Ginkgopolis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: neuvedeno
Čeština: undefined
Vydavatelé: Heidelberger Spieleverlag
Pearl Games
Z-Man Games
Autoři: Xavier Georges
Rok vydání: 2012
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Tři dotazy

1. Válečky staveniště jsou ve hře de facto jen proto, aby bylo vidět, že k příslušným destičkám chybí v balíku karty. Zároveň nemáte možnost na takovou destičku tj. budovu stavět další patro, což odpovídá smyslu staveniště. Zajímá mě, jak to hrajete, když využijete urbanizaci tzn. přiložíte novou destičku k destičce, která je ještě rozestavěná. Berete si z ní příslušný zdroj nebo ne, protože budova není ještě funkční? Podle pravidel bych ji zužitkovat mohl, ale přikláněl bych se k té druhé možnosti. Bylo by to zajímavější a opět by to odpovídalo smyslu staveniště.

2. Hypotetická situace. Mám dvoupatrovou budovu. Chci postavit třetí patro s tím, že bude mít jinou barvu. V zásobě mám tři suroviny. Podle pravidel nemůžu provést akci, na kterou nemám zdroje. V tomhle případě bych pro stavbu patra potřeboval tři své suroviny a ještě jednu musel zaplatit za ten nesoulad barev. Takže, nesmím patro postavit, nebo můžu pro to zaplacení eventuálně i pro umístění surovin využít už ty, které na budově jsou (kdybych měl v zásobě třeba jen dvě)?

3. Připadá mi zvláštní pravidlo, že pokud postavím patro na budově, kde měl někdo jiný suroviny, dostane tolik vítězných bodů, kolik surovin tam měl, z banku. Respektive, v pravidlech není uvedeno, že to je z banku, ale taky se tam netvrdí, že bych to měl zaplatit já. Já bych to tak ale hrál. Když někomu zastavím budovu, měl bych mu ty vítězné body zaplatit. Co vy na to?

2.1.2017 09:30:07

Targanar
1 - využiješ ji

2 - nemůžeš postavit, z důvodů co jsi popsal na začátku odstavce

3 - nechal bych dle původních pravidel, pokud se nad tím zamyslíš tak, by protihráč vůči tobě získal více bodů. Pokud by bral z banku tak by byl +2 a váš rozdíl by se změnil o 2. V případě že by bral od tebe tak by byl +2 a rozdíl mezi vámi by se zvedl na 4 (on +2, ty -2) - takže by se následně NEVYPLATILO přestavovat jiným hráčům jejich budovy - o čemž tak hra tak nějak je :-)

2.1.2017 11:15:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Hmmm> 1. Ano, dle pravidel. Ale nelíbí se mi to. Fakt bych to bral tak, že ze staveniště ještě nic nedostanu. A zisk pomocí urbanizace není zase tak velký. I tak můžu mít dost z trvalých bonusů. To je prostě věc názoru :-)

2. Díky za potvrzení.

3. S tím bych tak úplně nesouhlasil. Tím, že někomu zastavím dvoupatrovou nebo třípatrovou budovu, můžu výrazně přesunout misku vah vítězství na svou stranu. Pokud jde o velkou oblast ve stejné barvě, kde je to na suroviny zhruba fifty fifty a já tímhle tahem získám třeba místo 7 bodů 14, nějaké dva nebo tři body pro soupeře už mě tak nerozhází. A navíc, jestli oba profitujeme z bonusů na patrové budovy nebo suroviny na destičkách určité barvy, bude na tom ještě víc bitý. To za tu ztrátu stojí. Opět, je to věc názoru :-) - Targanar

ve všech bodech> souhlas s tarnowem. Dvojka je výsleovně uvedena v pravidlech - nejdřív stavíš, pak si bereš staré suroviny, je to jako s meeply v Carcassonne. A co se týče trojky - asi to nějak testovali, já bych to taky nechal tak, jak to má být, tzn. braní bodů z banku. - Kew

jinak> věc názoru je téměř vše, ale pokud se ptáš na pravidla tak, jak je zamýšleli tvůrci, je to právě takhle ;) - Kew

Vybíráme z Bazaru

Mage Wars Academy, Core set [ENG]
Mage Wars Academy, Core set [ENG]
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas