Expedice - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: strategická, válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Jury, slyšel jsi to?
Co jsem měl slyšet, Nikolaji? Optal se nechápavě Jury, jenž dopíjel své druhé pivo po návratu z dílny.
No to s tím meteoritem, který dopadl na Sibiř.
Tak o tom přeci slyšel už každý, ne? To není nic nového, Nikolaji.
Ne, tak jsem to nemyslel, odvětil Nikolaj. Myslím to s tou expedicí. Děje se tam prý něco zvláštního a nějaký Tarkovský to jede prozkoumat.
Však o tom víme taky z novin, Nikolo, tak co tě tak rozproudilo?
No naše bývalá velitelka Olga sestavuje svůj vlastní expediční tým. Už jí jen prý chybí schopný řidič mecha a tedy i mech. No a to jsem si vzpomněl na tebe. Vždy teď u jednoho dokončuješ opravy, ne? Řekl Nikola s nadějí v hlase. V Juryho očích se zaleskla povědomá jiskra, jakou míval v dobách, kdy spolu prožívali různá dobrodružství. V čase válek i po nich, než se Jury usadil.
Máš pravdu, Nikolo. Už zbývají jen drobnosti, ale to se dá zvládnout i cestou. Řekni Olze, ať si zabalí. Zítra ráno vyrážíme na nové dobrodružství. Vyrážíme na Expedici. Na Sibiř! U posledních slov vstal ze židle a pozvedl svůj půllitr s takovou vervou, až pivo létalo kolem. 
 
Expedice je kompetitivní hra, která je řízená pomocí karet s prvky worker-placementu a principem řetězeného efektu. Zjednodušeně hrajete karty, abyste získali určité vlastnosti nebo využili jedinečné schopnosti dělníků. Mechem se pohybujete po mapě a odhalujete tajemné oblasti. V různých oblastech může hráč získat dělníky, pomocí kterých následně hraje silnější efekty na kartách. Cílem hry je získat čtyři žetony slávy. Tyto žetony získá hráč za určité činnosti ve hře, jako jsou splněné úkoly, potření zhouby nebo například roztavení meteoritů.
 

Příprava hry:

Každému hráči se náhodně přidělí deska mecha a tomu odpovídající figurka. Pak si každý hráč vybere jednu barvu. Zároveň každý hráč získá náhodně jednu kartu postavy, ke které si následně dobere odpovídající kartu společníka. Na desku mecha si připravíme čtyři žetony slávy (jejich umístěním na desku základního tábora spouštíme ukončení hry). Na desku mecha ještě umístíme ukazatel slávy a chytrosti a ukazatel akce. 
Na stůl se položí deska základního tábora, na které začínají všechny mechy a zároveň se na ni umisťují ukazatele slávy. Destičky lokací se rozmístí na stůl ve třech skupinách podle vzdálenosti od základního tábora. Následně umístíme na tyto destičky žetony map, které jsou potřebné pro získání jednoho aspektu slávy nebo pro určité schopnosti na kartách. Zamícháme karty a rozmístíme je. Zbylé komponenty dáme do blízkosti herní plochy. Náhodně určíme prvního hráče.
 

Průběh hry:

Každé kolo se skládá ze dvou akcí (krom odpočinku). Ty se dělí na pohyb, hraní a sběr. Pak je tu speciální akce odpočinek, která se hraje vždy samostatně. Nikdy nemůžu zahrát po sobě dvě stejné akce. Vybrané akce se odehrávají v libovolném pořadí. 
 
  • Pohyb - přesunete svého mecha do jiné neobsazené lokace. Pohyb je o jednu až tři lokace. Pokud se mech dostane do neprozkoumané lokace, tak jeho pohyb končí. Získá žeton mapy a odhalí neprozkoumanou lokaci. Následně na ní přidá určitý počet žetonů zkázy. 
  • Hraní - zahrajete jednu kartu a získáte základní přínos (jedná se o sílu, nebo chytrost - navýšení hodnoty na jejich stupnici) případně pokud splňujete podmínky, získáte dodatečný přínos. V neposlední řadě můžete využit zvláštní efekt karty, pokud máte správného dělníka a umístíte ho na kartu. Zároveň může dojít k zahrání karty úkolu pro jeho splnění. Další typy karet jsou předmět nebo potírání zhouby. 
  • Sběr - získáte výhody z lokace, kde aktuálně máte umístěného mecha. Například můžete získat kartu, dělníka nebo výhodu ze sousední lokace. Zároveň můžete vylepšit předmět, tavit meteorit nebo použít chlubení (umístění žetonu slávy). 
  • Odpočinek - jedná se o takový restart mecha. Vrátí se všichni dělníci z karet a aktivní karty přecházejí do zálohy tTedy do místa, ze kterého se vykládají. Tyto karty jsou také viditelné pro všechny. Tedy každý ví, jaké karty má k dispozici každý hráč).

Konec hry:

Jakmile jakýkoli hráč umístí na svou desku základního tábora čtvrtý žeton slávy, tak dojde ke konci hry. Následně všichni hráči odehrají ještě jeden poslední tah, a to včetně hráče, který spustil konec hry. Následně si každý hráč spočítá své bohatství, které se skládá z mincí, žetonů slávy, vylepšených předmětů a potírání zhouby. Na základě toho se určí nejbohatší hráč, který vítězí.
 

Autor: Hromotluk

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Prodám karty Waste Lands
Prodám karty Waste Lands
Akt. cena: 99 Kč
Končí za: 9 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas