Applejack - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: desková hra, budovatelská
Čeština: undefined
Vydavatelé: The Game Builders
Autoři: Uwe Rosenberg
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Applejack (či jinak také apple brandy) je tradičním severoamerickým destilátem. Jeho předchůdcem je cider, který začali vyrábět evropští osadníci. Od tohoto kvašeného nápoje z jablek, který se podával při různých příležitostech, byl už jen krůček k jeho destilované podobě s vyšším obsahem alkoholu. Původní proces výroby zahrnoval „vymrzání“ prokvašeného jablečného moštu a odebírání ledu, což vedlo k postupnému zvyšování množství alkoholu. Tento proces byl označován jako „jacking“ – a odtud pochází i název applejack.


Citát ze stránky Fenix Drinks

...A kromě toho je Applejack hra pro 1 až 4 hráče, v níž budete přikládáním dílků vytvářet jabloňové sady a sklízet z nich jablka sedmi odrůd (na výrobu applejacku v této hře bohužel nedojde).

Příprava hry:

Každý hráč obdrží desku sadu. Hráči se rozhodnou, zda budou hrát se stranou A, nebo B desek sadů. Strana A je určena pro první hru, je na všech deskách stejná a obsahuje po okrajích jen včelí úly, strana B je na každé desce trochu jiná a obsahuje i jablka, která budou přispívat hráčům do sklizní (viz dále). Pak se vyloží deska sklizně, která obsahuje cestu, po níž bude putovat hrací kostka zvaná Applejack. Ta se položí na počáteční políčko a nastaví se na hodnotu 1. Kromě toho deska sklizně po okrajích obsahuje 7 výklenků, do každého se položí dva náhodné dílky jabloní. Každý hráč také získá do začátku stanovené množství medu, který je ve hře současně platidlem i vítěznými body.

Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích po směru hodinových ručiček. Kdo je na tahu, to lze poznat podle tvaru políčka kostky, která se po každém vykonaném tahu posune o jedno políčko po cestě.

Každý hráč si ve svém tahu vybere a umístí do svého sadu jeden dílek jabloně, který se nachází na jednom ze dvou výklenků okolo políčka, na němž je právě kostka (popř. si vytáhne náhodný dílek ze zásoby). Dílky mají tvar šestiúhelníků a na jejich líci jsou zobrazena jablka v celkem sedmi barvách, květy a u některých okrajů včelí úly s číslem, které stanovuje cenu, kterou hráč musí zaplatit svým medem. (Pokud nechce nebo nemůže zaplatit, vezme si 2 medy, ale dílek pak umístí do sadu rubem nahoru, takže mu bude jen zabírat políčko a nebude nic vynášet.) Sad má tvar šestiúhelníku rozděleného na 19 šestiúhelníkových políček. Hráč může umístit dílek kamkoli a nemusí na nic navazovat.

Odebraný dílek se nenahrazuje hned dalším – teprve až bude kostka poskytovat na výběr jen jeden dílek, doplní se do každého ze sedmi výklenků jeden další náhodný dílek.

Umístí-li hráč dílek tak, že přiloží k sobě 2 úly (ty jsou kromě dílků i na okrajích sadu), vezme si množství medu, které odpovídá nižší hodnotě z těchto dvou úlů.

Pak hráč posune kostku na další políčko na její cestě. Když kostka překročí obrázek jablka, koná se sklizeň jablek příslušné barvy. Každý hráč si spočítá tato jablka v každé souvislé oblasti dílků s těmito jablky ve svém sadu. Od tohoto počtu následně odečte číslo, které právě ukazuje kostka (1 až 3). Vždy je tedy lepší mít jednu velkou oblast než více malých, protože hodnota kostky se odečítá od jablek v každé oblasti jednou. Výsledek pak stanovuje počet medů, které hráč obdrží.

Když je kostka na posledním políčku cesty a má se posunout dál, vykoná se bodování květů – každý hráč dostane za každý svůj květ v sadu tolik medů, jaké číslo ukazuje kostka. Pak se kostka vrátí na počáteční políčko a přetočí se na hodnotu o 1 vyšší.

Konec hry:

Hra končí, když všichni hráči zaplní své sady, tedy každý odehrál přesně 19 tahů. Pak se ještě naposledy koná sklizeň postupně všech sedmi barev jablek. Výnos za tuto sklizeň je dvojnásobný a navíc hráči dostávají bonus, pokud v této sklizni vytěžili med aspoň ze 4 barev jablek (čím více barev vytěžili, tím větší bonus). Nakonec se znovu obodují květy (tentokrát 1 med za každý). Výsledek se pak samozřejmě přičte k medu, který hráči získali v průběhu hry. Kdo bude mít nejvíce medů, je vítězem.

- - - 

Varianty: Hra poskytuje několik variant pravidel pro pokročilé. Kromě již zmíněné možnosti hrát na stranách B sadů, které jsou pro každého hráče jiné, lze pomocí žetonů jablek změnit pořadí sklizní na cestě kostky anebo hrát variantu, v níž každý hráč má do začátku jeden dílek jabloně, který může kdykoli zaplatit a umístit místo vybraného dílku. Následně si pak vybere nový dílek a ten si (zatím bez placení) umístí do zásoby. Tímto způsobem si tedy hráč může rezervovat dílek, na který zatím nemá dost medu.

Autor: otmon

Vybíráme z Bazaru

Ohrožení + obaly
Ohrožení + obaly
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas