Jakou kameru na natáčení deskových her?

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jestli nemáte nějaké doporučení na schopnou kameru, která nestojí desetitisíce a dokáže zaznamenat deskovou hru nad stolem z výšky cca 1 metr tak, že to vypadá trochu k světu a ne jako když to natáčím webkamerou: https://www.youtube.com/watch?v=Me4dPx4g5dw

Na internetu bohužel nikdo nedělá testy z kamer tak, že by s nimi něco natočil na takovou vzdálenost, všechno jsou to záznamy toho, jak se někde prochází, tam to vypadá dobře, ale to je mi k ničemu. Přemýšlel jsem i o akční kameře, ale to bude nejspíš taky o ničem.

Předem dík za rady.
6.3.2019 17:35:01

Kamera
Akční kamerou se myslí nějaké GoPro? Do toho bych určitě nešel, obrazová kvalita je u takových kamer dost bídná, což poznáš v nízkém bitratu, neostrosti po stranách (což je u sportu nedůležité) - u deskovky, kterou točíš shoda potřebuješ ostrost po celé ploše, širší záběr a ideálně rychlý a spolehlivý autofocus, abys mohl ukazovat karty. Jelikož ale do toho nechceš dávat moc peněz (což naprosto chápu), dostáváme se k tomu, že nejlépe uděláš, když koupíš nějakou FullHD kameru (Canon/Sony/Panasonic) do deseti tisíc, ale hlavně si pořídíš světlo.

Sebelepší kamera ti nepomůže, když scénu nenasvětlíš (jinak, než domácím osvětlením, to vážně nestačí). Pokud budeš svítit jen stůl, tak ti bude stačit něco slabšího - https://www.4studio.cz/trvale-svetlo-daylight-4studio-ss-16-s-zarovkou-85w-40202 já osobně mám https://www.4studio.cz/trvale-svetlo-daylight-4studio-ss-19-d1-s-zarovkami-4x-125w-40242 ale osvěcuju s tím celou místnost.
---
Autor hry Velryby ničí svět

6.3.2019 18:17:12

Presne
Kdyz si to dobre nasvitis tak natocis super video i mobilem.
___
redaktor Deskofobie

6.3.2019 18:19:31

...

yedle: Jakým mobilem? To fakt neexistuje kamera, která to vezme a nemusí být součástí mobilu (takže by mohla být ještě lepší, než u mobilu)?

Bedikk: Já si říkal, že s těmi akčními kamerami bude nějaký zrada. Nojo, ale jakou full hd kameru? A nebyla by lepší třeba radši levnější 4K, než dražší full hd?

6.3.2019 23:47:55

,,
Yedle tím chtěl říct že rozhodující není až tak kvalita Hardwaru jako nasvícení scény. Stejně jako u fotografie je rozhodující světlo které je pro kvalitu na prvním místě. Dnešní telefony už mají kvalitní video jak v Full HD tak ve 4K. Já třeba mám Samsung galaxy S7 který umí už pěkné věci. Jinak pro tebe by bylo asi nejlepší zvolit nějaký fotoaparát s dobrým záznamem videa. No a jaký? To je těžká otázka protože jde o to jaké nároky máš na kvalitu a hlavně jaký máš rozpočet.

7.3.2019 00:21:46 | Upraveno autorem (porovnej)

rotacak
Ja som si na začiatok kúpil nejakú Sony kameru za 200 eur, a po pár videách som to trpko oľutoval. Tu je jedno video s tou kamerou:
https://www.youtube.com/watch?v=9KW_oRXYDaY&t=25s&frags=pl%2Cwn

A tak som pochopil, že na takéto videá holt treba hlavne skvelú optiku. Veľmi pomáha, keď kamera dokáže snímať 50 fps (obrázkov za sekundu), obraz je výrazne plynulejší.

4K nepotrebuješ vôbec! Už vo full HD zaberie hodina natáčania cca 25 GB. 4K zhltne pamäťovú kartu skôr, než natočíš setup. A aj tak to potom youtube skonvertuje, takže zo 4K nie je žiaden osoh.

Ja používam momentálne Sony FDR AX-33 a AX-53, tie 33-ky sa dajú u nás kúpiť za cca 550-600 eur (53-ka za cca 900). Je tam vysokokvalitná optika, obraz je perfektný ostrý aj pri overhead záberoch, tu je príklad:
https://www.youtube.com/watch?v=vUhKmD39r-M&t=685s&frags=pl%2Cwn

Ja som si urobil veľký prieskum, a za cenu 600 eur som nenašiel nič, čo by tejto Sony AX-33 konkurovalo, hlavne po stránke optiky. Ak chceš niečo lacnejšie, tam už moc neporadím, lebo nutne budeš musieť upustiť od kvality obrazu.

A ako písal Beddik - svetlo je bezpodmienečne nutné, to je 50% kvality obrazu. Ak nie je svetlo, ani kamera za 5000 eur s tým nič neurobí. :)

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

7.3.2019 00:29:53

Foťák
Co jsem viděl různá YT videa, tak se natáčí z 99% na foťák. Stativ + světlo + normální foťák = nemáš problém.

7.3.2019 01:01:12

Fotak
Bud digitalni zrcadlovku nebo bezzrcadlo, rada gh nebo g od panasonicu, nebo zrcadla od sony a potom cim min svetla tim svetelnejsi objektiv, sony maji lepsi nocni rezimy, vyssi iso na ktere se da jeste koukat , jen s tim rozpoctem bych spis koukl na stativova svetla idealne destniky a k tomu klidne telefon

7.3.2019 07:24:13

Foťák
Upřímně si myslím, že na tento typ natáčení je foťák celkem nevhodný. Resp. v téhle cenové relaci (pod 30 tisíc/20 v bazaru) si neumím představit nic, co má dostatečný záznam obrazu a zvládne nahrávat víc než 20 minut. Navíc je ti úplně k prdu to, co právě foťáky umí – bokeh rychlá výměna skla atd.

Pokud by to bylo cenově únosné, připojuji se k Sony FDR AX-33, je to rozumná alternativa mezi cenou a výkonem.
4K bych nedoporučoval ze dvou důvodů. Levná 4K kamera bude mít otřesný obraz, bude pomalá a záznam bude ve výsledku horší než v 1080p. Také soubory zabírají příliš mnoho místa, natáhne se ti renderovací čas a třeba YouTube pro 4K video používá dost agresivní postprocessing, takže si nejsem nikdy jistý, jestli ve výsledku nevypadá lépe nahrané video ve FullHD.

Natáčení na telefony je v dnešní době taky fajn, ale má to furt pár háčků (se záběry z iPhonů se hrozně blbě pracuje, navíc mají otřesnou správu souborů a upload v posledním iOS corruptuje záběry; Samsung (S9/S10) je celkem spolehlivý, ale bitrate není žádná výhra a ve videu uvidíš fragmenty; Huawei absolutně nezvládá autofocus… navíc jsou telefony ještě náchylnější na světlo, v dlouhých záběrech vypadávají framy atd. V práci s tím občas musím pracovat a rozhodně to nedělám rád).

---
Autor hry Velryby ničí svět

7.3.2019 09:18:20

..
A někomu stejně ani kvalitní technika a světlo nepomůže... :D

...................................................................
Redaktor Deskofobie a blogu Kubrt vs Deskovky

7.3.2019 09:58:42

...

GeneralX: Neřekl bych, že světlo všechno zachrání. Mám tady dva mobily, foťák a webkameru (všechno starší) a ani jednomu světlo nijak v ostrosti nepomůže.

7.3.2019 13:56:55

...
Cardinalle: Super, dík za ukázky. Ta druhá ukázka je super, to je asi ta AX53, viď? Nemáš ještě záznam s tou AX33?

O 4K jsem přemýšlel jen kvůli tomu, že mi přišlo, že na 4K je potřeba mít lepší HW, který to 4K umí snímat, tak by potom i ten fullhd mohl vypadat lépe. Jinak fullhd mi naprosto stačí. Ve 4K bych to video odesílal tejden :)

7.3.2019 14:00:55

...

Pernicek: Foťák obecně nechci. Zaprvé bude těžký a rameno by ho nemuselo udržet a zadruhé se může přehřívat/vypínat protože je to prostě foťák a ne kamera - kdo ví jak to bude s napájením a dalšími věcmi.

7.3.2019 14:04:53

fotak
Uff, prehrievat a vypinat? Dnesne zrkadlovky su niekde uplne inde ako sa tu vela z vas vyjadruje, fotak s kvalitnym sklom natoci castokrat lepsie video, ako daka kamerka, ano su to fotaky okolo 1000eur a viac , ale doba ze fotakom sa foti a kamerou kameruje je davno prec, kopu filmov , klipov a vsetkeho sa v dnesnej dobe toci fotoaparatmi s dobrymi objektivmi, dnes su urcite modely zrkadloviek, ktore su vyslovene stavane a vyrabane specialne na natacanie videi a filmov.

7.3.2019 14:17:57 | Upraveno autorem (porovnej)

JAHMANsvk
(omlouvám se, že debatu stáčíme jinam)

Ukaž mi použitelný foťák pro video za 1000 €. Pro FullHD je takový dobrý základ Canon EOS 80D (za tisíc možná tak v bazaru) + potřebuješ objektiv. Pro video jsou fajn Micro 4/3" bezzrcadlovky, právě kvůli přehřívání, ale ty levnější mají zase naprosto nedostatečnou obrazovou kvalitu (vlastně cokoliv pod 1200 €), navíc je na to hrozně drahá optika.

Taky bychom neměli zapomínat na to, že rotacak chtěl točit statický záběr na hru, který bude dlouhý a statický, ne nějaká hezký B-ROLL.

rotacak: Světlo to nezachrání, pokud se snažíš točit něčím, co by se k tomu ani používat nemělo. Pokud se bavíme o natáčení telefonem, jsou tím myšlena zařízení z naprosté špičky (iPhone 8 a novější, Galaxy S9, Pixel 2 atd.) Ten skok je ve videu dost velký. O webkameře ani nemluvě, ta nemá pořádný snímač, mizernou optiku a je dělaná na přenos videa v nízkém bitratu.
---
Autor hry Velryby ničí svět

7.3.2019 14:28:26

fotak
Když chceš dělat záznam hraní, tak je ti foťák úplně k ničemu. Navíc k němu potřebuješ pevné napájení, protože ti vydrží max půl hodiny na baterku. Mnohé foťáky ti taky nenatočí několik hodin v kuse. A hlavně je super, že máš třeba drahý objektiv s clonou 1.8 ale máš pak hloubku ostrosti 5 cm, i já na kameře nastavuju alespoň f5.6 aby byl začátek a konec desky alespoň trošku ostrý a na jen prostředek. Jasně, že foťák s full frame snímačem lze použít na natočení videoklipu nebo reklamy nebo beauty záběrů - na recenzi hry naprosto parádní, ale na záznam hraní imho hloupost.
To co tu někdo posílal vypadá velice pěkně (na cenu 14k) a hlavně když si to pěkně nasvítíš a umožní ti to snížit ISO (gain), tak budeš mít pěkný obraz i s takto lacinou kamerou. A na 4k se vykašli, protože pokud nemáš nabušený počítač, tak ti nepřeju tu práci s takovým záznamem. U kamery bych hlavně vyžadoval maunální nastavení a možnost připojení mikrofonu (pokud nepoužíváš externí rekordér).

EDIT: Rotačáku, podíval jsem se na video TWOM, které jsi tu sdílel. V podstatě má jen dva nedostatky. Frame dropy a domácí osvětlení nějakým domácím žlutým zdrojem světla. Kdyby jsi měl soft boxy, které by svítily po směru jakým točíš, tak se vyhneš odleskům a video bude o 100% lepší. Vyšší intenzita světla navíc dovolí snížit citlivost snimače, tudíž redukci šumu.
___
redaktor Deskofobie

7.3.2019 14:45:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Foťák

Osobní zkušenost je nula, jen jsem jistou dobu prokrastinoval u YT a na foťák mi přišlo, že natáčí úplně všichni. Ať už akční/dynamická videa nebo statická.

7.3.2019 15:04:31

Fotak
Kup z bazaru jetou panasonic Gh3 k tomu redukci na m42skla z ali za 100kc svetelnej pevnej m42 objektiv se da sehnat 500-1000 batery grip 400 druhou baterku a mas nataceni pres hodinu a obrazove mimo jakoukoli konkurenci v teto cene

7.3.2019 15:22:27

rotacak
Tu je druhý gameplay, natáčaný zároveň s AX53 (zábery na dosky hráčov) a AX33 (zábery na dieliky technológii).

https://www.youtube.com/watch?v=JUC7Rd7BsSI&t=979s&frags=pl%2Cwn

Pozri napr. niekde okolo 1:05, tam je dosť dlhý záber.

V kvalite obrazu medzi AX33 a AX53 rozdiel ja osobne nevidím, AX53 má väčší optický zoom, ale to moc nevyužijem pri týchto videách. Pôvodne boli ceny týchto modelov podobné, tak som šiel najprv do AX53, ale keď padli ceny AX33 dolu, tak druhú (a holt už aj tretiu :) ) kameru mám AX33.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

7.3.2019 17:02:07

.
Zkusim prispet svoji troskou do mlyna.

Nejprve bych chtel rict svuj nazor k nekolika bodum co zde zaneli.

Svetlo je dulezite: Zde naprosto souhlasim. Zde bych nesetril, hodne svetlo znamena nizke iso znamena lepsi kvalita obrazu.

Akcni kamera je nevhodna: zde souhlasim pusobi vice starosti nez uzitku, navic v podobne cenove kategorii lze ziskat vhodnejsi nastroj

Lze natacet i na mobil: Souhlas, zvlaste pokud je externi svetlo mobily nataci dnes pekne a nemusi to byt hned posledni iphone.

4k diskuze: 4K video vypada opravdu lepe i na youtube s jejich kompresi, ale prace ktera je s vetsim rozlisenim za to nestoji. Navic stale hromada lidi nema 4k monitor/televizi takze zbytecne.

Zrcadlovky maji limit 30minut a malo baterie: dnes uz to neni pravda (castecne), vice nize

Vidiam nasledujici moznost:

Kamera: zminena AX53, v zasade vemes, stativ (a idealne svetlo) a natacis. Nemusis nic resit dalsiho. Pokud mas rozpocet, volil bych tento smer. Pokud chces usetrit pokracuj dale. Ale vzdycky to bude neco za neco.

Moznosti fotaku davaji vetsi variabilitu a mozna se dostanes na mensi cenu. Co se tyce limitu 30minut, byva casto, casto lze hacknout (Canon - magic lantern, Sony - open memory tweak, u Panasonicu eh tezsi treba na G7 zde https://www.youtube.com/watch?v=RUYxZmRt0KU pro ukazku). Limit baterie (externi napajeni bud pres powerbanku nebo pres "falesnou" baterii)

Pak je opravdu otazka jestli potrebujes kontinualni zaber. Takovehlemu hrani nevadi strih (treba po kazdem delsim kole apod)

Fotak kompakt: Vejdes se do kolem deseti tisic bazar zde pomuze. Zastupci jsou treba Sony RX100 nebo Panasonic LX10. Z meho pohledu tohle je super varianta, sony mam i vyzkouseny osobne, leze z toho super obraz. (potrebuje to svetlo ale to vsude)

Systemovy kompakt: Je potreba koupit extra objektiv (ten zakladni neni tak ostry). Oproti kompaktum maji hezci obraz v horsim svetle (hezci obraz s vyssim ISO). Take se snaze dostanes na siroky zaber. Zastupci Sony A6000, Canon EOSM100, mozna panasonic GX800 (nenasel jsem jestli lze obejit 30min limit)

Zrcadlovka: podobne jak systemovy kompakt, jen vetsi. Casto snaze sezenes levnejsi. Pro priklad treba Canon 70D stoji dnes uz rozumne (opet je treba bazarovy neb je venku novejsi model z tehle rady). Osobne bych se pro tvoji potrebu na tohle vyprdl.

Tak snad vyberes neco s cim budes spokojeny

Redaktor Deskofobie

EDIT: jeste me napadlo ze u lehcich modelu jako kompakty a systemovy kompakty lze udelat snadny hack a misto stativu je dat na mikrofonovy drzak a snadno natacis kolmo na stul. Problem je ze ten drzak neudrzi zrcadlovku/kameru

7.3.2019 19:44:58 | Upraveno autorem (porovnej)

.

Díky moc všem za názory, dobral jsem se k výsledku, že řešením je AX33. Má pěkný obraz, splňuje to co chci a umožňuje připojení externího mikrofonu - na začátku hraní zapnu, na konci vypnu a nic neřeším.

Yedle: Frame dropy? Jestli myslíš to náhodné problikávání jednoho framu, tak to bylo pomalým počítačem. Na tu webkameru totiž nestačil starší počítač (AMD Phenom 4X (čtyřjádro), 10 GB RAM) a tak to ve fullhd dělalo tohle. Ale s ostrostí tam nepomůže nic, ta webkamera (C922 PRO) je šmejd (co se optiky týká) a přitom je považována za jednu z nejlepších k počítači. Přitom maximální vzdálenost zaostření je cca 30 cm, takže to nezaostří ani člověka před monitorem, natož desku se hrou na vzdálenost jednoho metru. Lepší webkamera je snad jen Brio 4K, která by měla mít trochu ostřejší obraz (snad i ve fullhd), ale zase má jiné neduhy. A co se týká webkamer, tak potom už jsou jen předražené "meeting" kamery, které mají buď stejný a nebo ještě horší obraz než Brio. Takže co se týká webkamer, tak na světě asi neexistuje žádná kvalitní :)

Dík za info ohledně světla. Bylo to normálně stropní světlo v pokoji, proto jsem ho nemohl nijak natočit a ani se stolem jsem nemohl moc hnout, protože jsem musel být blízko u PC. Holt nouzové podmínky :)

8.3.2019 10:28:30

4K
Ahoj, sice nebudu doporučovat konkrétní přístroj, ale přidám svou trochou do mlýna co se 4K týče. Je tu v diskuzi dost lidí, kteří točí kvalitní videa a většina zavrhuje 4K. Pokud můžu, řeknu vám, proč točím ve 4k já.
Základní argument je, že 4k displeje lidi nemají. To sice ano, ale základní výhoda 4k, kterou vidím já je v postprodukci. Já videa vždy točím ve 4K a ve střižně je renderuji do fullHD. Za prvé z toho vytáhnu vyšší detail a za druhé, co je pro mě důležitější, tak si můžu hrát s kompozicí, ořezávat a švenkovat, aniž bych hnul stativem. To je extrémní výhoda, protože mám prakticky obrazové okno, ze kterého můžu použít jen 50% obrazu a stejně zachovám fullHD detail. A to mi za tu zdlouhavější práci v postprodukci a vyšší náročnost na PC stojí.
Na tohle hodně lidí zapomíná, tak jen tak můj poznatek.
____________________________________________________
Natáčím deskoherní videa na Youtube na kanále Bartyx Gaming!

18.3.2019 14:18:08

Vybíráme z Bazaru

Moje zlato!
Moje zlato!
Akt. cena: 147 Kč
Končí za: 17 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas