Eldritch Horror - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Corey Konieczka
Nikki Valens
Richard Launius
Rok vydání: 2013
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Nejlepší rozšíření?

Máme základ + Ztracené vědění. A nejspíš bych si koupil ještě nějaké rozšíření přinejmenším jedno vetší + jedno menší. Z těch větších jsem se už tady dočetl, že jsou asi nejlepší Pyramidy nebo Dreamlands. Otázka tedy zní...Jaké je nejlepší/nejzajímavější o nové mechaniky neboli Must Have menší rozšíření? Přemýšlím o Cities in Ruin. A ještě otázka a to kolik rozšíření lze použít najednou? Předpokládám jedno velké + 2 malé? Nebo vzhledem k tomu že malé přidávají hlavně větší variabilitu karet tak lze defakto používat více než 2 najednou?
9.3.2020 00:21:51 | Upraveno autorem (porovnej)

:)
Strange remnats. Názory se různí, podle mně tohle podobně jako forsaken lore mělo být součástí základu. Kvůli focus mechanice. Pak Pyramidy nebo Dreamlands čistě dle preferencí, je tady na to vlákno. Každé rozšíření obsahuje karty které vmícháš do balíků natrvalo, a některé karty co používáš jen v souvislosti s určitými scénáři. Limitovaný nejsi, můžeš to mít všechno, nicméně sideboard budeš chtít spíše hrát jen 1 v každé hře.

9.3.2020 07:28:36 | Upraveno autorem (porovnej)

michaelnae
Za me Cities in Ruins. Jinak tady to neni potreba narozdil od Arkhamu druhe edice nejak delit a pouzivat jedno male a jedno velke. Proste mas karty specificke k prastarym a ty se pouziji jen s nim a zbytek pridas do hry, rozsirujici deska z velkeho rozsireni se zas pouzije jen s urcitym Prastarym nebo obcas i jindy diky prelude karte.

9.3.2020 08:20:11

Díky.

My jsme byly právě zvyklí z druhé edice AH, že tam ty rozšíření bylo lepší uplně nemíchat. Takže supr a za mě asi vyhrajou prozatím Pyramidy a z malých Cities in Ruin. Mechaniku focus si lze přidat i bez Strange remnats, takže to zatím vynechám.

9.3.2020 08:51:26

Drobna technicka
Souhlasim se Cities in Ruins - zavadi katastrofy, ale Pyramidy (mají místo soustredeni v MON zetony zhorseni) + Dreamlands mají 1 problem, ze side-deska se pouziva pouze 1 prastaremu a s 1 prelude kartou (tech je hafo). Takze pokud nechces hrat vylozene proti danemu prastaremu, tak se do hry moc nedostanou. Pokud jste si jisti, ze uz do dalsich rozsirenich nepujdete, tak bych byt Vami zvolil Mask of Nyarlathotep – rozsiruje moznosti zakladni hry – pridava zdroje a soustredeni (oboji lze pridat bez toho), pridava brany na zakladni mapu – Atlantida, Hyperborea a Rhyleh, pridavaji 8 encounteru na zakladni mapu dle typu (Amerika, Evropa) – jiné pouze 4, korupci, osobní pribehy, ale pridava pouze 1 noveho prastareho + druhy list pro Cthulu a nic moc kampan.

Blbe u teto hry je, ze pokud si ji chces uzit, tak jak to bylo zamysleno, tak si budete muset dokoupit jich minimalne 3 – jinak Vam budou chybet Impairment tokeny – ty jsou v Sign of Carcosa nebo v Under the Pyramids.

9.3.2020 13:01:23

re

Asi záleží co od toho chcete. Strange Remnants nabízí zajímavě postavené pěkně strukturované dobrodružství, kde se využijí i intelektuálnější nebojové postavy. Cities je podle mě docela výzva a připravte se že tam doslova hoří půda pod nohama a půjde hlavně o boj proti pěkně tuhým červům.

Z velkých rozšíření si rozmyslete kolik lidí bude hrát. Chce to víc lidí. Prakticky všechny přídavné herní desky odčerpávají čas na řešení problémů na tom hlavním a to i když je tam možný pohyb přes více polí. Navíc je v krabici vždycky jeden prastarý s deskou a druhý bez. Což mi přijde tedy zoufale málo. Osobně se mi nejvíc líbilo Dreamlands, ale neušklíbal bych se ani nad Mask, protože zavádí do hry koncepty, které jsou imho důležitější než herní deska.

9.3.2020 20:13:26

louza
Ja zas teda po vic jak 100 hrach se vsemi rozsirenimi muzu rict, ze Prastari s pridavnou deskou jsou ti jednodussi a kdyz je pridavna deska diky prelude karte u jineho Prastareho tak diky adventure kartam ktere umi posouvat mysterium a lokacim kde se daji treba ziskavat stopy nebo artefakty, to hru spis ulehci. Jinak ale souhlas ze lepsi hrat s vice vysetrovateli optimum jsou ti ctyri.

9.3.2020 21:25:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Díky
Díky za postřehy a názory. Po zvážení všechno to prozatím vyhrajou Pyramidy + Cities in Ruins. Doplńkové herní desky jsme měli vždy v oblibě už od dob AH. Když hrajeme ve dvou tak stejně hrajeme každy za dvě postavy, takže si myslím, že to nebude problém. První zkušební hru EH jsme hráli na zkoušku každy jen za jednu postavu a nebylo to uplně ono i bez rozšířující desky. Ale je vidět, že co člověk to často jiný názor. Např. v jiné diskuzi jsem četl, že Masks of Nyarlathotep je nejslabší z větších rozšíření. Každopádně nové mechaniky Focus a Zdroje si doplníme i bez oněch rozšíření kde jsou. Mám ale otázku jak fungují ty zdroje? Focus vím, ale ty zdroje? Zrovna u toho rozšíření kde ta mechanika je, tak nejsou ke stažení pravidla. Díky. Pokud to tady již někde popsaný je, tak jsem to zřejmě přehlídl jelikož jsem to projížděl.

10.3.2020 09:55:10

resource
Funguje to podobně jako focus. Na libovolném políčku provede vyšetřovatel akci shromáždit zdroje. Může mít maximálně dva, ale na rozdíl od focusu s nimi lze obchodovat. Můžeš je použít ve dvou situacích. Během odpočinku je můžeš vyměnit každý spotřebovaný zdroj za jedno zdraví nebo příčetnost navíc.

Na Masks se hodně plive protože ho z větší části hodnotí přirozeně hráči, kteří mají ostatní rozšíření a tohle je spíš takový redundantní best of z nich. Je tam plato focus i resource tokenů, je tam dobrodružství i mystic ruins a jsou tam tři zbrusu nový brány čímž se lépe obsáhne plán a samozřejmě hromada karet. Bohužel tam teda jsou i skoro stejný příšery, který byly v jiných rozšířeních a většinu z nich hráč fakt nechce potkat dvakrát :-) Ale za podmínky, že nemám ostatní malé rozšíření je tohle skoro must have. Ta kampaň je ale fakt divná a navíc ostatní rozšíření skoro vyžaduje, čímž dost protiřečí obsahu krabice.

10.3.2020 11:25:54 | Upraveno autorem (porovnej)

resource
Ta druha cast je spatne, neni to 1 uspech pri testu, kde pouzivas vybavení, ale spravne je ze je muzes odhazovat pri akci Ziskani vyhod a za kazdy odhozeny mas automaticky 1 uspech takze to usnadni nakupy.

Jinak za me Masks of Nyarlathotep taky spis nejslabsi velke, bral bych ho jako posledni.

10.3.2020 12:20:47

resource
Omlouvám se za mystifikaci a děkuji Froggerymu za doplnění. Kouknul jsem se do pravidel a je to tak jak říká.

10.3.2020 16:04:49

Rozšíření
Za mě je doslova ostuda, že BF lokalizovali jen Ztracené vědění, dělat si přelepky na anglické karty se mi hrozně nechce :(
Když jsem měl klasický AH, nejradši jsme hráli proti Nyarhotepovi, fakt je to jeho rozšíření tak špatné?

13.3.2020 08:52:20

:)
Ne jde o to v jakém pořadí to kupuješ, ty masky vyšly jako poslední a je v nich meh kampaň, spoustu opakujících se věcí a to rozšíření je poměr cena/výkon nejslabší. Pro toho co to kupoval postupně celé tak v prvním sledu dostal 2 malé expanze, které měli být už v základu za ok cenu, a velkou expanzi hory šílenství, které jsou na komponenty jak 2 malé expanze dohromady, ten sideboard je tam "zadarmo." Jak vycházela další rozšíření tak pomalinku se zvyšovala cena, s tím, že malé expanze ok, ale v každé další velké expanzi bylo stále méně komponent za více peněz, a to dost výrazně, ty masky jsou už vyslovený money grab. Netvrdím, že je to rozšíření špatné, jen je předražené a u té kampaně která měla být hlavním tahákem se ani nezapotili, stejně tak se nepředřeli u replikace existujících monster. To co chceš ze začátku je nafouknout balíky karet, nové mechaniky. Ono se to nikde moc nezdůrazňuje, ale hlavním přínosem těch velkých expanzí jsou třeba kvanta elitních monster apod., s kterými budeš hrát pořád, se sideboardem pořád hrát nutně nebudeš. V tomhle ohledu, ano hory šílenství mají nejslabší sideboard, ale zase za své peníze dostaneš nejvíce obsahu do každé hry. Masky jsou špatné poměrem cena/výkon.

13.3.2020 09:10:53

Vybíráme z Bazaru

Endless Winter EN KS SHAMAN deluxe + Mamut, proma
Endless Winter EN KS SHAMAN deluxe + Mamut, proma
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas