální interakci, baví mě je hrát s někým dalším. Samotného ne. Zjistil jsem, že sólo si mnohem, ale opravdu mnohem více užiji nějaké RPG na PC... Výjímkou jsou příběhové hry s tlustým gamebookem (Legacy of Dragonholt, Tainted Grail, možná i Isofarian Guard aj.), které můžeš číst podobně jako knihu. To ale Gloomhaven rozhodně není...

29.5.2020 08:53:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Kodak
Ahoj,
ad 1) Na toto nelze objektivně odpovědět. Musíš se rozhodnout sám podle své osobní situace zda ti nevadí dát 3000,-Kč za něco, co budeš hrát jen chvíli a pak ti bude ta obrovská krabice ležet na polici.

ad 2) Není pravda, že při sólo hře neplníš malé úkoly. Malé úkoly plníš úplně stejně jako při hře více hráčů, takže talenty získáváš normálně. Pokud by se ti obtížnost zdála moc, vždycky můžeš snížit na jednodušší.

A jak píše MikeDundee. Gloomhaven existuje i v digitální verzi na Steamu. Pokud chceš vyzkoušet, tak si můžeš za 25euro nainstalovat a máš to levnější, bez setupu, bez řešení pohybu nepřátel apod. Jediná eventuální nevýhoda je angličtina.

29.5.2020 08:56:11 | Upraveno autorem (porovnej)

...

Ad sólo - já mám nahráno sólovek docela dost, ale jsem vybíravý (hry mají poslední dobou nešvar, že všechny jdou hrát sólo, ale je to nějak uměle naroubované na multiplayer hru). Gloomhaven je zrovna hra, kterou bych sólo nehrál - přijdeš o kouzlo interakcí, hrdinové nebudou dělat "bláznivé" věci jen pro to, aby splnili svůj úkol a stanou se z toho automatické šachy s určitou mírou náhody.

Ad body za questy - hra je škálovaná obtížností nepřátel, která se odvíjí od úrovně hrdiny - tzn. jakýkoliv scénář jsi schopen zahrát i s lvl. 1.

29.5.2020 09:00:16

Díky
Díky všem za odpověď - těch her je prostě moc a ve skupině už prostě nedáme roční hraní jedné hry, takže tipuji, že bychom dali maximálně společně pár scénářů a zbytek bych si musel nějak dojet sám, to sólo by byla spíš určitá nezbytnost... Ještě porozmyslím, přecijen možná lehce podléhám určitému hypu kolem toho :-) . Každopádně se osobně moc těším na Tainted Grail, právě ta varianta gamebooku a hry bude pro sólo dohrávání asi příjemnější (+ je to i výrazně kratší).

29.5.2020 09:31:21

Kodak
Kupoval jsem si Gloomhaven právě proto, že jde hrát sólo. Neměl jsem jistotu, že budu mít vždy parťáka. Nakonec se to dopadlo tak, že část her jsem hrál sólo a zbytek ve dvou. Já jsem měl 3 postavy, parťák dvě. Pokud jsem hrál sám, tak jsem hrál za 3 postavy, když jsme hráli spolu tak každý měl dvě. Doporučuji hrát za 3 postavy, hru to neprodlužuje. Střídání postav nemělo žádný vliv na hraní, nepřátelé měli vždy obtížnost podle hrané skupiny. Ze začátku mě to tak bavilo, že jsem musel hrát denně, tak po 30 scénářích nadšení trochu opadlo. Mám 3 scénáře do konce hlavní linie a asi to dohraji jen pro pocit, že jsem to zvládl.

Koupil jsem si Gloomhaven před nedávnem i na Steamu. Hra ještě není zdaleka hotová, ale má pěknou grafiku. Kampaň co znáš z deskové hry tam zatím není a nefunguje ani multiplayer, ale je tam scénář několika desítek navazujících map. Můžeš nakupovat předměty, vylepšovat karty i talenty. Na cestě můžeš zažít dobrodružství. Nejsou tam velké ani malé úkoly, ve skupině můžeš mít jen dvě postavy, které vybíráš jen z těch, které jsou dostupné při zahájení Gloomhavenu. Zatím mě to baví, ale bude to lepší až hru dodělají. Anglicky neumím, tak jsem si vzal české karty z deskového Gloomhavenu.

Jestli koupit Gloomhaven nebo ne ? Za mě ano. Pokud se dostaneš alespoň k otvírání některých obálek budeš mít za sebou minimálně jednu vlnu odchodu do důchodu tak máš odehráno několik desítek hodin, takže tak 3x víc než u jiné hry za trojnásobnou cenu.

29.5.2020 09:50:42

Kodak
Já bych ještě dodal, že hra se hrozně ráda nechá obsluhovat. Má milion věcí, co sledovat, co mít někde roztříděné, a pak to zase půl hodiny uklízet. Bez aplikace, se kterou odpadne asi polovina herního materiálu, je to masochismus. Další bod proti je to, že hra je sice parádní v tom co nabízí - tolik hodin hry v jedné krabici za 3000 je fantastické, ano, je! ale na druhou stranu ruku na srdce, jednotlivé scénáře jsou jen výjimečně něčím zajímavé. Po pár partiích už moc ani nevíte, co je hlavní příběh a jedete dokola prakticky to samé - projdi místnosti, zabij nepřátele, seber truhlu, konec. Hm, no tak ok.
Co se příběhu týče a jak je hra napsaná, to je dost slabota. Rozhodnutí při eventech jsou extrémně náhodná a většinou hráče trestají za volbu, která je fifty fifty bez nějakých vodítek.
Největší debilita (to fakt nejde jinak) byla karta - jdete v divočině a najednou nad sebou uvidíte hejno červených ptáků, co uděláte? Necháte je, nebo po nich vystřelíte šíp? Tak když jsme tady, tak po nich vystřelím. Ok, podíváme se, co se stalo... Vůbec jste to neodhadli a díky perspektivě to, co vypadalo jako ptáci, byli hrozně vysoko poletující červení draci, kteří se naštvali, že po nich bez důvodně střílíte a tak na vás útočej. Následoval hurónský smích a teď je z toho dokola opakovaný vtip při každé další partii.

Upřímně mnohem zajímavější mi přijde připravovaná mini verze Maw of Lion, kde jsou jen 4 postavy, mapa je už vytištěná pro každý scénář v knize, na které se hraje a je to podstatně kratší - asi 25 scénářů. S tím měl Isaac přijít jako s první hrou, aby si lidi mohli zkusit, jestli chtějí pokračovat něčím větším a delším za víc peněz, nebo jestli jim stačí ořezaná verze, která mně osobně by stačila.

Suma sumárum Solo ani náhodou. Hru hrajem ze setrvačnosti a protože je to zábavné dělat si u toho srandu.
Nicméně, Maw of Lion by se asi dalo. Ééé, no nevim no...

29.5.2020 10:05:15

Havelock
Je to Jaws of the Lion, a ano je to asi jediné u čeho bych z téhle řady Gloomhaven, Frosthaven uvažoval o pořízení. Tak nějak čekám, že na Albi day by to mohli oznámit i česky.

29.5.2020 10:16:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Solo
Celou kampani jsme prosel solo (two handed). Otevrel jsem 2/3 postav. Neskutecne me to bavilo. Mel jsem moznost odehrat par partii s jednim a dvema spoluhraci a solo nicim netrpi. Pokud nekdo tvrdi ze solo urcite ne tak za me solo urcite ano :))

29.5.2020 15:42:19

dopredu

nic vediet nemozno. GH je pecka a stoji za to si ju zahrat. Mozes sa sustredit na dejovu linku, nemusis prechadzat uplne vsetko. Ak ta to chyti, tak si kludne vyzobes "zbytok", ako to robim ja teraz. Pribeh: na jednej strane plno fantasy klise, ale na strane druhej sa tu rozvija uplne obycajny a uveritelny pribeh zoldnierov, ktori sa prychomejtli (gramatika??) k niecomu vacsiemu a podstatnejsiemu. Maju moznost sa pridat na stranu dobra, alebo na stranu zla, aky lepsi pribeh si mozno priat? Vase vytvory ozivaju a vracaju sa (nebudem spojlovat, niekto mozno tusi)..
Cele sa to odohrava v robustnom a uveritelnom svete s historiou (inpiracia v Nadacii?).
A ak sa ti to nebude pacit, casom to so ziskom predas, na to vem jed.

7.6.2020 20:07:33

Ještě jednou díky
Díky všem - zřejmě to při dotisku pořídím a budu mít radost aspoň z krásného těžítka :-D . A mezitím se vrhnu na kratší Pány prstenů a ten Tainted grail...

8.6.2020 10:14:15

Suma sumárum od hráče, který to hraje rok a odehrál 80 % scénářů
+
Větší variabilita hraní a delší trvání prvku zábavy. Bude ti dlouho trvat, než otevřeš nové postavy. Hraní s nimi tě nebude nudit a stále bude co objevovat. V naší skupině čtyř hráčů byly za 5 měsíců otevřené všechny postavy (hraní jednou až dvakrát týdně). Po otevření nových postav se ti nechtějí hrát ty postavy, se kterými hrál někdo jiný, protože už je znáš a on by ti do toho kecal :D

Jednodušší nastavení solo house rules pro těžší/lehčí hraní. Lépe se shodneš sám se sebou :D

Nemusíš se s nikým domlouvat na hraní a můžeš hrát, kdy chceš.

-
Prostě ta komunikace s přáteli a sledování toho, co se jim děje a tobě ne (nebo naopak) musí chybět.

Příprava hry a sklízení bude jen na tobě :D

Zpětná vazba na pravidla ti bude chybět a může se stát, že po roce hraní zjistíš, že něco zásadního hraješ celou dobu špatně.

8.6.2020 12:14:26

digitální verze
Na Steamu zveřejnili náplň aktualizace, která vyjde 25.6.2020 a plán na 3 Q 2020. Netroufám si to přeložit, takže anglicky.

Akt. 25.6.2020
- Guildmaster
- New Guild freatures
- New missions (Story, Journey, Jobs, Relics)
- Reworked introduction and Tutorial
- New merchants
- CO-OP Multiplayer beta
- Cave biome
- Caverns environment
- 5 new enemies
- New dungeons objectives and modifiers
- Temple

3Q - 2020
- CO-OP Multiplayer launch
- City Biome
- cities environements
- New enemies
- A New boss
- A New mercenary
- New missions

14.6.2020 18:17:09

Vybíráme z Bazaru

Divinity Derby Deluxe Edition - Za polovic?!
Divinity Derby Deluxe Edition - Za polovic?!
Akt. cena: 666 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas