51st State  - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: není
Vydavatelé: IELLO
Portal Games
Autoři: Ignacy Trzewiczek
Rok vydání: 2010
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

51st State Remastered

Která nová pravidla (z master setu) byste zařadili do "původní" hry? Která stará pravidla vám příjdou jako stěžejní? Které "staré" karty byste vyřadili?

Proč?

====
4 z 6 na začátku jsou docela příjemné.
2 pracanti poslaní pro kartu jsou více méně jednoznačná volba.
22.4.2016 08:55:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Aktuálně teď oprašuju NE+W+R, v Winter módu, v původní solo variantě a dvojhře. Sem tam se stane, že přjíde nějaky zásek nebo űberkombo, ale většinou je hra docela vyrovnaná a na pohodu.

Připojovací token v prvním kole je pěkný boost, ale nejsem si jistý, že je to nějak extra přínos. V Masteru mě to teda moc nenadchlo.
Mám v plánu vyzkoušet sólo z Master Setu, posílání workerů pro kartu, suroviny ze spoil a deal ihned (což herně odpisuje tak 3-4 karty), přestavbu jen za 1 bod a deadline na 25 bodech.

Pravidlo tří mám docela rád, tak váhám.

Ještě nevím jak lídři. Někdy mě docela štvou, páč je to položka k počítání na víc v už tak docela komplexním sestému.

22.4.2016 09:07:20

leadeři
co konkrétně je na nich navíc? Je to jen bod a navíc pokud hraješ Winter, stejně ti přijde jen jeden za kolo a u nás je to většinou autobuy, pokud žádného nemáš, ať už je jakýkoli

Co se týče původní otázky, budu muset zjistit, co teda se všechno nakonec pravidlově změnilo.

Vždycky mi přišlo na houby, že dohody a plenění se dají získat až o kolo později, takže v posledním kole je nemá smysl hrát. Takže pokud jsou zdroje v master setu ihned, stojí to za zvážení - už dřív mi přišlo nevyrovnané, že (byť je to dražší) spolupráce nebo plenění soupeřových lokací má okamžitý efekt. Tematicky by to mělo fungovat úplně stejně jako s neutrálkama. Říká si to o nepříjemná komba - viz červené, co dávají červené žetony, ale možná by hra byla zase o trochu dynamičtější a rychlejší. Otázka je, jestli by se nekončilo mnohem dřív, už takhle není problém uhrát 33 za 4 kola, 25 bodů v master setu? To ani nerozjedeš pořádné kombo, minulý týden jsem měl po třetím kole 24.

Jinak jediné dvě věci, které ze setu NE+W+R nepoužívám (první krabici nevlastním, takže mám stejné kombo, jako ty :) ), jsou kostka a fixní délka hry. S délkou hry jsem si nechal poradit od Lumiriuse, protože to na těch 6 kol zkoušeli a prý to bylo nekonečné. Ono už páté kolo dá zabrat, pokud se do něj hra dostane. Kostku jsem párkrát zkoušel, ale vzhledem k tomu, že nehraju na 6 kol, jsme to myslím jednou hráli podle pravidel (každé kolo daná strana kostky) a pak jsme párkrát hráli for fun, že si první hráč před draftem kostkou hodil. Občas takhle přišel žeton přestavby na první kolo, ale byla to aspoň sranda a pořád stejné podmínky pro všechny. Řekl bych, že v téhle modifikaci je asi potřeba dělat to před draftem, ať počítáš s příjmem z kostky už při výběru karet.

22.4.2016 09:19:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Limit dohod.
Tady bych pravidlo tří zrušil.

22.4.2016 09:25:55

Kew
ad dohody - Sice jo. Říkal jsem si, že by to mohlo být hned, jako třeba u produkčních lokací. Na druhou stranu jsem měl pár vykutálených her postavených na dohodách, kde jsem v posledním kole (když někdo jiný došel na těch 30, resp. 33) přeskočil z potencionálního druhého či třetího místa potom, jak všichni vypasovali (e; A je několik lokací, co za scratch dohod a plenění dávaj body.

Kombo červené za červené je limitováno kartama na ruce (e;

ad lídři - Někdy bereš protože nemáš i když se ti nehodí. Jindy bereš ať to nedostane ten druhej. U mně možna ještě dozvuky 51st, kde lídři byli docela pěkný nábor bodů a odpravy byly na denním pořádku (e;

V Master Setu většinu akcí uděláš jen jendou za kolo a nejsou 2 body za přestavbu. Krom toho lokace se započítavaj až ve finálním bodování. Takže jde o "čistých" 25 bodů.

22.4.2016 09:33:09 | Upraveno autorem (porovnej)

#5C4RL37
Ten první odstavec nechápu. Jak jsi dohodama poposkočil, když byli ostatní odpasovali? Tím odepsáním dohod, co zmiňuješ v poslední větě?

Červené ti jednak můžou dát proliz a jednak můžeš třeba za dvojkový žeton získat pětkový, kterým řízneš soupeře.

Kvůli leaderům (a pár unikátním kartám) jsem zvažoval 51st State koupit, ale zatím jsem se k tomu neodhodlal. Možná si ho hodím do hlídače na bazaru :) Stojí to za to, když mám NE+W+R?

To, že body za lokace se počítají až na konci, v tom možná dělá trochu chaos, ne? Jako neříkám, že je to těžké dopočítat, ale musíš si na to myslet. Jedna akce za kolo je na pytlík celkově. Okej, za těchhle podmínek je těch 25 možná těžší získat než 33 v NE :D

22.4.2016 09:56:42

Kew
Já už ti ani nevím. Merchanti jsou u nás považování za krapejt slabší a mě se s nima podařilo párkrát válcovat soupeře. A určitě jsem hrál přes dohody.
Šlo mi hlavně o to, že suroviny z dohod, i když byly o kolo pozdějc, tak uměly udělat rozdíl.

Pětkový červený je mi na prd, když soupeři stihnou pas. Časování je v tomhle hodně důležitý. Proto třeba moc nemusím mechaniku štítu (je v IS a bude v Master Setu)- Štít sice není akce, ale můžeš ho použít jen ve své tahu. Takže někdy (v IS na můj vkus se to stávalo až moc často) je prostě jasný, že jedeš druhý a první hráč jako první věc, co udělá, ti odkrouhne tvou stěžejní lokaci.

S 51st sám nevím. Stabilně využívám tuším jen jednu kartu. Asi jsem nějak línej víc si to projít a poladit. Určitě je tam víc otevřených produkcí. Lehce jiná ikonografie mi potíže nedělala.
Hlavně ona ta hromádka NE+W+R je pěkně velká sama o sobě (e;

22.4.2016 10:10:24

Otevřená produkce.
Se mi asi líbí víc ta původní. V Master Setu je to, kdo dřív přijde ten dřív mele.
Nicméně odzkouším, až bude nějaká vícehra. Může to mít něco do sebe.

22.4.2016 10:11:43

otevřená produkce
v MS je jen pro jednoho? Jestli jo, nevím, jestli to bylo myšleno jako tragický, nebo komický prvek...

A máš pravdu, že naposledy jsem zvažoval, jestli na ten balík karet nepořídit automatickou míchačku :D

22.4.2016 10:25:36

Kew
Automatická míchačka, zas tak dobře nenamíchá. Každopádně je opruz, když to chce mít jeden dobře zamíchaný (e; Někdy prostě nemíchám, dokud se neprotočí balík.

V dvouhře to vyjde na stejno. Při vícero hráčích je to asi docela boost pro prvního hráče. Ale jinak souhlas. Má to takvou tragikomickou pachuť.

22.4.2016 10:29:49

Nábor karet.
Dříve snad lookout fáze teď draft fáze. V Master Setu je to jak v IS. Míň komplikovaný a asi se protočí i víc karet. Takže tohle beru jako plus.

22.4.2016 10:31:56

žetony kontaktů
V Master Setu jsou "jen" jedničkové.

27.4.2016 14:56:27

4 z 6
Na začátku hry si hráč do úvodní ruky vybírá čtyři karty z šesti, co dostane.

29.4.2016 23:43:40

Nějaké výsledky?
Pokud teda někdo stihl něco otestovat.

10.5.2016 11:23:15

tak jsem to konečně skoukl
a nechápu, když už je to Master a jsou v tom všechna rozšíření, proč tam nenechali všech 6 frakcí. Zvlášť, když Hegemonie a Texas jsou podle mě z těch povedenějších.

Taky mi úplně nevyplynulo, jestli můžeš dělat akce z frakční karty (např. zbraň za červený kontakt) vícekrát za kolo. Frakční karta je zbytečně velká kráva, chápu inspiraci Settlerama a snahu nacpat tam co nejvíc infa, ale i tak je hloupě velká.

Šrot a zbraně mají kupodivu hezké žetonky, ale lidi jsou moc settlerovští a palivo s cihlama jsou moc hranaté. A grafika karet je taková moc dětská s těma zelenýma a filovýma barvičkama symbolů.

Přišlo mi, že na to, jak říkal Zee Garcia, jak má rád původní sérii, se nad spoustou věcí, která z 51st dělala to, co to je, a Trewiczek je změnil, ještě rozplývá, jak to hru zjednodušuje. Jako by vždycky platilo, že zjednodušení = vylepšení. Nepochopil jsem ani, jak omezení pravidla tří využití lokace koresponduje se změnou počítání vítězných bodů a co je na tom tak výhodného.

Za mě pořád prostě spíš zklamání :)

10.5.2016 22:15:27

akce z frakční karty
Někde jsem dohledal, že to jde. Minimálně to lze odvodit implicitně od Texasu (je jako preorder bonus), u kterého píšou, že speciélně u něj lze jednu věc udělat podruhé. Spíš vždycky zabloudím, jak je to počtově s přestavbou (e;

10.5.2016 22:59:18

Vybíráme z Bazaru

Steampunk Rally Fusion
Steampunk Rally Fusion
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 5 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas