Archa Nova - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Mathias Wigge
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

subjektivní hodnocení desek

Zkusil jsem si sólo na všech deskách dostupných v základní krabici a zajímalo by mě, jaký je váš názor na sílu/kvalitu jednotlivých možností.

1 - Rozhledna
2 - Safari
3 - Jezero
4 - Přístav
5 - Restaurace
6 - Výzkumné středisko
7 - Stánky se zmrzlinou
8 - Hollywood Hills

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

28.6.2023 08:42:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Osobně bych je seřadil asi následovně:

S-Tier:

6 - Výzkumné středisko
2 - Safari
 

A-Tier:

7 - Stánky se zmrzlinou
1 - Rozhledna
 

B-Tier:

3 - Jezero
5 - Restaurace
 

C-Tier:

8 - Hollywood Hills

 

D-Tier:

4 - Přístav

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

28.6.2023 08:47:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak jsem našel zajímavou statistiku, aktuálně na 223 hlasech:

https://boardgamegeek.com/thread/2848276/best-zoo-map

Prozatím z ní vyplývá, že za nejlepší je považována:

3 - Jezero

Jako nadprůměrné:

5 - Restaurace

2 - Safari

4 - Přístav

6 - Výzkumná středisko

Jako podprůměrné:

7 - Stánky se zmrzlinou

8 - Hollywood Hills

1 - Rozhledna

 

Zajímavé, v některých hodnoceních se výrazně liším…

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

28.6.2023 09:21:45 | Upraveno autorem (porovnej)

No pridal bych jeste promo mapy a mapu 0. (Mapa A je skutecne pro zacatecniky). Asi bych nedělal tolik stupňů, hrát a vyhrát se dá s každou mapou, jen někde to může (ale nemusí) být jednodušší.

Broken-Tier

10 - záchranná stanice (když člověk ví jak, tak je to lepší než ta začátečnická mapa A, osobně jsem proti této mapě utrpěl porážku o cca 70 bodů).

A-Tier

2,3,6

B-Tier

0,1,4,5,7,9

Odpad-Tier

8

28.6.2023 09:22:15

:-D viz můj zvídavý dotaz u promo desek…

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

28.6.2023 09:25:06

Ono nejlepší variantou může být to, aby všichni hráči hráli se stejnou mapou (jako např. se hraje s tou mapou 0). Fyzicky je to trochu problém (ale zvažuji že si ty extra kopie vytisknu). Online na BGA tato varianta funguje dobře. 

Odpadne tak asymetrie (a případná nevyváženost), ale zůstane variabilita pro každého hráče. Nicméně i v tomto případě bude záležet hlavně na kartách, co kdo dostane do ruky a co bude chodit do nabídky.

28.6.2023 11:52:39

To bych asi nedělal. Hraju pro hru a ne pro měření pindíků. Tohle už mi zavání šachiodností a to mi u moderních deskovek přijde jako cesta do pekel. Prostě dneska vyhraju, zítra prohrauju. A?

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

28.6.2023 12:12:09

Podobný rankingy mě vždy baví, ale často jsou subjektivní (a leckdy toho lidé zdaleka tolik nenahráli). Většinou se ale dokáží shodnout, že některé desky jsou lepší, jiné horší, ale velká část je plus minus stejná. A leckdy pak záleží stejně na skillu, jakože dobrej hráč dokáže i se slabší frakcí v Gaia projectu či Terra Mystice porazit horšího s top frakcí. U map v AN to bude asi podobně.

Sólo v AN jsem hrál asi jen 6-7x a zatím jsem nad tímhle neuvažoval, spíš je různě zkoušel a ještě ani ne všechny (poslední dvě partie: deska č. 5 se 103 body a deska č. 6 s 90, ale nevypovídá to samozřejmě vůbec o ničem). Mně ta náhoda v kartách přišla doposud tak výrazná a že tu hru ovlivní víc než samotné desky. Ale určitě zajímavý téma k diskuzi. Jen teda osobně by mi přišla dost škoda o asymetrii přijít (a hrát třeba všichni na desce č. 4).

V Castles of Burgundy budou taky desky hodnocené různě (ale z hlavy vím jen o jedné, co je na BGA psaná jako OP), ale zrovna to mě na tom baví. Asymetrie se obecně balancuje velmi těžko, občas to pak dopadne holt jak v Tapestry. Ale mám ji na hrách velmi rád. Nováček pak případně může dostat třeba výhodu v podobě toho, že dostane tu lépe hodnocenou desku apod. :)

Pardon, že jsem trochu odbočil, ale přišlo mi, že to k tomuhle tématu patřilo.

… ten plán 8 Hollywood Hills teda musim zkusit. :D

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

28.6.2023 14:48:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak on (Hollywood Hills) není úplně peklo, ale strašně záleží na kartách, co ti to přihraje. Shodou okolností jsem s ním zrovna včera hrál a měl jsem fakt štěstí, protože mi přišel sponzor Naše ještěrky (lístky za připojené skály) a Geolog (lístky za hory), kteří oba přidávají body za připojené skály, což vzhledem k rozmístění skal na plánu 8 byla naprostá brnkačka (= 5 bodů na konci hry v podstatě za nic). Nakonec z toho byl velice povedený výsledek (na solo) +40.

edit: chyba - koukám, že ještěrky dávají body za nepřipojené skály, takže o 4 body méně… takže +28, to už tak slavné není…

 

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

28.6.2023 16:21:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Já dal nejvíc 121, nebo chceš-li postaru, tak 21. Takže to dle mého dobré je. :)

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

28.6.2023 20:47:52

@Pelly Tak já třeba hru hraju proto, abych vyhrál. Tím neříkám, že je to můj jediný cíl a že když nevyhraju, tak jsem naštvaný. Hraju samozřejmě primárně proto, abych si zahrál, ale SNAŽÍM se celou dobu hrát tak, abych vyhrál. K Archa nově jsem se zatím dostal jen jednou, takže jsme všichni hráli s tou základní mapou, ale při představě, že jsou ty mapy takhle extrémně nevyvážené a každý hraje s jinou a pak prohraju o 2 body třeba jen kvůli tomu… V žádném případě, jedině všichni na stejné, nebo vůbec a jinou hru..

29.6.2023 07:54:27

Kde jsi se dočetl, že “extrémně” nevyvážené? Osobně hovořím o mapách ze základu, kde ze “nevyrovnanou” považuji akorát desku pro začátečníky. U ostatních je to situační a některá se jeví lepší než jiná a za jiných podmínek to může být zase opačně. Krom toho do hry vstupují karty, které na průběh hry mají zásadní vliv. Pochopitelně, jsem soutěživý, ale určitě bych se nevymlouval na to, že jsem o 2 body prohrál kvůli, tomu, že jsem měl “blbou” desku. Archa je i taktická hra, tedy o tom, kdo dokáže nejlépe využít možnosti, které má momentálně k dispozici. Alespoň takový je můj pocit.

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

29.6.2023 08:33:57

když se podívám na hodnocení pellyho a bgg, asi to tak horký nebude. Docela se to liší. Taky mi přijde úsměvné, jak moc to řešíte u hry jako je Archa nova, kde si pak kazdej nalize náhodný karty z balíku, kde jich je asi 300 a vše je absolutně náhodné. Je to proste hra, kde záleží na tom, kdo z dané situace vyvaří maximum. Pellyho dobrý úmysl, se tady trosku zvrtl :))

29.6.2023 13:58:35

tak jsem večer zkusil poprvé solo s počátečními 10 lístky (vybral jsem si pro to desku, která se mi líbí nejvíce - 6 Výzkumné středisko) a ano. Je to napnutější, ale i tak se mi podařilo z toho nakonec vymačkat (tady už se nezdráhám použít) solidních +28. Hodně pomohly karty sponzorů Výběh ledních medvědů (+2 lístky za medvěda, kterých jsem do hry dostal 5) a Waza (na malá zvířata, kterých jsem vyložil 6), které mi přihrály celkem 22 lísků.

--------------------------
IN HOC SIGNO VINCES

30.6.2023 09:06:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Ostrovy titánů+solo
Ostrovy titánů+solo
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 16 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas