Draftosaurus - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 15 min
Herní svět: Sci-fi, Zvířátka
Herní kategorie: desková hra, strategická, logická
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: REXhry
Ankama
Autoři: Antoine Bauza
Corentin Lebrat
Ludovic Maublanc
Théo Rivière
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Řeka

Pokud ostatní hráči musí dodržet pravidlo určené kostkou, znamená to, že do řeky může dinosaura dát pouze hráč jež kostkou sám házel? 

3.9.2022 21:37:12

RM

Do řeky může dát dinosaura kdokoliv kdykoliv.. Na konci hry je takový dinosaurus jen za 1 bod..

3.9.2022 22:05:35

No jo, ale je na to nějaká errata či je to řečeno v originálních pravidlech? Protože to “musí” je v těch českých dost direktivní… 

Všichni ostatní hráči musí dodržet pod-
mínky dané kostkou.

3.9.2022 22:24:40

@kkaarr  V pravidlech je jasně napsáno že pokud hráč nechce nebo nemůže umístit dinosaura do výběhu, může ho vždy umístit do řeky.

3.9.2022 22:34:42

To já vím, pouze mi to “nechce” nesedí s tím “musí”. Protože když “musím”, tak se mi možná “nechce”, ale prostě “musím”. Naopak, když “nemusím” a “nechci”… Česká pravidla v tom prostě nejsou jasná, proto se ptám na nějaký jiný zdroj. 

4.9.2022 08:26:08

@kkaarr 

All the players except the player who rolled the die must obey the placement condition imposed by the die (see Placement Die, page 6). If a player cannot or does not want to place a dinosaur in a Pen, they can always place it in the River. The River is not treated like a Pen (see The River, page 5).
 

do řeky ho můžeš umístit vždy 

5.9.2022 08:51:22 | Upraveno autorem (porovnej)

@paladin91 Ano, anglická pravidla jsem viděl, ale říkají prakticky totéž co ta česká. 

Když si vezmu příklad hráče, který má (musí) zahrát na louku a může zahrát dinosaura do výběhu pro páry a nebo pro unikátního dinosaura (protože je výběh zatím prázdný), ale jemu se nechce, tak dá tedy dinosaura do řeky? Jako pro mě je součást té hry právě plánovat si tahy tak, abych si dokázal poradit v večekaných situacích a pokud mou jedinou možností je dát dinosaura, kam se mi to nehodí (nebude na konci bodovaný pár, protože vím, že druhého neseženu), tak je to moje smůla, měl jsem s tím počítat.

Jako já chápu, jak to ostatní hrajete a i uznávám, že je to asi i autorův záměr. Pouze si myslím, že ty pravidla jsou v tomto napsána špatně a formulace “nemůže nebo nechce” se dle mého vztahuje buď na situaci, kdy by umístění dinosaura  bylo proti pravidlům a nebo na hráče, který má opravdu možnost volby (tj. ten co házel kostkou), což hráč, jež “musí” dodržet pravidlo kostky, není. Kdyby v pravidlech bylo, že “…ostatní hráči musí dodržet pravidlo hozené na kostce nebo umístit dinosaura do řeky”, bylo by to něco jiného. Tím, že je to uvedeno v samostatné větě tak, jak je, tak to má rozdílný význam.

Asi je to profesionální deformace, no…

Každopádně díky vám všem odpovědi.

5.9.2022 12:30:47

@kkaarr hraj si to samozřejmě jak chces , jen pravidla to proste umoznuji , je to hra pro děcka tak asi proto je to takový volnější . 

5.9.2022 16:43:58

Vybíráme z Bazaru

PánoPrstenů - vse, co vyšlo + 3D insert
PánoPrstenů - vse, co vyšlo + 3D insert
Akt. cena: 7000 Kč
Končí za: 19 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas