Divukraj - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 80 min
Herní svět: Fantasy, Zvířátka
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Gém Klub Kft.
Hobby World
Maldito Games
REBEL.pl
Starling Games
YOKA Games
Autoři: James A. Wilson
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Tvorba balíku karet s rozšířeními

Taková otázka na tvorbu balíku:

Ve hře ve dvou za hru protočíme stěží půlku balíčku základní hry. Nyní se mi dostalo do ruky fanouškovské rozšíření, které obsahuje kupu nových karet. Pokud celý balík tohoto rozšíření přidám do základní hry, pak bude nižší pravděpodobnost, že se do hry dostane určitá karta (např. druhá karta z dvojice budova-obyvatel, karta nezbytná pro splnění podmínek události … atd).

Nebylo by pak vhodné ze základního balíčku vyřadit určité karty, aby bylo více pravděpodobnější vytáhnutí obou karet z dvojice budova-obyvatel ? A tedy i omezení náhody, že někomu se naskytne vyložení obyvatele zdarma (díky tomu, že má danou budovu) a jiný na to marně čeká… ?

Nebo jak toto řešíte s jinými rozšířeními, pokud do základního balíčku přimícháváte další karty ? (zatím jsme hráli jen základ).

6.8.2023 22:50:49

Ahoj,

to je přesně slabé místo Divukraje, hraní v malém počtu hráčů a kombinace příliš mnoho rozšíření/karet. Pokud se podíváš na pravidla, je tam doporučeno rozšíření mezi sebou nekombinovat právě z tohoto důvodu. My to hráváme vždy alespoň ve 4 hráčích, občas se také stane, že někdo má hold smůlu. A hráváme to s Perlavou, Skalověžím a Zvonkobraním, máme i Legendy a Slyšte slyšte, to ale moc nepoužíváme.

Dá se to řešit tak, že jako karty událostí si místo náhodného výběru dáte cíleně akci, která vám umožní například odložit nebo dobrat karty, aby ten pohyb karet mohl být nějakým způsobem podpořený.Ale myslím, že problém je v tom, že to hrajete jen ve 2, zkuste více hráčů.

DejviSs

7.8.2023 07:27:26

@DejviSs Díky za vysvětlení. Přemýšlel jsem o nějakých vlastních pravidel pro 2 hráče aby se více protočil balíček karet, např. že s každým přechodem na další období se na louce nahradí 2 karty, nebo že při dobírání karet si táhneš dvojnásobek karet a z toho si pak ponecháš polovinu a druhou plovinu do odhazovacího balíčku… Ale narazil jsem na tohle vyzkoušené rozšíření, které si lidi chválí:

https://boardgamegeek.com/filepage/172604/border-variant-everdell

7.8.2023 11:38:11

Hrajeme Divukraj nejčastěji ve dvou s tím, že to jedeme all-in, co se týče ofiko rozšíření. Perlavu hrajeme rádi, karty nevyndaváme, co se týče Slyšte, Slyšte, tak tam jsme pár karet nechali, jako třeba Novinový stánek, nebo tuším Cirkus, ale zbytek jsme vyhodili, nebylo to až tak zajímavé. Z fanouškovského rozšíření jsem byla nadšená a pak se divila, jak velký pakl to je a udělali jsme čistku, všehovšudy jsme tam nechali tak 10-15 karet a zbytek jsem hodila do krabice bez využití. Doporučuji udělat to samé, NEBO zvolit taktiku, že si jeden z Vás vezme speciálku na jednoho z ptáků, kteří lížou jak vzteklí. Tuším, že to jsou Špačci a Sovy… :) 

7.8.2023 18:08:56

Ahoj. Divukraj hrajeme velmi často, manželky nejoblíbenější hra. Hrajeme jak základ hry, tak různě přidáváme rozšíření a ve všech variantách krom Skálověží(protže tam prostě musí člověk hrát s tím co mu počasí připraví, jinak se nechytá) bývá čekání na kartu pochopitelně problém, ale popravě, hlavně manželky. 😀

Tím nechci říct, že žena hraje špatně. Ale spíš ukázat na to, že máme oba odlišný způsob hry. Já nečekám na karty a prostě hraju a točím karty které mi hra nabízí a snažím to kombinovat jak nejlíp to jde. A to že mám občas zbytečnou stavbu ve městě mě nijak nepoškozuje, i když její potenciál třeba nevyužiju naplno. 

Beru to i jakýsi záměr tvůrců, protože díky většímu množství karet je obrovská znovu hratelnost, hra je pokaždé jiná. Osobně si myslím, že by na stole nebyla tak často, kdybychom kždou hru vyložili Farmu a celou dobu se pak snažili na stůl dostat farmářku s farmářem. I když tam jsou několikrát každý, krása je právě v tom, že ti právě nepřijde. 🙂

Co se týče nějakých úprav. Ve dvou nic neměníme a spíš zkoušíme využívat dobíracích karet, pokud je fakt smůla. Ve 3+ si třeba já sám zakazují stavit karty sběru, to má pak člověk mnohem vážnější problém než čekání na nějakou kartu. 😀

Ale pochopitelně je důležité ať to člověka baví, proto to hrajeme, a to si občas člověk musí trochu přizpůsobit. 

8.8.2023 13:28:37

Za nás doma je ideální základ + Slyšte! Slyšte! a Legendy, tam nám těch karet ve dvou přijde akorát, hra je vždy jiná, ale i se vám to může dobře sejít. Nebo případně přidáme jen Skalověží, Perlavu moc rádi nemáme a Zvonkobraní jsme nebrali.

Fan karty máme, ale to jsem vzal jen tak do sbírky, protože vypadají hezky. Moc elegantně se to řešit IMHO nedá, dalších 100 karet by to už dost změnilo - a to neberu v potaz, že mi přijdou na první pohled rodílně silné.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

8.8.2023 14:14:09

Přesně jak píše Elaxon, nečekám na nějaké karty a neřeším události, prostě když to náhodou vyjde, je událost bonus, když ne, dlabu na ně, víc karet určitě není žádná slabina Divukraje, prostě hraju stylem “uhraj co můžeš, jak nejlíp můžeš” respektive, jak si to nakombíš.. ale balík karet si občas proberu, upravím, mám kompletku i fan karty, taky nehraju všechny, některé nám nesedí.

9.8.2023 10:58:59

Taky tak - člověk by měl hrát s tím, co mu hra připraví. Každá karta může být silná ve správné kombinace či správný čas.

Taky mám Complete edition + FAN rozšíření. Hodně jsme zapojovali FAN rozšíření, ale musím říci, že teď s ním hrajeme méně a méně. Co mě totiž mrzelo je, že to úplně vyřadilo ze hry významné události ze základní hry - najednou v xxx kartách najít hrobaře je dost obtížné. To částečně vyřešil Newleaf, ale stejně.

Limitky z Complete, Slyšte, Slyšte a Legendy se nám dost líbí (s legendami hrajeme málo). Newleaf je také dost povedený, ale za mě přišel s brutálně OP kartou - Miller (za odhození kamene získáte 3 body). Při hraní s Newleaf kartami se nesmí hrát s Newleaf kartami lesa, protože tam je zrovna karta k aktivaci 2 zelených karet. To když se někomu povede Miller + (nechci to dohledávat, ale veverka, co vám aktivuje zelenou kartu), tak je v podstatě neporazitelný (už se mi tak podařilo získat třeba 30-40 bodů.

Ale obecně je Divukraj kouzelný v tom, že se dá krásně nakombinovat a každá hra je tím jiná, což v podstatě eliminuje jednotvárnost hry. Což na této hře s manželkou milujeme.

16.1.2024 21:18:44

taková drobná úprava, která pomůže o pár karet za hru je, použít pravidlo z Farshore. Tj., pokud mají být na Louce stejné karty, tak je dávat na sebe, aby na Louce bylo vždy 8 různých karet. Plus mě napadá, a to dělám dost často i při hře pouze se základním balíčkem, používat významné události pouze ze Zvonkobraní a ne ze základu (případně jen jednu ze základu).

17.1.2024 13:25:55

Vybíráme z Bazaru

Agricola v CZ (Mindok) + rozšíření
Agricola v CZ (Mindok) + rozšíření
Akt. cena: 1275 Kč
Končí za: 18 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas