Husité a Křižáci - zapomenutá hra

Ahoj,
hledám pamětníka, který by mě dokázal dále nasměrovat nebo přímo tento problém vyřešit.
Mám hrací plán staré papírové strategické hry "Husité a Křižáci" (cca rok 1985+, možná časopis ABC nebo něco podobného). Už asi nemám figurky (nevím kde) a hrací žetony, ale především - už si nepamatuji pravidla.
Jen vím, že se házelo kostkou, byla to asymetrická hra (Křižáků byl dvojnásobek, ale Husité měli bonusy k hodu kostkou).
Prosím o radu, už bezvýsledně bádám řadu let.
Fotografie hracího plánu:
http://yoshik.sweb.cz/Husite_a_Krizaci_1.jpg
http://yoshik.sweb.cz/Husite_a_Krizaci_2.jpg
11.1.2020 13:39:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Husité a Křižáci - Update
Výběr pravděpodobně zúžen na časopis "Pionýrská stezka".
Zatím neznám ročník ani číslo, vypadá to, že ani specialisté na zálohy starých periodik tohle nemají. Takže asi vzhůru do archivu....

19.1.2020 11:09:08

Pionýrská stezka
http://www.papirovaarcheologie.cz/z-historie/pionyrska-stezka/

Ale o Husitech ani slovo. Za dětských let jsem odebíral ABC i Pionýrskou stezku ,ale na tu hru si nepamatuji.

19.1.2020 11:39:06

postřeh
To byla hra?? =D jsem myslel jen diorama :) jestli to je takový tučný Ábíčko speciál, s komixem uvnitř, jak se borec dostane v čase do doby husitské a nachází se ve Stráži nad Nežárkou? Protože to bych našel sakum prdum s vojácima :) grafika by podle tvých odkazů odpovídala, jen si nepamatuju žádnej plán.

19.1.2020 13:30:12

Vladanitto
To byla diorama. To jsen před nedávnem držel v ruce :+).

19.1.2020 13:33:47

ABC

Jako nejsem si jistej stopro, ale v tom vzpomínaným ABC speciálu žádná hra nebyla. Diorama jasně, tam bylo vojáčků k vystříhání mraky, ale hru si nevybavuju. Mám je uložený v krabici s ostatníma speciálama. Takže se hned tak nekouknu.

19.1.2020 21:00:37

ABC Diorama
Ahoj, to jsou dvě (a více) odlišné věci.
Toto není žadné z dioramat, která vyšla v ABC, toto je stolní hra a pokud můj "výzkum" nemá trhliny, tak to vůbec není ABC.
Spíš jsem byl naveden na časopis Pionýrská stezka a je pravda, že ostatní hry z tohoto časopisu vypadají dost podobně graficky. Ale stále platí, že jsem o tomto nenašel ani jednu zmínku na internetu, v žádné souvislosti (vyhledávání podle her, příloh, obrázků, portfolií autorů atd. NIC)

26.1.2020 14:13:18

Vladanitto
Ten komiks si pamatuju, byl parádní. Jestli by to šlo někde sehnat, klidně bych si jej připomněl :)

31.1.2020 10:24:17


Husité a Křižáci - pravidla

Zdravím,
není to dlouho, co jsem ve svém papírovém archívu našel plán hry Husité a Křižáci spolu se třetí stránkou, kde byla vytištěna pravidla a odkud se ve spodní části vystřihovaly symboly korouhví (přehnutá “stříška”, s těmi se hraje) a symboly hradů a měst (ve formě papírových koleček, ty se položí v první fázi na plán a už se s nimi nepohybuje, pouze se dobývají).
Pravidla favorizují husity a pokud si pamatuji dobře, většinou také husité vyhrávali :-). Fér je, jak uvádí pravidla, vyhodnotit výsledek po dvou hrách s prohozenými stranami.
Přikládám pravidla - výsledek OCR scanu originálních pravidel Tak ať slouží!

———————————————————————————————

Husité a Křižáci
Společenská hra pro dva hráče nebo dva soupeřící kolektivy ve stáři od osmi let.
Bodové vrhací kostky se užívá pouze k bojovým akcím.
Podle kreseb přílohy vystřihneme 12 korouhví a přehneme je do tvaru stříškových figur. Čtyři červené se znakem kalicha představují husitské vozby, osm modrých s křížem křižácké rytíře.
Dále obě strany obdrží 12 kruhových pěších posádek, šest městských a šest hradních. Jež jsou odlišeny bílou věžovou hradbou.
Hrací plán zobrazuje mapu Čech s cestami, jež spojují města a hrady husitské doby. Před zahájením hry oba hráči střídavě, počínaje husitou, umísťují po jednom kolečku svých posádek do libovolných kruhových vlastních barev. Dvoubarevné hrady kolísavé šlechty jsou obsaditelny oběma hráči, kdežto bezbarevná, bílá města jakožto neutrální se neobsazuji.
Východiskem figur praporů jsou startová střediska, husitské ve velkých kruhových městech, křižácké v zahraničních trojúhelníkových táborech.
Hru zahajují křižáci posunem dvou libovolných praporů podle čar cest do sousedních míst, bez vrhů kostky. Pak hrají husité, kteří si však mohou volit buďto podobné posuny dvou praporů, anebo postoupit jen jedním praporem, ale o dvě místa najednou.
Při střetnutí nepřátelských praporů v témže místě dochází zde k polní bitvě: útočník, který sem právě dospěl, vrhne kostkou a po něm nehybný soupeř. Body obou vrhů se vzájemně odečtou. K vyklizení rytíře musí husita vrhnout alespoň o dva body více, kdežto křižák potřebuje ke zdoláni vozby převahu nejméně čtyř bodů. Při současném napadení dvěma prapory vrhá útočník dvakrát za sebou a body obou vrhů sečte. Zůstanou-li oba soupeři ve styku, vrhy se po dalším pohybovém tahu opakuji. Například husitský prapor dostihne v Ústí prapor křižáka, vrhne čtyři body. Křižák se brání vrhem tři bodů. Rozdíl jednoho bodu husitům nestačí, oba prapory zůstanou v Ústí. V následujícím tahu může některý třeba ustoupit. Dejme tomu, že se tak nestalo, naopak že sem dorazil druhý křižácký prapor o oba společně vrhají dvakrát: 3+1 = 4. Husita vrhne 6. Čili přesilou dvou bodů vyklidí jeden křižácký prapor.
Vstoupí-li prapor do místa, obsazeného nepřátelským kolečkem posádky, nastane případ obléhánĺ, při kterém vrhá kostkou pouze útočící prapor. Docílením tři nebo vice bodů dobude města, při čtyřech nebo více bodech hradu. Menší vrhy se považují za odraženi útoku, ale po příštím pohybovém tahu je možno útok opakovat. Přispěje-li na pomoc obležené posádce její prapor, odehrává se napřed polní bitva. Například křižák obléhá husitský Maštov, vrhne tři body, což k vyklizeni kolečka nestačí. V následujícím tahu sem dvoutahem postoupí ze Žatce husitský prapor, ale vrhne jen dva body, kdežto křižák šest, takže husitský prapor je přesilou čtyř bodů vyklizen. Křižák ihned útočí znovu proti posádce a vrhem čtyř bodů ji vyklidí.
Posuny praporů nejsou rušeny vrhem kostek, které se odehrávají po skončení pohybů a omezuji se jen na místo vzájemného styku různobarevných praporů a koleček
Cílem hry je vyklizení všech nepřátelských posádek. Dobytá kolečka si hráči ponechávají u sebe a hodnota je u městských posádek po jednom, u hradních po dvou, tedy celkem 6x1 + 6x2= 18 bodů. Vítězi se ale odečtou kolečka ukořistěná soupeřem. Když například prohrávající křižák dobyl tří měst a dvou hradů, odečte se husitovi 3+4 = 7 bodů, vyhrává tedy jen 11 bodů.
Při ztrátě všech praporů jedné barvy hra okamžitě končí a vítězi se počítají i nepřátelská kolečka dosud uhájená, neboť jejich vyklizení je jen otázkou času.
Hrají se vždy dvě partie s výměnou úlohy a teprve rozdíl výsledků vykazuje konečné výherce. Kupříkladu hráč A v první partii vyhrál jako husita 11 bodů. Ve druhé prohrál jako křižák 8. Vítězí tedy rozdílem tři bodů. U hráče B je tomu ovšem naopak, tři body prohrává.




13.4.2020 11:45:54

reakce na pravidla
Hrozně moc děkuju!!! To je skvělé!
Neměl byste skeny pravidel k dispozici? Případně i originálních nevystřižených figurek?
Mohu nabídnout sken herního plánu a figurek (ale korouhve jsou už vystřižené a slepené).
Dokážete identifikovat, odkud hra pochází? Roky to hledám, dokonce jsem dělal knihovní rešerši ABC a Pionýrské stezky a nikde nic jsem nenašel.
Update: Našel jsem žetony měst a hradů. figurky (prapory) se bojím, že jsou už v propadlišti dějin. Opravdu bych byl moc vděčný za skeny, přikládám kontakt na sebe: wick.thorius@gmail.com

30.9.2020 00:46:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Hrál jsem to jako kluk s dědou, byla to moje oblíbená hra. Rozhodně není z roku 1985. Děda umřel.v roce 1984 a hráli jsme ji dlouho předtim. Bohužel hra zmizela v nenávratnu, dnes jsem si na ni vzpomněl.

10.8.2021 22:07:03

Máme herní plán, máme pravidla, máme žetony měst a hradů, chybí figurky (prapory). Nemá nějaká dobrá duše skeny? 
Moc děkuju všem diskutujícím, tuhle věc je třeba vytahnout ze zapomění :) 

9.11.2021 12:44:04

Vybíráme z Bazaru

Ovečky hop!
Ovečky hop!
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas