Core Space - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: neuvedeno
Herní doba: 120 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: undefined
Vydavatelé: Battle Systems Ltd
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy - jaké to je?

Padlo mi do oka, ale nějak úplně nevím o co jde. Je to víc figurková bitka, kampaňová hra, nebo RPG? Core box je pro 1 - 2 hráče, ale lze doplnit až na 6. Není mi jasné, jestli se doplňuje dokoupením dalších starterů, nebo nějakých expanzí.

Je k tomu poměrně tučná kniha pravidel. Je to potřeba? To pak vypadá spíše na figurkovou wargamu. Co ten 3D terén, to je nějaký papír, plast, jaká kvalita?

Na to, že to je asi 2 roky stará věc, tak se divím, že tu k tomu není ani slovo. To vypadá dost podezřele. Děkuji za relevantní odpovědi. :)

14.10.2021 17:41:00

Zkusím to postupně:
S RPG to nemá nic společného. Ano, máš posádku, která si může vylepšovat vlastnosti a získávat nové dovednosti a vybavení, ale do RPG to má daleko. A nevím, co si představit pod pojmem "kampaňová hra". Nejblíž je to asi figurkové wargame, trochu bych to přirovnal k Necromundě (ten feeling byl pro mě dost podobný).
Pokud chceš více hráčů než dva, tak musíš dokoupit další posádky. Je ale otázka, jestli to stojí za to. Kampaňové mapy jsou dělané spíš pro dvě posádky, takže ve větším počtu tam bude asi drobet přeplněno. Za mě mají další posádky smysl spíš kvůli variabilitě. Další expanze jsou otázkou, spíš se podívat, co obsahují a jestli pro tebe budou mít smysl (další NPC, nepřátelé...)
Co se týče pravidel, tak pro začátek bohatě stačí ta pravidla, která jsou v základní krabici. Ta separátní knížka pravidel je rozšířená o nějaký fluff a pravidla pro vertikální pohyb+nějaké crcky (proskakování okny atd.). Pravidlová náročnost je srovnatelná s prakticky jakoukoliv jinou figurkovkou, určitě lehčí, než třeba Infinity nebo Malifaux, ale náročnější (i když mě přijdou lepší) než pravidla GW. Samotná textace pravidel je ...ucházející. Dá se podle nich hrát, ale některé dovednosti a kombinace nebo i přímo herní situace by si zasloužily více podrobností (granáte, dívám se na tebe). Co se týče skladby misí, tak nemůžu soudit, mám za sebou jen jednu.
Kvalita zpracování u terénu je skvělá. Pevný lakovaný kartón je super. ALE. Při skládání se nevyhneš vteřiňáku (hlavně bedny) a příprava hry je kvůli terénu strašně dlouhá. Než najdeš a pospojuješ všechny zdi, přijdeš na to, kam na herní plán patří, zase je rozpojíš, protože je máš místy vzhůru nohama - mám pocit, že příprava hry trvala zhruba stejně dlouho, jako hra sama. Figurky jsou taky v pohodě, nebyl jsem z nich na větvi, ale ani jsem nenadával. na korektní wargamu by to asi bylo slabší, na deskovku je to OK.

Zahráli jsme ve dvou první misi. Ne první ukázkovou, ale první korektní. Celkem to odsýpalo, občas listování v pravidlech (ne vždy úspěšné), ale jako celek to šlo. Co je nicméně neskutečný opruz je pohyb NPC. NPC se totiž hýbou na základě hodu kostkou a tabulky, takže je to dost chaotické. IMHO by bylo lepší, kdyby autoři při psaní mise dali NPC nějakou cestu, po které by chodili (a nějaké výjimky, jako co když se objeví nepřítel). Rozhodně by to lépe odsýpalo a i by to působilo přirozeněji. Dost velký WTF moment ale nastal, když kámoš splnil cíl mise. Nikde jsem nenašel, jestli hra končí ihned (a moje posádka se automaticky vrátí do lodi, i když tam jsou nepřátelé) nebo jestli se "dohrává" (takže spoluhráč bude další půl hodiny sedět a koukat, jak hážeš kostkama). Pocit jsem z toho ale měl celkově dobrý, podstatně lepší, než třeba z nové Necromundy. Neměl bych problém zkusit si tu kampaň projít, levelovat posádku a loď a odolávat Čističům. Nebylo to ale zase tak dobré, abych se vrhl na ukecávání ostatních, že to rozhodně musíme projít. Prostě tak nějak OK.

 

Co je sympatické, že to není automaticky PvP. Začínáš v podstatě nebojově a je jen na tobě a spoluhráči, kdy se případně začne střílet. Jasně, když se objeví Čističi, tak se střelbě nevyhneš, ale v průběhu hry prostě nemusíš zmasakrovat všechno v dosahu. Nemusíš, ale můžeš - je to na tobě.

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

14.10.2021 19:58:57

Neumím psát recenze a nejsem spisovatel. Přesto se pokusím hru představit.

Na hru jsem narazil náhodou, když jsem hledal nějaké terény pro wargaming. Mé pátrání mě zavedlo na stránky Battle Systems a na jejich webu jsem narazil na Core Space. Zaujalo mě to. Našel jsem si nějaké videa a bylo rozhodnuto.
Od minulého týdne mám původní základní sadu, kde jsou dvě osádky (Crew) a další materiál až pro dva hráče. Každá osádka má čtyři členy a desku své kosmické lodi. Dále zde najdete 12 figurek NPC (non player character) z čehož 3 jsou civilisté a zbytek Purge, to jsou ty neřádi co žerou planety v galaxii. Dalším obsahem boxu je super krásná neoprenová gamemata 60x60cm, kartony s terény, žetony, kostky a mnoho jiného. Kvalita materiálů je naprosto super.
Pravidla hry jsou poměrně rozsáhlá (104 stran), ale pro hráče Wargamingu to není nic co se nedá překonat. I přes tuto skutečnost jsou pravidla jednoduchá, uchopitelná a dobře zapamatovatelná. V knize pravidel je spousta misí, které jdou hrát jako jednotlivé hry, nebo se dají zařadit do kampaně. Rozhodnete-li se pro kampaň, po skončení mise si za vydělané peníze, můžete nakoupit lepší zbraně a výbavu, opravit loď. Můžete si samozřejmě i vylepšovat členy vaší posádky. Hrajete-li se spoluhráči, můžete se rozhodnout pro kooperativní hru a spolu plnit zadané úkoly a ničit nepřítele, nebo můžete být proti sobě a tím pádem mimo Purge budete na pozoru i jeden před druhým.

Příprava hry. Tady se může stát, že s tím bude mít spousta lidí problém. Postavení mapy jsem řešil cca deset minut + dalších pět příprava beden s předměty, které hledáte. V tom problém nebude. Dalších cca 20 minut jsem řešil svoji partu. No, tady je nutno říct, že to bylo poprvé. Každá postava může mít nějakou profesi, každá postava má nějaký vstupní kredit, za které se může naučit dovednosti. Toto se řeší v podstatě na začátku mise/kampaně a pak už ne. Takže těchto 20 minut přípravy je ve vzduchu.

Mám za sebou zatím první „tréninkový“ scénář. Šlo o to, heknout konsoly a stáhnout z ní data časy transportů zásob. Tento datadisk musíte střežit jako oko v hlavě, aby vás o něj někdo nepřipravil. Sekundárním úkolem bylo prohledat lokalitu a šlohnout co se dá. Vše co najdete se dá prodat a peníze jsou potřeba na opravy lodí atd. Na mapě se pohybovali tři civilisté z nichž dva se v průběhu hry přidali k mému týmu. Stáhnout data se mi povedlo relativně rychle. Nalezl jsem i spoustu zajímavých předmětů. K mé smůle se zjevil velmi, velmi brzo Live One (nejhorší z nepřátel v této bedně). Vzhledem k tomu, že jsem neměl zbraně ani skill na to, abych jej zničil, mým rozkazem byl útěk do přechodové komory mé rozpadající se lodi. Zbaběle jsem tedy utekl, ale zachránil si holé životy a tím pádem jsem vlastně zvítězil.

V principu hra probíhá tak, že na začátku kola zvednete stupeň nepřátelství (Hostility) prostředí. Táhnete kartu události (velmi zajímavé záležitosti). Poté je na řadě tým obchodníků. Každá postava provede své akce. Po obchodnících jsou na řadě Purge, kdy se nejdříve vyhodnotí kolik a jaký druh se vyskytne na stole a také kde přesně, Purge mají za úkol plenit, ničit, zabíjet. Potom jsou na tahu civilisté. Civilisté s vámi mohou obchodovat, někteří jsou plachý a utečou před vámi, někteří mají zájem stát se členem vaší party atd. NPC z rozšíření mají logicky své specifické úkoly.

Mě osobně se hra opravdu líbí. Líbí se mi systém, jakým hra řídí NPC. Líbí se mi jednotlivé mise. A líbí se mi, jakým způsobem můžou NPC zamotat hru. Jak jsem zmínil, v základní krabici jsou dva druhy NPC – civilisté, Purge. Existují rozšíření pro NPC jako jsou policajti a hlídači, pracovníci, lovci lidí, gangsteři. Dále jsou k mání další rozšíření s různými osádkami obchodníků, takže hru lze hrát až v šesti lidech. V nabídce je i takzvaná Luxusní kniha pravidel a kampaňová knížka.

Bohužel pro mnohé hráče je hra v angličtině, pravidla nejsou lokalizována a odhaduji, že ani nebudou.

V dnešních dnech vychází druhý starter box s názvem First Born. Opět super příběh, terény, figurky. Mám jen pár informací, že v krabici je jenom jedna parta obchodníků. Nicméně je to hratelné i s rozšířeními předchozími a věřím, že nové věci přijdou.

Mám už u objednané rozšíření se zaměstnanci a těším se až je zapojím do hry. Mám rád hry, kde se něco děje a v Core Space se toho děje opravdu hodně. Už teď vím, že u jednoho rozšíření nezůstane. ????

18.1.2022 12:13:53

eMPavel: First Born je plně kooperativní/solo.. je tam pár věcí navíc, které dělají hru zajímavější pro kooperativní hraní, kdeždo původní Core Space je zajímavější, když spolu týmy navzájem i trochu soupeří.. ;)

18.1.2022 13:36:26

@Azalin: Já vím, vyptával jsem se na ofiko FB komunitě a všichni mi radili ať začnu původní krabicí. To, že First Born je “primárně" solo jsem věděl. Ale nevadí, mě se to prostě fakt líbí. Zítra by mělo přijít rozšíření Black Star Rising, tak jsem zvědavý.

19.1.2022 13:11:08

Plně souhlasím s eMPavel 

Tato hra je plná dynamiky a dobrodružství s vyváženými pravidly, která je stále aktuální. I přes množství existujících rozšíření, stále se objevují nové, což hru udržuje v neustálém vývoji.

Co se týče terénů, mohu je jen chválit. Při našem rozhodování mezi hrami Stargrave a Core Space ovlivnily naši volbu právě terény. Pro fanoušky RPG a science fiction, či cyberpunku, je tato hra naprostou nezbytností.

Pokud se podíváme na hru z RPG hlediska, hraje se skvěle. Hráči přebírají role jednotlivých postav posádky a hrají proti hře nebo proti GM (v našem případě). Pokud se objeví nějaký problém, pravidla se dají upravit, ale to se stává málokdy a vždy po dohodě s hráči. Musíme si uvědomit, že pravidla jsou v podstatě návodem, jak by se měla hra hrát, ne dogmatem, kterého se musíme striktně držet. (Ačkoliv máme hráče, kteří striktní dodržování pravidel preferují.)

Core Space je hra, kterou můžu s klidným srdcem doporučit. Nabízí nekonečné hodiny zábavy, zejména pro milovníky science fiction.

 

29.7.2023 13:02:14

Vybíráme z Bazaru

Mars Teraformace + overlay
Mars Teraformace + overlay
Akt. cena: 730 Kč
Končí za: 6 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas