Hry s atmosférou

Zistili sme, že viac, než na dokonalých pravidlách nám záleží, aby nás hra vtiahla do svojho príbehu, do svojho sveta. Preto u nás točíme hry ako Red November, Takenoko, Arkham horor, Proroctví, Scythe a naopak Malá velká dobrodružství ani neotvárame, aj keď má zaujímavé herné mechanizmy.
Ktoré iné hry patria medzi atmosferické?
20.6.2020 20:04:17

Skoro žádné
Koukám, že pojem atmosférická hra může být hodně individuální. Zrovna Scythe bych za sebe řadil úplně do druhé kategorie. Pěkný mechanismus a téměř žádná atmosféra (to je pro mě osobně plus, protože ruští zemědělci není nic moc super téma).

Za mě top atmosférická hra je Battlestar Galactica pokud znáš seriál. Za atmosférické považuji i civky, ať už Vlaaďovo nebo od FFG, ale možná je to tím, že téma civilizace je podle mě nejlepším tématem pro deskové hry. Třeba i Agricola je dost tematická, skoro taková simulace farmy, ale stačilo přidat nesmyslně trpaslíky a Caverna je téměř bez atmosféry, i když ji považuji za jednu z nejlepších her.

Edit: Ještě jsem si vzpomněl na jednu hru: Záchranáři. Hra průměrná, ale co si vzpomínám, tak mě dost překvapilo, že člověk fakt měl pocit, že ty lidi musí zachránit.

20.6.2020 20:38:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Tekenoko?
Jako mluvit o Takenoko jako o atmosfericke hre mi prijde zvlastni. Z toho co pises mi prijde, ze to spis zalezi, jak se do hry umite vcitit. Samozrejme jsou hry, viz zminene takenoko, ktere umi pohltit, ale rozhodne bych treba tuto hru jako atmosferickou neoznacil.

Pokud bych se mel bavit o atmosfericke hre, tak treba takova Battlestar Galactica je hodne atmosfericka, na druhou stranu to opet zalezi na lidech a najdou se i taci, kterym se to vubec nelibi.

20.6.2020 20:39:43

Wallenstein
pro mne zatím nej hra s atmosférou, to téma třicetileté války z toho úplně dýchá... boj s ostatními armádami po celé střední evropě, boj o jídlo, boj s nespokojenými sedláky... za mne co se týče atmosféry rozhodně číslo jedna, navíc herně skvělá
tedy za mne: Wallenstein Big Box

20.6.2020 21:33:05

:-)
atmosfera pri hre je pre kazdeho ina. Ani pre mna Scythe nema vobec ziadnu atmosferu, tema v tej hre nehra ziadnu ulohu, napriek tomu je ta hra a jej mechanizmy a spracovanie super.
Zato taky Twilight Imperium - tam atmosfera hustne hlavne vdaka spoluhracom a podporene fantastickym spracovanim celej hry.
Alebo taky Resistance, so správnou skupinou ludi je tam atmoska co by sa dala krajat nozom.
Asi zalezi, aku atmosferu a kde a kto pri hre hlada.
Pre mna je velmi atmosfericky aj obycajny šach.

20.6.2020 21:37:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Twom

This war of mine

20.6.2020 22:24:40

Khumaar
Z toho ako hodnotíš pre vás atmosférickú hru by sa vám mohlo páčiť aj Viticulture, Above and Belov, Podmorské mestá...
Inak súhlasím s tým Scythe. S dobrou partiou a hudbou si to aj my užívame.

20.6.2020 22:37:55

:)

Preto sa napríklad bojím pustiť sa do ROOT a do Ríše příšer. Hry mám dma už dosť dlhú dobu, no mám pocit, že práve v týchto hrách by sme si atmosféru neužili.
Root mi tematicky pripadá ako Mouse guard? - má však takú atmosféru?
Říše příšer - dá sa v tom množstve pravidiel a kociek užiť si to, že ste velitelom klanu, ktorý bojuje s príšerami?

Nie sú to hry len čisto zamerané na logiku?

Inak - Scythe - ani raz som nevyhral. Užíval som si hru :D

20.6.2020 22:56:53

Atmosféra
Taky se přikláním k tomu, že u Scythe může být dost hutná atmosféra. Je to hra, kde celou dobu ve vzduchu visí konflikt a z většiny zahraných her si nějaké silné momenty pamatuji.

Kdybych měl za sebe něco přidat, tak bych doporučil Běsnění Drákuly. To chce nejlépe 5 hráčů, ale v 3-4 se to taky v pohodě dá. Je to delší, ale zase u toho vznikají super příběhy, kdy Drákula lstivě nachystal past, aby mu ostatní po pár kolech viseli na patách. Občas se píšou příběhy epických úniků na poslední chvíli, jindy zase promyšlených a povedených polapení.

Výborný detektivní příběh je v Detektiv: Po stopách zločinu a osobně jsme si hodně užili příběh a atmosféru Pána Prstenů: Putování po Středozemi.
---
Time Slug Studio

20.6.2020 23:04:51

atmosféra
!!! Arkham Horror: The Card Game (2 hráči)
Alchymisté (3 - 4 hráči)
Android (4 hráči)

Kartami řízené wargames jsou sice pro pokročilé, ale ten silný zážitek člověka uvnitř změní:
Studená válka (2 hráči)
1989 (2 hráči)
Successors (4 hráči)
Virgin Queen (6 hráčů)
Here I Stand (6 hráčů)

Ještě vyšší dívčí jsou hry od Eklunda, ale to už je čistá esence atmosféry.

21.6.2020 04:43:17

Atmosféra
U mě Arkham Horror LCG, Mansions of Madness 2nd edition, Kingdom Death:Monster

21.6.2020 08:06:32

Největší atmosféru
jsem zažil zatím u Panství hrůzy a Pána prstenů: putování, ta apka tomu dost pomáhá.

21.6.2020 08:40:19

Hudba

Chtel bych upozornit na tento web melodice.org Je to web, ktery vam najde playlist k hledane hre.S hudbou ziska hra novou atmosferu.

21.6.2020 09:38:01

Atmosferické
Tak momentálně na trhu rozhodně Nemesis nebo Kolonie, Divukraj nebo Eldritch Horror. Ze starších určitě Forbidden Stars, Runewars, Star Wars Rebelie, Tide of Iron. Do budoucna má Fox vydat Successors nebo Hannibal & Hamilcar kde to bude taky pořádně historické atmo. A ještě mě napadá že Albi plánuje Tainted Grail...

..je jich víc píšu jen s kterými jsem přišel do kontaktu :)

21.6.2020 09:45:52 | Upraveno autorem (porovnej)

WotR, Dune, Batman
V naší skupině nejvíce bodují hry s "licencí". Myslím tím hry, které navazují na světy prezentované ve filmech, knižních předlohách, komiksech atd. Tyto hry svou atmosférou posílenou o přesah mimo deskoherní stůl totálně převálcovaly konkurenci. Jedná se o War of the ring, Dune a Batman Gotham City Chronicles.

A u těchhle her to není jen o tom pozadí, je to i o nich samotných. Fungují excelentně, byť u Batmana je trošku problém do toho systému naplno naskočit.

21.6.2020 11:01:12

Atmosféra
Hm, tohle je docela zajímavé téma. Souhlasím, že leckdy je to spíš otázka toho, kdo a jak se umí do hry vcítit. Nicméně nějaké postřehy bych za sebe měl:

Arkham Horror 2e – tady asi nemusím nic dodávat.
Elder Sign – překvapivě ta kostkovka pro mne taky slušnou atmosféru má. Občas z ní vyleze hodně hutný příběh.
Fronta (Kolejka) – marasmus PLR z toho úplně čiší, byť v humorné podobě.
Eufrat a Tigris – na první pohled abstrakce až na kost, ale kdo zná principy fungování starověké Mezopotámie, téma tam cítí velmi silně.
InBetween - spíš sušší přetahovaná, ale atmosféru má a umí i díky obrázkům na kartách hezky vtáhnout.
Sola fide – ještě sušší přetahovaná než InBetween, ale když člověka baví to téma ... i když asi nás takových moc nebude :-)
Shuffle Heroes – hodnocení tady nic moc, hra má svá negativa, ale obrázky i příběhy k jednotlivým hrdinům (http://shuffleheroes.czechboardgames.com/story/act1cz.html) atmosférické podle mě jsou.
Gloom – tady záleží na hráčích, ale s těmi správnými lidmi je to něco mezi Monty Python a Addams Family :-)
Evoluce – zase, téma je tam přítomné tak trochu pod povrchem, ale evoluci s koloběhem rozvoje ekosystémů a jejich hroucením a vymíráním to simuluje pěkně.
Waldschattenspiel – kdo řekne, že tohle nemá atmosféru, prohrál a nesmí se k Lomcovákovi do smrti hlásit… :-)

21.6.2020 14:20:34

Jabberwocky
Suchá hra s atmosférou si celkem protiřečí. Můžeš to nějak rozvést?

21.6.2020 14:47:42

Záleží na partě
Ono hlavně záleží na tom, s kým hru člověk hraje. Jestli je dobrá parta, lidi se víc znají/sednou si, dokáží a chtějí se do hry vcítit, tak to jde u hodně her. My jsme svého času měli super atmosféru i u obyčejného BANG!.

Taky hodně dělá vizuální zpracování hry, případně pokud se k tomu dobře zvolí a pustí hudba. Často je to u her, kde se k vítězství moc nedá dopočítat, hlava není zaměstnaná mechanismy a člověk se pak do toho může víc ponořit.

Za mě atmosféricky určitě v poslední době vede Nemesis.

Další hry, kde mi atmosféra prostředí hry přijde parádní:
SEMI-KOOPERAČNÍ
Doom (1st ed.) - ta hra je sice broken a je těžké to za mariňáky vyhrát, ale jak to vyšlo, úplně nás to pohltilo a některé momenty si pamatuju doteď
Mansion of Madness (1st ed.) - bohužel delší chystání a ne úplně intuitivní mechanismy, ale to, že vlastně na začátku vůbec nevíš co máš dělat a musíš na to teprve přijít je super

STRATEGIE
A Game of Thrones: The Board Game (2nd ed.)
Conquest of Nerath

KOOPERAČNÍ
Gears of War

SANDBOX
Firefly: The Game

21.6.2020 14:55:36

ad Havelock
Jasně, zní to jako protimluv. Tím „sušší“ jsem myslel ne úplně zajímavé mechaniky, které se třeba opakují, nebo že se hra občas protahuje a vlastně se v ní děje pořád totéž (InBetween i Sola fide přesně tohle dělají, protože jsou to přetahované a sem tam se prostě hráči přetahují několik kol tam a zpět). Ale z hlediska tématu, nápadu, grafického zpracování a vtažení do děje ty hry atmosféru mají. InBetween je super horor, kdy se jeden z hráčů snaží psychicky rozložit a pohltit obyvatele amerického městečka, a druhý coby město samé (nebo jeho duch) se snaží své obyvatele ochránit. A Sola fide, no, to je hodně zvláštní věc. Jsem vzděláním (a donedávna i povoláním) historik, a ačkoli reformace vůbec nepatří k obdobím, na která se specialisuji, leccos o ní vím a coby student jsem zažil přednášky prof. Vlnase, který ji vykládal fakt skvěle (včetně karikatur Luthera, Zwingliho, Kalvína nebo Ignáce z Loyoly, které maloval na tabuli a jimiž výklad doprovázel :-) Takže pro mne ty karty doslova ožívají ... Melanchton, Erasmus, Jan od Kříže, bitva u Lepanta, Šmalkaldská liga, jeden barevnější obrázek před očima než druhý. A přitom se tam jen posouvají žetony po tabulkách.

21.6.2020 15:33:09

Co nebylo zmíněno
Fief - tady si tu atmosféru musíte trochu udělat, ale pokud k tomu vyjednávání přidáte i trochu toho RP, tak máte nezapomenutelné partie. Naposledy jsme se skvěle bavil jak chudý zeman Phillipe se papežem stal aby pak na pokraji svého triumfu (celkového vítězství) byl bodnut do zad a s jeho rodem to pak už šlo jen z kopce.
Mice and Mystics - super myší dobrodružství parádní pohádkovou atmosférou.
Shadow over Camelot - opět, když si chcete jen trochu hrát, tak je s tou hrou výborná zábava atmosféra hrdinných rytířů se dá navodit.
Tomorrow - pravidla jsou sice hrozná, ale vyhlazování nebohých Indů a Číňanů prostě neomrzí.

21.6.2020 19:31:35 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Rozhodně Tainted Grail
a taky War of the Ring, 7th Continent...

21.6.2020 19:58:31 | Upraveno autorem (porovnej)

...

taky přidám svoji trošku do mlýna:

Claustrophobia 1643, Abyss, Legendary Encounters (Predator, Alien), překvapivě Zombicide (byť už jí mám ohranou kolem do kola díky pár známým - nehráčům, co jí mastí pořád)

22.6.2020 06:01:00

atmo
Z toho, co mame doma, tak:
Battlestar Galactica - pokud hraci videli serial
This war of mine - po prvni hre jsem nemohl v noci spat
Dawn of the Zeds - pokud si Farmingdale umis predstavit v realu
A distant plain - pokud si k tomu nactes nejake dokumenty nebo knihy
Earth Reborn - s Galacticou asi nej
Legendary encounters/alien - pokud jsi fanda vetrelcu
Mage Knight - pokud mas predstavivost a nehrajes to jako matematiku, taky radim do top3
Space empires 4x - pokud si tu strohou funkcni grafiku dokazes promitnout do prostoru

30.6.2020 06:30:03

Co máme doma
Ještě tu nepadlo:
Zima mrtvých - postapo přežití, jde i ve dvou ale lepší atmosféra je ve více lidech

Mechs vs minions - super atmosféra a rozhlasová hra na stránkách Riot

Descent: Výpravy do temnot - s appkou i plně koo

30.6.2020 09:34:39

This war a Nemesis
Zvedám palec za This war of mine a Nemesis. Hodně si slibuji od Tainted grail, ale to se ukáže (v CZ překladu) az na konci léta.

30.6.2020 11:32:04

ah:lcg
Arkham Horror: LCG jednoznačne.

30.6.2020 11:36:38

Vybíráme z Bazaru

Steampunk Rally Fusion
Steampunk Rally Fusion
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas