Dune - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 240 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra, strategická, budovatelská, intriky, diplomacie
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Avalon Hill
Descartes Editeur
Hobby Japan
Autoři: Bill Eberle
Jack Kittredge
Peter Olotka
Rok vydání: 1979
Sdílej: Facebook

Příliš rychlí Fremeni

Autor: Randir | 3 hodiny 30 minut | 20.10.2011 | 3

Hra: Dune

Hráči: Randir a 5 neregistrovaných

(Místo - bar Tečka, Arbesovo náměstí, Praha)

Že střetnutí o pouštní planetu Arrakis bude plné bojů, ukázal už samotný začátek. Žádná opatrnost: benegesseriťanka Wanna se ozbrojila laserpalem a vydala se na lov Fremenů. Nedala jim šanci, nicméně malou jednotku nevedl žádný význačný velitel a početné Fremeny drobná ztráta příliš nebolela.

Poté přišla monumentální bitva o Arrakén. Sebevědomý padišáh imperátor zde vysadil své hlavní síly včetně pěti elitních legií sardaukarů. Čelil mu neméně sebevědomý vévoda Atreides, který hodně spoléhal na svého zrádce v řadách císařské armády. Imperátor však do boje nevyslal hraběte Fenringa, ale pouze jednoho z jeho poručíků a atreidská armáda byla zcela zdecimována. Říkalo se, že od téhle bitvy začala u jednotek pod zakrváceným jestřábím praporem působit moc blížícího se Kwisazte Haderacha.

Zatímco vévoda Atreides obnovoval ztracenou armádu, své příležitosti na povrchu planety se chytili Fremeni. Využívali hojné aktivity písečných červů, brázdili na jejich hřbetech dunová moře a bylo jich všude plno. Často se jim dařilo objevovat naleziště melanže dříve než vzdušný průzkum císařských a harkonnenských pilotů z arrakénského a kartaginského letiště.

Fremeni se stali pány pouště, ale jejich domovský síč Tabr po krátkém obléhání dobyli Harkonnenové. Tím baron Harkonnen stanul na prahu vítězství; o to, aby noha harkonnenského vojáka nevstoupila do dvojice Imperátorem držených sídel (síče Ptačí jeskyně a Arrakénu) se ale postaral Bene Gesserit. V síči Ptačí jeskyně přitom došlo k politováníhodné tragédii, kdy paprsek z laserpalu princezny Irulán proťal štítové pole sardaukarského bursega. Následoval pochopitelně výbuch, při němž zahynula benegesseriťanka i prapor imperátorových vojáků.

Následovala o něco klidnější pasáž. Harkonnenové se postupně vyloďovali v Kartágu, přičemž s každou baronovou jednotkou vyšla z gildovního člunku i zahalená postava s ženskými rysy, která se plavným krokem vmísila do ruchu na kosmodromu. Fremeni zjistili, že se v poničeném síči Ptačí jeskyně utábořili pašeráci a vyslali do něj fedajkinská komanda. Pašeráci nastartovali gildovní člunky a prchli do Tuekova síče.

Vévoda Atreides uťal toto intermezzo výsadkem nové armády v Arrakénu, černozelené vlajky ale nad starobylým městem nevládly dlouho. Opět atreidské hlídky ohlásily útok – tentokráte harkonnenský – a poté, co Thufir Hawat špatně vyhodnotil výzbroj, kterou disponoval Bestie Rabban, zemřel atreidský mentat harkonnenským jedem. Bez něj byly atreidské jednotky ztraceny a musely se vzdát – na Arrakén útočila celá posádka Kartága. Duncan Idaho se stal baronovým zajatcem a harkonnenští felčaři mu voperovali srdeční zátku.

Benegesseriťanky následně získaly výron melanže na dohled od Arrakénu, zatímco jediná fremenská rota v Tuekově síči při sebevražedném útoku pobila velkou část zde dlejících pašeráků.

A pak přišlo rychlé finále. Jediná fremenská jednotka se zručně vypořádala s ospalou harkonnenskou hlídkou v síči Tabr. Další domorodci sestoupili z Jižního nepravého valu a poradili si s chabým odporem zbytku pašeráků a Gildařů v Tuekově síči. Atreidové svou třetí velkou armádu vylodili v Arrakénu příliš pozdě na to, aby mohla cokoliv zvrátit.

Dramatický závěr podtrhlo nalezení tajných genetických plánů Sesterstva. Ukázaly, že pokud by se fremenská ofenzíva zpozdila jen o pověstný chlup, bývaly by do sebe zapadly kousky rafinovaného benegesseritského plánu na příchod Kwisatze Haderacha.

Pouštní lid však byl rychlejší a svou planetu osvobodil.

Odehráno v: Praha (Okres: Praha)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Oath: Kroniky Říše a vyhnanství
Oath: Kroniky Říše a vyhnanství
Akt. cena: 2000 Kč
Končí za: 14 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas