Elysium - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Asmodée Editions
Space Cowboys
Autoři: Brett J. Gilbert
Matthew Dunstan
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Věřím, že o téhle hře uslyším více a více. Letošní novinka, trochu zapadlá ve stovkách nových her v roce 2015, si to zaslouží. Hra má originální přístup k získávání karet a posilování pozic hráčů v tzv. Elysiu - místu, kam bohové mohou za živa přenést své oblíbence. Hra má velkou interakci mezi hráči, velký počet možností jak vyhrát, vysokou míru variability a krásné ilustrace na kartách. Hra není jako většina "eurovek", tj. neobsahuje zbytečné suroviny a především je o tom, odhadnout, co udělá protihráč a využít toho ve svůj prospěch. To je obrovská přednost hry.
Na závěr dodám, že hra obsahuje 8 balíčků bohů po 21 kartách. V každé hře se využije 5 z nich. To znamená, že hra v sobě vlastně obsahuje 56 různých scénářů pro hru. Máte-li rádi starověkou mytologii, vřele doporučuji.
1.11.2015 18:02:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Hrál to ještě někdo?
Napište, prosím, své dojmy a hratelnost - počet hráčů, zábava vs. vaření mozků... :-). Díky.

14.11.2015 11:23:44

DOjem
Mě se to moc nelíbí. Přijde mi, že takových věcí je na trhu hromada. Asi největším zklamáním je pro mě rozmanitost obrázků, kteou inzerovali jako vyjímečnou a to tedy rozhodně není (jde o velice tradiční realistický artwork, bez osobitějšího stylu). Karty spolu interagují naprosto předpokládným způsobem a jde o to jestli vám přijdou ty pravé nebo ne. Tím neříkám, že ta hra vůbec nefunguje, ale prostě nenabízí nic, co bychom už neviděli jinde. Jako takový lepší protikandidát mě napadají Settlers.
Na závěr je třeba dodat, že ta hra je opravdu oblíbená a spousta lidí si ji rádo zahraje. Já ne.

15.11.2015 17:42:47

reakce
Nechci se zastávat hry... ale. Rozdíl mezi

Settlers - hráčí koukají hodinu k sobě na desku a počítají, aby jim vše vyšlo a po hodině, se diví, kdo to vlastně vedle nich sedí
Elysium - velmi interaktivní hra, kde více času koukáte spoluhráčům na desku

je očividný.

15.11.2015 22:17:42

srovnání se Stettlers
Není to úplně k tématu Elysium, ale nedomnívám se že by se Settlers hráli neinteraktivně. Naopak, nedokážu si partii bez eliminace silných staveb protihráčů moc představit, takže pokud někdo Settlers hraje zakoukaný do vlastní desky není to zcela ok. Každopádně Elysium po přečtení pravidel určitě za vyzkoušení stojí, využití tahu protihráče ve vlastní prospěch bych řekl že tuto hru od Settlersů dost odlišuje.

16.11.2015 12:56:35

Celkem svěží
Dnes odehrány dvě partie ve dvou lidech. Pro mě novinka, takže i vlastně zaučení. Hra docela odcípala, určitě jsme se dostali pod uvedených 60min, tipuju to okolo 40 min.
Hráli jsme obě hry se stejnými balíčky. Další vyzkoušíme jindy :-)
Nepřišlo mi, že bych více času koukal k soupeři. Spíše jsem se snažil získat karty pro sebe a na škození moc nedošlo. Ale to bude tím, že jsem to hrál poprvé.
Ve více lidech si nedokážu představit, jak sleduju, kdo co má a co může chtít...to asi není reálné.
Takže:
- škodit se určitě dá, to ano.
- hodně záleží na kartách, které do hry přijdou
- mě se líbí design hry

V podstatě souhlasím s Celylem a jeho textem zde výše.

10.5.2016 22:35:29

Stepan
mně přijde, že takových her zas tolik není. Klíčový mechanismus je odhazování sloupků, což je dost interaktivní, hodně ale klade důraz na správný odhad kdy jít do změny pozice.

Jakým způsobem by karty spolu měly interagovat?

Líbí se mi tématičnost jednotlivých bohů, dá se tím pádem i předem dohodnout obtížnost a konfliktnost hry (hlavně teda Poseidonem).

Náchylnost na to, kdy a jaké hry přijdou do nabídky, sice existuje, ale pořád je výběr větší než v draftu Settlerů, takže tenhle argument za mě padá.

Další pěkné rozhodování je, kdy kartu ještě tavit na efekt (pokud není jednorázová) a kdy už ji hodit do Elysia. Tím, že je hra krátká a není tolik příležitostí dostat karty dolů, je nutné počítat od začátku s tím, co a jak.

Od pořízení k nám do klubu mě odrazuje především vyšší cena.

10.5.2016 23:52:05

to Kew
Cenu máš teď příznivější:
https://holiday-sale.fantasyflightgames.com/catalogue/elysium_374/

28.11.2016 08:14:36

Akorát
... že včetně poštovného se to vůbec nevyplatí.:-)

28.11.2016 11:17:29

Leech
hm, asi před měsícem jsem ji vydražil na ZH :D

28.11.2016 14:25:55

Kew
Jojo, za devět stovek...:-)

28.11.2016 15:03:19

Vybíráme z Bazaru

Papírové Doupě: Čmarovné dobrodružství
Papírové Doupě: Čmarovné dobrodružství
Akt. cena: 115 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas