Dominion - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: karetní hra, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: 999 Games
Albi
Bard - Centrum Gier
Filosofia Editions
Hans im Glück
Rio Grande Games
Autoři: Donald X. Vaccarino
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

strážnice


čau lidi. Málem jsme se s přítelem sežrali když jsem chtěla hrát trůním sálem strážnici ( seaside) Na kartě se píše, že nemůžeš provést více než 2 posobě jdoucí tahy... znamená to tedy že by to mělo být pouze normální tah a extra tah čili se trůní sál stává zbytečným, a nebo můžeš zahrát normální tak a dva extra tahy??? přítel tvrdí, že by když hrajete strážnici s trůňákem měl by sis vzít do extra tahu 6karet, ale to mi přijde zvláštní.... díky za pomoc
petra
27.7.2019 21:28:05

Strážnice
Ve svém normálním tahu zahraješ Trůnní sál a na něj Strážnici. To znamená, že po ukončení tahu si dobereš 3 karty a odehraješ 1 extra tah. Po ukončení extra tahu si dobereš opět jen 3 karty, se kterými začneš svůj další tah. Je to tedy spíše nevýhodná kombinace.

28.7.2019 11:43:12

Chapes to spravne
Ttrunni sal nema v tomto pripade zadny smysl, prave kvuli tomu dovetku, ze nemuzes mit vic nez 2 tahy po sobe. Straznice tak nelze retezit, hrat vic krat pomoci vesnice, ani hrat vickrat s trunnim salem a jemu podobnymi kartami. To co napsal zruda, ze pak mas dalsi tah se 3 kartami neni pravda. Vic kdyztak tady: http://wiki.dominionstrategy.com/index.php/Outpost

28.7.2019 11:53:21

Fuchso
Tak jsem zjistil, že pravdu máme oba. Má verze je správná podle první edice, tvá podle druhé edice, která ale česky nevyšla.


V první edici je totiž první pokyn "Dober 3 karty", který by se v případě hraní s Trůnním sálem provedl, tedy dobereš jen 3 karty. Pak už další extra tah není, protože to Strážnice zakazuje.

Ve druhé edici to je jinak. Tam je pokyn "Dober 3 karty" až v návaznosti na to, jestli to je extra tah nebo ne. Pokud to už je extra tah, nic z karty neplatí a hraní s Trůnním sálem tak žádný efekt opravdu nemá.

28.7.2019 19:07:05

Děkuju

Děkuju mockrát!!:)

28.7.2019 19:20:16

zruda
Jop, to dava smysl. Diky.

28.7.2019 21:38:13

Oprava
Teď jsem se trochu zamyslel. A myslím, že jsem neměl pravdu.

Na vysvětlenou... Efekt dobrání 3 karet se vztahuje pouze na aktuální tah a nikoliv na další, což by bylo napsáno jinak. Nicméně, i když se Strážnice neprovede dvakrát, musí Trůnní sál u ní zůstat, protože vlastně přiměl Strážnici se o něco dvakrát pokusit.

Pokud by byl efekt něco jako "+3 karty", pak by po zahrání přes Trůnní sál vskutku došlo k dobrání 6 karet navíc.

Takže správné vyhodnocení efektu je následující:

1) Někdy v průběhu tahu zahraju Trůnní sál -> Strážnice.
2) Dohraju tah klasicky (případné další akce, nákupy) a odložím karty. Trůnní sál a Strážnici nechávám bokem kvůli dlouhodobému efektu.
3) Doberu si 3 karty a provedu ihned další tah.
4) Po zahrání akcí a nákupu odložím všechny karty, tentokrát včetně Trůnního sálu a Strážnice.
5) Doberu si již standardně 5 karet a hraje další hráč.

Zajímavější je, co by se stalo, kdybych v tom extra tahu způsobeném Strážnicí zahrál další Strážnici. Podle 1 edice bych si dobral 3 karty a hrál by další hráč. Podle 2. edice bych si dobral 5 karet a hrál by další hráč.

29.7.2019 21:32:32

Trúnní sál + strážnice
Čítal som nedávno ku tejto problematike diskusiu na fóre, kde prispieva autor hry. (posledná zmena v pravidlách je z roku 2015)

Zahráš trúnní sál na Strážnici, dohráš svoj ťah, nakúpiš, odložíš karty z hry, ktoré treba.

Trúnní sál a Strážnice ostávajú v hre.

Potiahneš 3 kary a urobíš extra ťah, nakúpiš, odložíš karty.

Trúnní sál a Strážnice ostávajú v hre.

Strážnice zisťuje, že nemôže vyhonať ďalší ťah, potiahneš 5 kariet ale už je príliš neskoro na to aby si Trúnní sál a Stráźnicu odložila. Pokračuje ďalší hráč. Trunní sál a Strážnice budú odložené až po najbližšom tvojom ťahu.

-----------------------------------------------------------------

30.7.2019 22:33:17

Odložení karet> Pořád si myslím, že odložíš Trůnní sál i Strážnici ve fázi úklidu extra tahu.

Co říká Trůnní sál? Zahrej akci dvakrát (resp. v novém vydání "Můžeš zahrát akci dvakrát"). Zahraju tedy Strážnici. A ten její text se vztahuje k "tomuto kolu". Takže provedu efekt poprvé. Doberu tři karty na konci kola, budu muset provést extra tah. A teď, kdy provedu Strážnici podruhé? Okamžitě. Tedy karta mi opět řekne, ať doberu na konci kola 3 karty a že mám extra tah. Nicméně... Říká se také, že mám extra tah provést po "tomto tahu". Strážnice 1 i Strážnice 2 ti tedy říkají to samé, po ukončení tohoto tahu proveď jen 1 extra tah. Proto už v průběhu extra tahu obě karty ví, že nebudou mít další efekt, a proto budou odhozeny.

Znění v druhé edici je mnohem jasnější, tam to je dáno jako "Pokud to je poprvé, co hraješ Strážnici, a předchozí kolo nebylo tvoje, budeš mít extra kolo a dobereš si jen 3 karty". Tam je to už naprosto jasné. - zruda

Vybíráme z Bazaru

Střet Civilizací: Monumentální vydání CZ
Akt. cena: 2200 Kč
Končí za: 9 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas