Chiefdom - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: strategická, budovatelská, ekonomická
Čeština: není
Vydavatelé: (Web published)
Autoři: Arif Nezih Savi
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Jak slunce vychází nad rozlehlou a nespoutanou divočinou, scházíš se se skupinou náčelníků z různých kmenů v obřadní oblasti. Zaujímáš své místo a připravuješ se dokázat i sám sobě, že zvládneš vybudovat nejprestižnější Chiefdom.

Ve hře Chiefdom máš za úkol vybudovat si vlastní Chiefdom (společenskou strukturu, náčelnictví) od nuly.

Příprava a postup hry:

Hra začíná prázdným plánem (čtvercová síť o daných rozměrech a s předkreslenými objekty – každý hráč má vlastní) a je na tobě, aby sis pečlivě vybral, jaké ikony zvolíš a jak je rozmístíš na základě kostek vržených v každém tahu. (Alternativou je sólová hra, kdy se nesnažíš být lepší než protihráči, ale kdy se snažíš dosáhnout co nejvyššího skóre.)
Hra začíná hodem třemi kostkami. Své akce si volíš současně s ostatními hráči a pomocí hozených hodnot na kostkách určíš, jaké ikony budeš kreslit a jak je umístíš. Všichni hráči používají v daném kole právě hozené hodnoty, ale každý z nich si volí jejich kombinace a výsledné umístění zvolených objektů – pro příklad při hozených hodnotách 2, 3 a 6 si jeden hráč zvolí, že spojí 2 a 6 (8), aby nakreslil dům, a třetí kostku bude ignorovat, kdežto druhý spojí 2 a 3 (5), aby nakreslil vodu a 6 použije jako její tvar. Každé rozhodnutí musí být pečlivě promyšleno, aby byla vyváženě zajištěna spokojenost a blahobyt tvých lidí. 

Soutěž ale není jen o budování „funkčního“ náčelníka. Jako náčelníci z různých kmenů soupeříte o prestiž a uznání – chceš vytvořit nejpůsobivější Chiefdom, který si budou pamatovat další generace. Když pracuješ na budování svého Chiefdomu, musíš také zajistit, aby tví lidé byli živeni, chráněni a zaměstnáni. Je tedy nutné nevolit jen obyvatele bez účelu, ale umisťovat okolo nich vodu, aby se stali rybáři a lovili potravu pro ostatní, či lesy, aby se z nich stali dřevorubci těžící klády, ze kterých stavitelé mohou stavět obydlí.

Konec hry:

Budeš riskovat, aby sis zajistili vítězství, nebo budeš hrát na jistotu a zajistíš si stálý vzestup na vrchol? Jen čas ukáže, jestli ti půjde stát se nejuznávanějším a nejúspěšnějším náčelníkem v zemi.

Vítězí hráč s nejvyšším počtem bodů. Body získávají hráči na konci hry za veškeré objekty, které postavili, ale i ztrácejí za věci, které jako náčelník nesplnili (nějaký člověk je bez domova, nemá práci nebo hladoví) nebo za prázdná místa na své herní ploše.

Autor: Lexis

Vybíráme z Bazaru

Scythe Promo karty 1, 2, 3 ENG
Scythe Promo karty 1, 2, 3 ENG
Akt. cena: 370 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas