Dominion - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: karetní hra, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: 999 Games
Albi
Bard - Centrum Gier
Filosofia Editions
Hans im Glück
Rio Grande Games
Autoři: Donald X. Vaccarino
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dominion vs 7 divů: Duel

Zdravím,

Můžu poprosit o názory, která z her je zábavnější (ve dvou)? Vím, že je to dost obecná otázka a tisíc lidí, tisíc názorů, ale rád bych slyšel názor od někoho, kdo hraje oboje :)
27.3.2020 09:54:32

Dominion vs 7 divů: Duel

Hravali sme casto obe hry, Dominion sa nam uz ohral, ten som potom predal, ale Duel si este stale sem-tam zahrame. Ak by som sa mal rozhodnut urcite si vyberiem 7 divů: Duel (ale urcite plus rozsirenie Pantheon)

27.3.2020 10:40:52

mrkni na negativní hodnocení u obou
To, co ti bude vadit víc, je ta horší volba. Dívat se na rysy hry, které ostatní shledávají jako negativní, mi přijde obecně lepší, než koukat na pozitiva, pokud chceš, aby tě hra dlouhodobě bavila. Pokud se objevují hlavně připomínky, které ti zásadně nevadí, je to ok a naopak.

Mně osobně přijde Dominion hodně přežitý (základní hra - s rozšířeními nemám zkušenost), takže v porovnání s ním bych si vybral téměř cokoli (řečeno s mírnou nadsázkou).
U Dominionu je teda ve výsledku téměř jedno, v kolika ho hraješ hráčích, protože téměř jediný rozdíl je, jak rychle se dostaneš znovu na tah. 7DD je kažopádně dobrá hra a pokud chceš doma zalepit díru ve hrách pro dva, je to určitě lepší volba. Plus jak psal slavo, dá se časem vylepšit ještě i rozšířením (nehrál jsem, ale má celkem kladné ohlasy).

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

27.3.2020 10:58:25

Infidus
S ohledem na to kolik her jsem odehrál obou adeptů a který z nich mi zůstal doma ve skříni, tak říkám DOMINION :)

Možná bych volil Intriky (místo úplně prvního základu) + nějaké rozšíření k tomu.

7 Divů je fajn, ale mám raději původní draftovací verzi ve více hráčích než duel.

Ten duel jedině fakt s rozšířením. Bez rozšíření je to imho broken, protože často člověk prohraje jen proto že jel jako první a nebo naopak. Rozšíření tento nešvar řeší.

27.3.2020 12:34:59

Obě
Mám a hraju ve dvou obě.

Dominion - je rychlejší a zvládneš spoustu partií. S rošířením (jakýmkoli) stoupá variabilita, ale i základ pobaví. Popravdě nechápu a nesouhlasím s názory lidí, že už je to překonaná hra.

7 divů duel - fakt zajímavá a opravdu ještě lepší s rozšířením Pantheon.

Takže podle mě neuděláš chybu ani s jednou.

Teď jde o to, jak často plánujete hrát a jestli máte i něco jiného k tomu. 7 divů jsme s ženou asi víc než dvakrát za večer nehráli. Dominion klidně, ale je zas kratší.

27.3.2020 16:17:57

....
zábavnější určitě 7divů. Dominion je fajn, ale ve dvou bych sáhnul po jiné deckstavějící hře .... Rune age. ....to je zábava... :o)
7 divů s rozšířením....Rune age ...už základ je super....s rozšířením .....no ty woe.... jako Pavlásek říkám.....OOOOMMMMMGGGGG

27.3.2020 17:09:25 | Upraveno autorem (porovnej)

Dominion
Ja pridám na obhajobu Dominionu pár vecí. Základná hra je zábavná a v dvoch hráčoch i pomerne rýchla. V každom zložení kariet sa dajú vymýšlať rôzne stratégie a niekedy je dokonca zaujimavé si zahrať rovnaký setup viac krát len preto, aby si si skúsil viaceré stratégie. Je ale pravda, že tá základná hra po nejakej dobe začne byť hra taká trochu repetitívna a máš pocit, že už ti to nedáva nič nové.

Ale práve preto k Dominionu existuje hromada rozšírení, každé prináša nové herné mechanizmy a i úplné nové stratégie. Nemyslím si, že by bol Dominion zastaralý, ak ten pocit máš, kúp si rozšírenie a uvidíš, že je to zrazu o dosť iná hra. Jednotlivé karty medzi sebou kadejako interagujú, dajú sa kombiť na X spôsobov a ich objavovanie a vymýšľanie je práve tá najzábavnejšia stránka celej hry.

I keď 7 divov sveta duel je skvelá hra, ja osobne by som radšej bral Dominion plus 2-3 rozšírenia k tomu.

27.3.2020 18:14:08

7 divov je lepsi
Dominikom je iba jeden mechanizmus, ktorý by mal byt súčasťou nejakej hry a nie hra samotna. Zároveň je dosť soliteroidny. 7 divov je určite lepší. Mne osobne sa viac páči však bez rozšírenia.

27.3.2020 18:46:21 | Upraveno autorem (porovnej)

stOKYi
Nerád by som tu rozpútal nejaký flame ale popravde som nikdy nepochopil argument, že deckbuilding je mechanizmus, ktorý by mal byť súčasťou nejakej hry a nie hra samotná. Tak sa spýtam, o koľko viac mechanizmov má 7 divov sveta? Ten jeden dominantný je, že kupuješ karty, ktoré ti pomáhajú v kúpe ďalších kariet alebo ti pridávajú body. Presne to isté sa v podstate deje i v Dominione akurát to prebieha inak. Druhý mechanizmus je draft kariet. A to je vlastne celé, nič viac tam neni.

Ja len, že mi príde trochu nefér niečo takéto tvrdiť, pretože iné hry tých mechanizmov nemajú o moc viac ale nikto si nedovolí tvrdiť, že je to málo na hru.

28.3.2020 22:03:33 | Upraveno autorem (porovnej)

CyberQ
Presne tak. Taky se mi tahle protiargumentace honila hlavou, ale byl jsem liny to napsat.
Palec nahoru.

28.3.2020 23:19:38

srovnání
Tak vzhledem k tomu, že 7 divů už máš, má smysl asi komentovat jen Dominion. Celkový rozdíl je, dle mého, v jakési přehlednosti. V divech řeších, kterou z těch několika málo karet použiješ, ale přitom jednoznačně vidíš, co máš a jak ty karty spolu fungují. V Dominionu tahle přehlednost není, zaprvé množství koupitelných karet je o málo větší a za druhé tím, že nikdy nedostaneš vše na ruku, tak musíš řešit, jak moc jsou dané karty na sobě vzájemně závislé a jaká je pravděpodobnost, že se k sobě dostanou, jak nahradit horší karty lepšíma apod. Nicméně argument, že Dominion je výrazně solitérní je relevantní. Na druhé straně Dominion je výrazně variabilnější (i vzhledem k rozšířením).
Suma sumárum: Mně třeba ta výraznější solitérnost nevadí a je v té hře "více co dělat", takže považuji Dominion za o krapet zábavnější, ale rád mám obě.

29.3.2020 10:11:13 | Upraveno autorem (porovnej)

CyberQ
Dominion je jeden mechanizmus, 7 divov sveta je mechanizmus, možno dva, milostný dopis je mechanizmus jeden, takých hier je naozaj mnoho. Tu treba rozlišovať ich zábavnosť a deckbuilding v Dominione je imho nezáživné zbieranie kariet z ponuky a ich následné neustále premiešavanie. V takom Starcrafte, Mage Knighte, Forbidden Stars atď je to dobré, ale ako samostatná hra to je podľa mňa nezáživné.

PS: ešte by som naozaj zdôraznil tú interakciu, ktorá je minimálna až nulová a aj to je možno ten dôvod, prečo to je nezáživné.

29.3.2020 13:09:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Cesty osudu - Destinies ENG
Cesty osudu - Destinies ENG
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas