Doba Kamenná - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Dávnověk
Herní kategorie: desková hra, budovatelská, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Michael Tummelhofer
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Rozdíl v pravidlech CZ - ENG/GER

Chci se zeptat jestli nevíte o rozdíle v pravidlech. Anglická a německá verze mají obě napsáno:

If a player does not have enough food to feed all of her figures:The player must first use all the food she has. Then, she may (if she wants and/or can) pay what is missing with resources of her choice (1 resource equals 1 food). Her tribe is satiated (thematical-ly, the resources are traded for food). If a player cannot or does not want to use resources to pay for the missing food, that player immediately loses 10 victory points (the number of points lost is always 10, regardless of the number of unfed figures; also, a player may end up with a negative score).

kdežto v české verzi hry je napsáno:
Nemá-li hráč dostatečný počet jídel, aby nakrmil celý svůj kmen, musízaplatit všechno své zbývající jídlo a každé chybějící jídlo může nahradit jednou libovolnou surovinou ze své zásoby. Pokud hráč nemůže, nebo nechce, zaplatit za chybějící jídlo surovinami, musí si na počítadle bodů odečíst 4 body za každé chybějící jídlo (pokud nemá dost bodů, posune se do mínusu).

Nevíte, či v anglické/německé verzi hry byl nějaký errata? Nebo jen špatný překlad?
17.6.2020 16:30:02

rix

Rozdíl v pravidlech
v polských pravidlech je to stejně jako v anglických, tedy odevzdáš všechno jídlo a pak buď za každé chybějící 1 jidlo odevdaš 1surovinu nebo místo surovin si ubereš 10 bodů. Jídlo odevzávaš každopádně.

18.6.2020 07:25:02

Rozdíl v pravidlech
Tohle se řešilo už při vydání hry. Údajně to bylo tak, že někdo v ČR poukázal na to, že se dá najít slušná strategie využívající konstantní ztrátu 10 bodů (dříve dokonce snad jen 5 bodů), a tak se v rámci českého vydání přešlo k modelu ztráty 4 bodů za kus.

Nejde ani o errata nebo špatný překlad, jde o záměrnou změnu pravidla.

18.6.2020 10:47:02

Rozdíl v pravidlech> To je ... zajímavé. Ještě jsem se nepotkal s takovouhle změnou pravidel u překladu. Je ale pravda, že moc nezkoumám různé jazykové verze.
Přesně kvůli té strategii se na to ptám, protože přítelkyně to hraje online s anglickou verzí a tahle strategie se tam hraje často. Pak jsme porovnali pravidla a uviděli jsme rozdíl.
Zajímalo by mě, jestli si to autoři překladu můžou dovolit jen tak nebo se to konzultuje s autory hry. (?) - Natrezim

Natrezim> Teď jsem si našel na fóru na BGG, že si tuto úpravu nechal MindOK odsouhlasit autorem hry, který i tak lpěl na -10 bodech (a původně měl -5 bodů) i přesto, že mu byla ukázána síla hladovějící strategie. - zruda

Rozdíl v pravidlech> Vyjádření MindOKu z BGG:

Let me explain the situation around the Czech edition change. We in MINDOK played the prototype for about 30 games before the release and advised a few changes to be made in the game. The most important of them was the problem discussed here, which was originally even more important then now (There was a deduction of I think 5 points only and meant winning every time). We tried also the new version with 10 points deduction but it still seemed not to be enough (it helps you win if you use it wisely and does not fit in the story of the game). We advised 4 points deduction for each missing food. It is simple and is is more harmful than paying with wood. HiG allowed us to make changes in the way we feel it right, so the Czech edition deducts 4 points for each missing food and works completely ok. - zruda

Vybíráme z Bazaru

Neo-Morphosis Infestation Hatchery Pledge+3D pack
Neo-Morphosis Infestation Hatchery Pledge+3D pack
Akt. cena: 2300 Kč
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas