Cry Havoc - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: strategická, válečná
Čeština: undefined
Vydavatelé: Portal Games
Autoři: Grant Rodiek
Michał Oracz
Michał Walczak
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Cry Havoc vs. Blood Rage

Ahoj
Po Cry Havocu pokukuju od vydání. Dost zvažuji, že si jí pořídím. Mám ale ve sbírce Blood Rage, kterou hodně hrajeme a bojím se, abych neměl 2 stejné hry. přeci jen, obě jsou konfliktní figurkové area influence hry pro 2-4 hráče, s herní dobou kolem dvou hodin.

Chtěl jsem se zeptat, jestli si jsou hry herním zážitkem podobné, případně, jestli je Cry Havoc tak dobrý, aby mělo smysl si ho v takové situaci pořídit.
Díky
22.5.2017 15:35:46

co jsem viděl
Cry havoc jsem nehrál, ale o hru jsem se hodně zajímal, nakoukal jsem gameplaye atd.
Havoc je už velice dobře hratelný ve dvou hráčích, protože je přidaný třetí jako "AI". Blood rage je podle mně ve dvou dost o ničem.
Havoc má zcela jiný bojový systém, kdy se můžou střetnout jen dvě strany a nemusí být cílem totálně vykostit protihráče.
Blood rage karty draftuje, tady je lehký prvek deck buildingu.
Co je ale hlavní rozdíl, je asymetričnost jednotlivých frakcí v Cry havoc. V blood rage jsou na začátku všichni stejní, ale přes upgrady si vytvářejí svou strategii. V havocu se každá strana hraje trošku jinak už od začátku. Tím je třeba víc podobnější Chaos in the old world.
Pak pro tebe může být zásadní, že BR má asi o tisíc světelných let kvalitnější miniatury... :)
Pro mě bylo asi hlavní, že BR lze díky rozšíření hrát v pěti, u Havocu je deska daná a expanze tu asi hráče nepřidá. A pak Cry havoc pro mě nemá takový šmrnc, abych ho prostě chtěl, ale to je čistě subjektivní. Nejlepší je kouknout na gameplaye a když tě to chytne, tak pořídit.

22.5.2017 16:25:35

Porovnání
Shodou okolností mám obě hry. Jak už Yedle řekl, v BR začíná každý hráč se stejným klanem, který si postupně vylepšuje k obrazu svému (a dle ochoty ostatních hráčů poslat karty při draftu dál). Cry Havoc je od začátku úplně jiná hra pro každou ze stran.

Cry Havoc jde hrát ve dvou až čtyřech hráčích, nicméně reálně je ve třech nehratelný. Hned vysvětlím proč. Kdybych si měl s deskoherními nováčky s chutí na nějaký ten area control zahrát hru, dost možná to bude Blood Rage, ale Cry Havoc rozhodně ne. Modří si hrají svou "euro" hru, zelení jsou od začátku skoro všude na mapě, ale rychle své pozice ztrácí, pak je tu červený, který teoreticky zabije vše, na co se podívá, ale je pomalý a nakonec žlutí. Nejen že je každá rasa jiná, ale každá je i jinak komplexní. Takže ve třech má žlutý nejméně práce vyhrát. Ve 4 de facto taky, ale aspoň tam není 2 se perou a 3. se směje. No a ve dvou bych ho rovnou zakázal (pořád se bavíme o situaci kdy se hraje s nováčky, ať už celkovými nebo jen nové hráče Cry Havocu).

Svého času jsem na bgg načetl několik vláken o nevyváženosti hry a dle mého názoru vyvážená není, jen to chce 10 zahrání a protočit každou rasu, aby člověk aspoň trochu věděl, jak hrát a co očekávat.

Boj funguje jinak, jak již bylo řečeno. U BR mi upřímně nikdy nesedl - je to vše nebo nic. V Cry Havocu je super, jelikož nehraje roli jen hrubá síla a bojové karty, ale i jestli chce hráč svého protivníka z území vyhnat, jednotky mu zajmout (což je třeba pro zeleného docela problém) nebo rovnou zabít. V žádné hře jsem nic podobného neviděl, není to složité a hlavně ja každý boj zábavný, i když na začátku vypadá pro jednu stranu prohraně. Ačkoli je to vše napasováno na vítězné body, upřímně jsem u Cry Havocu za celou dobu hraní necítil ani závan eura (krom hraní za modré), na rozdíl od BR.

V neposlední řadě jsou obě hry postavené na jiné herní mechanice. v BR je to draft karet, zde jen to velmi velmi velmi lehký deck building spojený s hand managementem. Je pak možné své akce rozdělit do více kol nebo udělat jeden mohutný tah.

Ačkoli bylo níže zmíněno, že figurky jsou neporovnatelné, v celkovém grafickém designu (což je subjektivní téma) u mě vyhrává Cry Havoc. Kartonu a karet je tu dost a všechno je krásně ilustrované a vymyšlené, každý rasa má jinou barvu ale občas i tvar žetonů, působí to prostě skvěle na rozdíl od dle mého názoru trochu fádního BR.

V kostce jsou to hodně odlišné hry na papíře (sdílejí jen asymetričnost, ale každá hra ji pojímá jinak a area control, základní herní mechanika je ale jiná) a ještě více odlišné pocitem ze hry. BR vnímám jako přístupnou, zábavnou a rychlou eurovku, které se na první pohled tváří jako ameritrash. Cry Havoc je pak o hodně komplexnější (ne mechanikami, ale rozdílností národů), ale dle mého názoru hráčtější. Na stůl bych ho vytáhl vždy raději, než BR, bohužel ale ne každá herní skupina má chuť hru zahrát vícekrát aby měl každý národ stejnou šanci na výhru.

22.5.2017 18:24:43

Vybíráme z Bazaru

Záhadné případy
Záhadné případy
Akt. cena: 60 Kč
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas