Archa Nova - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Mathias Wigge
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Zábavnost, obtížnost pravidel, objevování nových věcí?

Ahoj. Rád bych se zeptal na zábavnost hry? Objevují se nové strategie? Jsou pravidla náročná nebo mě vedou ikonky?  Díky.

11.8.2022 10:06:29

Vsetky tieto otazky mne osobne pridu dost subjektivne. 

Zabavnost hry - ohlasy tu na zatrolenkach aj na bgg su dobre ale moze sa ti stat ze ta hra nebude absolutne bavit. 

Narocnost pravidiel - na bgg sa uvadza 3,7 to pre mna osobne je lahsia hra ale kopec ludi ledva zvlada hry ako pandemic.

Strategie - tu je to podobne ako mars mas balik kariet a niektore veci ti jednoducho nepridu musis sa teda skor prisposobovat ako sa od zaciatku spoliehat na nejaku strategiu. Co znamena ze kazda hra bude ina ale zaroven sa nevies od zaciatku do konca zamerat na jednu strategiu.

Mne osobne skor ako negativum posobi dlzka hry a velkost ktoru hra zabera na stole. Pre mna osobne su toto veci ktore ma od kupy odradili. Treba sa zamysliet ci mas na hru spoluhracov co su v pohode s tym ze budete prve hry hrat kludne 3-4 hodiny a hra zaberie polku obyvacky.

11.8.2022 11:19:17

Ještě doplním, že nemusíš mít ani spoluhráče, hra má velmi kladně hodnocený sólo režim, který NEdoporučuje pouze 16 % komunity na BGG - jinak bych ji také nekupoval. :)

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

11.8.2022 11:23:07

@stana Pravidla náročná nejsou (hra samotná ale ano, je tam velký rozhodovací prostor). Jak bylo napsáno níže, strategie jsou velice různorodé a kvůli velkému balíku karet se není možné zaměřit na jednu věc, každou hru budeš hrát jinak i z důvodu toho, že jsou tam asymetrické hráčské desky. Trochu záleží, jak přijdou karty, ale nemyslím si, že je to tak zásadní, to je spíš způsobeno tím, že to hráči neumějí tak dobře hrát. Protože tady nejde jen o karty zvířat, ale lze to zkoušet i jinými způsoby - a to může někdo brát jako výtku - vaše ZOO na konci vůbec nemusí být tradiční ZOO s plno zvířaty, ale třeba spíše výzkumná stanice. 

Pro mě je největší problém délka hry, zkušenosti to ale výrazně zkracují. 

11.8.2022 13:50:00

Pravidla jsou relativně snadná, to 3.7 na BGG mě docela překvapuje, osobně bych to viděl níže. Ale zase na druhou stranu je komplikované to zahrát dobře.

11.8.2022 15:23:05

@Infidus Což to, myslím, právě do toho čísla patří, jde o komplexitu, ne obtížnost, jestli se nepletu. Třeba Gaia Project vlastně taky není těžká pravidlově, ale abys získal hodně bodů, tak to je náročný, navíc neodpouští chyby - proto má 4,4/5, což taky může dost zavádět a lidi odrazovat od jejího zahrání. 

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

11.8.2022 15:43:13 | Upraveno autorem (porovnej)

Ta mira komplexity na bgg nema moc vypovidajici hodnotu prave kvuli tomu, ze nekteri uzivatele hodnocenim uvadi slozitost pravidel a jini zase slozitost hru dobre zahrat

11.8.2022 15:51:14

Je pravda ze miera komplexity na bgg je kombinacia narocnosti pravidiel a samotnej hry. Kazdopadne nejaku tu vypovednu hodnotu to ma. Narocnost pravidiel je pre vela ludi dostatocne velka bariera a hru vzdaju skor ako sa ju naucia. Na druhej strane ak su pravidla pohode ale samotna hratelnost je narocna tak to znovu vela ludi vzda pocas prvej alebo po prvej hre. 

12.8.2022 00:11:16

@Ctibor Pro mě jsou právě, z Euroher, nejlákavější ty, které mají snadná pravidla, ale je těžké to zahrát správně. Jako např. Brass, GWT, Beyond the Sun nebo právě Archa Nova. Z toho důvodu mi leží doma Lisboa a Vinhos a ještě jsem se k tomu nedokopal, ač mě to láká :)

12.8.2022 10:17:15

Hra mi přijde velmi poutavá, pravidla jsou dost složitá, řekl bych o dost složitější než Maracaibo, ale o něco jednodušší než Vládci podzemí.

Dá se tam toho hodně objevovat, ale není to jako GWT, spíš se bavím variabilitou hry než zkoumáním, jaké to má strategie.

12.8.2022 12:34:20

Vybíráme z Bazaru

Karak II + Promo postava
Karak II + Promo postava
Akt. cena: 840 Kč
Končí za: 14 minut

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas