Close Action - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 30
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 240 min
Herní svět: Renesance
Herní kategorie: válečná
Čeština: není
Vydavatelé: Clash of Arms Games
Autoři: Mark A. Campbell
Rok vydání: 1997
Sdílej: Facebook

Britsko-Francouzské soirée

Autor: chilly | 3 hodiny 30 minut | 18.2.2016 | 9

Hra: Close Action

Hráči: aradraug, Derthiel, chilly, marektomas98

 

 

Kapitán Výpotek se cítil víceméně dobře. Velel Pučmelounovi, naprosto úžasné řadové lodi vyzbrojené 74 děly která si to klouzala po klidné hladině oceánu hnána ideálním větrem. Právě na můstku očekával, až mu jeho sluha přinese čaj a jeho jedinou drobnou starostí, respektive dvěma drobnými starostmi byla sesterská loď Pučmelouna, která mu aktuálně dělala garde. Jednak jí přes naprosto hrůzostrašné jméno NCC-1701-D, říkali všichni okolo Enterprise a jednak její kapitán měl podezřele Francouzsky znějící jméno.

Nic jiného ho netrápilo. Vždyť to nejhorší co ho zde mohlo potkat, byly Francouzské lodě, a jak Výpotek dobře věděl, Francouzský kapitán nemohl nadělat mnoho škody, dokud zůstal na Francouzské lodi. Nevyhnul se krátkému pohledu na Enterprise.

Jako by jeho myšlenky byly slyšet ve strážním koši, ozvalo se odsud hlasité zvolání: „Lodě na obzoru!“

Výpotek vytasil svůj dalekohled a skutečně, od severu se blížili dvě Francouzské řadové lodě. Každá taktéž nesla na palubě 74 děl, které byly kvalitnější než Britské, což naštěstí bylo vyváženo horší kvalitou posádek.

Skoro, jakoby někdo vybral lodě dle jejich ceny ve vítězných bodech, aby střetnutí bylo co nejvyrovnanější, pomyslel si Výpotek. Ale teď nebyl čas na filozofování.

Nařídil, aby se loď stočila po větru a nechal skasat plachty na bojové. Měl za to, že by asi měly být nejvýhodnější pro boj, když už se tak jmenují. S potěšením sledoval, že Enterprise následuje jeho příkladu.

Výpotkovým záměrem bylo nechat Francouze, ať se sami přiblíží a udržovat je před hlavněmi vlastních děl na levoboku.

Francouské lodě si ponechali plné plachty a tak se velmi rychle blížily, ačkoli si udržovali kurz, který jim umožňoval mít Britské lodě taktéž na mušce.

Výpotkovi bylo jasné, že již jsou na dostřel, ale nedal příkaz k palbě. Jak dobře věděl ze školení, které proběhlo v rámci letního workshopu „dělo a já“, ani ta nejlepší posádka není sto bezchybně vyčistit a nabít děla v průběhu boje a tak právě první výstřel může mít na nepřítele obzvlášť drtivý dopad. Ale jen a pouze tehdy, je-li stříleno z velké blízkosti.

Výpotek v žádném případě nechtěl o tuto výhodu přijít, jen pro možnost poškádlit nepřítele z dálky…

Booom!

Od boků Francouzských lodí stoupal dým. Ti blázni nebyli na školení! Uvědomil si Výpotek. Jeho překvapivé zjištění bylo podtrženo hvízdáním dělostřeleckých koulí. Jedna z nich, téměř nenuceně, urazila hlavu jeho sluhy nesoucího podnos.

„Proboha!“ Vykřikl výpotek, „ten čajový servis byl z Míšně!“

Ale rychle se ovládl. Musí být statečný a nesmí panikařit. Poslal si pro čaj v plechovém hrnku a nařídil udržovat směr.

Francouzské lodě se začaly stáčet na levobok, což by je mohlo přivést před příď Pučmelouna a tedy mimo jeho dostřel.

Výpotek nařídil otočit loď ostře na levobok. K jeho překvapení se Enterprise stočila na pravobok a začala se tak od Francouzských lodí vzdalovat. Přes to se jí podařilo postupně zasáhnout obě nepřátelské lodě.

Ty chvíli udržovali kurz a stále pálili na Pučmelouna a Enterprise. Ačkoli škody nebyly velké, Výpotek pozoroval, že vynášení mrtvých členů posádky z podpalubí nemá na atmosféru na lodi ten nejlepší vliv. Ale stále vyčkával.

Nařídil otočit loď zpět na pravobok a snažil si nevšímat, jak Francouské děla štípají zábradí paluby jeho lodě. Jak se Enterprise vzdálila, byl Pučmelou terčem obou Francouzských lodí.

Ale Výpotek doufal, že se karta brzy obrátí. Ještě jednou na pravobok a konečně měl jednu z Francouzských lodí, byla to „Sons Nom“, na mušce ze vzdálenosti, která sice nedávala naději na bonus za první výstřel, ale již skýtala možnost tak zásadního poškození nepřítele, že se nedala pominout.

Konečně zazněla děla Pučmelouna a ze Sans Nom začalo odpadávat ráhnoví a tříštit se dřevěné obložení. A znovu a s ještě větším úspěchem. Dělostřelci hbitě nabíjeli k další salvě a Výpotek nechal loď opět změnit kurz, tak aby udržel Sons Nom v dostřelu.

Ale jak se rozptýlil dým po poslední salvě, Výpotek uviděl, že jen pár desítek metrů od trupu Pučmelouna proplouvá druhá Francouzká loď „L'Jabojrout“!

Reakce dělostřelců byla automatická, všechna děla na levoboku pálila po novém cíli a na tu vzdálenost byla následky děsivé. Jedna z dělových koulí přerazila střední stěžen, který se s hrozným kvílením zřítil, zatímco ostatní tříštily bok Francouzské lodi a vyráželi v něm takové díry, že když se L'Jabojrout přehoupl přes vlnu, nejméně čtyři jeho děla vypadla ven a zmizela v moři.

Odpověď Francouzů nebyla naštěstí tak drtivá, nicméně s ohledem na již dřívější ztráty přišel Pučmeloun o více než čtvrtinu dělostřelců. Na morálku posádky to mělo tak děsivý vliv, že jeden malověrnějších z nich dokonce při nabíjení zmínil, jak mimořádně nevlídné je v Northamptonu počasí v toto roční období. Naštěstí se mu dostalo jasné odpovědi od statečnějšího druha, že tento neduh je více než vyrovnán naprosto vyhovujícím pozdním jarem a létem.

Ačkoli tedy morálka posádky jako celku neupadala, chybějící dělostřelci se projevili na přeci jen méně efektivní dělostřelbě. Navíc palba z obou Francouzských lodí měla za následek ztrátu několika hlavní.

Naštěstí v ten okamžik Enterprise vmanévrovala přesně mezi Pučmelouna a obě Francouzské lodě a poskytla mu tak kryt.

Jan Sons Nom tak L'Jabojrout se stočili za Enteprise, což dalo Výpotkovi chvíli k vydechnutí. Samozřejmě jeho děla stále pálila, tentokráte na Sons Nom, ale kapitán měl čas v klidu vyhodnotit situaci.

Všiml si, že L'Jabojrout se ve snaze pronásledovat Enterprise dostal do protivětru. To znamenalo dost práce pro celou posádku, aby loď znovu rozpohybovala.

Výpotek se tedy rozhodl pronásledovat Sons Nom. Ten ovšem rozvinul plachty a rychle nabíral na vzdálenosti. Pučmeloun se tedy stočil zpět k L'Jabojroutovi, ale od Sons Nom to byla jen léčka. Na středních plachtách se hbitě otočila a prohnala salvou děl Pučmelouna od přídě k zádi. Naštěstí byly následky na tak děsivý zásah přeci jen milosrdné. Pučmeloun ztratil přední stěžeň a několik děl na pravoboku.

Po korekci kurzu pak zbylá děla odpověděla stejnou mincí, To už se ale Sons Nom opět vzdaloval z blízka následovaný Enterprise a L'Jabojroutem, kterému se podařilo vymanit z protivětru.

Pučmeloun byl v tak nevýhodné pozici vůči větru, že mu kromě ostřelování z dálky, nezbývalo než sledovat jak obě Francouzské lodě pálí na Enterpise, která spravedlivě rozděluje své odpovědi mezi oba nepřátele. Ačkoli následky této přestřelky byly v zásadě na obou stranách stejné, tak zatímco posádka Enterprise, nesla svůj úděl statečně, Francouzi na obou lodích začali panikařit. Tím se jejich střelba stávala čím dál tím více nepřesnou.

Takže zatímco Enterprise přišla o dva stěžně a čtvrtinu posádky, obě Francouzké lodě ztratili již tři stěžně a polovinu posádky. Navíc Pučmeloun se pomalu ale jistě přiblížil natolik, že jeho střelba byla opět smrtonosná.

L'Jabojrout znovu uvázl v protivětru a nezbylo mu než se nechat od zádě ostřelovat Pučmelounem. Kapitánovi Sons nom se šťastným zásahem podařilo zničit třetí stěžeň Enterprise a vyrazil ku Pučmelounovi.

To byl ovšem její poslední manévr. Salva Pučmelounových děl probila trup nebohé lodi natolik, že pumpy již nestíhaly a Sons nom se vzdala. L'Jabojroutovi nezbylo než ji následovat.

Opět se ukázalo, že Britové jsou na moři jednoduše neporazitelní.

Odehráno v: Šenov u Nového Jičína (Okres: Nový Jičín)

Komentáře

Jakožto kapitán
L'Jabojrouta bych si dovolil poznamenat, že Britové měli nefér výhodu - jejich posádkám ještě nikdo nevysvětlil, co je to právo na stávku a co to jsou odbory.
A taky byl v popisu pominut můj brilantní manévr, kdy došlo k záhadnému spletení port a starboard (kdo se má v těch britských slovech vyznat), což mělo za následek nejen loď v protivětru, ale také vyvedení soupeřů z rovnováhy (smáli se, až se za břicha popadali).

22.2.2016 09:10:17

L'Jabojrout
Důvod proč plul L'Jabojrout protivětru častěji než jakýmkoli jiným směrem jsem v zápise neuvedl, aby tento fakt nesnižoval velkolepost Britského vítězství!

22.2.2016 19:06:22

Vybíráme z Bazaru

Kámen, zbraně, papír
Kámen, zbraně, papír
Akt. cena: 390 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas