Everrain, The - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Fantasy, Piráti
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: undefined
Vydavatelé: Grimlord Games
Autoři: Adam Smith
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy z hraní

Jaké máte ze hry dojmy?

Bohužel, u nás hra naplnila všechny obavy, které člověk u KickStarterových her má. Tedy vypadá nádherně, ale mechaniky jsou nedomyšlené, immersion moc nefunguje (nejrušivější jsou "duplicitní" encounter karty, které mají stejný text jako již proběhlé, ale důsledek volby je přesně opačný), pravidla jsou napsaná hrozně a v jistou chvíli se člověk dostane do situace, kdy pořádně netuší, co má dělat dál (polovina mapy je vyexplorovaná, není jasné, kde brát další clues, možná obchodem, ale to je hrozně pomalé…), ačkoli je jen cca v polovině hry… čímž ho to přestane bavit. Obecně to na nás působilo jako hrozně promarněná příležitost.

Možná, kdyby pravidla obsahovala nějaké strategické rady, tak by to bylo lepší, nicméně bohužel takto jsme to ani nedohráli, protože jsme došli k názoru, že bychom se už jenom další tři hodiny (po cca dvou hodinách setupu a třech a půl hodinách hraní) trápili…

16.8.2022 12:00:22

To je smutné, ale neházel bych Kickstarterové hry do jednoho pytle. Já mám z Kickstateru hodně her a v podstatě se mi nestalo, že bych s některou nebyl spokojen, asi mám štěstí.. ;) Ale taky se snažím hodně prověřovat a zkoumat a když vidím varovné signály, tak to beru jako stopku. Což se stalo i v případě Everrain. Nicméně mi příjde, že reakce na BGG jsou obecně celkem pozitivní, třeba vám to jenom nesedlo..

16.8.2022 12:44:30

Délka hry je v recenzích pár krát zmíněná. Na tvém místě bych hru ještě zkusil sólo či ve 2, aby byl klid vše si ujasnit a vyzkoušet, zvlášť když ty pravidla nejsou ideální. 

16.8.2022 17:24:17

Tak za mne “krátký” report po prvním hraní /tj. s chybami, kde jsme to odhalovali v průběhu hry/.

Hráno ve 3 hráčích, na nejdelší variantu. Když odmyslím vybalení, vyloupání, setup, vysvětlení pravidel a tyhle věci, vyšlo to na 6 hodin. Ale je fakt, že jsme nejasné věci hledali v pravidlech, rozmýšlení co dělat a byla to ta dlouhá varianta, nicméně nehráli jsme ty advanced věci - rozšířené ostrovy a rozšířené boje na lodi - paradoxně, ne že by na něj došlo.

Hra rozhodně stojí za to, je tam hromada věcí co dělat, pěkné i pokračující questy, které nejsou pokaždé stejné, mají některé i pokračování, pěkný rozvoj posádky a lodi, je třeba počítat i s nějakým managementem, je třeba spolupracovat - není to úplně solovka pro každého, kde společný je jen cíl. Skvělý feeling toho objevování, atmosféra hry velice povedená. Za mne jsem rád, že to mám, shodli jsme se ve skupině, že to rozhodně dáme znova.

Mínusy. Začnu od konce, není vůbec dořešený insert, po vyloupání atd, se to do krabice vejde děsivě blbě, nejsou přihrádky na díly mapy, karty se po obalení nemají šanci všechny vejít, ani žetony atd. Pravidla...ne zcela přehledná, nějaký věci vysvětlený nejsou, nejsou úplně všechny věci za sebou, resp. všechny pro danou chvíli uvedené, chce to hledat ve FAQ, nicméně pokud máte takový HEXplore - ten je podstatně horší /u něj je půlka věcí na deskách kolem/. Velice pomůže si sehnat z BGG přehled tahu. Co mi tam i chybělo, nějaké označování karet co komu mohou patřit v dalším průběhu (ne vše se hned odkrylo), je třeba si i označit, která nepřátelská lod má jaký cíl atd. Jo a místa na stole je třeba mít trochu víc.

Na co si dejte pozor, hrát vše správně a v okamžiku, kdy se to má hrát - nám na začátku pár věcí uteklo /hlavně mezitahové záležitosti/ a něco jsme i hráli blbě. Zapomíná se rádo na bouřky /jejich nasazení, pohyb/, další věc, co jsme hned nehráli /ale reálně to až tak vliv nemělo/ když se vstoupí na díl s altarem, spawne se na lod bubák, atd atd.

Hráli jsme komplet se vším, co bylo ke core setu na KS, tj i ta 3 malá rozšiřka /2 samostatná a bonusy z KS/, paradoxně, s nimi nám to přišlo asi lehčí než se základem, protože ty advanced chary při správných kombinacích fakt umí udělat hodně.

Hráli jsme neplánovaně trochu role..jeden průzkumník, jeden ničitel lodí a jeden vyloženě obchodník, s tímhle byt neplánovaným rozdělením jsme neměli problém hru úspěšně dohrát. Ale přiznám se, nejsem si jist, jestli jsme vše hráli dobře a budem ještě ověřovat. Protože nám to přišlo až lehké, víceméně až na jednu malou situaci jsme se nedostali nikdy do úzkých. Bubák se nám ani neměl šanci dostat na stůl, konec jsme prostě proměnili všechna vodítka na postupy na počítadle a bylo hotovo. Monstra nám na lod vlezla vlastně jen 2x, max 3x za celou hru - jednou z nějakého ostrova a podruhé kdy jsem cíleně ničil altar. Nepřátelské lodě jsme po nějakém vyzbrojení s minimálními ztrátami taky slušně párali, de fakto nepřátelská lod jen jednou dokončila svůj úkol, protože jsme jí prostě nechali. Je ale asi pravda, že se nám povedly dobré kombinace posádka vs vybavení, že i ze začátku věci vypadající jako "meh" se ukázaly hodně zajímavé. Obchodník si sestavil perfektní kombo levného nákupu, získávání vybavení, de fakto nás ostatní podporoval s penězmi a na závěr měl největší podíl na vyhnání stupnice dopředu - po tom, co se mu odkrylo město, kde prodával jeden typ předmětů.

 

S úvodním postem nemůžu vůbec souhlasit. Objevovat je furt co, dílků mapy hodně, od 2. aktu už se objevují i překážky, co pak umí slušně brzdit /bouřky jsou zlo/ , ale asi se nechce soustředit jen na objevování, ale i třeba obchod, kterým se také získávají stopy. Co se nám osvědčilo, za každou cenu hned stopy nepřeměnovat na postup na mapě, ale až ve vhodném okamžiku, kdy to mělo smysl a měli jsme peníze na platby posádky a byla šance si pořizovat i vybavení. Prostě maximalizovat využití přístavu, s vhodnou posádkou jít obchodovat, jít objevovat, jít ničit lodě. Questy se mohou zopakovat /je tam ta dvojice s jiným výsledkem/, ale jednak jich je dost, aby se opakovaly minimálně - nám se za celou dobu stalo 1x! a hlavně, člověk si nemůže být jistý, co která karta udělá za efekt. Je to ale loterie, 50-50 co si vyberete. 

Kdo má rád epický hry, s delším hraním, kde se spolupracuje, fantasy, piráty a bubáky, přijde si na své.

S čím bych to srovnal - jedna hra se mi nabízí, ale tu má málo kdo. X-ODUS, tohle je hodně rozšířené. A vylepšené. Jinak se tam najdou věci z Runeboundu č.3, kluci říkali s GH a MageKnighta. Je těch mechanik víc, přijde mi ale, že to slušně funguje, není to mišmaš a zmatek - žádný pejsek s kočičkou vaří dort. mě z toho vychází parádní fantasy pirátské dobrodružství.

Uvidíme po druhém hraní, kdy odhalíme asi ještě nějaké chyby, co při prvním hraní takovéhle hry asi budou vždycky..

10.9.2022 21:54:34

Vybíráme z Bazaru

Mozkožrout - insert
Mozkožrout - insert
Akt. cena: 55 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas