Kubrtovy ceny 2019

Ahoj, rád bych tímto rád upozornil na probíhající nominace do Kubrtových cen 2019:

https://www.kubrtvsdeskovky.cz/kubrtovy-ceny-2019/

Veškeré info najdete na webu! :) Prosíme o sdílení této výzvy mezi vaše deskově pozitivní přátele a přejeme hodně štěstí do související soutěže o hry. Mé díky patří Jouob a Una - Vládkyně deskovek, kteří se všichni na celé organizaci podílejí. :) A třeba přijde ke slovu i Deskoherní inkvizice...

...................................................................
Odvážný dobrodruh
6.2.2020 16:05:59

2019
Hotovo, ale nebylo to lehké, hlavně mi chyběl nějaký seznam, kde by byly hry, co u nás vyšly 2019... Třeba u REXher je to vždycky trochu otázka, jeslti se to stihlo před vánoci, nebo až na nový rok.

Taky mi to omezení na CZ Hry přijde příliš svazujici. Obzvláště když třeba Tlama vydává jazykově nezávislé hry tak, že přibalí česká pravidla. To dělám taky, když prodávám hru tady na bazaru, že k ní vytisknu česká pravidla. Nemohlo by to být třeba "české a/nebo jazykově nezávislé"? Přece jen to není anketa pro masy, ale spíš pro geeky, a těm by to imho nevadilo.

_____________________________________________________________________
Od Blackfiru si už nic nekoupím a když budu chtít něco od FFG, koupím si radši originál.

7.2.2020 11:03:46

lacko
Ono české vydání není jen otázkou překladu, ale též distribuce. A jestli se nepletu, kromě her od Lacerdy a Masters of Renaissance měly doteď všechny hry Tlama Games i českou (byť třeba částečně) krabici. I v případech "pouhých" českých pravidel a listu zezadu na krabici ale snad nikdo nepochybuje, že ta hra vyšla v češtině, s obyčejným vytisknutím českých pravidel při prodeji na bazaru to přece nejde srovnávat.

A omezení jen na hry v češtině dává smysl, je to přece česká cena zaměřená na český deskoherní prostor. Bez toho omezení by v tom byl jen chaos.

Jinak co se přehledu her vydaných v češtině za rok 2019 týče, najdeš jej např. tady: https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/ohlednuti-za-rokem-2019-deskoherni-trh-6705/

***
Deskoherní inkvizitor

7.2.2020 11:30:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Katalog
Filtrování dle českého vydání a roku umožňuje i katalog u mě na webu, i když je omezen pouze na tituly, kterým jsem se měl šanci věnovat:

https://www.kubrtvsdeskovky.cz/katalog?filter_rok-vydani=2019&query_type_rok-vydani=or&filter_ceska-verze=ano&query_type_ceska-verze=or

Jinak děkuji gar-mogothovi za podporu výkladu termínu "česká" verze. :)
...................................................................
Odvážný dobrodruh

7.2.2020 11:48:45

Vy mě nechápete
Dane, díky za vysvětlení, ale nebylo třeba. Já jsem neřekl, že chci měnit význam výrazu "české vydání", ptal jsem se, jeslti by nebylo třeba zajímavé, kdyby se do hlasování mohly zařadit kromě "českých vydání" také "jazykově nezávislé hry". Četl jsem to po sobě 2x a přijde mi to z toho docela jasné. Ad distribuce: můžu hlasovat pro "Peníze a život", ale v krámě si ji nekoupím, takže s tou distribucí to asi taky nebude tak jednoduché. Nicméně díky za ten odkaz se seznamem, hodí se.

Že je to ceska cena chápu, ale myslel jsem, že geekovska, ne pro masy mudlu.

_____________________________________________________________________
Od Blackfiru si už nic nekoupím a když budu chtít něco od FFG, koupím si radši originál.

7.2.2020 12:33:46

...
Nám to zajímavé nepřišlo, proto jsme to neudělali. :)
...................................................................
Odvážný dobrodruh

7.2.2020 12:52:36

lacko
Polemizace nad českými vydáními u TLAMY a to rýpnutí, že to děláš na bazaru stejně, mi nedalo, promiň ;-)
A na tu druhou část jsem ti přece taky odpověděl. Nicméně: souhlasím s Kubrtem, že by to moc zajímavé nebylo, navíc bys mu tím zbytěčně přidával práci (protože by musel ověřovat, jestli je to skutečně jazykově nezávislá hra a že vyšla v daném roce), hlavně ale jasným zaměřením ceny pouze na hry v čestině zamezíš tomu, že by se mohla některá hra objevit byť v nominacích dvakrát po sobě. Nehledě na fakt, že by se pak nominace nutně rozmělnily a určitě by se objevilo kvantum her, které by nedostaly ani dva hlasy.
U některých titulů by navíc mohl vznikout problém s rokem vydání – dejme tomu, že hra vyšla španělsky na konci roku 2018, anglicky až 2019. Mělo by pro ni být umožněno hlasovat?
Omezením ceny na hry vydané v češtině všechny tyto možné problémy omezíš a získáš jasné a snad i nezpochybnitelné kritérium, které hry do hlasování zařadit. Ne nadarmo se např. u Trolího palce ozývaly hlasy volající po omezení ceny pouze na hry vydané v češtině (nebo rozdělení cen na "české"/"ne-české" hry).

***
Deskoherní inkvizitor, občasný překladatel a korektor

7.2.2020 16:56:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Ceny
Já jsem si původně myslel, že ty ceny budou o tom vybrat zajímavé deskovky a ocenit je. Teď z toho mám spíš pocit, že je to marketingové cvičení pro naše české výrobce her.

Namísto toho, aby dostali cenu autoři, co udělali skvělou hru, tak ji dostanou ti, co ji hůře či lépe přeložili do češtiny.

Doufám, že vyhraje kutil tim od albi...

8.2.2020 00:14:30 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Cílem je vybrat zajímavé hry, které vyšly česky. Pokud to umíš lépe, máš šanci. Nikdo ti to nenutí.
...................................................................
Odvážný dobrodruh

8.2.2020 08:30:40

Pepim
Tim jsi vlastne rekl, ze cesky zadne zajimave deskovky nevysly...

Nastesti Te nikdo nenuti zadnou anketu resit...

8.2.2020 09:29:14

Vybíráme z Bazaru

ECHOES Housle
ECHOES Housle
Akt. cena: 50 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas