Dune - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra
Čeština: není
Vydavatelé: Gale Force Nine
Autoři: Bill Eberle
Jack Kittredge
Peter Olotka
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

O hre

Hra ma zaujala už dávnejšie, ale popravde veľa o nej neviem. V popise hry je napísané Sci-fi , ale v recenzií sa spomínajú kúzla.
Sci - fi mám rád, ale kúzla to už nie je tak moja šálka kávy. Napíše niekto niečo k tomu viac ?
9.9.2019 21:12:26 | Upraveno autorem (porovnej)

podľa knihy
Je to hra o intrigách zasadeného do sveta Duny podľa knihy.
Púštna planéta Arrakis je jediným miestom, kde možno nájsť vzácne korenie, ktoré predlžuje ľuďom život a zároveň ich obdarúva výnimočnými psychickými schopnosťami. Na pozadí tohto neľútostného a drsného sveta sa rozohráva komplikovaný boj o moc medzi znepriatelenými veľkorodmi, ktoré by rady náleziská na Arrakise ovládali.

Klasika literatúry sci-fi, ktorá sa okrem precízne vytvoreného fiktívneho sveta zaoberá aj politikou, ekológiou a filozofiou, ponúka čitateľovi predovšetkým jedno: veľký a dobrodružný príbeh.

Čo by si však možno mal najviac o tom vedieť je, že pod 6 ľudí to nie je ono :) Ale rád si to niekedy zahrám s tebou ;)

9.9.2019 22:29:29

;-)
Ako píšem Sci - fi mám rád, ale kúzelníci ma až tak nezaujímajú ;-) preto sa pýtam.

9.9.2019 22:35:49

springb
Precti si to... Pak nam podekujes. :)

10.9.2019 08:46:00

Žádná kouzla
Je tam nějaká rovina spíš mystická/transcendentní/duchovní, nějaká představa kolektivního vědomí/vědomí rozšířeného drogou/vědomí rozšířeného genetickým šlechtěním, výcvikem vysoce citlivých jedinců a podobně. Nejsou tam čarodějové typu Gandalf nebo Mrakoplaš, ale spíš mimořádně vnímaví jedinci, kteří umí "nadpřirozeně" dobře zanalyzovat situaci, "nadpřirozeně" dobře si představovat následky rozhodnutí a následně se podle toho rozhodovat.

A v podstatě vše je formulováno tak, že by to nakonec mohlo být i čisté sci-fi, že tam za těmi jevy mohou být vědecká vysvětlení (i když autor je explicitně nerozebírá).

Každopádně žádné "čárymáryfuk a ohnivá koule letí na červa" nebo "mám prsten Zimy a jsem teď nezranitelný chladem" si tam nepředstavuj.

10.9.2019 09:56:48

Věcná
Já si myslím, že kdo o Duně nikdy neslyšel a nečetl alespoň 1. knihu, není hra určená pro něj.
Mě by naopak zajímala hratelnost a jestli ten počet hráčů na obalu (2-6) není jen na oko a patří tam jen těch 6.
Jak hra pravidlově funguje v menším počtu hráčů, zmenšuje se mapa nebo tak něco? Je to ve 4 vůbec hratelné? Ve dvou o tom silně pochybuji, zase tak naivní nejsem.

4.11.2019 23:35:51

:-)
Ak nevies o com je Duna, nikdy si ncital knihy, ani nevidel film, proste tu hru ignoruj, nebude sa ti pacit, ale ze vobec.
Btw na youtube mas tisice videi kde tu hru mozes vidiet.

5.11.2019 01:00:37

Duna
Je jen pro 6. Ale je to ta absolutně nejlepší hra. Kdybych směl do konce života hrát jen jednu hru, bude to právě ona. Asymetrické frakce, možnost výhry v alianci, geniální převedení předlohy... Životní láska.

⚜⚜⚜
L'Inquisiteur des Jeux de plateau
Montjoie! Saint-Denis!

5.11.2019 01:02:14

Re: Speedy
A když umíte pravidla, jak dlouho trvá jedna hra? Logicky v těch šesti.
Jinak hru jsem si už předobjednal.

5.11.2019 19:12:12 | Upraveno autorem (porovnej)

RE: ManlyGuy
3.5h+ (spis 4h+) v sesti, pokud budete hrat plny pocet 10 tahu. To plus tam je za diplomacii, resp. za cas straveny u vyjednavani mezi hraci.

Pokud se nekomu v zacatku (mene nez 10 tahu) postesti obsadit tri (ctyri u aliance) pevnosti, pak to bude pochopitelne kratsi. Ale tam to bude spis chyba ostatnich hracu, ze na to patricne nereagovali.

6.11.2019 12:15:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Dojmy
Uf... Mám za sebou třetí hru (2x ve 4, 1x v 6) a musím říct, že jsem hodně dlouho neměl z jakékoliv hry tak otřesný zážitek. Je to taková obří nuda zabalená do hromady náhody, která je vlastně určující po dobu celé partie.

Opravdu jsem se na hru těšil. Hra má skvělé hodnocení ať už tady, nebo na BGG. I Petr z Dohrána o ní mluvil moc hezky.

Škoda, ale další čas už jí nehodlám věnovat.

PS. mohli byste prosím někdo z těch, kteří hru obdivují, sdělit, co se vám na ní tolik líbí? Díky

23.6.2020 13:01:47

2ackerman17
To mas tak - 100 ludi 100 chuti. Ved to je v poriadku.

ale... tvrdit o Dune, ze je to hra o nahode? Verim, ze aj o Pokri tvrdis, ze je to hra o nahode. Nie, nieje to hra o nahode, ale MUSIS sledovat aj co a kedy a ako hraju spoluhraci a kedze vitaz si karty zvycajne nechava, po case presne vies, kto ma ake karty. Ak sledujes len vlastne karty a seba a nezaujima ta, co robia ostatni spoluhraci vo svojom kole, ano... stane sa to nudna hra o nahode.

Predpokladam, vlastne som si na 100% isty, ze aj o Twilight Imperium, by si TY tvrdil, ze je to "obri nuda zabalena do hromady nahody". :-)

Pozrel som si, ake mas hry a ten smer je jasny - euro solitair. Duna tam naozaj nesedi.

Pre mna je BRUTALNA NUDA napr. Blood rage, pri tej hre som normalne zival... Kazdemu sa paci nieco ine a kazdy vie hrat nieco ine.

23.6.2020 13:38:24

Wuuduu
Když já tam prostě tu náhodu vidím skoro ve všem. A abych po hře (navíc po výhře) byl tak znechucený, to se mi snad opravdu nestalo.

Bene Gesserit - tipování výhry - já vyhrál v 5. a tip byl na mě v 6. (kdybych vyhrál v šestém, tak nakonec prohraji? vážně?)

Úvodní setup traitor karet - prakticky rozhodující výhra večera a můj přínos v ní? na začátku jsem si lízl kartu...

Bidování na skryté karty - s tím se tak nějak dá pracovat, ale zapadá to do celkového kontextu

Pohyb bouře

Výskyt koření/červa

Brutální nevyrovnanost a zábavnost frakcí

Prostě já nevím. Asi věřím tomu, že když máš za sebou xxx partií, jsi milovník předlohy, když máte nahráno všichni cca stejně... Jenomže pro mě to byl pokaždé tak strašidelný zážitek, který se navíc neustále zhoršoval.
O to víc asi mě to mrzí, jelikož jsem si od Duny opravdu sliboval hodně.

PS. ne, poker o náhodě opravdu není :)

23.6.2020 15:04:38

ackerman17
Duna je primárne o podrazoch, odhadovaní, alianciách, prehovarani, a zase zrade a diplomacii. Ako hovoríš, náhody tam je kopu, ale to imho tej hre nevadí, keďže to nie je euro a dáva prednosť zážitku pred suchšim počítaním dopocitatelneho. Vyžaduje si to iný prístup ako od hier ktoré možno hrávaš. Je to viac o roleplayingu a ak poznáš zákutia toho sveta, vie byt zážitok ešte lepsi. Je to hra kde nejde tak o to či vyhráš, ale o to aký priebeh zažiješ. Je jasne že ak si soliteirny hráč, Duna pre teba určite nie je.

23.6.2020 15:31:17

Já to chápu
Jak píše Wuuduu, 100 lidí, 100 chutí. Hra mě prostě osobně jako taková zklamala (bohužel bylo u stolu takových víc) a už ji hrát nebudu. A jelikož to mé zklamání a znechucení bylo velké, musel jsem se podělit :)

PS. Dost mě překvapilo, kde se vzalo, že jsem jsem euro solitaire hráč (byť ano, baví mě taky). Hry, co hraji a mám rád, jsou ze všech žánrů. Neřekl bych, že Nemesis, Xcom, Eldritch horror, Root, TWoM apod. jsou euro solitaire :)

23.6.2020 16:20:59 | Upraveno autorem (porovnej)

ackerman17
O Dune môžem písať kvetnato ale v skratke: tá hra je proste super ! :)


23.6.2020 20:03:40

Proč je to tak dobré
Souhlasím s tvrzením, že se může zdát, že je ve hře kopec náhody. Něco ovlivnit nejde, to je fakt. Třeba zrovna to tipování vítěze (jestli se nemýlím, lze jen v šesti hráčích). To by byla hodně solidní haluz to trefit. A zrovna tenhle prvek se mi moc líbí. Minimální šance že to vyjde, ale když to vyjde, a nebýt to proti mě, tak bych se královsky bavil.

Ve hře jsou mechanismy, kterými jde dost výrazně náhodu potlačit. Třeba to přisazování na neznámé karty. Když cítím potřebu si pomoci v tomto směru, tak se musím ve fázi Nexus tlačit na Atreidy, ať mě vezmou za spojence. Jinak v tom přisazování vidím taky zajímavý prvek hry. Atreid se podívá a ostatní podle jeho výrazu odhadují, jestli to je dobrá karta či nikoliv. Přisadí on, tak ho přehodím, když nepřisadí, pasuji. Nebo blafuje? Jsou to nervy :).

Za mě je ta hra úžasná. Žádná hromada plastu či dřeva. Pár žetonků, krásné ilustrace a stylizace a kopec zábavy, kterou hra velmi šikovně iniciuje. Ale bez správně naladěných hráčů to samozřejmě fungovat nebude.

Objektivní poznámka: Hráli jsme to několikrát v šesti. Je fakt, že jeden z nás opakovaně upozorňuje, že některé mechanismy ho moc neberou. Třeba zrovna to přisazování. Údajně ještě neměl ani jednou útočnou kartu. To se bohužel může stát, ale jak jsem psál výše, lze si v tomto směru pomoci.

24.6.2020 20:43:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Pro mě
je Duna vůbec nejlepší hra. Třeba se tu až budu mít čas rozepíšu o tom proč.
Teď chci ale podotknout jednu věc - Bene Gesseritské hádání vítěze přece vůbec není o náhodě. Takhle to může vnímat hráč, co za ně hraje poprvé. Ale volba frakce a kola vítězství dost výrazně ovlivňuje Bene Gesseritkám jejich herní strategii a politiku a zároveň vytváří u stolu pocit nedůvěry a nejistoty. Třeba zrovna v mé poslední hře Duny došlo k tomu, že jsem jako spojenec Bene Gesseritů tušil zradu a schválně jsem v daném kole neobsadil poslední pevnost, kterou jsme potřebovali k vítězství. Jak se později ukázalo, můj odhad byl správný...
Jinými slovy, Bene Gesserit jen nesedí a nečeká, jestli mu tip vyjde - má spoustu možností, jak partii tlačit takovým směrem, aby na jeho předpověď došlo.

⚜⚜⚜
L'Inquisiteur des Jeux de plateau
Montjoie! Saint-Denis!

25.6.2020 14:23:40

Bene
Nikdy jsem za ni nehrál a nepřijde mi, že to co jsi tu napsal, mým spoluhráčům došlo. Good point. Ale jen to potvrzuje to, co jsem napsal. Na první pohled náhody kopec, ale jsou tam možnosti a mechanismy, jak se s ní vypořádat. Jen to chce tu hru pochopit a naladit se na správnou notu. Za mě je prostě suprová.

25.6.2020 16:22:20 | Upraveno autorem (porovnej)

Rozsireni

Koukal jsem ze tlama bude mit do tydne v prodeji rozsireni, ktere pridava dve nove frakce

25.6.2020 16:33:24

můj subjektivní náhled


Já mám smíšené pocity, svět je nejlépe sepsaný ze všech světů sci-fi vůbec (20 knih ale stačí 5 přečíst) nicméně herně je hodně free (pravidla tě moc netahají za ručičku). Aneb jdi nebo nechoď na koření, ale počítej s tím, že když umřeš tak umřeš a vracet se budeš velice dlouho. Navíc dojde k tomu že se kolem 3-4 kola udělají Alliance, kde následně dojde k zablokování "strangholdu" a když se nic nezmění dojde v 10 kole k vítězství Guildy. Moc karet toto nezmění (napadá mě zničení štítového wallu) a (v konkrétní hře ji měla alliance držící Cartago a Arakis). Další věc je velice pomalé získávání bojové síly. Když někdo vypráskal Atridy popřípadě Harkoneny , tak takto pokořený rod už se nedokázal do 5 kol od porážky postavit na nohy.

Hra se mi libí, ale z herního zážitku jsem trochu "smutný".

PS: je možný že něco hrajeme špatně, ale každopádně podle pravidel (zkoušeno 1x v šesti a 2x ve čtyřech).

27.6.2020 20:27:01

Vampires
Hrajte to jen v 6 a po pár hrách poznáte, že se všechno dá zvrátit, když porozumíte dynamice hry.

27.6.2020 20:36:16

Vampires
Neporozuměl jsem poznámce "zablokování Stronghold". K tomu nemůže dojít. Dva z jedné aliance nemohou vstoupit do jedné pevnosti. Ani do stejného teritoria.

My jsme do desátého kola nikdy nedošli:).

Mimochodem, když někdo nacpe všechny své jednotky co nejdřív na planetu a přijde o ně, tak to není chyba hry :). Je potřeba si nechat nějakou zálohu.

29.6.2020 19:20:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Achjo
Tak celé skupině byly v docela zásadní věci špatně vysvětleny pravidla. Pak se nemůžu divit, že se hra pokaždé zacyklila a že jsem z ní byl znechucený... :(

Tak uvidíme příště, jestli tedy nějaké příště bude.

1.7.2020 09:55:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Ackerman17
U nás jsem nastudoval pravidla já a průběžně do nich koukali i spoluhráči. I během cca čtvrté hry. Ty pravidla nejsou složitý, ale některý detaily jednak nejsou úplně jasné a jednak není možno je naráz pochytit.

Jak jsem psal níže, jen to chce tu hru pochopit a naladit se na správnou notu :).

Kdo to zahraje správně a nelíbí se mu to, tak buď musí být hardcore eurogamer nebo sóloplayer :).

1.7.2020 21:44:39

Hra ve čtyřech, má někdo vyzkoušené jaké frakce vzít pro hru 4 hráčů, aby to bylo vyrovnané (to slovo berte s rezervou). Třeba Císař - CHOAM a Fremeni - Atreidi?

3.11.2023 09:12:44

Vybíráme z Bazaru

Zima Mrtvých: Cesty osudu
Zima Mrtvých: Cesty osudu
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas