Zajímavý herní mechanismus

Zaujal vás nějaký herní mechanismus natolik, že byste si přáli, aby byl ve více hrách, nebo naopak je tak úspěšný, že se používá celkem často, ale máte ho rádi?

Pište prosím popis mechanismu tak, jako kdybyste ho vysvětlovali někomu, kdo tu hru nehrál, a vyvarujte se strohým heslovitým popisům typu "soubojový systém ze hry ..." , nebo jen "deckbuilding" .

Uvedu příklad: Mám rád mechanismus nákupu karet např. z her Small world a Pax Renaissance, kde se v nabídce karet bere v úvahu, na jaké pozici daná karta je. Pokud ji chci koupit, musím umístit jeden penízek na každou předchozí kartu v řadě. Jak se peníze na kartách hromadí, dochází k tomu, že nezajímavé karty jsou po nějaké době atraktivní kvůli zisku slušného obnosu peněz.
26.6.2019 01:24:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Spawn potvor
Další velmi chytrý mechanismus je spawnování potvor (objevování se na herním plánu) ve hře Power Rangers: Heroes of the Grid. Ve hře je balíček karet, které mají na líci zobrazený typ a počet potvor a na rubu mají zobrazenou lokaci, kde se potvory objeví. Funguje to tedy tak, že se otočí první karta, na té se vyhodnotí "kdo" a "kolik" a ihned viditelný rub další karty (na vrchu balíčku) určuje "kam". Takhle se to opakuje tolikrát, kolik určuje scénář.

26.6.2019 01:38:22

TOBAGO - Tvoření mapy pokladu
Ve hře Tobago přikládáním karet k jednotlivým sloupcům upřesňuješ umístění daného pokladů (na kartách jsou určení místa jako např. : je na pláži; není v řece; je na dohled od chýše; není vedle hor; je v největším lese...) každý poklad je potencionalně někde na ostrově, postupným přidáváním karet se políčka kde může být eliminují až zbyde jen jedno kde se dá poklad vyzvednout. A tím že každý krajinný prvek je na ostrově víckrát dobře zahranou kartou můžeš soupeřovi vyfouknout poklad takřka pod nohama a máš ho rázem na dosah třeba ty...
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

26.6.2019 06:41:36

...

Mam rad systém "následování akci" kde ostatní hráči hraji stejnou akci jako hráč na tahu, ale ten ji provádí s příslušným bonusem. Použito ve hrách Villages od Valeria, Dobyvatelé vesmíru, San Juan

26.6.2019 06:58:55

roztažení balíku
Velmi se mi líbí mechanismus roztahování balíku ze hry Inovace, který jsem jinde neviděl. Hráči během hry umisťují karty na 5 balíčků podle jejich barvy ať už nahoru čímž nastavují nový efekt, který může aktivní karta vykonat, nebo různě dospod. A někdy efekt jiné karty umožní takový balíček roztáhnout jedním konkrétním ze tří směrů, čímž se odkryjí symboly surovin ze zakrytých karet. Každá zakrytá karta při roztažení doleva dává najednou až jeden symbol, doprava až dva symboly, nahoru až tři symboly a každý z těchto případů je výrazný boost do ekonomiky.

26.6.2019 07:16:58

Logická/matematická dedukce
Ja mam nejradsi system experimentovani a dedukce z Alchymistu. 8 dostupnych ingredienci ma v kazde hre prirazenou jinou kombinaci 8 alchemikalii slozenych ze 3 aspektu, a prave na zaklade tech aspektu vznikaji dle urcitych pravidel z ingredienci urcite typy lektvaru. Hrac tak micha lektvary a vetsinou vylucovaci metodou zjistuje, ktera alchemikalie tvori kterou ingredienci. V rozsireni pak se experimentovani a dedukce rozsiri o reakce golema na konkretni ingredience, a moznosti dedukce se jeste prohlubuji. Bohuzel neznam zadnou jinou hru s podobnym mechanismem, i kdyz bych opravdu rada.

26.6.2019 07:25:35

Magnety
Faceless - hráči predstavujú kompas a vo figurkach sú magnety. Po každom ťahu hráčov kompasom alebo niektorou z figúrok sa ovplyvňuje strelka kompasu, a niekedy sú pohyby dosť neočakávané. Ale dá sa to zvládnuť a ovládnuť siločiary.

26.6.2019 07:32:53

Já rozdělím, ty vybíráš
Mám rád tento mechanismus, který ve hrách často není (Zvířata na Palubu od Albi).
Prostě já rozdělím suroviny na hromádky a soupeř si vybere.
--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

26.6.2019 07:45:50

Villages of Valeria - odhazování karet
tato hra tu již byla zmíněná, ale má ještě jednu velmi zajímavou věc a to odhazování karet, ve hře není odhazovací balíček, ale karty které odhazuji dávám lícem nahoru na vrch balíčků nabídky dle svého uvážení

26.6.2019 07:52:08

Kingdom Death
AI balíček nestvůry, který zároveň slouží jako ukazatel zdraví, při každém zranění se z něj odhazuje karta, čím déle se s nestvůrou bojuje a čím je zraněnější tím lépe člověk dokáže odhadovat její chování a tomu přizpůsobovat strategii.

26.6.2019 07:54:43

Zajímavosti
Mám toho víc:
1) Systém dražby v Kykladách.
2) Zmíněné roztahování vyložených karet v Inovaci.
3) Následování akcí jako v Malých velkých galaxiích.
4) Vampire Empire obecně, ale nejvíc z toho systém platby za odehrané karty odhazováním jiných karet z ruky.
5) Dekonstrukce balíku v Shuffle Heroes, kdy odehrané karty zůstávají „viset“ na stole až do dalšího kola a soupeř na ně ve svém kole může útočit a tak postupně zmenšovat protivníkův manévrovací prostor. Škoda že ta hra není úplně dotažená.
6) Zcela unikátní Waldschattenspiel, ve které zlo manévruje světlem svíčky a protihráči se snaží schovávat trpajzlíky do stínu stromů. Ale to už není ani tak mechanismus jako spíš princip hry.
7) A z principů pak ještě Intrige, kde slibem nezarmoutíš, ale vším osatním pak už ano :-)
8) Raptor, kde soupeři karty odehrávají současně a kde se občas vyplatí tuhle přebíjenou vyhrát (platí efekt karty) a občas prohrát (karta sice neplatí, ale dostanu akční body).

26.6.2019 09:13:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Programovani akci
Jeste jsem si vzpomnela, ze me bavi programovani akci. Muze to byt programovani rady jednorazovych prikazu na jedno kolo, kdy po vyhodnoceni zjistim, ze se mi bud povedlo splnit zamyslene, nebo jsem udelala chybu a vsechno se o kus posunulo, cimz zpusobilo totalni fail (Space alert, Robo rally). Nebo to muze byt postupne nabalovani dalsich casti programu na jiz existujici program z minulych kol, kdy se clovek snazi neustale opravovat akce tak, aby jeho se jeho postava prizpusobila aktualnim potrebam, ale nekdy predchozi program praci spis ztezuje (Mechs vs Minions, trochu i Ptaci v Rootu).

26.6.2019 09:40:21

Kostky a Coimbra
Obecně se mi celkem zamlouvá koncept manipulace s kostkami, tedy princip, kdy se hodí nebo jinak určí hodnoty na kostkách a poté si hráči vybírají konkrétní kostky nebo akce. Typicky lze uvést třeba Marco Polo nebo Burgundy.

Přednedávnem mě zaujaly Coimbra a Hrdina v kostce, kde hlavním mechanismem jsou opět kostky. Nicméně, narozdíl od jiných her tu mají kostky dvě vlastnosti, a to kromě hodnoty ještě barvu. A obě vlastnosti jsou na sobě nezávislé. Třeba Coimbra, která se mi opravdu líbí. Zatímco hodnota určuje pořadí nákupu karet a zároveň cenu, za kterou se karta ve skutečnosti koupí (vezmete a položíte šestku, takže budete s nákupem začínat, ale zaplatíte 6 peněz nebo 6 stráží), barva kostky se použije až ve fázi příjmu. Máte zelenou kostku? Bez ohledu na hodnotu získáváte body. Potřebujete peníze? Měli jste si vzít na začátku žlutou kostku, teď máte smůlu. Potřebujete tedy vyvážit dvě různé věci, což přidává poměrně zajímavý prvek, se kterým jsem se zatím moc u kostkových her nesetkal. Hrdina v kostce taky používá barvu kostky, ale ne až tak moc extrémně jako právě Coimbra.

26.6.2019 09:40:56

IN

re
Me tedy zaujala mechanika, kterou jsem pak uz temer nikde nevidel, pouzita v Warrior Knights.... hraci hraji akce pomoci karet, ktere se dle typu shromazduji na ruznych baliccich. Kdyz urcity balicek dosahne nejakeho poctu karet spusti se jina specificka akce. Funguje to paradne.
----------------------
Majitel liščí krabice

26.6.2019 10:31:15

Tudor

Výborný je mechanismus prstenů v Tudoru. Je 8 základních akcí a 6 z nich lze vylepšovat pomocí kombinace různých prstenů. Vtip je v tom, že jedna z akcí je výměna prstenů, takže lze během hry tyhle posílení různě přehazovat. O prsteny můžete taky připravit protihráče a tím mu ručit boost jeho akcí.

26.6.2019 12:41:58

Study in Emerald
Hrozně zajímavý koncept mi taky přijde ve hře Study in Emerald. Čtyři hráči se náhodně rozdělí do dvou týmů a nikdo neví s kým je. To lze postupně vydedukovat z tahů ostatních hráčů.

Jenže fígl je v tom, že hráč s nejvíce body na konci hry nemůže vyhrát, pakliže ten druhý v jeho týmu má bodů nejméně. Musí mu tedy i z prvního místa pomáhat, aby vůbec mohl vyhrát.

26.6.2019 19:50:41 | Upraveno autorem (porovnej)

T.i.m.e Stories
Nevim, jeslti to lze oznacit za mechanismus, ale velice se mi libi zpusob, jakym je resena nova lokace - x karet se vylozi pred sebe a jejich rub utvari celkovy pohled na krajinu, ktera hodne pridava atmosfere. Clovek se dokaze vice vzit, kde je, jak to tam vypada, ale zaroven netusi, co ho tam asi ceka. Teprve po otoceni karty se objevi detail dane casti lokace a clovek zjisti, jaky osud ho tam vlastne ceka.

26.6.2019 20:29:31

Starcraft
Zpusob tvorby herniho planu:
Kazdy hrac ma dva dily planu. Pri umisteni dilu se muze hrac rozhodnout, zda na polozeny dil umisti svoji zakladnu ci nikoli. Pokud neumisti, musi umistit zakladnu na jim polozeny druhy dil.
Dily se umistuji v poradi prvni hrac, druhy, treti ctrvty... ctvrty, treti, druhy, prvni. Opet zajimavy strategicky prvek ve hre.

Order zetony - kazdy hrac musi umistit 4 zetony po hernim planu. Zetony se umistuji postupne pocinaje prvnim hracem. Nasledujici hrac samozrejme muze umistit zeton na jiz souperem umisteny zeton, cimz mu muze zmarit akci - akce uplne propadne - nebo naopak muze soupere predbehnout a jeho zeton jiz nemusi byt zajimavy na vykonani atp. Velmi takticky prvek. Obcas mi ale prijde, ze prvni hrac na tom je dost bity.



26.6.2019 20:35:37

Pericles: The Peloponnesian Wars
Mechanizmus tejto hry mi v posledných rokoch asi najviac učaroval - dvaja hráči tvoria aténske politické frakcie, dvaja hráči spartské kráľovské rody. Na mape pri vojnových manévroch musia spolupracovať, ale na domácej politickej scéne sú oponenti. Celkový víťaz môže vzísť iba z tímu (Atény alebo Sparta), ktorý zozbiera vyšší súčet prestíže. Pri viackolových scenároch tak môžu vznikať vtipné situácie, keď je dominantný hráč v tíme sabotovaný pri hre na mape aj svojím spoluhráčom. Autor si dal ohromnú námahu, aby mechanizmus čo najvernejšie simuloval skutočné historické udalosti, čo je úplná paráda.

A je tu ešte bonus navyše v spôsobe ako sa umiestňujú a poradie v akom sa vyhodnocujú akcie v jednotlivých regiónoch - LIFO, takže hra kladie dosť vysoké požiadavky na plánovanie kola.

26.6.2019 21:46:52 | Upraveno autorem (porovnej)

7th Continent
Mě se líbí princip vyhodnocování testů ve hře 7th Continent. Při testu je nutné otočit minimálně daný počet a na otočených kartách složit určený počet hvězdiček. Je možné otáčet karet víc pro lepší šanci, ale protože balíček karet odpovídá počtu životů, je třeba to vhodně zvážit.

27.6.2019 12:45:21

Hra o trůny: desková hra
Mechanismem této hry je tajné rozmisťování různých typů rozkazů, přičemž je nutné brát v úvahu jak dané rozkazy zahraje protihráč. Tento mechanismus vytváří silnou atmosféru a interakci mezi hráči v podobě aliancí a zrady.
Vždy když tuto hru hrajeme, tak mám pocit, že se hra podobá šachové partii z hlediska předvídání a výběru akce pro skupinu jednotek.

27.6.2019 15:24:49

Par

Trapwords - a ta negativní selekce slov, jednoduchá změna ale funguje to paradne.

Shogun a souboj ala dicetower

Cry Havoc a souboje kdy se volí jestli mezi 3 různým “benefety” výsledku souboje

Architekti of W.K. - to hromadění workeru a tím i posilování akci a zvyšování rizika ze někomu začnete ležet v žaludku - paráda

28.6.2019 09:59:18

finca (rondel)
Možná mě někteří zdejší borci ukamenují, ale shodou okolností se ke mě dostala tahle starší hra a musím říct, že základní mechanika hry mi přijde jednoduše geniální.

Rondel je tvořen 12 políčky, na kterých se nacházejí figurky hráčů (10 - 12 podle počtu hráčů). A vtip je v tom, že figurkou musíte posunou o tolik polí, kolik figurek je na poli, ze kterého odchází, a hráč obdrží tolik surovin, kolik je figurek na poli, na které dorazí. Zatím jsem hru nehrál, ale přijde i to nápaditě svěží, snadno stravitelné pro začínající hráče a otevírající prostor k dalším (složitějším) hrám.

edit: možná to bude příliš chaotické, až to vyzkouším, ale takhle mi to připadá takticky velice zajímavé.

28.6.2019 10:14:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Bastion
Baví mě v této hře mimo jiné dvoufunkční karty nepřátel. Když je potvora poražena, karta jde k vítěznému hráči, otočí se vzhůru nohama a stává se z ní jedno z mnoha ve hře dostupných kouzel, které lze pak v některém z dalších kol seslat.

30.6.2019 08:51:56 | Upraveno autorem (porovnej)

ruy

Gerdts

..Gerdtsov rondel ma zaujal, nielen v Antike
..Kemet a jeho system boja s kartami - aj nahoda a aj taktika

30.6.2019 09:27:52

Vybíráme z Bazaru

Vampire: The Masquerade - Chapters (EN)
Akt. cena: 7000 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas