Evergreen - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Novověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: není
Vydavatelé: Horrible Guild
Autoři: Hjalmar Hach
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Ve hře Evergreen si hráči po čtyři období vytvářejí každý vlastní ekosystém: sázejí stromy a dávají jim vzrůst, pěstují křoviska a vytvářejí jezera. Přitom se snaží, aby stromy měly co nejvíce slunečního svitu, přitom aby tvořily co největší les a aby co nejvíce vzrostlých stromů rostlo na co nejúrodnější půdě. Za to hráči získávají vítězné body a ten, který jich během hry obdrží nejvíce, se stane vítězem.

Příprava hry:

Každý hráč si vezme desku planety, komponenty své barvy, jež rozmístí na vyznačená místa na hráčské desce, a žeton Slunce, který umístí do výřezu na horním okraji desky. Dále zamíchají balíček karet biomů a z něj otáčejí karty, dokud na otočených kartách není celkem alespoň pět symbolů květin. Karty, které mají na sobě alespoň jeden symbol květiny, přesunou stranou, čímž založí zónu úrodnosti; ostatní zamíchají zpět.

Průběh hry:

Hra trvá po čtyři období, tj. herní kola, z nichž v prvním odehrají pět a tahů a v každém dalším o jeden méně. Každý tah má tyto fáze:

  1. Draft: Vyloží se karty biomů v počtu o 1 větším než počet hráčů a hráči si postupně vybírají po jedné kartě. Vybraná karta určuje, ve kterém biomu bude hráč v následující fázi provádět standardní akce a kterou bonusovou akci bude mít k dispozici. Po rozebrání karet zbude jedna, která se přemístí do zóny úrodnosti, kde se karty seskupují na sebe podle jednotlivých biomů, a to tak, aby byly od každé karty vidět symboly květin v horní části karty.
  2. Akce: Hráč provede dvě standardní akce, jež umožňují výsadbu stromků nebo jejich růst, a bonusovou akci v libovolném pořadí. Může se jednat opět o výsadbu nebo růst stromů, dále o tvorbu jezer, která umožňují růst sousedících stromů, o tvorbu pupenů, které přinášejí okamžité body, a výsadbu křoviska. Před provedením bonusové akce však hráč posune ukazatel na příslušné stupnici na desce planety, která určuje, kolikrát smí hráč daný efekt provést.
  3. Konec kola: Ověří se, zda ještě zbývají další tahy, nebo nastává konec období.

Na konci každého kola hráči získají body za zachycení slunečního svitu stromy, přičemž je třeba brát v potaz směr svitu daný umístěním žetonu Slunce a stín, který vrhají malé a velké stromy na další stromy na jednom, resp. dvou polích ve směru svitu. Poté hráči obdrží body za svůj největší les, tj. největší spojitou oblast ortogonálně sousedících stromů a křovisek. Následně připraví další období: odloží všechny karty biomů ze skončeného období a přesunou žeton Slunce o jeden kvadrant ve směru hodinových ručiček.

Konec hry:

Po čtvrtém kole nastává konec hry. K dosud získaným bodům si hráči připočtou body za úrodnost každého biomu, tj. součin počtu vzrostlých stromů s počtem viditelných symbolů květin u každého biomu v zóně úrodnosti. Hráč s největším celkovým počtem bodů se stává vítězem.

Autor: Ondřej Podavka

Vybíráme z Bazaru

Nemesis - CZ, nabarveno, 3D doplnky, Untold Stor.1
Nemesis - CZ, nabarveno, 3D doplnky, Untold Stor.1
Akt. cena: 3899 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas