Výběr hry na Vánoce.

Ahoj. Mám dotaz ohledně výběru hry pro přítele. Je milovník deskových her jenže častým spoluhráčem jsem já která nemá úplně ráda ty nejtěžší hry ala Star Wars Rebélie. Další problém je, že vždy hrajeme s jinými lidmi tak aby to nějak šlo hrát i s nimi. Každopádně hledám pro něj nějakou hru na Vánoce a aktuálně se rozhoduji pro následující výběr.  

 

Válka o Prsten ( miluje pána prstenů ale bojim se, že já s ním těch 5 hodin ve hře nedám).

Northgard ( u tlama games mají nyní super slevu na komplet)

Panství hrůzy

Blood Rage

Ankh.

 

CO z toho byste doporučili?

20.12.2023 17:07:08 | Upraveno autorem (porovnej)

@Hracka007 

Z tvého dotazu cítím flustraci z toho, abys nekoupila hru, která tebe nebude bavit.

Jednoduchá rada. Nekupuj ji.

Kup tu, kterou chceš hrát ty, a u které tě společné chvíle nebudou trápit. On to pochopí ;-)

 

20.12.2023 18:44:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Northgard

20.12.2023 18:47:08

Tak třeba Blood Rage bavil i moji manželku a docela ráda ji se mnou hrála :) 

Pokud miluje Pána prstenů, ale ty se bojíš těch XY hodin, tak co nějaká alternativa - třeba karetní verze Války o prsten? 

20.12.2023 18:47:21


@Bandy75 
Trošku se bojim právě tohoto Pána Prstenů. 
On ho už párkrát zmínil, že se mu to líbí a že by ho chtěl ale zase nějak cítím, že těch 8 hodin bych u té hry nedala já ani naši přátele. Proto jsem se spíš ptala jestli je to opravdu tak skvělé, že to dokáže dostat i lidi co nemusí uplně tyhle velké dlouhé hry (čti nehráče) ale mají jinak rádi Pána Prstenů nebo jestli to zaujme jen opravdové milovníky her všech typů.


Já sama jinak mám ráda deskovky jako je třeba Lords of Xidit, Munchkiny, Hru o Trůny, Small World of Warcraft a mnoho dalších. Jen se tak trošku děsim té délky. :) 

20.12.2023 19:12:06 | Upraveno autorem (porovnej)

Dle mého budou obě varianty Války o prsten spíš pro fanoušky tématu a určitě ne pro náhodné hráče. Jestli baví smallworld, tak možná nějaký ten Area control, jako zmíněný  Blood Rage, pro dva spíš snad Ankh. Nebo právě vydaný staronový El Grande, koukni na gameplay a dojmy Nithrania. 

20.12.2023 19:31:48

Podle výběru her co tě baví bych ti spíš doporučil buď ten Northgard a nebo pokud je ti bližší tematicky tak Blood Rage (pokud jsi fanynka Vikingů, tak tohle je určitě víc tematické). Ankh jsem bohužel nehrál.

Válku o Prsten bych taky někdy chtěl, ale z důvodů co popisuješ si říkám, že by se na stůl nedostávala moc často, zde asi dost záleží jak často a kolik hodin hrajete.. máte radši více kratších hraní, nebo jednou za 14 dní prosedíte u hry i do noci?

Nemůžu hodnotit Panství hrůzy, ale třeba takový Descent druhá edice s aplikací (tedy podobný princip a stejný vydavatel) je samotný docela chudý a chce to investovat do rozšíření pro větší variabilitu. (Ale zase je to pro mě jedna z top her co mám, protože ta aplikace tam pěkně supluje takové to neznámo co bude dál co známe z PC her.. a o to je to napínavější a zajímavější - i chování nepřátel se nedá předvídat)

Jinak proč Northgard:
Je to pro mě hra, co spojuje pohodové budování s nějakým tím bojem a rozvojem národa (balíčku a postavených budov), je tam všeho tak akorát a je to dost jednoduché, ale zároveň je tam i potřeba trošku přemýšlet :) Navíc se prý chystá další rozšíření někdy příští rok snad, což by mohlo zvýšit komplexitu a přidat i solo mod (a já doufám i nějaký kooperativní režim, protože věřím, že to budování a sběr surovin se budou líbit i mé přítelkyni, která jinak nemá moc ráda boj proti sobě :)
 

20.12.2023 19:46:17 | Upraveno autorem (porovnej)

@Hracka007 pokud se bojíš dlouhého hraní, tak jen varuji, že to Panství taky schroupe celý večer raz dva. Tři hodiny a víc běžně. Na druhou stranu je to pravidlově jednoduché (tedy i pro nehráče) a není to euro, takže se u toho člověk moc nenapřemýšlí. Není to ale hra na časté hraní.

Jinak neporadím, ale zcela souhlasím s Bandym. Předpokládám, že tohle je nějaký wish-list přítele, takže bude spokojený s každou tou hrou, vyber si z toho, co chceš hrát ty.

20.12.2023 19:55:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Z tech všech her bych šla do Blood Rage, akorát Blood Rage je nejlepší  v 4+ hráčích. Takže by to bylo na hraní hlavně s přáteli. Za mě to má relativně jednoduchá pravidla. Nicméně je to rubačka, hodně si skodite s celkem se pojizdite.

Ankh je zase nejlepší ve 3. Ve dvou je to takové meh, ve čtyřech už to může být celkem dlouhé. V pěti bych to upřímně ani nezkoušela. O fousek víc preferují Blood Rage, přijde mi jednodušší a přímočařejší. U Ankhu už je potřeba více taktiky a více přemýšlení. Nicméně obě to jsou skvělé hry a funguje to tak, že když jsme ve 3, hrajeme Ankh, kdyz ve 4+, tak Blood Rage.

Panství Hruzy mě nebavilo, 80 % času jsme cumeli do aplikace. Jinak je to příběhovka, takže tam záleží, jak moc se umíte vzít do tématu a jak moc vám nevadí číst z aplikace. Aplikace vás celou dobu hodně povede, první scénář byl doslova - vezmi žeton x a dej ho místo y. Ale zase, pokud máte ten svět rádi nebo se do toho umíte vžit, proč ne.

Válka o Prsten je dlouhá a hlavně to má dlouhá pravidla. Věřím, že u nehracu by to fungovalo v skupině opravdu VELKYCH fanoušků Pana Prstenu, ale u neinteresovanych nehracu nebo svátečních hráčů… nevím no… Tam bych se taky možná  priklonila spíše k té karetní verzi? Nehrala jsem, ale taky to dostane přítel pod stromeček :-) přesně z toho důvodu, že na velkou Valku o Prsten nemáme kapacitu.

Northgard jsem nehrála. 

Nicméně jak někdo psal výše, pokud to budeš většinu času hrát taky, vybirej trochu i podle svých preferencí. 

Edit - jinak vsechny hry jsou časově náročnější, tj počítej tak 1,5- 2 hod na jednu hru ve více hráčích. 

20.12.2023 20:14:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Northgard je dobrý a docela odsýpá, ten mohu také doporučit a ten komplet je hodně hezký.

Možná bych ještě zvážil #Příšeří: Hrdinům vstup zakázán , to je dost pecka. Vypadá dětinsky, ale dá pěkně zabrat už na prostřední obtížnost a dá se hrát v různém počtu hráčů. Jedna hra trvá do hodiny a je hodně variabilní, vybíráš si z 9 typů příšerek. Je to tedy koop, hru proti sobě (dungeon master vs dalščí hráči) přináší až rozšíření, které česky nevyšlo. Ve dvou nás to hodně baví

20.12.2023 20:52:21

@jirkau To jsem také viděla a chvilku o tom uvažovala. Primárně ale hledám hru aby ji mohlo hrát min. 5 hráčů. :) 

Děkuji všem za rady. Zajdu dnes k Tlamě a vyberu nejspíš jednu z Northgard nebo Blood rage. :)

21.12.2023 15:16:48

Pozor u Blood Rage na ten počet, potřebuješ pro 5 ještě rozšíření pro pátého hráče

21.12.2023 15:44:23

@Hracka007 Na krabici k #Příšeří: Hrdinům vstup zakázán se sice píše 1-4 hráči, ale součástí je modifikace, která umožňuje hrát i v 5-6. Jen se to dokáže v tomhle počtu dost táhnout.

21.12.2023 16:29:24

Valka o prsten - pokud te nebavi dlouhe hry, nebude te bavit ani tohle

Blood rage - ve dvou k nicemu

Ankh - ve dvou dobry, ve vicero k nicemu

Northgard - dobra volba

Panstvi hruzy - nehral jsem

21.12.2023 16:32:36

@Zaily  Jo jo s rozšířením pro 5. to jsem počítala. :) 

Každopádně asi vezmu ten northgard. :) Cenově se mi to líbí i s těma rozšířeníma. :) 

21.12.2023 16:38:56

Vybíráme z Bazaru

Carcassonne Objevitelé - Neues Land
Carcassonne Objevitelé - Neues Land
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 16 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas