Strategická hra bez náhody

Ahoj, potřeboval bych od vás poradit. Hledám hru, kterou by mi mohla přítelkyně nadělit pod stromeček.

Nedávno jsme u známých zkusili Scythe. Bavilo nás to, ale nebylo to úplně pro nás. Vadilo nám, že hráči nezačínají se stejnými startovními podmínkami. Dost hrajeme Le Havre (máme i Agricolu, ale Le Havre nám přijde nejlepší).
Chtěli bychom podobnou (klidně i lepší) hru která by nebyla o moc delší než 2 hodiny a není jenom pro 2 hráče a je absolutně bez podílu náhody.

Uvažovali jsme zatím podle žebříčku Gameboardgeek o Terra Mystica, Great Western Trail, Porto Rico .. bohužel tady ty hry nemáme možnost vyzkoušet a proto se vás ptám.
Moc děkuji za rady a postřehy :)
12.12.2018 19:15:48

Za mě třeba...
Tikal, Brass, Five Tribes, Anachrony, Podmořská města...

12.12.2018 19:30:33

GwT
Za mna ti mozem doporučit Great western trail aj s expanzou. Za mna touto hrou chybu neurobis. Malá náhoda tam je v podobe krav, ake ti pridu na ruku, ale aj to sa dá eliminovat pokial dobre sledujes odhadzovaci balicek, ktorý si podla pravidiel kedykolvek mozes pozriet, pripadne odhodene karty pekne zoradit :)

12.12.2018 19:33:45 | Upraveno autorem (porovnej)

...

Trajan, Caylus

12.12.2018 19:41:52

kazda tretia
v podstate kazda tretia hra by mohla vyhovovat. Dake preferencie v ramci oblubeneho prostredia. Pochopil som dobre ze 0% nahody?

12.12.2018 19:55:53

Strategická a bez náhody

... je třeba Antike II, případně pro dva hráče Antike Duellum - tu je možno vyzkoušet na Yucata.de

12.12.2018 20:20:57

...
Doporučoval bych Myrmes: dá se sehnat fakt levně (pod 500) je to hra s vcelku velkou hloubkou k objevování (nahrál jsem se jí asi tak 20 partií, z 90% ve dvou, a stále mám pocit, že je toho dost co objevovat co se týče strategických možností) a je tam minimální, vlastně skoro žádný podíl náhody (události jsou pro všechny hráče stejné a tři kola dopředu známé, takže se nedá říct že by ta náhoda mohla někoho zaříznout, jen to přidává na variabilitě). Je to optimalizační area controll, který se dá hrát jak konfliktně tak nekonfliktně a má hned několik chytrých mechanismů (třeba trvalé obětování workera za body, nebo dělníci na jedno použití, nebo pokládání feromonů atd.).
Z těch cos napsal: Puerto rico pro dva spíše nedoporučím. Ačkoliv je to skvělá hra a nás ve dvou baví, tak je také hodně hráčů, kterým ta varianta pro dva nesedí. GWT je super záležitost, ale bez náhody rozhodně není a nevím jak funguje ve dvou, ale myslím si že stejně dobře jako ve více.
Terru mysticu jsem nehrál, tak nemůžu soudit.

---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her
Občasný recenzent na Hrajeme.cz

12.12.2018 20:39:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Gwt-nahoda
V com ma gwt nahodu? Okrem teda doplnania krav do stada.
EDIT: Myslim gwt uz aj s expanziou kde vymenne zetony eliminuju aj poslednu nahodu v doberani krav..

12.12.2018 20:56:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Spirit Island
tuto skvelu hru mozem doporucit skoro kazdemu, ci chce niekto tematicku, bez nahody, area control, resource management, time management, naozaj velka znovuhratelnost a kazda postava ma inu strategiu

jedine negativum je to, ze sa v nasich krajoch trosku tazsie zhana

zdanlive negativum su trosku vyssie naklady na obstaranie (s rozsirenim to ide k 100e), ale ked si zvazim, kolko je za to hratelnosti naopak sa mi zda pomer hodnoty k cene fantasticky

stastnu ruku pri vybere :)

12.12.2018 22:22:36

Mimochodem
Terra Mystica je taky asymetricka hra, kde kazdy nezacina se stejnymi podminkami jako ostatni. Kazdy ma nejakou rasu se zvlastni vyjimkou z pravidel a mapa je taky totalne jina. Bez nahody jsou z vetsiny abstraktni hry. Ty ja ale nerad hraju pro absenci tematu.

Skoro bez nahody je Smallworld a nejvic bez nahody je snad Dungeon twister (uz nevim ktera ze serie, myslim, ze dvojka), ale je to prirovnavano k sachum. Easy to play, hard to master.

12.12.2018 23:01:53

Concordia
Já vždy hodně rád doporučuji Concordii, neboť ji se k ní sám neustále rád vracím. Náhoda je tam v té míře, že se vždy mění podoba hrací plochy (ale ta je tím pádem pro všechny stejná) - všichni začínají na stejném místě a mají rovné šance.

Pravidly je to dost snadné, ale během hraní je určitě o čem přemýšlet. Hodně důležitá je optimalizace tahů.
---
Autor hry Velryby ničí svět

13.12.2018 00:13:16

JAHMANsvk - náhoda v gwt
Dodávání krav do státa a dobírání krav ( a úkolů) na ruku (což může mít kolikrát citelný vliv na vybranou strategii hráče... mě to nevadí, já mám náhodu v takovéto míře rád, ale tazatel chtěl hru bez náhody a tady podle mě tou náhodou jsou hráči ovlivněni docela často a někdy i dost.)
---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her
Občasný recenzent na Hrajeme.cz

13.12.2018 00:14:31

...
Pokud se přenesete přes grafiku tak Lorenzo il Magnifico...

13.12.2018 00:18:55

ještě jiné možnosti
Klidně bych doporučil Islebound, případně Cavernu (otázka, jaká je hratelnost ve dvou, já to hrál vždy 5+)

13.12.2018 09:16:50

bez náhody

GWT je výborná hra s minimom náhody... plus velmi dobre prekvapila Mombasa ... prípadne teraz novinka 18lilliput.. ekonomická hra bez náhody .... a ak sa zapáči tak potom možnost postupu na 18CZ

13.12.2018 10:36:48

Concordia
Souhlas s Concordii. Uzasna hra a splnuje pozadavky dokonale.

13.12.2018 10:49:44

matewr84
-takze dobirani krav do ruky: vies ake karty odhadzujes, vies co mas v doberacom balicku-takze vies co eventualne moze prist, ale nemusi- v tom je trosku nahody to mas recht.
-doberanie ukolov si doberas z vylozenych tam nahoda ziadna nie je- len ak sa rozhodnes tahat novy (neotoceny), ale to je na hracovi a to je tvoje rozhodnutie, ci si zvoli istotu alebo pojde do rizika a bude hrat na nahodu-takze opat sa da aj bez nahody.
Oba tieto trosicku nahodne mechanizmi sa sledovanim kariet daju skoro uplne odstranit, resp.si zoberiem istotu a nemusim do tej nahody vôbec ist. Ze gwt nie je rozhodne bez nahody je silne tvrdenie. Great western trail ma minimum nahody, a tu co má je malá a nicim vyraznym nezahybe. A aj ta sa da odstranit sledovanim, podla mna je to minimum nahody neovplivnujucej takmer nic, take mame skusenosti s x hrami, pre niekoho to moze byt naopak vela nahody.

13.12.2018 13:40:27 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Také souhlasím s Concordiou. Koupil jsem ji na zkoušku a jsem nadšený. Puerto Rico je taky super.

13.12.2018 14:42:22

Terra mystica, Caylus...
Terra Mystica je vynikajúca hra, úplne bez náhody. Áno každá rasa je trošku iná, ale aj v Agricole každý začína s inými profesiami a malými vybaveniami, ktoré trocha usmerňujú v stratégii.
Caylus je úplne bez náhody a s rovnakými podmienkami pre všetkých.

13.12.2018 15:14:42

Eko

Bez náhody , dobre Pro 2 i 4

13.12.2018 16:06:53

JAHMANsvk
S tvrzením, že v GWT je minimum náhody souhlasím, ale že s ničím výrazným nezahýbe, rozhodně ne. V mojí první hře jsem potřeboval před posledním vyvezením krav poslední odlišnou krávu, o které jsem věděl, že je ve zbývajících třech kartách, tak jsem si na posledním políčku líznul vrchní dvě a ta kráva byla samozřejmě ta poslední a díky tomu jsem nedokázal vyvézt tak daleko, jak jsem potřeboval a celou hru prohrál. Přijde ti to málo výrazné?

Jinak ke hrám bez náhody bych určitě hlasoval pro Cavernu, Caylus je v tomhle ohledu skvělý, pak mě napadá z ještě nezmíněných třeba Rok draka nebo Kronika panství.

13.12.2018 16:10:51

Daevin
Uplne chápem, a uplne viem o com hovoris.. Vies co by som ja spravil na tvojom mieste? Pouzil zeton z rozsirenia, ktorym si liznem dalsie dve kravy, teda tu tvoju poslednu a dalsiu z uz zamiesaneho balika, a dve odhodil. A mas tym padom mas kravu, ktoru si chcel. MOJOU chybou bolo ze som nenapisal ze myslim GWT aj s expanziou, bez nej nehrame a uz to beriem ako celok, takze moja chyba. Gwt s rozsirenim eliminuje aj tie posledne "chybicky" nahody. To sa zarucim :) tie vymenne zetony su super, ovela lepsie sa pracuje s kartami na ruke a mozes ich pouzit naraz, aj za sebou, kolko len chces a máš. A nemal by si v tvojom pripade problem, sa dostat k poslednej krave. Cize gwt s expanziou ma nahodu len v doplnani krav do stada, co nehra rolu skoro vôbec podla mna, a potom v tom, či si ochotny si potiahnut nevylozeny ukol a riskovat, no to uz je ale rozhodnutie hraca a hra ho do toho nenúti...
Zo skusenosti moc tie zetony nejako masivne neminas, to by si musel extra smolu. Skor sa ti zbieraju a ked si v situacii, ako si pisal, presne na to su priam urcene ich pouzit .

13.12.2018 16:50:20 | Upraveno autorem (porovnej)

ot náhoda
no tak gwt používá jako jednu z mechanik deckbuilding, který je z principu založen tak 30/70 (zhruba, ve prospěch skillu) na náhodě. Tím úkolem jsem myslel když ti přijde na ruku. A rozhodně se mi už několikrát stalo, že jsem třeba kvůli smůle měl pomalejší rozjezd páč jsem vydělal méně než jsem potřeboval (a přitom pravděpodobnostně to bylo 50/50 nebo víc, že bych vydělal víc)... jak říkám mně to nevadí, člověk s tím musí počítat, je to aspekt všech deckbuildingů, dobrý hráč si nestěžuje na náhodu, ale jen a jen na sebe že si neudělal zadní vrátka, potažmo že špatně odhadl potencionální výnos a ztrátovost zvoleného risku. Jinak o rozšíření nevím jak funguje, takže k tomu nemůžu moc komentovat :)

---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her
Občasný recenzent na Hrajeme.cz

13.12.2018 17:03:07

daevin
Minule som si eliminoval z balicka vsetky karty, ktore som nechcel, a nechal som si len plny pocet 6 kariet :) a tie som tocil, odhodil a potiahol a zas odhodil a potiahol. Ked som kupil kravu tak som ju cez akciu vyhodil z balicka. A nic ma neprekvapilo a nedotiahol som si kartu, ktoru som nechcel. Ta hra sa da hrat na xy sposobov. A zrazu je uplne bez nahody :D

27.9.2020 20:05:50

Puerto Rico, Archipelago
Staré, ale dobré. Jako žádné mega atmosférické hraní to není, vizuál taky odpovídá r.2002, ale herně je to opravdu velice dobré a náhoda prakticky nulová.
Jen drobnost - nové plantáže se vykládají z rozmíchaného balíčku, ale hru to neovlivňuje nijak zásadně, vždycky máš na výběr, jestli plantáže budeš hrát a příp. kterou si vezmeš. Když tam náhodou není co bys potřeboval, je opravdu velmi malá šance, že by tě to skutečně nějak zařízlo.

Nebo třeba Archipelago je úplně super (herně, graficky, nápadem), jen teda malinko náhody tam je:
- na začátku se rozdávají úkolové karty (jen jednou na celou hru, my hrajem tak, že dostaneš dvě a vybereš si)
- při objevování nového dílku se rozhoduješ, jestli bereš to, co vidíš, nebo riskneš až následující z hromádky
- otáčí se karty "balance of Archipelago" společné pro všechny, což jsou suroviny, které musí všichni společně zaplatit - je to semi-coop každý sám za sebe, ale když to neuhlídáte, prohrajete všichni (může tam být i zrádce, který toto právě chce aby vyhrál)

27.9.2020 23:55:10

Vybíráme z Bazaru

Divokej vodopád
Divokej vodopád
Akt. cena: 20 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas